Friday 6 January 2012

Επενδύσεις, Ήθος και Αληθινές Ανάγκες

του Πανίκου Νεοκλέους, neopana@cytanet.com.cy

Γράφει ο Αριστερός πατριώτης και διεθνιστής συγγραφέας Πανίκος Νεοκλέους, πρώην ΑΚΕΛικός. Ακολουθούν μερικά σχόλια και παραπομπές.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
του Πανίκου Νεοκλέους, neopana@cytanet.com.cy

Αμέσως μετά την εξαγγελία του Προέδρου για το φυσικό αέριο, ήρθε η και η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία ο οποίος σε σχετική ερώτηση για τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, με εμφανή ικανοποίηση, μας ανακοίνωσε ότι, είχε ήδη επαφές με πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό ο οποίος ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις στην Κύπρο και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από αυτή του Κατάρ. Δεν παρέλειψε ο κ. Υπουργός να μας αναφέρει και για το μεγάλο καζίνο το οποίο ο Αμερικανός προγραμματίζει να κάνει.

Η αναφορά μου γίνεται για να προβληματίσει κυρίως τα ΕΔΟΝόπουλα. Η πλειοψηφία των νέων άνω των 18 χρόνων θα θυμούνται τα κύρια συνθήματα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ πριν λίγα μόλις χρόνια (ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, ΠΡΟΔΟΣΙΑ – ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ….. και άλλα παρόμοια). Τώρα, τι έχει συμβεί και οι ίδιοι άνθρωποι με τόση περηφάνια μας ανακοινώνουν τις δικές τους συμφωνίες για επενδύσεις Αμερικανών στην Κύπρο; Μέσα στα κομμουνιστικά "Ευαγγέλια" των Μαρξ, Έγκελς και Λένιν, γράφει μήπως ότι, όταν οι κομμουνιστές γίνουν κυβέρνηση, τότε οι Αμερικανοί και οι σιωνιστές μετατρέπονται σε προοδευτικές δυνάμεις; Τώρα θα μου πούνε ότι, το επιβάλλει το Εθνικό Συμφέρον. Μα και τότε το Εθνικό Συμφέρον επέβαλλε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά τότε ο σκοπός – κοινώς εξουσία - αγίαζε τα… γένια τους.

Κάποτε πέρασα και εγώ από τις τάξεις της ΕΔΟΝ. Κάποτε έλεγαν και σε μένα για το θαύμα του κομμουνισμού και τότε το πίστευα, μέχρι που πήγα για σπουδές στην τότε Σοβιετική Ένωση. Λίγους μήνες μετά, διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια, τόσο την ουτοπία του συστήματος όσο και τα μεγάλα ψέματα με τα οποία, οι προκάτοχοι των σημερινών κυβερνώντων μου είχαν γεμίσει τα μυαλά.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα γνωστό. Παταγώδης αποτυχία και κατάρρευση του συστήματος, με αποτέλεσμα όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο, να κυβερνούν εκατομμυριούχοι – τα παιδιά των πρώην κομμουνιστών. Ένας κομμουνιστής εργάτης δεν μπορούσε να περάσει στα χέρια του τις τεράστιες περιουσίες της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Αυτές πέρασαν στα χέρια των τότε διευθυντών, οι οποίοι "κατά σύμπτωση" ήταν ανώτερα και ανώτατα στελέχη του τότε κομμουνιστικού κόμματος και σημερινοί πολυεκατομμυριούχοι.

Αγαπημένοι μου πρώην συναγωνιστές και σύντροφοι. Μπήκατε ποτέ σε σπίτι κάποιου από τα ανώτερα στελέχη είτε της κυβέρνησης είτε του κόμματος σας; Είδατε πολλούς από αυτούς να κυκλοφορούν με αυτοκίνητα κάτω των €30.000; Είδατε πολλά από τα ανώτερα στελέχη του κόμματος σας, εκτός από τις προεκλογικές περιόδους, να πίνουν καφέ σε "κοινά" καφενεία;

Πανίκος Νεοκλέους (συγγραφέας)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι Ορθές και Απαραίτητες Επενδύσεις

Ορθά επισημαίνει ο συναγωνιστής Πανίκος πως οι επενδύσεις σε καζίνα, σε πολυτελείς μονάδες διασκέδασης για τους πλούσιους και άλλες χρηματοπιστωτικές "ανακατωσούρες" που αφορούν μόνο μεγαλοκεφαλαιούχους, είναι όχι μόνο σπάταλες, αντιδεοντολογικές και ανήθικες, αλλά αντιβαίνουν στις ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές κάθε οικονομικής αντίληψης, είτε αυτή προέρχεται από την πτέρυγα του Κεφαλαίου, είτε από την πτέρυγα του Σοσιαλισμού. Οποιαδήποτε οικονομική κίνηση που ΔΕΝ εμπεριέχει αύξηση της αληθινής παραγωγής προσανατολισμένη στις ανάγκες των εργαζόμενων τάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κρίση, σε χρηματοπιστωτική κρίση, σε αύξηση της ανεργίας, του τιμάριθμου και σε αυξανόμενη εξάρτησης του λαού μας από ξένα Κεφάλαια για το κάθε τι.

Όλοι όσοι κατέχουν οικονομική γνώση συμφωνούν πως η οικονομία της Κύπρου χρειάζεται ΠΡΩΤΙΣΤΑ επενδύσεις που στοχεύουν στην αυτάρκεια μας, δηλαδή στην αύξηση της τοπικής παραγωγής τροφών, ρούχων, φαρμάκων, καυσίμων, απλών εργαλείων και μηχανών, δομικών υλικών, κ.ο.κ. Πάνω απ' όλα προέχουν οι επενδύσεις στην Παιδεία, Υγεία και Άμυνα.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα θέματα. Εκθέτουμε μέρος του σκεπτικού μας στην οικονομική ανάλυση που βρίσκεται στο άρθρο μας με τίτλο:
"Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/12/blog-post_11.html
Και έχουμε δημοσιεύσει ένα αρκετά περιεκτικό και αναλυτικό κατάλογο βημάτων και μέτρων που αποτελούν στοιχεία μιας απαιτούμενης προσέγγισης προς την οικονομία αν θα δούμε κάποτε "άσπρη μέρα":
Οικονομία
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html#oikonomia
Ακόμα και το ΑΚΕΛ προσποιείται πως συμφωνεί μαζί μας! Διαβάστε το μακροσκελές έγγραφο με τίτλο
"ΘΕΣΕΙΣ της Κεντρκής Επιτροπής ΑΚΕΛ προς το 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ"
http://www.akel.org.cy/media/sunedria/theseiskeakel21syn.pdf
Στο κεφάλαιο τους με τίτλο Οικονομία (σελίς 25) θα δείτε πράματα και θάματα! Μέχρι και "απεξάρτηση της ανάπτυξης από τον ευάλωτο τομέα του τουρισμού" υπόσχονται πως θα διεκδικήσουν. Είναι όλα ψέμματα, ψέμματα, ψέμματα...

Πολύ ορθά επισημαίνει ο Πανίκος Νεοκλέους πως ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία έχει συνταυτιστεί πλήρως με το άππωμα του νεοκύπριου νεόπλουτου και με τον σταλινικό αυταρχισμό, δεν έχει - και δεν μπορεί πλέον να έχει - ούτε ιερό ούτε όσιο. Έχουν γράψει τον Σοσιαλισμό στα ακατανόμαστα όργανα που βρίσκονται ανάμεσα στα σκέλια τους.

Έχουν μετατρέψει σε επιστήμη το να φωνάζουν κάποια ορθά συνθήματα και να πράττουν διαρκώς το αντίθετο.

Το πρόβλημα μας όμως είναι πολύ χειρότερο και αφορά όχι το τι κάμνουν ή δεν κάμνουν εκείνοι, αλλά το πως κινούμαστε και πράττουμε εμείς. Εμείς, συλλογικά και αυτο-οργανωμένα, πως κινούμαστε ώστε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο οικονομικο-πολιτικό πρόγραμμα;

Ομάδα Σύνταξης,
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
~~~~~~~~~~~~~~

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Που είναι ο Σοσιαλισμός; Που είναι η Δημοκρατία;
του Πανίκκου Νεοκλέους
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html

Περισσότερα για τον συγγραφέα:
Ο Πανίκος Νεοκλέους συμμετείχε μαζί μας στις λαϊκές κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων στις εκδηλώσεις των 100 ημερών μπροστά από το Προεδρικό. Έχει γράψει το "ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974" και "ΜΝΗΜΕΣ". Υποστηρίζει, όπως και εμείς, την ορθή συμφιλίωση και επανένωση με τους ΤουρκοΚύπριους σε κλίμα δικαιοσύνης και ειρήνης.

Ομιλία του Πανίκου Νεοκλέους στη μεγαλειώδη διαδήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό:
http://vimeo.com/29179569

Κόλακες και Βρυκόλακες
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 comments:

  1. Εντάξει συμφωνούμε, αλλά αν δεν έχουμε κρατική εξουσία στα χέρια μας ΠΩΣ υλοποιούμε τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα;

    ReplyDelete
  2. αγαπητέ Νεοκλέους ίσως γι αυτό τα κομμουνιστικά κόμματα δεν πρέπει να αναλαμβάνουν την εξουσία σε .... "καπιταλιστικά " καθεστώτα. Μπορεί να απεχθάνομαι τον σταλινισμό αλλά τουλάχιστον η Παπαρήγα έχει την μαγγιά και συνέπεια να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τέτοιες κυβερνήσεις. Οι δικοί μας κομμουνιστές και θέλουν καπιταλιστική εξουσία και είναι και τόσο λυσσάρες για ίδιον όφελος που μπορούν να μας πουλήσουν ολόκληρους και εμάς και το νησί μας και τα μυαλά μας και όλα μας προκειμένου να φαν και να μας δουλεύουν κι απο πάνω και να το παίζουν και ιδεολόγοι. Κύταξε το χειρισμό τους για τα μέτρα λιτότητας , τάριξαν όλα στους βουλευτές. Είναι επικίνδυνοι γιατί έχουν την δύναμη της διαστροφής της πραγματικότητας!!

    ReplyDelete
  3. Πράγματι, εδώ έγκειται και μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ του Επαναστατικού Σοσιαλισμού και των άλλων (συνήθως "ρεφορμιστικών") κλάδων Σοσιαλισμού.

    Ο Επαναστατικός λαμβάνει την εξουσία μόνο για να διασφαλίσει την ειρηνική και ανώδυνη μετάβαση στον Σοσιαλισμό - όχι για να εξυπηρετήσει το Κεφάλαιο!

    Οι ρεφορμιστές λαμβάνουν την εξουσία ΜΕ ΣΚΟΠΌ την εξυπηρέτηση του Κεφαλαίου, ισχυριζόμενοι πως τούτο θα οδηγήσει σε Σοσιαλισμό.

    Ο σταλινισμός, ενώ ξεπήδησε από την παραμόρφωση και εξουδετέρωση του Επαναστατικού Σοσιαλισμού ΕΠΕΒΑΛΕ στους οπαδούς του (ΑΚΕΛ, κ.α) τον ρεφορμισμό, και ως ιδεολόγημα και ως μέθοδο, αλλά παρουσιάζοντας τον στο λαό ως "επαναστατικό". Δεν είναι τυχαίο που οι σταλινικοί στην Κύπρο έκαμαν τις καριέρες των γλύφοντας τον Ιμπεριαλισμό και την συμμαχία τοπικού και ξένου Κεφαλαίου.

    Αρχίζοντας με την κατάληψη της εξουσίας στη Γερμανία στο τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και οι ρεφορμιστές "Σοσιαλιστές" έπνιξαν την λαϊκή Σοσιαλιστική εξέγερση σε ποταμούς αίματος, όπου και αν κυβέρνησαν - μέχρι και το σημερινό ΠΑΣΟΚ - πάντα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα: εξαθλίωση των ανθρώπων, ισχυροποίηση του Κεφαλαίου, και αποδυνάμωση των Σοσιαλιστικών δυνάμεων.

    Στις ΗΠΑ, όπου και η ταξική πάλη και η ανάπτυξη του Κεφαλαίου είχαν για πολλές δεκαετίες το διεθνές προβάδισμα σε μορφές και ποιότητες (δεν το έχουν πλέον), δεν είναι καθόλου σύμπτωση που το Κομμουνιστικό Κόμμα (εκείνο που συνδεόταν με τη Μόσχα, όπως το ΑΚΕΛ) ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική με τα ρεφορμιστικά ρεύματα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατηγορεί όλες τις άλλες Αριστερές οργανώσεις ως "ακραίες".

    Πέτρος

    ReplyDelete
  4. Panicos Neocleous10 January 2012 at 10:35

    Διάβασα κάτω από το βίντεο τα σχόλια των ΕΔΟΝόπουλων Χρίστου και Αθηναΐς. Αυτό που έχω να τους πω σαν απάντηση στο χυδαιότατο υβραιολόγιο τους είναι ότι, ας μάθουν επιτέλους να ακούνε και να σέβονται την κριτική και την αντίθετη άποψη. Μέσα στις Σταλινικές νοοτροπίες αυτά είναι πράγματα άγνωστα. Ελλείψει δε επιχειρημάτων, ''άνθρωποι'' σαν αυτούς καταλήγουν σε υβραιολόγια, απειλές και εξόντωση (αν τα κατέρουν).
    Στον πόλεμο του 1974, όχι μόνο δεν το έβαλα στα πόδια όπως ισχυρίζονται οι ''προοδευτικοί'' Χρίστος και Αθηναΐς, αλλά παρέμεινα μέχρι την τελευταία μέρα του πολέμου. Τώρα, τα δυο ΕΔΟΝόπουλα βρίζουν αυτούς που πολέμησαν για τη σωτηρία της πατρίδας.
    Τους συμβουλεύω να διαβάσουν τα βιβλία για να δουν αν υπάρχει κανένας από τους ''κομμουνιστές'' ηγέτες τους οι οποίοι τόλμησαν ποτέ να γράψουν ή να αναφερθούν ονομαστικά σε αυτούς που πρόδοσαν την Κύπρο. Εγώ το έκανα.
    Η ηγεσία τους όμως η οποία ''καταδικάζει'' αόριστα τη Χούντα (έχουν ονόματα οι προδότες και δολοφόνοι) και αυτούς που μας έστειλαν άοπλους στην Κερύνεια, τελικά έδωσε κάλυψη στου προδότες και δολοφόνους. Αν η ηγεσία τους για 37+ χρόνια δεν κατάφερε να βρει τα ονόματα των δολοφόνων τόσο της Κύπρου όσο και των αθώων παιδιών, ας έρθουν κοντά μου να τους δώσω καταλόγους. Με την ανοχή και κάλυψη της ηγεσίας τους, οι κάθε λογής Μιχόπουλοι (ο Μιχόπουλος ήταν ο τότε στρατιωτικός Διοικητής της Κερύνειας) όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά πήραν προαγωγές και αφυπηρέτησαν με το βαθμό του Αντιστράτηγου. Τώρα τα ΕΔΟΝόπουλα βρίζουν αυτούς οι οποίοι πολέμησαν. Τώρα τα ΕΔΟΝόπουλα βρίζουν όλους όσοι αγωνίζονται για την Ειρήνη αλλά αρνούνται να υπογράψουν ''Συμβόλαια Υπακοής'' σε Σταλινικά ομοιώματα.
    Πανίκος Νεοκλέους.

    ReplyDelete
  5. Έτσι σας έμαθαν ρε ΕΔΟΝόπουλα; Όταν δεν έχετε επιχειρήματα να βρίζετε;
    Δείγμα της διακυβέρνησης σας.

    ReplyDelete