Saturday 12 March 2022

🌹 Δώδεκα Θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία



🌹 Εάν πρέπει να διαλέξουμε πλευρά, είμαστε με το μέρος του παιδιού στο Κίεβο, του παιδιού στο Ντονμπάς, του παιδιού στη Μόσχα. Οι σωματικές και ψυχικές πληγές που υπόκεινται τα παιδιά όλων των παρατάξεων σε αυτόν τον πόλεμο αποτελούν πληγή στο σώμα όλης της ανθρωπότητας - αυτά ισχύουν σε κάθε πόλεμο, όπως ισχύουν και στον δικό μας τόπο όπου ο πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει.

🌹 Δηλώνουμε τον θαυμασμό μας: μας εμπνέουν οι υπερασπιστές πολίτες-οπλίτες που πολεμούν για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις κοινότητες τους. Μας εμπνέουν οι πολεμιστές από το Κίεβο και ολόκληρη την Ουκρανία καθώς και οι πολεμιστές από την Μόσχα και ολόκληρη την Ρωσσία που έχουν εμπλακεί μόνο πρόσφατα στις μάχες - όλοι τους για να προστατεύσουν τη χώρα τους - καθώς και οι πολεμιστές στο Ντονμπάς, που υπόκεινται τον ίδιο αυτό πόλεμο συνεχώς από το 2014, και έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες• όλοι τους έχουν ριχθεί στις μάχες γιατί πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις δημιούργησαν αυτή τη σύγκρουση που απειλεί τις οικογένειες, τις κοινότητες, και τις χώρες τους.

🌹 Το να αλληλοσφάζονται αδελφοί λαοί ανάμεσα τους είναι μια τραγωδία που την γνωρίζουμε πολύ καλά, γιατί την βιώνουμε και εμείς για εκατοντάδες συνεχόμενα χρόνια στον τόπο μας. Αλλά η θλίψη για αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει ο πόλεμος. Ούτε και αρκεί πλέον το να συνειδητοποιήσουν οι πολεμιστές των αντιμαχόμενων παρατάξεων τις πανανθρώπινες κοινές ρίζες και τα κοινά τους συμφέροντα. Εμπλέκονται θέματα δικαιοσύνης, δημοκρατίας, αυτοδιάθεσης, και ασφάλειας των λαών και κοινοτήτων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο. Όπως και στον δικό μας τόπο. Γι' αυτούς τους λόγους τοποθετούμαστε πιο κάτω ως εξής:

1. Ευχόμαστε να σταματήσει ο πόλεμος όσο πιο σύντομα γίνεται, και να επικρατήσει Ειρήνη. Ο πόλεμος πληγώνει όλους μας, όλα τα μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας παντού.

2. Θέλουμε να δούμε περισσότερες προσπάθειες για λύση μέσω συνομιλιών, διαπραγματεύσεων και διαλόγου, παρά ένοπλης αντιπαράθεσης. Θέλουμε να δούμε τα Ρωσσικά στρατεύματα να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους το συντομότερο, και η εισβολή να μην μετατραπεί σε κατοχή - αλλά και να εκλείψουν οι καταστάσεις και συνθήκες που κατέστησαν την επίθεση της Ρωσσίας να μοιάζει ως τη μόνη πιθανή επιλογή. Μέρος αυτών των καταστάσεων και συνθηκών αποτελούν οι παρεμβάσεις και δολοπλοκίες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και οι φονικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες ΚΑΙ τις λαϊκές οργανώσεις και παρατάξεις να διαμορφώσουν και να πραγματώσουν λύσεις στην παρούσα σύγκρουση που να ΜΗΝ είναι ένοπλες.

3. Καταδικάζουμε την παρέμβαση των Δυτικών δυνάμεων στην σχέση Ουκρανίας και Ρωσσίας που χειραγώγησαν τα πράγματα εξωθώντας τις δύο χώρες σε ένοπλη σύγκρουση. Θέλουμε να δούμε ξανά τους δύο λαούς να βιώνουν την φιλία των μακροχρόνιων παραδοσιακών δεσμών που προϋπήρχε της σύγκρουσης.

4. Χαιρετίζουμε την αυτόνομη και ειρηνική μαζική λαϊκή κινητοποίηση του Ουκρανικού λαού που το 2014 κατά τη διάρκεια των αρχικών συμβάντων του Ευρω-Μαϊντάν διεκδίκησε δημοκρατικοποίηση της χώρας και πάταξη της διαφθοράς.

5. Καταδικάζουμε την προσπάθεια του καθεστώτος Βίκτωρ Γιανούκοβιτς για βίαιη πάταξη των ειρηνικών διαδηλώσεων, πορειών και συγκεντρώσεων του λαού.

6. Καταδικάζουμε την επέμβαση και παρέμβαση ξένων δυνάμεων που μετέτρεψε τις διαδηλώσεις σε σύγκρουση και την σύγκρουση σε ένοπλη, επιφέροντας αχρείαστους θανάτους και αλλαγή διακυβέρνησης που έλαβε την μορφή πραξικοπήματος.

7. Καταδικάζουμε την άνοδο ναζιστικών και άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στην μεταπολίτευση του 2014, που με την ανοχή και στήριξη του νέου καθεστώτος διέπραξαν φονικές ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε Ουκρανούς πολίτες Ρωσσικής καταγωγής.

8. Μας λυπεί το ότι η σύγκρουση αυτή μετετράπηκε σε εμπόλεμη εθνοκάθαρση, εξαναγκάζοντας τις κοινότητες σε ολόκληρες περιοχές της Ουκρανίας να δημιουργήσουν ένοπλες οργανώσεις αυτοάμυνας.

9. Μας θλίβει ο τεράστιος αριθμός από χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες της σύγκρουσης από το 2014 ως το 2021, κυρίως στις περιοχές Ντομπάς.

10. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Ουκρανικής Κυβέρνησης να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκά όπλα και πυραύλους στην Ουκρανία που στοχεύουν την καταστροφή και εξολόθρευση κάθε ζωής στην Ρωσσία.

11. Το καθεστώς ύπαρξης της Κριμαίας και του Ντονμπάς, δηλαδή το αν θα συνεχίσουν να υφίστανται είτε ως ανεξάρτητες οντότητες, είτε ως μέρος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, είτε ως μέρος της Ουκρανίας ίσως να μην μπορεί να επιλυθεί σήμερα, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κριθεί άμεσα και μέσα από το στενό πλαίσιο της παρούσας σύγκρουσης• η λύση πρέπει να ιδωθεί μέσα από την ευρύτερη εικόνα που παρέχει η Ιστορία. Ασχέτως όμως αυτής της αξιολόγισης και της όποιας τελικής διευθέτησης, θέλουμε οι κοινότητες αυτών των περιοχών - Κριμαίας και Ντονμπάς - να συμμετέχουν σε μια ειρηνική και αρμονική σχέση με όλες τις κοινότητες, λαούς, και κράτη της περιοχής.

12. Υπάρχουν πιο πολλά που ενώνουν παρά να διχάζουν τους λαούς της Ρωσσίας και Ουκρανίας, και θέλουμε να επικρατήσει αυτή η ενότητα: να αποκατασταθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί, φιλίες, οικογενειακές σχέσεις, εμπορικές και βιομηχανικές συνεργασίες, καθώς και ο μέγιστος βαθμός αυτονομίας και αυτοδιάθεσης που μπορεί να είναι εφικτός ανάμεσα τους• στο σύνολο τους, αυτά είναι που κτίζουν την ειρηνική και δίκαιη συνύπαρξη, και αποκλείουν τις αιτίες για καταστροφικές παρεμβάσεις.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

* * *

Ευχαριστίες

Ευχαριστώ τον Σόλωνα Αντάρτη για την συνεισφορά του στις συνομιλίες και διερευνήσεις μας για το θέμα όπου με βοήθησε να θυμηθώ πως καμία πολιτική τοποθέτηση για τον πόλεμο δεν μπορεί να αγνοήσει το παιδί: γιατί είναι ο ανθός του συνόλου που εύκολα παραλείπεται από την γενική φράση "οι άμαχοι", και ο οποίος ανθός ωριμάζοντας και καρποφορώντας θα καθορίσει τις εξελίξεις των λαών της περιοχής για τα επόμενα εκατό χρόνια. Το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο το ποιοί θα ζήσουν και θα πεθάνουν, μα και το πως διαμορφώνεται η συνείδηση των ανθρώπων του μέλλοντος που θα επιβιώσουν από τα γεγονότα σήμερα. Το παιδί είναι ο δέκτης και ο φορέας των πιο αισχρών και απαίσιων, αλλά και των πιο όμορφων και ελπιδοφόρων αρχών και αξιών.

Και τον ευχαριστώ για την υπενθύμιση της ανάγκης να αρθρώνεται - πάντα! - η εκτίμηση μας για τις γυναίκες και άνδρες που πολεμούν υπερασπιζόμενοι τα σπίτια και τις οικογένειες τους. Η τραγικότητα των ιδιαιτέρων συνθηκών αυτού του συγκεκριμένου πολέμου είναι πως - με εξαίρεση τις ένοπλες φασιστικές δυνάμεις σε αυτή την αντιπαράθεση - η μεγαλύτερη μάζα όλων των αντιμαχόμενων σε όλες τις παρατάξεις αποτελείται από άνθρωπους που πολεμούν για να προστατεύσουν τις οικογένειες και κοινότητες τους. Ακόμη και αυτοί που στην παρούσα φάση του πολέμου μοιάζουν να είναι επιτεθέμενοι, είναι αμυνόμενοι - γιατί τα πυρηνικά όπλα και πύραυλοι του ΝΑΤΟ που θέλει να τοποθετήσει εκεί η Ουκρανική Κυβέρνηση, στο μαλακό υπογάστριο των συνόρων της Ρωσσίας, έχει εξαναγκάσει όλους τους λαούς της Ρωσσικής Ομοσπονδίας σε αμυντική κινητοποίηση.

Όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι αμύνονται υπέρ βωμών και εστιών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αλλά και πιο κοντά στην ουσία της ζωής. Αυτήν πρέπει να διαφυλάξουμε.

Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Κύπρου από τον πόλεμο του 1974 μας δίδαξε την αξία του τι σημαίνει το "υπέρ βωμών και εστιών". Η επίγνωση του στην κοινωνία μας διήρκεσε για μερικά χρόνια, μόνο - και μετά επέλαση της μέθης με τα εμπορεύματα, με το ρουσφέτι, τον πλουτισμό, το θεαθήναι και άλλα "σπουδαία" πράγματα την έθαψε. Αλλά αυτή η σπίθα επίγνωσης παραμένει ζωντανή στην συνείδηση κάποιων, έστω λίγων, ή και ελάχιστων. Αυτών που θα πάμε να σκοτωθούμε αν προκύψει νέα σύρραξη, γιατί ο θάνατος υπέρ βωμών και εστιών είναι πιο κοντά στην ουσία της ζωής. Αυτήν θέλουμε να διαφυλάξουμε.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Εικόνες, πηγές

Εδώ:
https://www.google.com/search?tbs=sbi:AMhZZisrwhKX6-37JPK4HNOxm7ExjPgg9pi9h-Oqiy0MUyD4NtkQrXABezxjslbQf_1Rv3SLRWCN08_1E13_1ZC341J0hm9i-Y2BKfPTF1vFVXWBmvSxhn8YOQjjjVXQfcqBxXzqlxM0p9mMbNd_1qPtaffMEaPUfzownOH9eJggkVTPrOtO4w3ZW5WlCS6PD8S5Lu8RNB7sj3sXh6mMdxbDrQ5vcBmqhYSjP2j_1ZTiFCET8pvZnJGlASrkdDhI3OlftlajnYFHdcF_1CsBtTV75SufH6AD7TX7SukDYoA9s7P8CU_1HATeiDHled4nqEFWMAnfdNo9vpm89XUYjo76Y4e9VZNyt394CUPjg&hl=en-CY

και εδώ:
https://krasivosti.pro/raznoe/21817-medved-stepan.html

Σχετικό υλικό, αναγνώσματα, παραπομπές

🔵 Για τους μελετητές μεθόδων του σύγχρονου πολέμου... και προπαγάνδας
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2022/03/blog-post_2.html


■ Ο Πόλεμος ως η Κυρίαρχη Ιμπεριαλιστική Πραγματικότητα
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2016/08/blog-post_29.html

🔵 Αν κατανοείς τον εχθρό, και κατέχεις Αυτογνωσία...
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2021/07/blog-post.html

■ Εάν μας Επιβληθεί Ξανά ο Πόλεμος
"Συν Παναγία Καλασνίκοβα και χείρα κίνει…"
https://web.archive.org/web/20180206222849/http://cyprus.indymedia.org/node/5154

🟢 Δύναμην γιε μου, δύναμην, να πεθάνεις λεβέντης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/11/blog-post_30.html

■ Εργασίες ~ Φιλική Εταιρεία
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

■  Η Πολεμική Μέθοδος του Τουρκικού Επεκτατισμού και η Αντιμετώπισή της
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/11/blog-post.html   

🟪 Μια μικρή διόρθωση της μικρής μας ιστορίας....
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/09/blog-post_6.html

■ Νέα Αντι-Ρωσσική Εφεύρεση
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/07/blog-post_7.html

■ Μια ερπετοειδής επίθεση από την εφημερίδα Πολίτης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/06/blog-post.html

■  Τι σημαίνει Γιασεμί, Σενέρ και... Ομοσπονδία;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/blog-post_14.html
 
■ Αόρατοι μες τις ραδιενεργές σήραγγες και η Βόμβα Νετρονίων
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2017/07/blog-post_28.html

■ Η Κουρτίνα, η Αγχόνη, το Δένδρο
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/06/blog-post.html

■ Τα Διαστημόπλοια της ΕΟΚΑ ~ Άντη Ροδίτη: Τέσσερα Διηγήματα
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2016/05/blog-post_4.html

■ Γάζα! ~ Εύγε στον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη του Ακελ
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/05/blog-post_28.html

■ Η στρατιωτική διάσταση των καθηκόντων της Παράταξης του ΟΧΙ
Το σύντομο βίντεο που ακολουθεί είναι από μια παρουσίαση μου σε πολύωρο συνέδριο του ΕΠΑΜ στην Αθήνα. Είναι μια κατάθεση και περιγραφή την τραγικής στρατιωτικής και πολιτικής πραγματικότητας που δυστυχώς καθορίζει το αν θα επιβιώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο για ακόμα μια γενεά ή όχι. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η κριτική πολύ ευπρόσδεκτη.
"Ημερίδα για «Κύπρο-Αιγαίο-Θράκη» στο Royal Olympic - 22 Ιαν 2017"
https://www.youtube.com/watch?v=hrdwUZaaFG8&t=0s&list=FLpLLh7KYMIH6FbSIWyQrVcA&index=2#t=6600

* * *

No comments:

Post a Comment