Wednesday 10 March 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η.Β.


Λονδίνο, 09 Μαρτίου 2010


Νομιμοποίηση του ξεπουλήματος με την υπογραφή ΕΔΑΔ


Τρομερά απογοητευμένοι, αλλά και αγανακτισμένοι, είναι οι φοιτητές του ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Απογοητευμένοι γιατί το ΕΔΑΔ, το κατ’ εξοχήν όργανο προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ουσιαστικά γυρίζει την πλάτη του στον ίδιο τον σκοπό ύπαρξής του και στα θύματα της εισβολής και της κατοχής, τα δικαιώματα των οποίων καταπατούνται εδώ και 36 χρόνια από την Τουρκία. Αγανακτισμένοι, γιατί η απόφαση αυτή αποτελεί μια πολύ βαριά ήττα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατοχική Τουρκία, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες, αλλά και για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Το ΕΔΑΔ έδωσε ουσιαστικά στην Τουρκία το πράσινο φως, να αρχίσει το νόμιμο γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου! Όταν το 2005 η Τουρκία ανέθεσε στην παράνομη «Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών» του ψευδοκράτους, μετά από συστάσεις του ΕΔΑΔ, τη διασφάλιση για αποκατάσταση των προσφύγων επί των περιουσιών τους και επιδίκαση αποζημιώσεων για την απώλεια χρήσης, η εν λόγω «Επιτροπή» όχι μόνο δεν εκτελούσε τις οδηγίες του ΕΔΑΔ, αλλά εκβίαζε το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών απευθείας στην Τουρκία, σε τιμή του 5-6% της πραγματικής τους αξίας! Με την τωρινή του απόφαση, το ΕΔΑΔ νομιμοποίησε το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Τουρκία, η οποία αποκτά, με την υπογραφή μας, την κατεχόμενη γη μας!

Από τώρα και στο εξής, οποιοσδήποτε Ελληνοκύπριος επιθυμεί να εναγάγει την Τουρκία για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του, θα πρέπει να αποτείνεται στην «Επιτροπή» και μόνο αν δεν ικανοποιηθεί, θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ! Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη απόφαση του Δικαστηρίου, της οποίας οι πολιτικές σκοπιμότητες φαίνονται από το γεγονός ότι εκδόθηκε ένα μήνα πριν από τις ψευδο-εκλογές, ενώ αναμενόταν σε τουλάχιστο δύο μήνες από σήμερα.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ έχει τα τελευταία χρόνια κατακλυσθεί από υποθέσεις Ελληνοκυπρίων σχετικά με το Περιουσιακό και έτσι, νομιμοποίησε ένα παράνομο μόρφωμα, το οποίο θα του επιτρέπει να εξετάζει λιγότερες υποθέσεις. Κι αυτό γιατί ο λαός μας, αγανακτισμένος από τους αποτυχημένους πολιτικούς που εδώ και τόσα χρόνια συζητούν πώς να καταστρέψουν την Κύπρο με το μοντέλο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχασε την πίστη του σε μια πολιτική λύση του Κυπριακού που θα μπορούσε να αποδώσει δικαιοσύνη και στράφηκε στην νομική οδό. Οι πολλαπλές αναφορές στο απορριφθέν Σχέδιο Ανάν άλλωστε, βρίσκονται στην απόφαση για του λόγου το αληθές.

Το ΜΕΤΩΠΟ θέλει να τονίσει ότι τα Ανθρώπινά μας Δικαιώματα είναι κατά πολύ σημαντικότερα από τον αριθμό υποθέσεων που έχει να εξετάσει το Δικαστήριο. Παράλληλα καταδικάζει τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, οι οποίοι ουσιαστικά κατηγορούν τους πολίτες για την απόφασή τους να προσφύγουν στο Δικαστήριο για να προστατέψουν τα δικαιώματά τους, ειδικά σε μια εποχή που η κυβέρνηση αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τους πρόσφυγες σε «άκτιστο» και «κτισμένο χωράφι», στα πλαίσια των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο θα έπρεπε να είχαν προβλέψει αλλά και να προλάβει την εξέλιξη αυτή, με τα κατάλληλα διαβήματα και την οργάνωση των μαζικών προσφυγών με την υποστήριξη τους, αντί να διατυμπανίζουν και να υποστηρίζουν την θέση του Έρογλου ότι, δήθεν, η λύση «θα εξευρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων» (Σημερινή, 03/05/2009). Με την στάση τους, έχουν καταφέρει να μεταφέρουν το Περιουσιακό, από τους διαδρόμους των δικαστηρίων, στους διαδρόμους της «Επιτροπής Αποζημιώσεων», με την Τουρκία να αποφασίζει για το τί μέλλει γενέσθαι σε κυπριακή γη! Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Δικαστηρίου, έπαιξε και το γεγονός ότι περίπου 500 Ελληνοκύπριοι κατέφυγαν ήδη στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων», με τους πολιτικούς απλά να παρακολουθούν.

Το ΜΕΤΩΠΟ προτρέπει τον κόσμο να μην καταφύγει στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων». Ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας, που είναι ο μόνος νόμιμος ιδιοκτήτης επί της περιουσίας του, οφείλει να την διαφυλάξει με κάθε μέσο. Οφείλει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του, αντιστεκόμενος στις δολιότητες των ξένων. Να υπομείνει μέχρι την ορθή και δίκαιη κατάληξη του εθνικού προβλήματος, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και δικαίωση του. Ο αγώνας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας πρέπει να συνεχίσει, ακόμα και τώρα που οι επίσημοι υπερασπιστές τους, φαίνεται ότι τα θυσιάζουν στο βωμό της ευκολίας και των πολιτικών συμφερόντων.


Γραφείο Τύπου ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
press@metopo.org.uk
http://www.metopo.org.uk/
~~~~~~~~~~~~~

10 comments:

  1. Περνούμε μέρες με γεγονότα τόσον εξωπραγματικά που ουδείς, ουδέποτε, θα μπορούσε να προβλέψει. Το κτίσιμο μιάς νέας μορφής αντίστασης θεμελιωμένης στις λαϊκές δυνάμεις είναι ο μόνος δρόμος, πλέον, που έμεινε ανοικτός. Από εμάς εξαρτάται αν θα υλοποιηθεί.

    Συγχαρητήρια στους συνάδελφους του φοιτητικού κινήματος γιά την πρωτοβουλία - εύχουμαι να βρεθούν τρόποι να αγκαλιαστεί το μήνυμα και η προσέγγιση τους απ' όλον το λαό μας.

    Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
    ~~~~~~~~

    ReplyDelete
  2. Ανάσα αναζωογονητική η δράση των φοιτητών έξω από τις μυλόπετρες των κομματικών σχεδιασμών.

    Σόλων
    -----

    ReplyDelete
  3. "Περνούμε μέρες με γεγονότα τόσον εξωπραγματικά που ουδείς, ουδέποτε, θα μπορούσε να προβλέψει."

    Περνούμε μέρες με γεγονότα που οποιοσδήποτε νούσιμος θα μπορούσε να προβλέψει. Τα σημάδκια αμέτρητα γυρώ, αμμά , άμ ένας εν στραωμένος που το εγχώριο δηλητηριο αδυνατεί.
    Δε π.χ. τα νoμικά δικαιώμτα των house squaters.

    ReplyDelete
  4. Είπα τζε εγώ να δώ ποιούς συγχαίρει ο Ευδόκας τζε ποιοί διούν "Ανάσα αναζωογονητική" στον Σόλωνα.
    Από το web site τους:

    "Προτείναμε την αφαίρεση δύο διχαστικών συνθημάτων: Συγκεκριμένα, α) το «Κύπρος ενωμένη ομοσπονδιακή» που δεν εκφράζει το σύνολο του κυπριακού λαού, και β) το «Επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους»,

    "το ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε τα ακόλουθα δημοκρατικά συνθήματα, που προφανώς δεν προσβάλλουν κανένα και ούτε τον αναγκάζουν να κάνει εκπτώσεις από τις θέσεις του, αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουν το περιεχόμενο της αντικατοχικής συνθηματολογίας μας:

    1. Η Κύπρος είναι Ελληνική
    2. Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο"

    ReplyDelete
  5. Μάνα μου τι παραμιλάς; Τι λέεις; Τι εννοείς;

    ReplyDelete
  6. οι κατά τον Πέτρο "γνωστοί στους φίλους και μέλη της Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia Sevgül Uludağ, Turgut Durduran, Murat Kanatlı, Eser Keskiner, Münür Rahvancıoğlu." τούρκοι? 'Εξω τζε τούτοι?

    ReplyDelete
  7. Συ είπας.
    Εσύ.
    Πές τα και στας ΗΠΑς.

    ReplyDelete
  8. Εγώ είπας. Περιμένω να ακούσω τι έχεις να πεις γιαυτά που είπα.

    ReplyDelete
  9. Sister of Antigonis12 March 2010 at 14:44

    Για πες μας Πέτρο

    Εσύ, να πεις, που ήσουν εις τας ΗΠΑς
    εκεί απέκτησες αρβύλας;

    Που ταιριάζουν με το ήθος -που λαλείς σε άλλο σχόλιό σου- του Γρίβα και με το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών;

    Τς τς τς, truly Evdokas, πάρε τ' άρματα κι άντε αγόρι μου για την Αλβιόνα, ή έστω, το Νέο Κόσμο.

    ReplyDelete
  10. MERA ME THN MERA APODEIKNUETAI POIOS EIXE DIKAIO STO SXEDIO ANAN... SAS EFAGE O ETHNIKISMOS KAI I STENOMUALIA SAS...TWRA DIKASTIRIA JIE MALAKIES... TI EXETE NA PEITE TWRA?
    KATALABETE TO... THA XASOUME JIE TA AUKA JIE TA KALATHKIA...
    LYSH LYSH EPANENWSH

    ReplyDelete