Friday 26 February 2010

YKP: Ne yapacaksınız?





YKP güneydekinde geçirilince kuzeydekinden de geçirilen garantörlük konusu ile ilgili meclis kararındaki “tahammülümüz sınırsız değildir” türlü tehdide karşı sordu:

Ne yapacaksınız?

YKP Yürütme Kurulu üyesi Alpay Durduran, güneydekinde geçirilince kuzeydekinden de geçirilen garantörlük konusu ile ilgili meclis kararlarını değerlendirdi. Konu ile ilgili bildirinin tamamı şöyle:

Görüşme konuları içinde açıkça garantiler ve tek yanlı müdahale hakkı bulunmaktadır. Amma güneyde görüşmelere ve içeriğine yönelmeyen, belki sadece görüşmeyi yürütene yönelen bir bildiri yayımlandı. Bildiride garanti ve tek yanlı müdahale hakkına karşı görüşler ileri sürüldü.

Ayrıca bu bildiride manipülasyonu yapıldığı gibi “garantileri istemiyoruz” denmemiş daha esnek bir ifade ile kararın 3. Maddesinde “Avrupa Birliği üyesi Bileşik bir Kıbrıs Cumhuriyeti Devletinde garantörler ve garantiler tasavvur edilemez” denmiştir. Buna rağmen bağırmaya dünden hazır olanlar ile bağıranlara karşı yeteri kadar cesur olamayanlar oybirliği ile karar alıp “tahammülümüz sınırsız değil diyerek” TAKSİM çığırtkanlığı yapmışlardır.

Kuzeydeki meclis’te görüşülen taslak karşı bildiride görüşmelerin durdurma isteği de dâhil bir öneriyi görüştü. Ancak meclisten oybirliği ile kabul edilen bildiride görüşmelerin devamı desteklendi.

Açıkça bilinmektedir ki oybirliği sağlanırken yalnız DP değil UBP de görüşmelerin kesilmesinden yana idi. Türkiye’nin etkisi ile yaklaşan seçimlerin havası için tavırlar bu şeklide değişti. Kimsenin bu sonuçta oybirliği olduğuna inanması olanağı yoktur. Bu durumda halkın adına konuşmaya da hakları yoktur. Genel olarak başarı beklenmeyen görüşmelerde siyasi partilerin oyunlar peşinde koştukları ve kendi çıkarlarını ülke yani Kıbrıs’ın tümünün çıkarları üstünde tuttukları anlaşılmaktadır.

Bugünkü çağda garanti edilmiş AB ülkesi düşünmenin olanaksızlığı anlaşılmış olmalıdır. Garanti sisteminin Kıbrıs’ta başarısız olduğu kanıtlanmıştır. Garantörlerin her biri değişik tutumlar içindedir ve Kıbrıs’ın nesini garanti ettikleri konusunda aralarında görüş birliği yoktur. Öyleyse bunu iki tarafın ortak hareket edecekleri gün garantörleri davet ederek birlikte ele alması gerekecektir.

Ondan önce garantörlerin bir araya gelip konuyu görüşmeleri önerileri de vardır. Yani garantörlerden Türkiye ve İngiltere’nin de modası geçmiş bu sistemi ele alma arzuları olduğu varsayılabilir. Birleşik Kıbrıs’ın tekrar garanti edilmiş ve kısıtlı halinin devam etmesini ve tekrar Annan planında olduğu gibi yenilenmesi istenmiyorsa bir an önce taraflar uzlaşmalı ve İngiltere’nin Kıbrıs’ta askeri üs halinde egemen bölgeler ve tesisler bulundurmasından başka işe yaramayan antlaşmalara son vermelidir.

Kıbrıs antlaşmaları bir bütündür ve garanti ve ittifak antlaşmaları onun parçasıdır. İttifak Yunanistan, İngiltere ve Türkiye arasındadır. Kıbrıs’a karşı ittifak ettiklerini ve İngiltere’nin egemen üslerinin tam kapasite ile kullanmasını sağlaması haline Kıbrıs’a karşı harekete geçmek için işbirliği yapacaklarını vaat etmektedirler. Bunu hala içine sindirenler ve bunun için Kıbrıs’ta bir barış antlaşması yapılmasını görüşmek istemeyenler başlarını kuma gömmüşlerdir.

Gerçeklere uyanmak ve bir an önce barış antlaşmasına hız vermek gereklidir. Türkiye UBP’nin politikasını nasıl bir anda değiştirdi ise görüşme seyrini de değiştirebilir. Kıbrıs’ta ganimet kavgasını sürdürmekten başka endişesi olmayanları bahane yapıp arkalarına saklanmamalıdır.

YKP, kuzeydeki meclisten geçen karardaki tehditleri de kabul edilir bulmaz, bu tip tehditler bugüne kadar Kıbrıs konusunda kimsenin hiçbir şey kazanmadığını hatırlatır.

YKP, hem de oy birliği ile geçen karardaki aşağıdaki cümle sonrası açıkça sorar ne yapacaksınız?

“Rum tarafının kapsamlı çözümü geciktiren ve müzakerelere zarar veren bu olumsuz tutumuna karşın Kıbrıs Türk tarafının tahammülünün yıllarca devam etmesine Kıbrıs Türk Halkının müsaade etmeyeceğini bir kez daha vurgular”

Bu ifade açık TAKSİM tehdididir ve CTP ile TDP’nin buna destek vermiş olmasının YKP olarak düş kırıklığını yaşamaktayız.

YKP’lilerin, kendi adlarına da yapılan böylesi bir çağrıya imza atmadıklarını, Kıbrıs’ın sorununun çözülmesi için inatla çözüm aramaya kararlı olduklarını, kimsenin “tahammülüm tükendi, artık TAKSİM zamanıdır” demesine de müsaade etmeyeceklerini herkesin bilmesi gerekir…

YKP, üzerinde anlaşılmasında uçurumlar bulunan konularda tarafları tehditler ve kamuoyunu birbirlerine karşı kışkırtan açıklamalardan vazgeçmeye ve ilerideki olası antlaşma süreçlerini zehirlememeleri çağrısını bir kez daha yapar…

Yeni Kıbrıs Partisi
Basın Bürosu
25 Şubat 2010
http://www.ykp.org.cy

~~~~~~~~~
YKP - Cyprus IndyMedia:

Barışın sesi susturulamaz! Dengê aştiyê nayê birîn!
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/12/barsn-sesi-susturulamaz-denge-astiye.html

Yaptırımların izleri TC protokollerinde var!
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/08/yaptrmlarn-izleri-tc-protokollerinde.html

Call for action against Police intervention in the northern part of Cyprus
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/11/solidarity-with-dissenters-in-northern.html

~~~~~~~~~~

2 comments:

  1. "As I said, the international community does not distinguish between T/C and
    settlers in the North. The only way I can see that happening would be an armed
    uprising. But if that were to happen, even discounting the massive internal
    dangers, there would be no formal support from the South, for to do so would
    risk all out war with Turkey...
    .../...
    No one would be happier than me to see a YKP president of the republic.

    I would ask you to consider what I have written, but I remain in solidarity
    whatever you decide to do.

    Tsukoui"

    http://groups.yahoo.com/group/kalimerhaba_HellenoTurkish_Community/message/2147



    "I believe it is possible that armed resistance could change the situation, but
    since it would not be me that would be risking his life, I cannot advocate this.

    With regards to peaceful resistance, it is intstructive to note that...
    .../...
    If we can get to the stage of a single country free from guarantors and
    military, then everything else becomes much more manageable and the process of
    healing the past can begin."

    http://groups.yahoo.com/group/kalimerhaba_HellenoTurkish_Community/message/2149


    .

    ReplyDelete
  2. Dear friends of YKP and Baraka you must have heard already, but be warned once more: This site of Petros Evdokas and Solon Antartis (misleadingly called "Cyprus Indymedia") is an unadulterated pro-Enosis site that draws its best friends from the EOKA B' and the G/C neo-nazi milieu. You are doing a great disservice to both Greek Cypriot internationalists and to yourselves when you "legitimize" this den of Blue Wolves with your contributions: STAY OUT OF HERE!
    With comradely greetings,
    A G/C Anti-Fascist

    ReplyDelete