Friday 28 August 2009
Κι ας με πουν ρατσίστρια
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Ας μην ξεχνάμε και τα δικά μας δικαιώματα
ΔΙΑΒΑΖΩ την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) και προσπαθώ να καταλάβω. Μια γυναίκα ήρθε πριν δέκα χρόνια στην Κύπρο ως εργαζόμενη για να φροντίζει ζευγάρι ηλικιωμένων που έμεναν σε προσφυγικό οικισμό. Το ζευγάρι πέθανε στην πάροδο των χρόνων και η γυναίκα συνέχισε να παραμένει στην Κύπρο, βρήκε δουλειά αλλού, συνέχισε όμως να διαμένει στο σπίτι.
Η οικογένεια τής ζήτησε πολλές φορές να εγκαταλείψει το σπίτι, όπως λέει η ίδια η ΚΙΣΑ σε ανακοίνωσή της «προσπάθησε να την εκδιώξει», αλλά η γυναίκα, μη έχοντας προφανώς πού αλλού να βρει δωρεάν διαμονή, συνέχισε να μένει στον εν λόγω χώρο. Μέχρι που μια μέρα βρήκε τα πράγματα της στο δρόμο και την κλειδαριά αλλαγμένη. Και η ΚΙΣΑ καταγγέλλει το γεγονός κι εμείς θα πρέπει να νιώσουμε πως η οικογένεια συμπεριφέρθηκε απάνθρωπα και ρατσιστικά.
Κάπου όμως τα πράγματα έχουν και όρια. Εκτός από τον παρορμητικό συναισθηματισμό υπάρχει κι η λογική. Οι αλλοδαποί έχουν δικαιώματα και δεν μπορούμε να τους εκμεταλλευόμαστε, αλλά έχουν κι οι ιθαγενείς δικαιώματα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε θύματα για να μην τους πούνε ρατσιστές. Κι ο ένας πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου.
Μας διώξανε οι Τούρκοι από τα σπίτια μας, δεν αντιδράσαμε. Τώρα θα πρέπει να παραχωρήσουμε και τις προσφυγικές οικίες στους αλλοδαπούς; Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου μπορεί να συμβεί αυτό και να θεωρηθεί λογικό; Μπορώ εγώ να πάω στην Αγγλία ως μπάτλερ του κόμη τάδε ή οικιακή βοηθός σε ένα χαμόσπιτο κι όταν πεθάνει ο κόμης ή ο φτωχός κύριος του χαμόσπιτου να διεκδικώ δικαίωμα παραμονής στον πύργο ή στο χαμόσπιτο; Κι αν αντιδρούν οι συγγενείς, μπορώ να διεκδικώ δικαίωμα στέγασης από την κυβέρνηση της χώρας;
Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στέγη στους αλλοδαπούς; Και γιατί να μην εξασφαλίσει και στους ημεδαπούς; Είπαμε να μην είμαστε ρατσιστές, είπαμε να είμαστε ανθρωπιστές, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα δικαιώματα ενός εκάστου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 AYΓΟΥΣΤΟΥ 2009,
Σελίς 2, Στήλη "Εφήμερα"
http://www.philenews.com/main/default.aspx
~~~~~~~~~~~~~
Σημείωση Σύνταξης:
Το άρθρο της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου αναφέρεται στην "είδηση" που δημοσιεύτηκε από την "Αλήθεια" και την "Χαραυγή", εδώ:
Ξεσπίτωσαν 63χρονη
http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=43643
και εδώ:
Στο δρόμο 63χρόνη αλλοδαπή
http://www.haravgi.com.cy/site-article-27276-gr.php
~~~~~~~~~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Επειδή δεν γνωρίζω το γεγονός... το σπίτι ανήκει στο κράτος ή στην οικογένεια;
ReplyDeleteστο κράτος ανήκει το σπίτι
ReplyDeleteΤο σπίτι είναι προσφυγικό.
ReplyDeleteΟΛΑ τα προσφυγικά σπίτια έχουν ταυτόχρονα συγχισμένο και ξεκάθαρο καθεστώς ιδιοκτησίας: ανήκουν στους πρόσφυγες, εκτός εάν η ιδιοκτησία ενός συγκριμένου σπιτιού διεκδικηθεί από το κράτος με συγκεκριμένη διοικητική πράξη.
Ναι, αλλά ο ιδιοκτήτης απεβίωσε τζιαι σε τέθκιες περιπτώσεις, το σπίτι δεν το κληρονομά κανείς. Επιπρόσθετα, έχει γίνει διοικητική πράξη με την οποία η ιδιοκτησία του σπιθκιού επέρασε στο κράτος
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete