Saturday 22 January 2011

Νεο-Οθωμανισμός στον Κόσμο του Ονείρου

ÖZGÜN KUTALMIŞ okutalmis@yahoo.com

Αρθρο του Οζγκιούν Κουταλμίς στην αντιστασιακή ΤουρκοΚυπριακή εφημερίδα Αφρίκα γιά το καυτό θέμα του ανερχόμενου Νεο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ακολουθεί ένα σύντομο σχόλιο με ανάλυση.

* * *
Στον κόσμο του ονείρου

ΠΡΟΤΟΥ ο Νταβούτογλου αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα διεθνών σχέσεων. Μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων επικεντρώθηκε στο να μηδενιστούν τα προβλήματα με τους γείτονες. Αναπτύχθηκαν σχέσεις με χώρες όπως η Συρία και καταργήθηκαν οι θεωρήσεις. Με την Αρμενία υπογράφηκε πριν ένα χρόνο μια συμφωνία χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος με αποτέλεσμα οι σχέσεις να παραμένουν ως είχαν.

Δεν ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με την Ελλάδα λόγω Κυπριακού και Αιγαίου. Από τα έγγραφα της wikileaks πληροφορηθήκαμε τι σκέπτεται ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν για την Τουρκία και την κυβέρνησή της.

Τις μέρες μας ακούμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συζητά σχέδια για δημιουργία μιας ένωσης μουσουλμανικών κρατών που ήταν κάποτε επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα πρότυπα της Αγγλικής Κοινοπολιτείας. Τα μέλη της ένωσης αυτής θα διενεργούν εμπορικές συναλλαγές όπως γίνεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να δούμε αν τα μουσουλμανικά κράτη είναι αυτάρκη. Όταν ρίξουμε μια ματιά στα κράτη αυτά θα δούμε ότι υπάρχουν πλούσια κράτη λόγω πετρελαίου, κράτη που δεν διαθέτουν πετρέλαιο και λιμοκτονούν, όπως και μουσουλμανικά κράτη με ανεπτυγμένη βιομηχανία όπως η Τουρκία, Μαλαισία, Ινδονησία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εθνικό εισόδημα των 57 μουσουλμανικών κρατών υστερεί έναντι αυτού της Ιαπωνίας. Γιά να μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών θα πρέπει να διεξάγονται αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές . Τι εμπόρευμα θα μπορούσε να πουλήσει το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία αφού και τα δύο κράτη βασίζονται στο πετρέλαιο;

Τελευταία ακούμε συνεχώς ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί, ότι έχει την 14η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου και ότι είναι μέλος των G20. Εξετάζοντας όμως την κατάσταση στην Τουρκία βλέπουμε ότι η ανεργία δεν μειώθηκε και ούτε η ευημερία του λαού βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα. Η ανάπτυξη της Τουρκίας δεν οφείλεται σε νέες επενδύσεις αλλά εις την έκρηξη σε εισαγόμενα φθηνά προϊόντα με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι πέραν των 50 δισ. δολλαρίων (2010).

Παρ' όλην αυτή την κατάσταση, εκείνοι στην εξουσία της χώρας πιστεύουν ότι, μετά τη στάση του Ερντογάν απέναντι στους Ισραηλίτες η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίζει την παγκόσμια πολιτική και ότι χωρίς την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να χαραχτεί νέα παγκόσμια πολιτική. Τώρα ονειρεύονται μια Ένωση ωσάν αυτή της ΕΕ που θα απαρτίζεται από μουσουλμανικές χώρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Έχοντας υπόψη και τις μελέτες οικονομολόγων, λέμε ότι το κόμμα της εξουσίας στην Τουρκία βρίσκεται στον κόσμο του ονείρου.

Οζγκιούν Κουταλμίς, okutalmis@yahoo.com
Εφημερίς Αφρίκα
http://www.afrikagazetesi.net


ΝεοΣταυροφορίες και Ανερχόμενος Νεο-Οθωμανισμός

Παρ' όλην τη ειρωνεία που εκφράζει ο συμπατριώτης μας αρθρογράφος Οζγκιούν Κουταλμίς ενάντια στην Νεο-Οθωμανική αλαζονεία των κυβερνώντων στην Τουρκία, ο κίνδυνος γιά όλους τους λαούς εντός και εκτός Τουρκίας είναι υπαρκτός.

Ο πλανήτης ήδη "γονάτισε" από την αλαζονική αναβίωση της πολεμικής Σταυροφορίας που επέβαλε ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός ενάντια στο Ισλάμ. Μπορεί να αντέξει και μιά αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξοπλισμένης με πυραύλους, με το δόγμα εθνοκάθαρσης και με την ανανεωμένη βιομηχανική-εμπορική υποδομή που κατέχει σήμερα η Τουρκία;

Η νέα Σταυροφορία σφαγών ενάντια στο Ισλάμ που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με συμμάχους τις Ευρωπαϊκές και άλλες αποικιακές δυνάμεις από την αρχή της δεκαετίας του 2000 συνεχίζει να ενδυναμώνει όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ γιά τους δικούς τους αυταρχικούς σκοπούς.

Άλλωστε και η Ιστορία το ίδιο μάθημα μας έδωσε: οι αλεπάλληλες Σταυροφορίες του Μεσαίωνα ενάντια στο Ισλάμ εδραίωσαν και θεμελίωσαν την εξουσία των Οθωμανών σε τεράστια έκταση στην περιφέρεια μας. Μήπως εκεί οδηγούμαστε πάλι;

Η τεράστια ταξική σύγκρουση που εκτείνεται τώρα σε ολόκληρο το πρόσωπο της Γης αναπλάθει τα ίδια ιστορικά γεγονότα με νέες τεχνολογίες και νέες ταξικές συνιστώσες:
ο- Ο μεσαιωνικός Φεουδαρχικός Ιμπεριαλισμός γιά λόγους που αφορούσαν τη δική του εσωτερική ταξική πάλη εκτόξευσε Σταυροφορίες ενάντια στο Ισλάμ που "παρεμπιπτόντως" κατέστρεψαν τον ελληνισμό, τον αραβικό λαό, και όλες τις παραΜεσόγειες χώρες σε τόσο μεγάλο βαθμό, που η επέλαση των Οθωμανών σάρωσε τις μηδαμινές τους αντιστάσεις και πέτυχε να εγκαθιδρύσει μιά Αυτοκρατορία που κυριάρχησε γιά αιώνες.

ο- Ο σύγχρονος Κεφαλαιϊκός Ιμπεριαλισμός στις χώρες της Δύσης καταρρέει λόγω της διαρκούς πτώσης της αξίας του Κεφαλαίου. Όσον πιό πολύ αυξάνονται οι παραγωγικές δυνάμεις, τόσον ελαττώνονται τα κέρδη, και η μόνη προσοδοφόρα βιομηχανία αναδεικνύεται όλο και πιό πολύ να είναι εκείνη που καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις: ο Πόλεμος.

Εξαπέλυσαν λοιπόν ένα πόλεμο ("Πόλεμο Χωρίς Τέλος", τον βάφτισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς) με μορφή Σταυροφορίας ενάντια στο Ισλάμ από τον οποίο εξάγουν τεράστια κέρδη. Αλλά συν τω χρόνω σφαγιάζουν εκατομμύρια ανθρώπων στην περιοχή μας, και καταστρέφουν τις χώρες παντελώς, ιδίως στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στη Βόρειο Αφρική - εκεί δηλαδή όπου κυριαρχούσαν και οι Οθωμανοί στο παρελθόν, και όπου στοχεύει να κυριαρχήσει ξανά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
| Η εικόνα δίπλα δείχνει τις Οθωμανικές κατακτήσεις με τις χρονολογίες επέλασης. Με κλίκ μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες. |
Πως θα αντισταθεί στον Νεο-Οθωμανισμό ένα κατεστραμμένο Αφγανιστάν; Ένα κατεστραμμένο Ιράκ; Οι περιοχές του Πακιστάν που τώρα υπομένουν βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ (είναι ακήρυκτος ο πόλεμος ενάντια στο Πακιστάν, αλλά υπαρκτός), εκείνες πως θα αντισταθούν στους Οθωμανούς;

Οι λαοί της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Κύπρου, ήδη συντριμμένοι από προηγοήμενες φάσεις κτυπημάτων από τον Σιωνικό και Δυτικό Ιμπεριαλισμό και τους Νεο-Οθωμανούς, πως θα αντισταθούμε; Με ποιές δυνάμεις;

Με την αποικιοποίηση των πάντων από το Κεφάλαιο και την διείσδυση του σε κάθε πτυχή της ζωής, όλοι οι λαοί έχουν μετατραπεί σε προέκταση του βιομηχανικού προλετάριου. Συνιστούν μαζί, στο σύνολο τους δηλαδή οι λαοί, τη Διεθνή τάξη εργαζομένων που αφ' ενός παράγει με τη συλλογική της εργασία του το Κεφάλαιο - που μας καταδυναστεύει - και τα Κέρδη του, αφ' εταίρου όχι μόνο το Ισλάμ, αλλά και όλοι μας μαζί οι λαοί, γινόμαστε στόχοι στον Πόλεμο Χωρίς Τέλος που κατέληξε να είναι και η πιό κερδοφόρα επιχείρηση στα τελευταία στάδια του Καπιταλισμού. Ναι μεν σφαδάζει το Κεφάλαιο στα τελευταία του, αλλά απειλεί να μας πάρει κάτω όλους μαζί του.

Οι μόνες πιθανές και αναγκαίες πορείες αντίστασης είναι ενάντια και στον Διεθνή Ιμπεριαλισμό και στον Νεο-Οθωμανισμό που απειλεί με κατάληψη μεγάλο μέρος της ευρύτερης μας περιοχής.

Και οι δύο μας ταυτότητες είναι απαραίτητες στην αντίσταση: και η ταυτότητα μας ως εργαζόμενοι, ως οι συλλογικοί παραγωγοί των πάντων, ενωμένοι τοπικά και διεθνώς, και η ταυτότητα μας ως λαοί με εθνική-πολιτιστική ταυτότητα που συνενώνει τους λαούς, ως τέτοιους, σε διεθνιστική αλληλεγγύη.

Οι συμμάχοι μας στην ΤουρκοΚυπριακή κοινότητα καθώς και στην Τουρκία ορθώς ειρωνεύονται και αντιστέκονται με κάθε άλλο τρόπο στον Νεο-Οθωμανισμό. Η ΤουρκοΚυπριακή κοινότητα είναι μικρή, αριθμητικά, αλλά αποτελεί στρατηγική μειονότητα που μπορεί να παίξει πολύ πιό μεγάλο ρόλο από ότι καθορίζει το μέγεθος της.

Στην ελληνόγλωσση Κύπρο υπάρχουν επίσης κάποιες δυνάμεις αλλά και εκείνες είναι κυρίως εν δυνάμει, υπαρκτές μεν αλλά όχι ακόμα συνειδητοποιημένες και στρατευμένες στην αντίσταση. Απεναντίας, το Κράτος και το Κεφάλαιο στην μη-κατεχόμενη Κύπρο είναι στα χέρια εκείνων που θέλουν καλές και κερδοφόρες σχέσεις με τον Οθωμανισμό και με τον Διεθνή Ιμπεριαλισμό, και κάποιο μέρος του λαού που ταυτίζεται με την εξουσία συχνά παρασύρεται μαζί τους.

Μόνον ο απλός ευρύς λαός δείχνει να έχει ήθος και διάθεση γιά αντίσταση. Όσον πιό πολύ ξεφεύγει ιδεολογικά και πρακτικά από τον έλεγχο και τις δομές των αυταρχικών Κομμάτων, της αυταρχικής Κυρίαρχης Εκκλησίας, του Κεφαλαίου και του Κράτους (τα τέσσερα Κάππα της Καταστροφής), τόσον πιό πολύ ανοίγονται οι πιθανότητες ουσιαστικής αντίστασης.

Η αυτο-οργανωμένη παράταξη του ΟΧΙ, και ιδιαίτερα η Σοσιαλιστική παράταξη του ΟΧΙ, τροφοδοτεί μερικές από τις πιθανές πηγές αντίστασης. Χρειαζόμαστε κι άλλες.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~

Σημειώσεις και Αναγνώσματα

Το άρθρο του Οζγκιούν Κουταλμίς δημοσιεύτηκε σε ελαφρώς διαφορετική μετάφραση και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011:
Στον κόσμο του ονείρου
http://www.philenews.com/digital/Image.ashx?t=3&iid=820

Οι δυνάμεις Κεφαλαίου και Κράτους κατηγορούν ως "εθνικιστές" εκείνους που λέμε ότι η συμμαχία ΤουρκοΚυπρίων και ΕλληνοΚυπρίων ενάντια στον Διεθνή Ιμπεριαλισμό και τον Νεο-Οθωμανισμό είναι το κλειδί γιά την λύση πολλών προβλημάτων στην περιοχή μας. Μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα, γι' αυτό και στηρίξαμε την εκδήλωσε με τίτλο:
"Η Κρίση του Ελληνισμού, Νεο-Οθωμανισμός και Αντίδραση"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/blog-post_04.html

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι - πολιτικά εξαρτήματα της σταλινικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ενάντια στο αίσθημα και την αντίληψη της λαϊκής βάσης του κόμματος, που συμφωνεί μαζί μας - λεν ότι ακόμα και το να μιλούμε γιά Νεο-Οθωμανισμό είναι "απόδειξη" ότι ανήκουμε στην ακροδεξιά. Δεν υπάρχει βέβαια λογική σε τούτο, αλλά μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες εναντίον μας εδώ:
http://lists.indymedia.org/pipermail/imc-europe/2011-January/0109-bf.html

Και η απάντηση μας:
"Another Collective Response by Cyprus IndyMedia to New Accusations"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/another-collective-response-by-cyprus.html

Turkey cannot be regional leader, says Armenia
19 January 2011, Wednesday / Today’s Zaman, İstanbul
http://www.sundayszaman.com/sunday/newsDetail_getNewsById.action?newsId=232859

Στα λόγια μεν όχι, στην πράξη όμως και ανάμεσα στις λέξεις, ναί:
I am not a neo-Ottoman, Davutoğlu says
http://www.todayszaman.com/news-193944-i-am-not-a-neo-ottoman-davutoglu-says.html

President Abdullah Gül: “Turkey has security forces all over the world, including Afghanistan, Kosovo, Bosnia and Herzegovina, Africa and Haiti..."
Claims of axis shift stem from ignorance, bad intentions, says Gül
http://www.todayszaman.com/news-213148-claims-of-axis-shift-stem-from-ignorance-bad-intentions-says-gul.html

Απόσπασμα από την μελέτη του Ομέρ Τασπινάρ με τίτλο:
"Between Neo-Ottomanism and Kemalism"
Ömer Taşpınar

"Neo-Ottomanism Versus Kemalist Foreign Policy
Since the AKP came to power in late 2002, its foreign policy has been based on what Erdogan's top foreign policy advisor, Ahmet Davutoglu, calls "strategic depth."...

...He argues that, unlike other imperial powers, for the first 80 years after its founding in 1923, the Turkish Republic largely ignored relations with the states that had been formed out of the former Ottoman provinces in North Africa and the Middle East, and that today Turkey needs to play a greater role there. Davutoglu's "neo-Ottoman" vision, it should be noted, is very different from policies promulgated by Necmettin Erbakan. While Erbakan sought to create an Islamic alliance with Muslim countries like Libya, Iran, Malaysia, and Indonesia as an explicit alternative to alliance with the West, AKP leaders today want to reach out to the East to complement their ties to the West, not replace them.

Their vision, which builds on the approach of former President Ozal, is one in which Turkey rediscovers its imperial legacy and seeks a new national consensus where the multiple identities of Turkey can coexist. It reminds Turks that they once had a great multinational empire that ruled the Middle East, North Africa, the Balkans and parts of Central Europe. Such emphasis on the Ottoman legacy is not part of a plan to Islamize Turkey and Turkish foreign policy. Rather, it is an attempt to balance and broaden the horizons of Kemalism and its over-obsession with Turkey's Western identity and trajectory."
http://carnegieendowment.org/files/cmec10_taspinar_final.pdf

* * *

1 comment:

  1. καταπληκτική η ανάλυση σου Πέτρο, ευχαριστούμε για όλους τους διαδυκτιακούς συνδέσμους.

    ReplyDelete