Saturday 20 August 2011

Η Άλφα, το ΕΛΑΜ, και η Απόπειρα Κατάληψης της Συγκέντρωσης από Ακραία Στοιχεία


Πως κάποιοι απειθάρχητοι υποστηρικτές του ΕΛΑΜ εξαπατήθηκαν από καθεστωτικούς προβοκάτορες με στόχο να διασπαστεί το Κίνημα – και ακόμα συνεχίζουν


Η αναγνώστης μας «Άλφα», που είναι μία από τις αφοσιωμένες εθελόντριες ανάμεσα στους διαδηλωτές που είναι κάθε μέρα στο Προεδρικό, μας έστειλε μία επιστολή διαμαρτυρόμενη για το άρθρο μας που περιγράφει το τι ακριβώς έγινε τη νύκτα της 20ης Ιουλίου στη διαδήλωση.
Εκείνο το άρθρο έχει τίτλο:
10 Μέρες στο Προεδρικό Τετάρτη νύκτα: Απόπειρα Κατάληψης της Συγκέντρωσης από Ακραία Στοιχεία
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/07/10.html
Σας μεταφέρουμε την επιστολή της «Άλφα» με όλα τα σχόλια και παρατηρήσεις της, καθώς και μια επώνυμη απάντηση από μέλος της ομάδας μας με πιο πολλές λεπτομέρειες για το τι έγινε εκείνη τη νύκτα και γιά το πως χρησιμοποιήθηκε το συμβάν γιά να διασπάσει τους διαδηλωτές.

Είναι αλήθεια πως τα συμβάντα εκείνης της νύκτας, καθώς και το άρθρο μας, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και διαστρέβλωσης από επιτήδειους και αδίστακτους ανθρώπους που στοχεύουν στη διαβολή, την διχόνοια και τη διάλυση του κινήματος. Και είναι κατανοητό: διότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη μας ιστορία μετά από τον πέρας του υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ που κινητοποιούμαστε αυθόρμητα ΜΑΖΙ μες τους δρόμους άτομα και ομάδες της Αριστεράς, της Δεξιάς, του κέντρου και – προπάντως! - των ανέντακτων σε μια διεκδίκηση κοινωνικής Δικαιοσύνης και Ελευθερίας γιά τον τόπο μας.

Αυτή η ενότητα όμως αποτελεί στόχο. Η πυροδότηση διχόνοιας γύρω από τους τεχνητούς και κίβδηλους προσδιορισμούς της ψευδο- Αριστεράς και ψευδο-Δεξιάς είναι ακόμα πολύ εύκολη… γι’ αυτό και την επιδιώκουν αδιαλήπτως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Ομάδα Σύνταξης Ενδο~ Μήδεια / Cyprus IndyMedia

Στις 6 Αυγούστου, η Άλφα έγραψε:
«Είμαι εκεί κάθε βράδυ – που ήταν η κατάληψη; ΔΙΑΦΩΝΩ – δεν υπήρχε καμία προσπάθεια κατάληψης της συγκέντρωσης και είναι κρίμα να στιγματίζουμε έτσι απλούς πολίτες. Μακάρι να είχαμε το θάρρος που έχουν αυτά τα παιδιά που δεν ντρέπονται για την Ελληνική τους καταγωγή και πάνω απ’όλα δεν ντρέπονται να το δείξουν, μπας και ξυπνήσουμε και οι υπόλοιποι πριν Τουρκοποιηθούμε εντελώς. Έχω μιλήσει και στον Σόλωνα προσωπικά για αυτό το θέμα. Το ΕΛΑΜ [είναι εκεί] πάντοτε ειρηνικά και ποτέ δεν προκάλεσε επεισόδια, ούτε τη νύχτα που έριξαν δακρυγόνα, αλλά και ούτε τη νύχτα που αναφέρεστε πιο κάτω. Θα ήταν πιο σωστό αν ήσασταν αντικειμενικοί όταν γράφετε για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις σε άτομα που δεν ήταν εκεί.
Με εκτίμηση, Άλφα»
______

Γειά σου Άλφα,

Ευχαριστώ πολύ γιά το γράμμα σου και γιά την κριτική σου. Θα ήθελα να σε προσκαλέσω να ξαναδιαβάσεις το κείμενο που δημοσιεύσαμε και να διακρίνεις τι ακριβώς λέει και τι ακριβώς δεν λέει. Διότι παραπονείσαι γιά πράγματα που ΟΥΤΕ λέχθηκαν ΟΥΤΕ υπαινίχθηκαν στο κείμενο μας.

Επίσης σε παρακαλώ πολύ να συμπεριλάβεις στη θεώρηση σου και τα εξής:

1. Το ότι δεν είδες κάτι δεν σημαίνει πως δεν εσυνέβει.

2. Τη νύκτα της 20ης Ιουλίου (όπως και εκείνη της 12 Ιουλίου, νύκτα των δακρυγόνων) το πειθαρχημένο άγημα του ΕΛΑΜ ήταν άψογο στην συμπεριφορά του. Ούτε φασαρίες έκαμε (και εξ' όσων γνωρίζω, πάντα είναι έτσι), ούτε προκάλεσε, ούτε και ενόχλησε οποιονδήποτε. Ακόμα και όταν ο αρχηγός του εγκατέλειψε το άγημα και κινήθηκε γιά να προσέλθει στην εξέδρα γιά να μιλήσει, το άγημα του ΕΛΑΜ διατήρησε τη συνοχή του χωρίς να εμπλακεί σε οιαδήποτε επεισόδια.

3. Το επεισόδιο προσπάθειας κατάληψης προκλήθηκε από προβοκάτορες του Προεδρικού. Ήταν μιά ομάδα αποτελούμενη από δύο ηλικιωμένες κυρίες με τρείς σωματοφύλακες και από πίσω τους ένα φωτογράφο της Χαραυγής. Οι προβοκάτορες άρπαξαν το μικρόφωνο, κτύπησαν τον Σόλωνα, και άρχισαν να φωνάζουν "γιατί να αδικείτε το ΕΛΑΜ;" - με εκείνο, αμέσως αναστάτωσαν και παρέσυραν απειθάρχητους υποστηρικτές του ΕΛΑΜ που ήταν κοντά στο μικρόφωνο. Εκείνοι, συγχισμένοι και αναστατωμένοι με την λανθασμένη εντύπωση πως "αδικήθηκε το ΕΛΑΜ" εισέβαλαν οδηγούμενοι από τους προβοκάτορες στο χώρο και επιδόθηκαν σε μιά αλληλουχία αρπαγής του μικροφώνου από τον ένα στον άλλο.

4. Με μεγάλη ψυχραιμία κάποιοι εθελοντές βοηθήσαμε τον κόσμο να καταλάβει πως δεν υπήρχε καμία αδικία ούτε και αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ, ότι αντιθέτως, είχαμε μιά συμφωνία με το ΕΛΑΜ την οποία και τηρήσαμε, και σιγά σιγά τα πνεύματα ηρέμησαν. Η συμφωνία ήταν πως το ΕΛΑΜ θα έμενε μόνο του λίγο πιο μακριά και ξεχωριστά από τον χώρο συγκέντρωσης μας, με συγκροτημένους τους ανθρώπους του σε παράταξη, και ότι δεν θα προέβαινε σε καμία προσπάθεια κατάληψης της συγκέντρωσης μας, συν ότι θα σεβόταν την συλλογική απόφαση των διαδηλωτών να μην ομιλήσουν επίσημοι αντιπρόσωποι από κανένα κόμμα. Οι προβοκάτορες αμέσως εξαφανίστηκαν πριν καν ελαττωθούν οι φωνασκίες, ενώ οι αθώοι ή και αφελείς από τους απειθάρχητους υποστηρικτές του ΕΛΑΜ που είχαν παρασυρθεί έμειναν εκεί γιά ώρες μετά όπου κουβεντιάζαμε και συζητούσαμε το τι ακριβώς έγινε.

5. Υπάρχουν όμως, και συνεχίζουν, διάφοροι ψιθυριστές που συνειδητά διαβάλλουν τις σχέσεις μεταξύ των διαδηλωτών και του ΕΛΑΜ (όπως και μεταξύ όλων των παρατάξεων που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις). Διατηρούν και διαδίδουν αυτό το ψέμμα, ότι τάχα "αδικήθηκε το ΕΛΑΜ". Διαδίδουν ψέμματα και γιά το τι έγινε, και γιά το ακριβώς δημοσιεύσαμε. Κάποιοι μας στοχεύουν γιά το ότι τηρήσαμε τις συμφωνίες που έγιναν με το ΕΛΑΜ (τάχα είναι απόδειξη πως είμαστε "φασίστες", ή κατά άλλους είναι απόδειξη πως είμαστε "άδικοι εις βάρος του ΕΛΑΜ"). Κάποιοι μας στοχεύουν επειδή αναφέραμε τους προβοκάτορες που πυροδότησαν το επεισόδιο. Κάποιοι μας στοχεύουν επειδή ονομάσαμε εκείνους που παρεσύρθηκαν από τους προβοκάτορες ως "απειθάρχητους υποστηρικτές του ΕΛΑΜ", πράγμα όμως που δυστυχώς ήταν αληθές.

6. Το ΕΛΑΜ διατηρεί αξιοθαύμαστη πειθαρχία γιά τα μέλη του. Αν μπορούσε να την είχε μεταδώσει και στους υποστηρικτές του εκείνη τη νύκτα δεν θα προέκυπταν τα επεισόδια, διότι απλά δεν θα ήτο ευάλωτοι και να παρασύρονται από προβοκάτορες. Το ΕΛΑΜ απέδειξε ότι καταλαβαίνει αυτά τα θέματα και ότι κατέχει και τη δυνατότητα να πράττει πολύ θετικά καθοδηγούμενο από αυτή την αντίληψη, με την παρουσία του την νύκτα της 19ης Ιουλίου όταν το Προεδρικό προσπάθησε να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο ρίχνοντας τους αντιδιαδηλωτές του μες το πλήθος των δικών μας διαδηλωτών, εκθέτοντας ανυποψίαστους γέρους και παιδιά στην πιθανότητα μανιωδώς βιαίων συγκρούσεων. Εκείνη τη νύκτα (της 19ης), μέλη του ΕΛΑΜ χωρίς τα διακριτικά τους (συν διάφορες άλλες εθνικόφρονες οργανώσεις αριστερών και δεξιών αποχρώσεων μαζί, και πολλοί ανέντακτοι εθελοντές), μας βοήθησαν να τηρήσουμε την τάξη. Βοήθησαν να ηρεμήσουμε τους θερμοκέφαλους, να αφοπλίσουμε εκείνους που έπιασαν πέτρες και μπουκάλια στα χέρια τους, και να σταματήσουμε εκείνους που ξεκίνησαν να επιτεθούν στους καθεστωτικούς αντιδιαδηλωτές και τραμπούκους. Συνεργάστηκαν πολύ αρμονικά οι ΕΛΑΜίτες με τους υπόλοιπους εθελοντές στην κατάσβεση όλων των πράξεων βίας και προβοκάτσιας που αντιμετωπίσαμε μαζί γιά αρκετές ώρες στις παρυφές της διαδήλωσης, περίπου 100 εθελοντές όλοι μαζί από τους πολιτικούς χώρους που ανέφερα. Οι ΕΛΑΜίτες ήταν αψογοι, και μακάρι να είχαν την ίδια διορατικότητα την επόμενη νύκτα, να έστελλαν το μήνυμα οι ίδιοι στους υποστηρικτές τους να είναι ήρεμοι και να ακολουθούν μόνο το τι κάμνει το πειθαρχημένο άγημα του ΕΛΑΜ. Αλλά "δεν".

Βέβαια η μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη γιά το επεισόδιο δεν βαραίνει την ηγεσία του ΕΛΑΜ , αλλά το Προεδρικό, που έστειλε προβοκάτορες να προσποιούνται πως είναι "μέλη" και "απειθάρχητοι υποστηρικτές του ΕΛΑΜ" και οι οποίοι σύγχισαν και παρέσυραν 10-12 ανθρώπους στο χαώδες εκείνο επεισόδιο απόπειρας κατάληψης. Έκτοτε όμως βασιλεύει η άγνοια και παραποίηση γεγονότων.

Σε παρακαλώ πάρα πολύ Άλφα ξανασκέφτου αυτά που λέει το κείμενο μας, και πρόσθεσε και αυτά που έγραψα εδώ. Παρακαλώ αισθάνθου άνετα να δώσεις τούτο το γράμμα μου σε όποιον νομίζεις. Όσα γράφεις γιά την Ελληνική μας καταγωγή με εκφράζουν - θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της ανεπίσημης αλλά σταθερής κίνησης που γιά δεκαετίες τώρα εργάζεται γιά να αποκατασταθεί το δικαίωμα μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Ελληνες μες τον ίδιο τον τόπο μας χωρίς να υποκείμεθα σε κατηγορίες ότι είμαστε τάχα "φασίστες, τρομοκράτες, ακροδεξιά στοιχεία, σωβινιστές, εθνικιστές και πραξικοπηματίες" απλώς και μόνο γιά το έγκλημα της Ελληνικότητας μας.

Η έκρηξη των διαδηλώσεων μας στο Προεδρικό πιστεύω είναι μιά πολύ σημαντική συμβολή στην μαζική και συναισθηματικά φορτισμένη αποενοχοποίηση της Ελληνικότητας και επαναφοράς της εις την ομαλότητα.

Αλλά αν έχεις την ευκαιρία να δείς κείμενα μου (και των συναγωνιστών μου) τα τελευταία πολλά χρόνια, θα δείς τις ίδιες θέσεις και τοποθετήσεις τις οποίες πρόσφατα ανακάλυψε και το ΕΛΑΜ.

Και θα ήμουν πολύ ανοικτός να ακούσω ή να διαβάσω κι άλλες σου σκέψεις, αισθήματα, κριτική, διαφωνίες, απορίες και εισηγήσεις γιά τη βελτίωση μας.

Ευχαριστώ,
Πέτρος Ευδόκας
, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~


Το Σχέδιο Β' του Προέδρου Είναι ο Εμφύλιος
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

Μακάρι να ήταν Κομμουνιστής

http://cyprusindymedia.blogspot.com/2008/12/blog-post.html


"Αν είστε εσείς Αριστεροί και Φίλοι των Λαών, εγώ είμαι Ελέφαντας"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html

Σπρώχνουν το Λαό στο Φασισμό
"Όλοι οι πολιτικά σκεπτόμενοι και ιστορικά ενημερωμένοι γνωρίζουν πως ο φασισμός αναφύεται και γιγαντώνεται πάντα εκεί όπου και όταν η Επαναστατική Σοσιαλιστική Αριστερά προδίδει την αποστολή της..."
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html


Υποστηρίζουμε τις Εργασίες της Φιλικής Εταιρείας Κύπρου
:
http://filiki.etaireia.org 

~~~~~~~~~~~~

6 comments:

  1. Ναι μεγάλε πρόσφατα τα ανακάλυψε το ΕΛΑΜ. Από το 2008 που ιδρυθήκαμε λέμε έχουμε την ίδια ακριβώς γραμμή.

    Ξεκαθαρίστε σε ποια ιδεολογία ανήκετε, εμείς άτομα που φέρουν την επωνυμία indymedia δεν τους θεωρούμε συναγωνιστές. Διότι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και έχουμε ζήσει τις στοχοποιήσεις από το αθηναϊκό αντίστοιχο indymedia και μάλιστα πολύ δικά μας άτομα, δηλαδή φοιτητές από Κύπρο οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με το ελλαδικό εθνικιστικό κίνημα.

    Αποφασίστε τι είστε αναρχικοί ή πατριώτες; Το να είσαι και τα δύο είναι εξ' ορισμού άκυρο. Ο διεθνισμός που πρεσβέβει η αναρχία δεν αφήνει χώρο για τον πατριωτισμό.

    ReplyDelete
  2. Εν πελλάρες που λαλεί ο πιο πάνω. Το κίνημα ενάντια στον Χριστόφια είναι ομοιογενές και καλά κρατεί. Ναι αδικείται το ΕΛΑΜ από κάποιους αλλά όχι στο σημείο που να αποτελεί πρόβλημα. Είναι απλώς πρόβλημα διεκδίκησης ηγετικής θέσης μέσα στο κίνημα που κάποιοι θέλουν να προβάλλονται πιο πολύ από άλλους. Η αδικία έγκειται σ' αυτό και όχι σε οποιαδήποτε άλλη διαφορά.

    ReplyDelete
  3. Είμαστε μαζί, δεξιοί και αριστεροί, από τότε που αρχίσαν οι κινητοποιήσεις στο προεδρικό.

    Όποιες μανούβρες γίνουνται να μας χωρίσουν εν εκ του πονηρού.

    Οι διαφωνίες μας σε άλλα θέματα δεν μας εμποδίζουν να συνεργαζούμαστε ή να αγωνιζούμαστε μαζί.

    Ο εξυπνάκιας πιό πάνω που προσποιήται πως τάχατες μου μιλά εκ μέρους του ελαμ είναι ψεύτης. Ή, εν ακόμα ένας "απειθάρχητος υποστηρικτής".

    ReplyDelete
  4. Αν δεν νιώθετε περίεργα ανεχόμενοι την "υπέροχη πειθαρχία" του ΕΛΑΜ [στοίχιση, εκφοβισμός, ιστορικό και ρητορική βίας] τι να σας πως, συγχαρητήρια. Δίνετε μεγαλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση να υπεκφύγει τις ευθύνες της από οτι οποιοσδήποτε.

    ReplyDelete
  5. Καντε υπομονη... Τα ΑΚΕΛικα ταγματα εφοδου, οχι παραβιασεις οικιακου ασυλου, αλα οτιδηποτε αλλο εκφοβιστικο μεσο θα μετελθουν για να σας σιγησουν, τωρα που το εδαφος τρεμει κατω απο τα ποδια τους...

    ReplyDelete
  6. Πεεεε.... σόλωνα!!!!
    κρίμας

    ReplyDelete