Tuesday 2 April 2019

Τι έγινε σήμερα στο δικαστήριο


♦ Πολιτικά πρόσωπα στην εκδήλωση αλληλεγγύης
♦ Περίληψη του τι έγινε στο δικαστήριο



Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δικαστήριο Λάρνακας σε αλληλεγγύη με τον Κούρδο αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ κατείχε ζωηρό πνεύμα, ήταν αξιοπρεπής και γεμάτη εκπλήξεις.

Μαζί με το πλήθος ανθρώπων από την ευρύτερη Κουρδική κοινότητα και Εκυπρίων υποστηρικτών εμφανίστηκαν:
ο- ο Βουλευτής κος Γ. Περδίκης,
ο- ο Βουλευτής κος Παύλος Μυλωνάς,
ο- η Κοινοβουλευτική Συνεργάτις του Βουλευτή κου Σιζόπουλου κα Έλενα Λυμπουρή-Κοζάκου,
ο- αντιπρόσωποι του εκλογικού συνδυασμού Γιασεμί-Σενέρ Λεβέντ.

Η παρουσία πολιτικών προσώπων στην εκδήλωση φανέρωσε ότι ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου διατηρεί τις ευαισθησίες του για τον κοινό αγώνα Κύπρου και Κουρδιστάν, καθώς και τις ανησυχίες του για το ολίσθημα της Κυβέρνησης: η σύλληψη του Τσερκέζ σηματοδοτεί ακόμη μια τάση των κρατούντων για υποταγή στο νεο-Οθωμανικό κράτος του Ερντογάν. Εκτιμούμε αφάνταστα την παρουσία των πολιτικών μας συμμάχων στην εκδήλωση σήμερα, και τους ευχαριστούμε! Πιστεύουμε πως θα συμβάλει ως τροχοπέδη στην ηθική και πολιτική κατολίσθηση της Κυβέρνησης.

Επίσης παρέστησαν μέλη της οικογένειας του διωκόμενου Τσερκέζ και μέλη των οργανώσεων: Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν ΘεόφιλοςΣύνδεσμος Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν• και της παλαιότερης Επιτροπής Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν.

Η παρουσία της πάνοπλης Αστυνομίας ήταν υπερβολική, και κατά στιγμές αγχώδης. Ήταν φανερό πως η Αστυνομία ορθώς μεν προέβλεψε για την προστασία του κρατούμενου, αλλά παρέλειψε να προνοήσει για την καλή επικοινωνία με το πλήθος ανθρώπων που ζήτησαν να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου - τελικά δεκάδες άτομα έμειναν εκτός αιθούσης, αναμένοντας με αγωνία το αποτέλεσμα της ακρόασης.

Κατά τη στιγμή της άφιξης και αναχώρησης του κρατούμενου - ο οποίος μεταφέρθηκε σε χειροπέδες, υπό συνοδεία Αστυνομικών με αυτόματα όπλα - ακούστηκαν έντονα συνθήματα και η αρχαία πολεμική κραυγή των γυναικών που μεταξύ ολολυγμού και αλαλαγμού συνταράζει το αίμα κάθε ανθρώπου με συνείδηση...

Εντός του δικαστηρίου, ο Συνήγορος κος Ευστάθιος Ευσταθίου αντιπροσώπευσε τον Τσερκέζ στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κατηγορούσα Αρχή και την Πρόεδρο του δικαστηρίου που αφορούν την απελευθέρωση του κρατούμενου με εγγύηση. Αρχικά είχε απαιτηθεί από την Κατηγορούσα Αρχή ως εγγύηση το εξωφρενικό ποσό των €330,000! Ο κος Ευσταθίου πολύ ορθά ότι είπε "μόνο οι Τραπεζίτες μπορούν να καταβάλουν τέτοια εγγύηση".

Σήμερα η διαπραγμάτευση κατέβηκε σε κάπως πιο μικρά ποσά, τα οποία όμως παραμένουν υπερβολικά ψηλά για οποιοδήποτε άνθρωπο. Τώρα η απαίτηση για εγγύηση αφορά "μόνο" μετρητά χρηματικού ύψους 30 χιλιάδων ευρώ και εξασφάλιση ποσού 100 χιλιάδων ευρώ από αξιόχρεο εγγυητή. Ναι μεν έχει γίνει μια μετακίνηση, αλλά η θέση της Κυβέρνησης είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι όμως και αυτό μια νίκη: η Πρόεδρος του δικαστηρίου κα Μαρία Λοϊζου φαίνεται τείνει προς το να απελευθερώσει τον συναγωνιστή μας αν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι εγγύησης.

Ο Τύπος και ΜΜΕ δημοσιοποίησαν ευρέως το θέμα σήμερα.

Πιστεύουμε πως η μαζική κινητοποίηση της κοινότητας, η συμμετοχή του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και η δημοσιοποίηση του θέματος είναι πολύ θετικά, και θα βοηθήσουν να αντιστραφεί αυτή η λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης.


Πέτρος Ευδόκας,
Μέλος,
Σύνδεσμος Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν
https://www.facebook.com/Syndesmos.me.to.Kourdistan
~~~~~~~~~~~~~~~

Αναγνώσματα

■ Πως μπορείτε να βοηθήσετε τον Κούρδο συναγωνιστή μας Τσερκέζ που βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/blog-post_29.html

■ Το Παρασκήνιο της Σύλληψης του Συναγωνιστή μας Τσερκέζ Κορκμάζ (Cerkez Korkmaz) και ο Καταχθόνιος Ρόλος του Γερμανικού Κράτους
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/cerkez-korkmaz_27.html

■ Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε την είδηση όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ και την εφημερίδα 24Η.

Στις 10 Απριλίου θα συνεχιστεί η διαδικασία για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ
Από 24h.com.cy - 02/04/2019 - 15:41

Στις 10 και 12 Απριλίου θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

Την διαδικασία παρακολούθησε και αντιπροσωπεία Κούρδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και άλλα άτομα μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι – Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο για εκδήλωση συμπαράστασης.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Θεανώ Κουμή παρουσίασε ως μάρτυρα τον Προκόπη Χίντικο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο οποίος κατέθεσε ως τεκμήριο ενώπιον του Δικαστηρίου, το ηλεκτρονικό μήνυμα που παρέλαβε το Υπουργείο στις 19/3/19 από τις Γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα από το Αμβούργο και αφορά το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Τσερκέζ.

Κατατέθηκε επίσης ως τεκμήριο το φαξ που έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία του Αμβούργου ημερομηνίας 21/3/19 που επίσης αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Τσερκέζ.

Η κα. Κουμή ζήτησε αναβολή στη συνέχιση της διαδικασίας γιατί όπως εξήγησε αναμένεται η απάντηση από τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τις Γερμανικές αρχές αναφορικά με τον κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνεται και η Οργάνωση (PKK) στην οποία λέγεται ότι ο εκζητούμενος ήταν μέλος της.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κατηγορούσα Αρχή θα ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου διευκρινήσεις σχετικά με το καθεστώς του Τσερκέζ, αφού εδώ και χρόνια του έχει δοθεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λοϊζου αποδέχθηκε την εισήγηση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής και όρισε τις ημερομηνίες 10 και 12 Απριλίου για επόμενες δικάσιμους.

Ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του Τσερκέζ, ζήτησε τροποποίηση των όρων κράτησης του ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της καταβολής χρηματικής εγγύησης αφού όπως είπε μόνο οι Τραπεζίτες μπορούν να καταβάλουν εγγύηση ύψους 330 χιλιάδων ευρώ που ζήτησε η Κατηγορούσα Αρχή.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Τσερκέζ έχει ήδη καταθέσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ενώ διαθέτει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και στερείται οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Ταυτόχρονα εισηγήθηκε προς το Δικαστήριο την άμεση καταβολή σε μετρητά χρηματικού ποσού ύψους 30 χιλιάδων ευρώ και εξασφάλιση ποσού 100 χιλιάδων ευρώ από αξιόχρεο εγγυητή.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου αποδέχθηκε την αλλαγή στους όρους κράτησης, ωστόσο ο Τσερκέζ, οδηγήθηκε με το τέλος της διαδικασίας στις Κεντρικές Φυλακές μέχρις ότου εκπληρωθούν οι δύο όροι.

Τόσο έξω από το Δικαστήριο όσο και στους διαδρόμους και στην αίθουσα όπου διεξήχθη η διαδικασία, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, αφού αρκετοί ήταν οι συγκεντρωθέντες που από τις 11 το πρωί άρχισαν να φτάνουν στο κτίριο όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση υποστήριξης – συμπαράστασης προς τον εκζητούμενο.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν Κουρδικές σημαίες και πανό που έγραφαν «Λευτεριά στον Τσερκέζ Κορκμάζ», «Συνεργάτες του ISIS Φασιστική Τουρκία και Γερμανία, τραβάτε τα χέρια σας πάνω από τους Κούρδους» και «Ευρώπη εκπλήρωσε τις δημοκρατικές σου αξίες και μην γίνεις συνεργάτης του φασισμού».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ. Θεωρούμε ότι αυτό που κάνει η Κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτο και στη συνείδηση του καθενός πολίτη» είπε και σημείωσε πως σήμερα έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για να εγγραφεί το θέμα και να συζητηθεί γιατί «πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε ότι ο Τσερκέζ «έχει Κυπριακό διαβατήριο, έχει πάρει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και θεωρούμε πως αυτή η διαδικασία είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός αγωνιστή που δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ζητά την ελευθερία του λαού του».

Εξάλλου ο Λάμπρος Καλλένος από το Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόφιλος» ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε το συναγωνιστή και μέλος μας Τσερκέζ Κορκμάζ και στηρίζουμε την απελευθέρωση του» εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «είναι μια κατηγορία στημένη από τη Γερμανία μετά από αίτημα της Τουρκίας με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα στους Κούρδους αγωνιστές τους οποίους θεωρούν τρομοκράτες».

Πρόσθεσε ότι «οι Κούρδοι αγωνίζονται ένα αγώνα για την αναγνώριση τους, για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και έτσι τα έφερε τα πράγματα η ιστορία, έχουμε και τον ίδιο εχθρό. Η κατοχική χώρα που κατέχει την Κύπρο είναι η χώρα που κατέχει και το Κουρδιστάν, πρέπει οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Κύπρο να υποστηρίξουμε αυτό το λαό και τον αγώνα του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καλλένος είπε ότι «η Κύπρος θα ζητήσει στοιχεία από τη Γερμανία για να τα εξετάσει και εμείς ζητούμε να αφεθεί το συντομότερο ελεύθερος διότι η κατηγορία δεν μπορεί να στέκεται. Είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στην Κύπρο και οι λόγοι που οδήγησαν τις Κυπριακές αρχές να τον αναγνωρίσουν ως πολιτικό πρόσφυγα σημαίνει ότι τον δέχονται ως πολιτικό αγωνιστή».

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτά που ονομάζει η Γερμανία και η Τουρκία τρομοκρατία είναι ένας αγώνας που κάνει ο Κουρδικός λαός για την αναγνώρισή του και τα δικαιώματα του. Ο Τσερκέζ κινδυνεύει για πολιτικούς λόγους και κάποια στιγμή πρέπει οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο και υποστηρικτές του Κουρδικού λαού να κινητοποιηθούμε και να πιέσουμε ώστε το Κουρδικό Κίνημα να βγει από τη λίστα των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές».

Εξάλλου η Δέσπω Πηλαβάκη, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο συναγωνιστής Τσερκέζ είναι πρόσφυγας από τη χώρα του, ήρθε στην Κύπρο και πήγε στην Ευρώπη και το μόνο που κάνει είναι να διαφωτίζει τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, τα εγκλήματα που το Τουρκικό κράτος διαπράττει απέναντι στους Κούρδους, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια».

Πρόσθεσε ότι «εάν εμείς υποκύψουμε στη Γερμανία η οποία έχει ειδικές συμφωνίες με την Τουρκία σχετικά με τους Κούρδους και παραδώσουμε τον Τσερκέζ, αποδεικνύουμε ότι συμφωνούμε πως το ΡΚΚ είναι μια οργάνωση τρομοκρατική ή ότι 40 εκατομμύρια Κούρδοι είναι τρομοκράτες απλά και μόνο επειδή αγωνίζονται για την ελευθερία της χώρας τους και για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία τους στερεί η Τουρκία».

Η κα. Πηλαβάκη ανέφερε ακόμα ότι «δεν πρέπει να εκδώσουμε στη Γερμανία το συναγωνιστή μας τον Τσερκέζ διότι θα είναι μια ντροπή για την Κύπρο και ένας λεκές στην Ελληνική ιστορία».

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση του το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» ζητά όπως «αφεθεί ελεύθερος ο Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ» και καλεί τα «δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές, καλλιτεχνικές και άλλες οργανώσεις, όλους τους δημοκράτες και τους υποστηρικτές του Κουρδικού αγώνα, να υπογράψουν την επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου για τον Κούρδο αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ που βρίσκεται στην δικτυακή σελίδα:
https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/_Na_afethei_eleytheros_o_Koyrdos_agonistis_Tserkez/

Πηγή: ΚΥΠΕ
https://24h.com.cy/2019/04/stis-10-aprilioy-tha-synechistei-i-diadikasia-gia-ekdosi-sti-germania-toy-koyrdoy-tserkez-korkmaz

~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment