Thursday 21 July 2011

10 Μέρες στο Προεδρικό

του Πέτρου Ευδόκα, petros@cyprus-org.net

Τετάρτη νύκτα: Απόπειρα Κατάληψης της Συγκέντρωσης από Ακραία Στοιχεία

Τρίτη νύκτα: Με Αφοσίωση στην Ειρήνη και Αυτοσυγκράτηση Αποφύγαμε να Πυροδοτηθεί ο Εμφύλιος που Επιδιώκουν οι Κρατούντες



Ψες Τετάρτη, ενώ η καθημερινή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό κυλούσε ομαλά, πληροφορηθήκαμε ότι ανεβαίνει προς την Πλατεία σχηματισμός του ΕΛΑΜ. Υπάρχει σαφής και καθαρά αρθρωμένη σύγκλιση από όλους τους διαδηλωτές που ανανεώνεται εκεί καθημερινά ότι ουδέν κόμμα θα έχει οργανωμένη παρουσία ως κόμμα στις διαδηλώσεις, και μέχρι τώρα όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα τους - μαζί τους και το ΕΛΑΜ - το είχαν σεβαστεί.

Έλαβα μέρος προσωπικά σε διαπραγματεύσεις με το ΕΛΑΜ με την παράκληση μας να μην μας πλησιάσει η πορεία τους και να μην χρωματίσουν την συγκέντρωση ως δική τους. Το ΕΛΑΜ αρνήθηκε. Καταλήξαμε σε συμφωνία ότι από πλευράς του, ο σχηματισμός απλώς θα εμφανιζόταν, θα διατηρούσε την συνοχή του, θα φώναζαν συνθήματα γιά λίγα λεπτά και θα αποχωρούσαν. Συμφωνήσαμε μαζί τους ότι από πλευράς μας, θα ανακοινώναμε στον κόσμο ότι είμαστε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, και θα διατηρούσαμε τη συνοχή μας μέχρι να περάσει ο σχηματισμός και να συνεχίσουμε την εκδήλωση μας. Όπερ και έγινε. Αλλά...

...εκεί που ετοιμάζετο ο σχηματισμός να αποχωρίσει, άτομα τελείως άγνωστα σε μας έτρεξαν στο μικρόφωνο, έδωσαν μιά πολύ δυνατή θεατρική παράσταση ψεύτικου "πατριωτικού πάθους" διαμαρτυρόμενα γιά το ότι διαχωρίσαμε τις εκδηλώσεις, έβρισαν και κτύπησαν τον σοσιαλιστή Σόλωνα Αντάρτη που ως εθελοντής εκείνη τη στιγμή με συναίνεση όλων συντόνιζε το μικρόφωνο και έγινε απόπειρα κατάληψης της εκδήλωσης.

Αμέσως το σημείο εκφώνησης (το μέρος του πεζοδρομίου που ονομάστηκε "εξέδρα"), γέμισε από δεκάδες άτομα που φώναζαν ανάμεσα τους ταυτόχρονα, κάποιοι υπέρ και κάποιοι εναντίον των εθελοντών γιά τις διευθετήσεις και γιά τα απροσδόκητα συμβάντα με το ΕΛΑΜ. Με μεγάλη ψυχραιμία μόλις και καταφέραμε να δώσουμε αξιοπρεπές τέλος στη συγκέντρωση γιά να μην επικρατήσουν οι αγριοφωνάρες και τα πάθη τροφοδοτούμενα από ακραίες και τυφλωμένες αντιλήψεις.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησαν περίπου δύο ώρες έντονων πολιτικών συζητήσεων στο πεζοδρόμιο που αφ' ενός βοήθησαν να εκτονωθούν διάφοροι και αφ' εταίρου να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, να δωθούν καλύτερες ενημερώσεις και να γίνει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε πως μαζί με τα άτομα που εμφανίστηκαν ως "απειθάρχητοι υποστηρικτές του ΕΛΑΜ", υπήρχαν και σεσημεσμένα άτομα του σταλινικού παρακράτους (μέλη κάποιων "λαϊκών οργανώσεων" που ελέγχονται από το κόμμα): μαζί, οι δύο αυτές παρατάξεις έχουν τεράστια ανάγκη να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τους αυτόνομους διαδηλωτές στο Προεδρικό ως τάχα εξάρτημα του ΕΛΑΜ. Το Προεδρικό και το κόμμα του έχουν επενδύσει τα πάντα στο να προσπαθούν ψευδώς να ζωγραφίσουν τους διαμαρτυρόμενους ως "φασίστες" και "ακροδεξιούς".

Στο σύνολο του, το περιστατικό ανέδειξε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας στην προσπάθεια να κινηθεί αυτόνομα, αυτο-οργανωμένα και έξω από την απολυτοσύνη της κομματοκρατίας:
ο- Το "δεν υπάρχουν αρχηγοί", είναι ακόμα άγνωστο, πρωτόγνωρο και δυσεφάρμοστο βίωμα γιά τους πολλούς.
ο- Η συνεργασία με βάση την συνεννόηση, τον διάλογο και την άμεση δημοκρατία είναι σε εμβρυακά στάδια στις κινητοποιήσεις. Ακόμα και ανάμεσα στους τακτικούς εθελοντές που είναι εκεί κάθε νύκτα, υπάρχουν αρκετά άτομα που αντί να επιζητούν την συνεργασία με βάση την συναίνεση όλων, παίρνουν δικές τους ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν σοβαρές επιπτώσεις επί όλων μας.
ο- Η ανάγκη γιά εμβάθυνση της αυτο-οργάνωσης δυσχαιρένεται από πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν όταν κάποιοι αυτο-προβλήθηκαν στα Μέσα ως "συντονιστική επιτροπή" ή ως "διοργανωτές" χωρίς να έχουν πάρει τη συναίνεση όλων των εθελοντών που επωμίζονται εργασίες και ευθύνες εκεί κάθε νύκτα. Η διαδικασία γιά να κτιστεί η εμπιστοσύνη και ενότητα ανάμεσα μας είναι ακόμα σε πρόωρα στάδια. Έτσι λοιπόν η ανάγκη να δωθεί καλύτερο σχήμα με επιτροπές, συντονιστές, αντιπροσώπους κλπ. ακόμη δεν φαίνεται πως θα είναι εύκολο να επιλυθεί.
Αλλά όλοι συνεχίζουμε να προσπαθούμε!

Το πιό σημαντικό είναι η πολύτιμη Ενότητα και η προφύλαξη των κινητοποιήσεων (και του λαού μας) από την τεχνητή και αδερφοκτόνο διχόνοια και το μάντρωμα στα καλούπια της ψευδο-αριστεράς και ψευδο-δεξιάς.

Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ΜΑΖΙ στις συγκεντρώσεις πατριώτες Αριστεροί, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αναρχικοί, Φεμινιστές, Οικολόγοι, ανέντακτοι, άτομα της Δεξιάς, του Κέντρου και - πιό σημαντικό απ' όλα - άτομα που αυτοπροσδιορίζονται τελείως έξω από τις απηρχαιωμένες και διχαστικές ταπέλλες "αριστερά" και "δεξιά" που κατέστρεψαν τον τόπο μας.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη νύκτα: Με Αφοσίωση στην Ειρήνη και Αυτοσυγκράτηση Αποφύγαμε να Πυροδοτηθεί ο Εμφύλιος που Επιδιώκουν οι Κρατούντες
Από την εφημερίδα Πολίτης:
"Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Σχεδιασμός για Oscar ανικανότητας

Αυτό που υποτίθεται έπρεπε χθες βράδυ να αποφευχθεί, η αστυνομία κατάφερε να το επιτύχει. Να φέρει όσο πιο κοντά γινόταν τα άτομα τα οποία από τη μια διαδήλωναν κατά του Προέδρου Χριστόφια και από την άλλη τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση εντός του Προεδρικού για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής η οποία, ουσιαστικά, ήταν εκδήλωση στήριξης της Κυβέρνησης Χριστόφια.
Ο σχεδιασμός της αστυνομίας ήταν τέτοιος που εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να απειληθούν επεισόδια, και όχι να αποφευχθούν..."
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=210178&-V=articles

Από την εφημερίδα Φιλελεύθερος:
"Μάθημα από τους πολίτες
Δύο παράλληλες μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς παρατράγουδα

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,εντός και εκτός του Προεδρικού, επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό και διαδήλωσαν αποφεύγοντας επεισόδια. Δίνοντας εν πολλοίς μαθήματα στους πολιτικούς, οι συμμετέχοντες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τόσο εντός του Προεδρικού, που πραγματοποιήθηκε με ομιλητή τον Πρόεδρο Χριστόφια, όσο και εκτός οι αγανακτισμένοι, κράτησαν παρά την ένταση που υπήρχε, την ψυχραιμία τους..."
http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?t=2&pg=42874&

~~~~~~~~~~~~~~~

14 comments:

  1. Xana Mana...

    Μετά το high έρκεται το down... τζιαι μετά την έκστασην η κατάθλιψη.

    ReplyDelete
  2. Θα πρέπει να πούμε συγχαρητήρια για τις άψογες μέχρι τώρα συναντήσεις και τον συντονισμό. Ειδικά συγχαρητηρια στον Σόλωνα, που σε στιγμές έντασης, κατάφερε με πολύ ψύχραιμο και πολιτισμένο τρόπο, να κρατήσει την ενότητα ανάμεσα στα πλήθη που ήταν έτοιμα να εμπλακούν (π.χ. στις19/7).
    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια, είμαστε μαζί σας.

    ReplyDelete
  3. Ovis Orientalis21 July 2011 at 14:41

    Καλή δύναμη Πέτρο και Σόλωνα! Είμαστε μαζί σας! Δε θα περάσει ο φασισμός!

    ReplyDelete
  4. Επιτακτική ανάγκη για κίνημα το οποίο, θα επιδιώκει, τον αλληλοσεβασμό μεταξύ εθνοτήτων σε συνδυασμό με την προώθηση της ιδεολογίας του τοπικισμού, την ενδυνάμωση της πλειοψηφιακής/αμεσοδημοκρατικής μορφής κυβέρνησης, την σωστή αναπτυξή και υποδομή για αντικειμενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και την αποποινικοποίηση της κάνναβης η οποιά θα φέρει άμεσα και θετικά αποτελεσματά για ενα ειρηνικό περιβάλλον και την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ανάδειξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας.


    το μέλλον είναι δικό μας.

    ReplyDelete
  5. το ΑΚΕΛ, χρησιμοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε.

    ReplyDelete
  6. Η μία κυρία που πήρε το μικρόφωνο χθες να πει ότι δήθεν δεν πρέπει να διαχωρίζονται Αγανακτισμένοι και ΕΛΑΜ, είναι γνωστό στέλεχος της ΠΟΓΟ που την Τρίτη ήταν στο προεδρικό με την πορεία της ΕΔΟΝ δίπλα στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου και την Τετάρτη μεταμφιέστηκε σε δήθεν αγανακτισμένη. Φτάνει πια με τις προβοκάτσιες σας ακελικά φανατισμένα υποκείμενα.

    ReplyDelete
  7. αυτο που με εξαγριωσε σαν ελληνα ειναι οτι βριζουν τον αρχιεπισκοπο οτι δηθεν αυτος σας πληρωσε για να αγανακτειτε.

    ReplyDelete
  8. Αγαπητέ Πέτρο, λες στα άρθρα σου: "Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ΜΑΖΙ στις συγκεντρώσεις πατριώτες Αριστεροί, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αναρχικοί, Φεμινιστές, Οικολόγοι, ανέντακτοι, άτομα της Δεξιάς, του Κέντρου και - πιό σημαντικό απ' όλα - άτομα που αυτοπροσδιορίζονται τελείως έξω από τις απηρχαιωμένες και διχαστικές ταπέλλες "αριστερά" και "δεξιά" που κατέστρεψαν τον τόπο μας."
    Το Εθνικιστές δεν το βλέπω πουθενά!Εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως Εθνικιστής, όπως και πολλοί άλλοι που γνωρίζω και είμαστε κάθε βράδυ, από τη Δευτέρα 11/07 στο Προεδρικό. Τι συμβαίνει? μήπως μπλέξαμε πάλι το ΣΚΟΠΟ με τον ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ ο καθένας?

    ReplyDelete
  9. Και γω αγαπητέ Πέτρο που είμαι φασίστας και συμφωνώ σε κάθε τι που κάνουμε μαζί έξω από το προεδρικό!

    ReplyDelete
  10. Τετάρτη νύκτα: Απόπειρα Κατάληψης της Συγκέντρωσης από Ακραία Στοιχεία

    Τι μας λέει ο ποιητής ρε!Βλέπεις φαντάσματα πάλε? Προσπαθείς να καπελώσεις? Προσπαθείς να οικιοποιηθείς? Πας να κάνεις κάτι σαν real democrasy να πούμε?

    Κάνεις αυτό που κατηγορείς, εδώ και 10 μέρες!!!!

    ReplyDelete
  11. Πόσους είσιε σήμερα?

    ReplyDelete
  12. Μία απολογία

    Μέσα στο όλο πνεύμα των ημερών, δεδομένης της πραγματικότητας "επί του εδάφους" (όπως λεν και οι πολλοπάητοι αναλυτές), και του ιδεολογικού πόλεμου που μαίνεται ξανά ανοικτά στη χώρα μας γιά πρώτη φορά σε πολύ καιρό, καθώς και του πως παρουσιάζονται τούτα στον Τύπο και στα Μέσα, θεώρησα αυτονόητο ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι πολλές μερίδες της εθνικόφρωνος παράταξης έχουν αξιοπρεπή και μαζική παρουσία στο Προεδρικό κάθε νύκτα και πρωτοστατούν στα τεκτενόμενα.

    Αν τούτο πληγώνει άτομα με εθνικόφρωνες ευαισθησίες, απολογούμαι.

    ...Αλλά, στη σημερινή εποχή που η λέξη "εθνικιστής" δυστυχώς ή ευτυχώς κατέληξε να σημαίνει κάτι άλλο από το "εθνικόφρων", και επειδή οι λέξεις έχουν σημασία στην πολιτική, χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους. Αν υπάρχει απαίτηση να ονομαστούν κάποιοι από τους συμμετέχοντες ως "εθνικιστές" και τούτο να σημαίνει "εθνικο-σωβινιστές" ή όποιου άλλου είδους μισαλλοδοξίας, τότε όχι ΔΕΝ ανήκουν και δεν συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις του λαού.

    Ουδεμία μορφή ρατσισμού, διάκρισης ή οργανωμένου πολιτικού ή πολιτιστικού μίσους με αφετηρία την εθνική μας ταυτότητα ενάντια σε άλλους λαούς που έχουν άλλες καταβολές είναι αποδεκτή ανάμεσα μας.

    Ναι: εθνικόφρωνες, άτομα και ομάδες που ταυτίζονται με τον ελληνισμό αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών.

    Αλλά όχι: άτομα και ομάδες που μισούν τους άλλους γιά τη διαφορετικότητα τους από τον ελληνισμό ΔΕΝ ανήκουν εκεί.

    Ανάλογα λοιπόν με την ερμηνεία της λέξης "εθνικισμός", μπορεί ο καθείς να συμπεράνει ό,τι θέλει.

    Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

    ReplyDelete
  13. Και εδώ:
    "Εθνικισμός και Χωρκατισμός - ανθελληνικός Κυπριοεθνικισμός"

    http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html?showComment=1293041180060#c2457612849946385748

    ReplyDelete