Saturday, 7 August 2010

Ο Κωστής στα Πρόθυρα της Ελευθερίας... ή της Φυλακής

Αναμένεται η επιβολή ποινής την Δευτέρα
Δικαστήριο Λευκωσίας, Κτίριο 4, 2ος όροφος, 8:30πμ

Ελευθερία σε όλους τους Φίλους της Κάνναβης!

Η δίκη του Κωστή Μιχαήλ, γνωστού και δραστήριου μέλους της μικρής μας εναλλακτικής και ανατρεπτικής πολιτικής κοινότητας γιά πολλά χρόνια, έφτασε στο πιό κρίσιμο της σημείο: ο Δικαστής κος Λευτέρης Παντελή έκρινε τον Κωστή ένοχο γιά κατοχή και καλλιέργεια Κάνναβης και κατοχή με σκοπό την προμήθεια - πράματα τα οποία εμείς κρίνουμε απαράδεκτον να θεωρούνται ως εγκλήματα. Ο κατηγορούμενος ορθώς εδήλωσε ΑΘΩΟΣ κατά τη διάρκεια της δίκης, στάση που είναι έντιμη και αξιοπρεπής ενώπιον ενός εγκληματικού και άνομου συστήματος.
Ο Κωστής Μιχαήλ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε γιά ένα "έγκλημα" που δεν έχει θύματα. Πως είναι δυνατόν να υπάρχει έγκλημα χωρίς να υπάρχει θύμα; Ούτε τον εαυτό του ούτε και άλλους έβλαψε, ή μπορούσε εν δυνάμει να βλάψει ο Κωστής ή οποιοσδήποτε άνθρωπος που κατηγορείται γιά υποθέσεις που αφορούν την Κάνναβη.
Συνήγορος του Κωστή είναι ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευά, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες νομικής υπεράσπισης και υποστήριξης εντελώς δωρεάν, πράξη που ενσαρκώνει αληθινά την νομική έννοια και τον θεσμό του "pro bono": νομική υπηρεσία γιά το κοινό όφελος. Ο Μιχάλης Παρασκευά έχει προσφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα ως δικηγόρος σε διάφορες πολιτικές δίκες αμέσως από την πρώτη μέρα που απέκτησε το δικαίωμα παρουσίασης στο Δικαστήριο.

Η νομική υπόθεση εναντίον του Κωστή ήταν πολύπλοκη και διήρκεσε σχεδόν τριάμιση χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δίκης η Υπεράσπιση απέδειξε επαναλημμένα πως η Αστυνομία υπέπεσε σε αντιφάσεις ή και ψέμματα, πράγμα που συνάδει με το ιστορικό πολλαπλών διώξεων και κατάχρησης εξουσίας εναντίον του Κωστή Μιχαήλ εκ μέρους της Αστυνομίας, λόγω του ότι είναι "σεσημασμένος" ως αγωνιστής και είναι εύκολος στόχος γιά παρενόχληση. Και, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, στοχεύτηκε μέ διάφορες σκευωρίες μέσω "στημένων" ή σκηνοθετημένων καταστάσεων.

Παρ' όλα αυτά, και γιά λόγους που δεν είναι εύκολο να εξακριβωθούν ο Κωστής κρίθηκε ένοχος.

Χθες την Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, ήταν προγραμματισμένη ακρόαση ενώπιον του Δικαστού κου Παντελή γιά την απαγγελία της ποινής. Ο Συνήγορος Μιχάλης Παρασκευά αγόρευσε αγγίζοντας με έμπνευση πολλά και διάφορα θέματα τα οποία εξέπληξαν το ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένων και άλλων παρευρισκομένων δικηγόρων, υποστηρικτών του Κωστή που ήταν στην αίθουσα, το κοινό, και όπως φαίνεται, ίσως και τον Δικαστή.

Ο Ιστός της Αράχνης

Ο Συνήγορος άρχισε την αγόρευση του αναφερόμενος στον νομοθέτη Σόλωνα, και την ρήση του πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια γιά το ότι "Οι νόμοι μοιάζουν με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα αλλά σκίζεται από τα βαριά και μεγάλα". Οι μικροί και αδύναμοι δηλαδή πιάνονται από τον ιστό ως "μικρά εντομάκια", ενώ οι κοινωνικά ισχυροί και μεγάλοι, είπε, "ξεσχίζουν και διαπερνούν τον ιστό."

Αναφέρθηκε στο ότι ναι μεν Δίκαιο πηγάζει από ηθικές και κοινωνικές αρχές και αξίες, αλλά η απονομή της Δικαιοσύνης αφορά συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένους κατηγορούμενους, δίκες και Δικαστές. Και ως εκ τούτου πρέπει να δούμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και τα δεδομένα που αφορούν αυτά τα άτομα και περιστάσεις.

Επικαλέστηκε προσωπικά και νομικά γεγονότα παρακαλώντας το Δικαστήριο να ληφθούν υπ΄ όψην ώστε η επιβολή ποινής να μετριάζεται με την επιείκια που αρμόζει στην περίπτωση. Συγκεκριμένα, είπε, ο Κωστής Μιχαήλ έχει λευκό ποινικό μητρώο, δηλαδή ουδέποτε διέπραξε ποινικό αδίκημα, και είναι πατέρας μιάς ανήλικης κόρης. Η κόρη του Κωστή και της Αντριάνας είναι πέντε χρονών.

Η επιβολή ποινής σταθμίζεται από πολλούς παράγοντες, και το είδος της ποινής - και ειδικά η διάρκεια της, αν πρόκειται περί φυλάκισης - είθισται να συνάδει και με τον χρόνο παρέλευσης από το (κατ' ισχυρισμόν) αδίκημα. Στο νομικό σύστημα της Κύπρου τούτο έχει θεσμοθετηθεί με τρόπο αδιαμφιβήτητο.

Προσφέροντας συγκεκριμένο υλικό από το νομικό κεκτημένο, ο Συνήγορος του Κωστή έφερε στο Δικαστήριο μιά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 2003 σε μιά πανομοιότυπη υπόθεση. Σε εκείνη την υπόθεση ο κατηγορούμενος μετά νομικές διαδικασίες που διήρκεσαν 3 χρόνια κρίθηκε ένοχος γιά τα ίδια ακριβώς αδικήματα που κατηγορήθηκε ο Κωστής Μιχαήλ, και τιμωρήθηκε με συνολική φυλάκιση 5 μηνών.

Η υπόθεση εκείνη ονομάζεται "Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας V. Παναγιώτη Γεωργίου" και έχει αριθμό (2003) 2 Α.Α. Δ. 511 / Ποινική Έφεση Αρ. 7480. Δικαστές ήταν οι κύριοι Πικής, Π., Καλλής, Κραμβής. Εκείνο που καθιστά την υπόθεση ισχυρό μέρος του νομικού κεκτημένου είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε αίτηση (Έφεση) στο Ανώτατο Δικαστήριο γιά αύξηση της ποινής, κρίνοντας την φυλάκιση 5 μηνών ως "ανεπαρκή". Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα στηριζόμενο κατά κύριο λόγο στο ότι είχε παρέλθει μακρύς χρόνος από το αδίκημα.

Το Ανώτατο έγραψε στην απόφαση του ότι "Η έγκαιρη διαπίστωση της ποινικής ευθύνης του κατηγορούμενου αποτελεί αφενός θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου και αφετέρου κεφαλαιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, κατ' εξοχή της Δικαστικής Λειτουργίας, όπως ορίζει το Άρθρο 35 του Συντάγματος."

Με βάση αυτά λοιπόν, και ιδίως με βάση το ότι οι δύο υποθέσεις έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία ειδικά σε συντελεστές που αφορούν την στάθμιση του μεγέθους της ποινής ο Συνήγορος του Κωστή Μιχαήλ, ζήτησε από το Δικαστήριο, αν προτίθεται να επιβάλει φυλάκιση, η φυλάκιση αυτή να μήν υπερβαίνει τους 5 μήνες.

Ο Δικαστής κος Παντελή μόλις άκουσε την αναφορά του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά στην απόφαση του Ανωτάτου αναγνώρισε την υπόθεση και με επερώτηση διευκρίνησε αν πράγματι επρόκειτο περί της υπόθεσης εκείνης που είχε εν γνώση του (την ανεγνώρισε από το όνομα του Δικαστού κου Κραμβή), πράγμα που επιβεβαίωσε ο Συνήγορος με καταφατική απάντηση.

Μετά από αυτό ο Δικαστής ανεκοίνωσε πως δεν θα επιβάλει αμέσως εκείνη τη στιγμή την ποινή αλλά την Δευτέρα στις 8:30πμ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή η αναγνώριση της σχετικής απόφασης του Ανωτάτου με την υπόθεση του Κωστή Μιχαήλ σηματοδοτεί την πιθανότητα ότι το Δικαστήριο θα κινηθεί με την αντίληψη των εννοιών περί Δικαίου όπως τις άρθρωσε το Ανώτατο, και ευχόμαστε, με παρόμοιες παραμέτρους στην επιβολή ορίου στο μέγεθος της ποινής.

Ο Κωστής Μιχαήλ είναι ενεργό στέλεχος της αυτόνομης και ανεξάρτητης πολιτικοποιημένης κοινότητας
και ανεξάρτητα με το αν έχουμε διαφωνίες ή συμφωνίες μαζί του πιστεύουμε πως πρέπει να έχει την στήριξη όλων μας. Μπορεί να διαφωνούμε κατά καιρούς ανάμεσα μας μες την μικρή μας κοινότητα αλλά στα πράματα όπου έχουμε κοινές αρχές και αξίες η αλληλεγγύη πρέπει να επικρατεί υπεράνω των διαφορών. Με τον Κωστή έχουμε συμπορευθεί και συνεργαστεί σε διάφορες κινητοποιήσεις, αντιμετωπίσαμε μαζί στις ίδιες γραμμές απρόκλητη Αστυνομική βία και προκλήσεις από το παρακράτος και κομματικούς τραμπούκους, όπως και έχουμε διαφωνήσει μαζί του σε μερικά πράματα, όπως γιά παράδειγμα διαφωνήσαμε γιά κάποια συνθήματα και τοποθετήσεις του, ή σε θέματα που αφορούν την υπευθυνότητα και την λογοδοσία των ακτιβιστών προς την κοινότητα.

Τώρα όλα εκείνα είναι άσχετα. Προτιμούμε την έμφαση στη συνεργασία και την ενότητα όταν είναι εφικτή. Αν στο μέλλον προκύψουν καινούργιες διαφωνίες σε μελλοντικές μας συνεργασίες ας τις χειριστούμε τότε, εάν και όταν προκύψουν. Τώρα, σήμερα, θέλουμε να δούμε τον Κωστή ελεύθερο το συντομώτερο!

Επί του θέματος της Κάνναβης έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα δημοσίως και επωνύμως πολλές φορές. Η υδρόγειος κινείται σε μιά τροχειά στην οποία οι πολιτισμένοι λαοί σιγά-σιγά και με τεράστιους αγώνες επιδιώκουν και κερδίζουν την αποποινικοποίση της Κάνναβης, ενώ η Κυπριακή Βουλή συζητά να μας επιβάλει και νέο βραχνά αντισυνταγματικής αδικίας και καταπίεσης: το "ναρκοτέστ". Λαμπρόν να τους κάψει, λέμε, και,
Ελευθερία σε όλους τους Φίλους της Κάνναβης!

Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
Επιμέλεια κειμένου:
Σόλων Αντάρτης και Πέτρος Ευδόκας
~~~~~~~~~~

Πηγές, Αναφορές και Σχετικά Αναγνώσματα

"Οι νόμοι μοιάζουν με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα αλλά σκίζεται από τα βαριά και μεγάλα" - Περι Δικαίου:
http://www.metron-ariston.gr/dikaiou.html

ΓΙΑΓΚΟΣ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗΣ - "Υπέρ της αποποινικοποίησης"
"Η κάνναβη δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση, ούτε έχει σωματικές παρενέργειες κι αυτό είναι επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο...
...Προσωπικά είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης, γιατί πιστεύω ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα πετύχει αυτό που δεν πέτυχε η πολιτική της καταστολής."
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=309&-V=fakeloiarticles

Καννάβι σε Κάθε Μανάβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/03/blog-post_17.html

Η Κάνναβις... το κατ' εξοχήν οικολογικό φυτό
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/04/blog-post_24.html

Μερικές Αλήθειες για την Κάνναβη...
http://cyprus-org.net/kannaouri.htm

"Η νεολαία χρειάζεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ορθή χρήση της Κάνναβης και των άλλων Ψυχοδηλωτικών μέσων."
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/07/blog-post_28.html?showComment=1280409785949#c4274626124964217254

Προσεχώς ναρκοτέστ
http://groups.yahoo.com/group/cyprus-imc-ellinika/message/1428

"Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας V. Παναγιώτη Γεωργίου"
(2003) 2 Α.Α. Δ. 511 / Ποινική Έφεση Αρ. 7480, Πικής, Π., Καλλής, Κραμβής, Δικαστές
http://cylaw.com/cgi-bin/open.pl?file=apofaseis/aad/meros_2/2003/2-200311-7480.htm&qstring=%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20AND%20%CE%B5%CF%86%CE%B5%CF%83%CE%B7%20AND%20%CE%B1%CF%81%20AND%207480%EF%BF%BD

~~~~~~~~~

5 comments:

  1. το κειμενο σας θα το δημοσιευσουμε και στο σαιτ:
    www.cannabishellas.com
    ελπιζω να μην υπαρχει προβλημα.
    Καλη λεφτερια στο Κωστή και κουραγιο αδελφια σε λιγο καιρο αλλαξουν τα πραματα για το καλο ολων μας ακομη και αυτων που ειναι κατα της νομιμοποιησης

    ReplyDelete
  2. Σίγουρα ΝΑΙ στην αποποινικοποίηση.

    Αλλά ακόμα και πρίν γίνει εφικτή, υπάρχουν και άλλες αλλαγές στο νομικό σύστημα που θα ήταν πολύ βοηθητικές.

    Το πρόβλημα είναι πως στις δίκες οι ανθρώποι κατηγορούνται με βάση τη μάζα (ποσότητα) του υλικού που περιέχει την απηγορευμένη ουσία ΣΥΝ την ουσία, αντί να κατηγορούνται με βάση την ποσότητα της ίδιας της ουσίας.

    Δηλαδή αν συλληφθείς και έχεις στην κατοχή σου 1 γραμμάριο κανναβινέλαιου (δηλαδή περίπου 3 δόσεις), βρίσκεσαι σε πολύ διαφορετική κλίμακα "εγκλήματος" από εκείνον που έβαλε εκείνο το γραμμάριο μέσα σε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο γιά να το διατηρήσει και να διαιρέσει τις δόσεις σε μικρότερες. Εκείνος θα κατηγορηθεί γιά κατοχή 101 γραμμαρίων, ανκαι η δραστική ουσία που εμπεριέχεται είναι της ίδια ποσότητας.

    Τρείς δόσεις λοιπόν σε ένα γραμμάριο μπορεί να σου κοστίσουν χίλια ευρώ πρόστιμο και 3 μήνες φυλακή με αναστολή. Η ίδια ποσότητα, τρείς δόσεις, διαλυμένη σε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο, μπορεί να σου κοστίσουν ένα χρόνο φυλακή και πέντε χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

    Πάεις φυλακή γιά το ελαιόλαδο δηλαδή.

    Δικαιοσύνη, αά;

    ReplyDelete
  3. τελικά τί έγινε στη δίκη?
    να μαθαίνουμε και τίποτα - indymedia είστε

    ReplyDelete
  4. 8 μηνες..καλη λευτερια συντροφε ειμαστε διπλα σου.Λευτερια και στο κυπριακο ιντυ..

    ReplyDelete