Thursday 4 April 2019

Να μη γίνει το κυπριακό κράτος συνεργός σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι


ο- Ελευθερία στον Τσερκέζ Κορκμάζ (Cerkez Korkmaz)!
o- Ενημέρωση και ανάλυση από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» 

Παρόλο που το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, με επικεφαλής το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), πολέμησε κατά των συμμοριών του ISIS και των αντιδραστικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή, πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση (ΗΠΑ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του συμπροέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK, Cemil Bayık (ενός από τους ιδρυτές και ηγέτες του ΡΚΚ), του Duran Kalkan και του Μurat Karayılan, που είναι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΡΚΚ.

Αναμφίβολα αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ούτε η πρώτη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ο κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας στην διεθνή σκηνή. Ήδη στο παρελθόν υψηλά στελέχη του PΚΚ είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και από ξένα κράτη, πέραν των αποικιοκρατικών καθεστώτων στο Κουρδιστάν. Και αυτό ξεκίνησε πρώτα με το γερμανικό κράτος. Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80, εκτός από μια μεγάλη μάζα Κούρδων εργατών, εισήλθε στη Γερμανία και ένα μεγάλο πλήθος Κούρδων προσφύγων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας της στρατιωτικής χούντας που επιβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 στην Τουρκία. Το PKK κρίθηκε παράνομο στη Γερμανία στις 26 Νοεμβρίου του 1993 και παρά τον αγώνα που έλαβε χώρα ενάντια σε αυτή την απαγόρευση, κάποιοι εντός του γερμανικού κράτους πάλεψαν και πέτυχαν την εφαρμογή της. Η Γερμανία, με αυτήν την στάση, κατέστησε σαφές ότι βρισκόταν στην πλευρά του τουρκικού κράτους στον πόλεμο του Κουρδιστάν.

Η βία του γερμανικού κράτους εναντίον των Κούρδων συνεχίστηκε και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 28 Οκτωβρίου του 2010 αποφασίστηκε ότι η νομοθεσία 129b (περί σύστασης εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης) θα ισχύει και αναφορικά με το PKK. Έκτοτε, πολλοί Κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ή συνελήφθησαν από τις γερμανικές αρχές, βάσει του νόμου 129b, παρόλο που δεν είχαν εμπλακεί σε κανένα έγκλημα. Για χρόνια, ο κουρδικός λαός και οι φίλοι του αγωνίζονται ενάντια στην ποινικοποίηση -εκ μέρους του γερμανικού κράτους- του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα.

Σύμφωνα με Γερμανούς νομικούς, η απαγόρευση του PKK δεν παρείχε κανένα όφελος στη Γερμανία, παρά μόνο να αποκλείσει τους Κούρδους. Τα γερμανικά όπλα ωστόσο χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά σε όλο το Κουρδιστάν ενάντια στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Στην πρόσφατη εισβολή στο Afrin, παρασχέθηκαν στην Τουρκία μοντέρνα γερμανικά τανκς τύπου Leopard. Η Γερμανία δεν ικανοποιήθηκε μόνο με αυτό και έτσι δεν δίστασε να παράσχει τανκς Leopard στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι σήμερα το τουρκικό κράτος θέλει να δημιουργήσει την νέα οθωμανική αυτοκρατορία με τουρκο-ισλαμική σύνθεση και με απώτερο στόχο να γίνει ηγεμονική δύναμη στην περιοχή. Επίσης είναι σαφές ότι η Tουρκία είναι συνεργός και ιδρυτής ριζοσπαστικών θρησκευτικών οργανώσεων, όπως οι ISIS και Al-nusra, που αποτελούν μια μεγάλη απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

Ένας λόγος που η Τουρκία πραγματοποιεί ευθαρσώς τέτοιες φασιστικές πράξεις είναι ακριβώς και το γεγονός ότι ενθαρρύνεται από τη βοήθεια που της παρέχει η Γερμανία, το μεγαλύτερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την σιωπή, παράλληλα, των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Σήμερα, η μεγαλύτερη δύναμη που πολεμά ενάντια στην δημιουργία και την επέκταση μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τουρκο-ισλαμική σύνθεση στη Μέση Ανατολή είναι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και ο ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Γι 'αυτό και το τουρκικό κράτος διεξάγει πόλεμο οπουδήποτε στον κόσμο εναντίον των Κούρδων, την ώρα που καταφεύγει σε πράξεις γενοκτονίας στο Κουρδιστάν.

Ο κούρδος πολιτικός Cerkez Korkmaz (Τσερκέζ Κορκμάζ) στις 21 Μαρτίου, ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στην Ελλάδα από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, συνελήφθη από τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του. Ως λόγος σύλληψης αναφέρθηκε ο ισχυρισμός πως, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία μεταξύ 2013 και 2014, είχε διάπραξει αδίκημα για λογαριασμό του PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο στη χώρα βάσει της νομοθεσίας 129b.

Ο Cerkez Korkmaz πέρασε 10 χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας λόγω της συμμετοχής του στο κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα και για τις πολιτικές του θέσεις. Μετά την αποφυλάκιση του, συνέχισε να αγωνίζεται με δημοκρατικά πολιτικά μέσα. Λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων, υπάρχουν αρκετές ανοιχτές υποθέσεις εναντίον του. Το 2009, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω εντάλματος σύλληψης που εξεδόθη εναντίον του και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυπριακή δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα της αίτησής του, του χορηγήθηκε πολιτικό ασύλο. Ζει στην κύπρο εδώ και 10 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας. O Cerkez Korkmaz είναι Κούρδος πολιτικός που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα στον αγώνα για την ελευθερία του Κουρδιστάν.

Είναι απαράδεκτο σήμερα να τρομοκρατούν τους Κούρδους πολιτικούς και τον δημοκρατικό τους αγώνα για τα βρώμικα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Ο Cerkez Korkmaz, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο από την Κύπρο εδώ και 10 χρόνια, έχει τιμωρηθεί από το τουρκικό κράτος μόνο και μόνο λόγω του δημοκρατικού πολιτικού αγώνα του και η έκκλησή μας προς την κυπριακή δημοκρατία είναι να αφεθεί ελεύθερος και να μη γίνει συνεργός το κυπριακό κράτος σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι.

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» 

* * *


No comments:

Post a Comment