Wednesday 17 April 2019

Γιατί είναι σημαντικό το Κίνημα Γιασεμί



Γιατί είναι σημαντικό το Κίνημα Γιασεμί

Του Υποψηφίου Ευρωβουλευτή
 Ιμπραχήμ Αζίζ / Ibrahim Aziz

Στα κατεχόμενα υπάρχει ένα κίνημα ενάντια στην κατοχή και αυτές οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για την ύπαρξη και την πορεία του. Και αν χαθεί αυτή η ευκαιρία που μας προσφέρουν οι ευρωεκλογές για υποστήριξη αυτών των δυνάμεων, δεν θα έχουμε άλλη ελπίδα για κοινό αντικατοχικό αγώνα. Διότι όπως πάμε, τα ηνία μέσα στην Τ/Κ κοινότητα θα τα πάρουν οι έποικοι και θα επικρατήσουν.

Και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινό αντικατοχικό αγώνα μαζί με τα όργανα της κατοχής στα κατεχόμενα, τους: Ferdi Sabit Soyer και Mehmet Ali Talat και την παρέα τους… Ο πρώτος υπέταξε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) στη βουλιμία της κατοχικής πολιτικής και ο δεύτερος τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της κατεχόμενης αρχής.

Μόνο το Κίνημα Γιασεμί και οι αντικατοχικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω του βρίσκονται εκτός συστήματος, και ο αντισυστημικός του χαρακτήρας αποτελεί μια ρωγμή στην τουρκοποίηση των κατεχομένων. Οι υπόλοιπες δυνάμεις είτε έχουν ενταχτεί μέσα σε ένα σύστημα το οποίο δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση της τουρκικής παντοδυναμίας, είτε δεν έχουν τον χαρακτήρα του Κινήματος Γιασεμί.

Ακόμα και η ηγεσία του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) παίρνει το βάπτισμα της Τουρκίας για να αναλάβει την εξουσία. Και ο Ακιντζί που τόλμησε να διαφοροποιήσει τις θέσεις του σε κάποια ζητήματα βρέθηκε εκτός στο στόχαστρο της Άγκυρας και κινδυνεύει να χάσει την θέση του.

Συνεπώς υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης των αντικατοχικών δυνάμεων και στήριξης του Κινήματος Γιασεμί πριν η τουρκική επιρροή πάρει μια ολοκληρωτική μορφή. Κι εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά του Κινήματος Γιασεμί από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις των Τ/Κ. Εδώ έγκειται και το λάθος του ΑΚΕΛ που δεν στήριξε αυτές τις δυνάμεις.

Το Κίνημα Γιασεμί δεν τάσσεται κατά της λύσης του κυπριακού:
Υποστηρίζουμε λύση που αποκλείει τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση.
♦ Η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι μια θέση αντίστασης κατά της κατοχής και της ολοκλήρωσης της τουρκικής επιρροής.

Το Κίνημα Γιασεμί στηρίζει μια λύση του κυπριακού που θα αποδυναμώνει τη θέση της Τουρκίας στο νησί. Διότι θεωρεί ότι είναι προτιμότερη μια λύση που συνεπάγεται την αποδυνάμωση της τουρκικής παρουσίας από τη μη λύση και την ολοκληρωτική της επικράτηση.

Εκείνο που λέει το Κίνημα Γιασεμί είναι ότι δεν πιστεύει ότι οι ηγεσίες των Ε/Κ και των Τ/Κ θα καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τόσα πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της κατοχής και της τουρκοποίησης της βόρειας Κύπρου μέσα από τον εποικισμό και την τουρκική οικονομική εμβάθυνση.

Εκτός από τη σύμπραξη των Τ/Κ πολιτικών δυνάμεων με την κατοχική Τουρκία, το Κίνημα Γιασεμί καταδικάζει και τη στάση της Ε/Κ ηγεσίας απέναντι στους Τ/Κ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για "δανεικές ψήφους" των Τ/Κ αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα του αρνητικού τρόπου που αντιμετωπίζουν την Τ/Κ κοινότητα οι ηγέτες των Ε/Κ. Η άρνηση τους να εκσυγχρονίσουν την παιδεία και η καλλιέργεια του εθνικισμού επίσης αποτελούν παραδείγματα μιας πολιτικής αποξένωσης και διχοτόμησης του νησιού. Στην ουσία σπρώχνουν όλο και περισσότερο την Τ/Κ κοινότητα στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Για αυτό και το Κίνημα Γιασεμί επιδιώκει την εκλογή ενός τουλάχιστον Ευρωβουλευτή, ώστε να δώσει ζωή και κύρος στο αντικατοχικό κίνημα. Να εκπροσωπήσει τους Τ/Κ στην Ευρώπη και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ότι δηλαδή οι Τ/Κ δεν συμφωνούν με την τουρκοποίηση των κατεχομένων.

Ιμπραχήμ Αζίζ / Ibrahim Aziz, 17 Απρ. 2019


■ Κίνηση Στήριξης Γιασεμί • Σενέρ Λεβέντ
http://sener-levent-facebook.cyprus-org.net

■ Τι σημαίνει Γιασεμί, Σενέρ και... Ομοσπονδία;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/blog-post_14.html

Παρουσίαση της δημοσιογραφικής μας διάσκεψης και το προφίλ των Υποψηφίων μας:
■ Γιασεμί: Είμαστε η φωνή κατά του φασισμού της Τουρκίας
https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/giasemi-eimaste-i-foni-kata-toy-fasismoy-tis-toyrkias

■ Πρώτη δημοσίευση του αρχικού άρθρου:
https://www.facebook.com/ibrahim.aziz.522/posts/2666274596733981

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

No comments:

Post a Comment