Tuesday 3 January 2012

ΕΟΚΑ ξανά, στης Κύπρου τα Βουνά

Οι συγκρούσεις στις Βάσεις

Μπροστά στην είσοδο των Αγγλικών Βάσεων στο Ακρωτήρι ψες ακούστηκε το σύνθημα "ΕΟΚΑ ξανά, στης Κύπρου τα Βουνά!" Οι νεολαίοι που αυθόρμητα τραγούδησαν την επίκληση στην ΕΟΚΑ για νέους αγώνες ενάντια στους Βρετανούς κατακτητές της χώρας μας ενώ συμμετείχαν σε διαδήλωση και πορεία στο Ακρωτήρι, υπέστηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής των Βάσεων όταν αρνήθηκαν να σταματήσουν την ειρηνική τους προέλαση προς την είσοδο των παράνομων Βάσεων.

Μερικά δευτερόλεπτα από βίντεο που κατέγραψε το συνεργείο της ομάδας "Κουκουβάγια" προσφέρουν μια γεύση της ατμόσφαιρας:


Το Σύνθημα
http://www.youtube.com/watch?v=bGzHYHnlIb4



Η Επίθεση των Δυνάμεων Κατοχής

http://www.youtube.com/watch?v=BHCsgblcnkc


Το Πολιτικό Σκηνικό

Ο πετροπόλεμος, τα χημικά όπλα, οι ξυλοδαρμοί και συλλήψεις της ψεσινής διαδήλωσης υπογραμμίζουν αφ' ενός την μαχητικότητα της αντι-ιμπεριαλιστικής νεολαίας, αλλά αφ' εταίρου και το θράσος και την αλαζονεία των Βρετανών να μας ξυλοφορτώνουν μες την ίδια μας την πατρίδα.

Επιπλέον, προκύπτουν διάφορες επιπλοκές που αφορούν την σημερινή πολιτική μας κατάσταση. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πλατειές τάξεις του λαού - οι λεγόμενες "μάζες", σύμφωνα με τον ξύλινο λόγο των κομμάτων - υποστηρίζουν την ΑΜΕΣΗ αποχώρηση των κατοχικών Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο. Ταυτόχρονα, ο κόσμος δυσανασχετεί με το ότι η μαχητικότητα του λαού έχει εγκλωβιστεί από τα κόμματα και από την "αντι-ιμπεριαλιστική" μας Κυβέρνηση, που κάμνουν το παν για να αποθαρρύνουν αυτόνομους λαϊκούς αγώνες ενάντια στις Βάσεις.

Η ψεσινή εκδήλωση ήταν μια κίνηση έξω από το κομματικό μαντρί, που φανέρωσε ξανά πως είναι εφικτό και ωραίο το να επωμίζονται οι άνθρωποι αγώνες για το δίκαιο και για την πατρίδα ακόμα και όταν η ηγεσίες θέλουν να μας κρατούν κοιμισμένους σε αδράνεια.

Αλλά πως και με ποιές δυνάμεις;


Ο Γέροντας, οι Εφημερίδες και το Ποιόν της Πρωτοβουλίας

Δεν είναι τυχαίο που η εφημερίδα "Σημερινή" έθαψε μια αρκετά εκτεταμένη και καλογραμμένη είδηση για τη διαδήλωση στην σελίδα 33, ενώ ο "Φιλελεύθερος" έβαλε μια πολύ μικρή αναφορά, τουλάχιστον όμως σε κάπως πιο περίοπτη θέση στην πίσω σελίδα. Και οι δύο εφημερίδες έχουν Συντάκτες και Αρχισυντάκτες που πραγματικά και ειλικρινά άλλο δεν θέλουν από τον να προωθήσουν τον αυτόνομο αγώνα ενάντια στις Βάσεις. Τι δηλώνει λοιπόν αυτή η μη-προώθηση της είδησης;

Ένας γέροντας που πληροφορήθηκε για την διαδήλωση την Πρωτοχρονιά, μια μέρα πριν να γίνει δηλαδή, είπε "Μπράβο, καλά θα κάμουσιν τα παιδιά". Όταν τον ρωτήσαμε αν θα πάει μας είπε: "Γιέ μου, δι'ώ τη ζωή μου ευχαρίστως αν ηξέρω πως φύουσιν οι Εγγλέζοι 'που την Κύπρο. Αλλά ποιοί ε'ν τούτοι που το οργανώνουν; Τι σκοπούς έχουσιν;"

Αυτό είναι και το πρόβλημα που προέκυψε με τις εφημερίδες, καθώς και με την μη-συμμετοχή πολλών άλλων οργανώσεων, ομάδων και ατόμων που σίγουρα θα συμμετείχαν στη διαδήλωση εγγυώντας ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση. Το ότι δεν συμμετείχαν, και το ότι οι εφημερίδες δεν προώθησαν πιο δυναμικά την είδηση, αφορά τις αδυναμίες της οργάνωσης και προετοιμασίας της διαδήλωσης.

Ζούμε στην εποχή της συμμετοχικής δημοκρατίας. Οι πολίτες που έχουν άποψη και διαθέτουν αφοσίωση για κοινωνική αλλαγή και αγώνες απηύδησαν πλέον με τους κομματικούς μηχανισμούς όπου δεν υπάρχει ούτε άμεση, ούτε συμμετοχική, ούτε και καμιά άλλη μορφή δημοκρατίας, δεν υπάρχει καθόλου διαφάνεια, και όπου κυριαρχεί η ασυδοσία. Αναζητούν ομάδες, κινήματα και εκδηλώσεις όπου να είναι φανερές και προσιτές οι διαδικασίες, να υπάρχει δημοκρατικότητα, διαφάνεια και προθυμία των ηγετών να είναι υπόλογοι στους υποστηρικτές.

Η εκδήλωση στο Ακρωτήρι οργανώθηκε από την Εθνική Αντιαποικιοκρατική Πλατφόρμα, μια ομάδα που ουδείς μας γνωρίζει. Το κάλεσμα για την διαδήλωση διαδόθηκε μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα facebook μόνο δύο μέρες πριν την εκδήλωση. Αυτά δυστυχώς τα βήματα δεν έκτισαν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη σε ευρύτερους κύκλους αγωνιστών ώστε να εμπλουτιστούν οι τάξεις των διαδηλωτών με παραπάνω κόσμο και με άτομα και οργανώσεις των οποίων η παρουσία θα έφερνε έμπνευση και αίσθηση εγκυρότητας ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή.

Επίσης είναι φανερό από τις εικόνες στα βίντεο που δημοσίευσε η Κουκουβάγια στην σελίδα της στο δίκτυο, εδώ,
http://www.youtube.com/user/koukouvagianews?feature=watch
πως η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν άνδρες. Τούτο υπογραμμίζει πως το είδος της οργάνωσης, προετοιμασίας και στρατολόγησης που έγινε για την εκδήλωση δεν έγινε λαμβάνοντας υπόψην κοινωνικούς παράγοντες όπως την ισότητα των φύλων και τις φαλλοκρατικές τάσεις στις οποίες - έστω άθελα μας - γλιστρούμε οι αρσενικοί όταν δεν κινούμαστε συνειδητά. Όταν αφήνουμε την κοινωνική μας συνείδηση πίσω στο σπίτι ή στην πίσω μας την τσέπη, η συμμετοχή μας στους αγώνες είναι λειψή. Οι ελληνικές μας καταβολές ασθενούν όταν δεν τις τιμούμε:
Δεν ήταν "για το χάζι" που ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του μας συμβούλευσε πως οι αγώνες για την ελευθερία και την πατρίδα έχουν νόημα - και οι στρατιές μας καθίστανται αήττητες - όταν γυναίκες και άνδρες, εραστές και μη, γυμνάζονται, εκπαιδεύονται και πολεμούν μαζί στο πεδίο της μάχης.

Οι αγώνες λοιπόν που σηματοδοτούνται από περιστατικά όπως την διαδήλωση στις Βάσεις είναι αναγκαίοι, είναι εφικτοί, αξίζουν την υποστήριξη μας και πρέπει να διευρυνθούν. Ταυτόχρονα, για να επιτευχθεί τούτο, τα άτομα που επωμίζονται ηγετικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναγνωρίσουν τα όρια της αδιαφάνειας και της έλλειψης πρόσβασης σε δημοκρατικές διαδικασίες μες το κίνημα. Πολύ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν όλα τούτα όταν παρόμοιες συμπεριφορές από κάποιους "ηγέτες" οδήγησαν την Κίνηση Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων πρόωρα στο χώμα. Ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Ας μάθουμε να μιλούμε, να ακούουμε ο ένας τον άλλο, να κτίζουμε εμπιστοσύνη και συνεργασία.

Όλα του αγώνος τα όμορφα μπορούν μετά να ανθοφορήσουν, με χάρη και με νόημα.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πηγές, Παραπομπές

Μιά θαυμάσια, λεπτό με λεπτό αναφορά στον Εμπροσθοφύλακα:
http://www.efylakas.com/archives/10977

Σοβαρά επεισόδια στη Βάση Ακρωτηρίου
Εφημερίς "Σημερινή" | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/452472

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment