Wednesday 20 July 2022

🌺 Η δική μας Ανεμώνη: Λαλέ και Ελληνισμός

 



Η φίλη μας Λαλέ Αλατλί, που το όνομα της σημαίνει Ανεμώνη - όνομα που το λέμε και στο τόπο μας για τα πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης, τους λαλέδες - διάλεξε τον πιο ΔΥΣΚΟΛΟ δρόμο πολιτιστικής και πολιτικής ολοκλήρωσης: αγκάλιασε τον Ελληνικό Λόγο, αγκάλιασε την ελληνική Παιδεία, την γλώσσα, τον πολιτισμό μας, τον λαό μας, τη χώρα μας, ακόμη και τα ταλαίπωρα τα ζώα μας που η αλαζονεία και η άγνοια μας τα καθιστά εγκαταλειμμένα, διψασμένα, βασανισμένα... και για όλα αυτά η Λαλέ έπρεπε να ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ.

Ενώ σύμφωνα με τον Ισοκράτη η Λαλέ είναι πιο Ελληνίδα από εμάς, γιατί με ελεύθερη προσωπική επιλογή εμβυθίστηκε στην Ελληνική Παιδεία και πολιτισμό, το ελλαδικό Κράτος ΑΡΝΕΙΤΑΙ να της παραχωρήσει πολιτογράφηση ως Ελληνίδα βρίσκοντας ως πρόφαση μια γραφειοκρατική παράγραφο - και φυσικά λόγω του ότι η καταγωγή της Λαλέ είναι από την Τουρκία!

Το τι ακριβώς σημαίνει ο πολιτιστικός και εθνικός προσδιορισμός "Έλλην" είναι τεράστιο κεφάλαιο, μα σίγουρα ΔΕΝ αφορά τα γονίδια ή την καταγωγή του ατόμου. Ποτέ. (Περισσότερα για αυτό πιο κάτω.)

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - που είναι το επίσημο παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης PEN International στην Ελλάδα - εξέδωσε δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Λαλέ, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και δήλωση από τον Καθηγητή Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη:

"«Η περιπέτεια της Λάλε Άλατλι είναι ενδεικτική της πολιτικής που ασκεί το υπουργείο Εσωτερικών στο πεδίο της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα. Μια μικρόψυχη και εκδικητική πολιτική που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των πολιτογραφήσεων. Η πολιτική αυτή όμως στρέφεται κατά τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, και αυτό μας αφορά όλους μας. Άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για κοινωνική και οικονομική ένταξη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καθεστώς του αλλοδαπού, σε ένα καθεστώς ομηρίας. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι πολιτικές ξενοφοβικές και μίζερες να βάζουν τυπικές οικονομικές προϋποθέσεις που προσχηματικά κλείνουν την πόρτα σε ανθρώπους που ήδη είναι μέσα στο κοινό μας σπίτι. Εύχομαι η περίπτωση της Λάλε Άλατλι να κινητοποιήσει κάποιους υπεύθυνους και σκεπτόμενους ανθρώπους στο υπουργείο και να εφαρμόσουν ανοιχτόμυαλα τον νόμο.»

Το σωματείο PEN Greece δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της κ. Λάλε Άλατλι να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα και απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς να έχει αίσια έκβαση το αίτημά της."

Το διεθνές σωματείο PEN International ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης. Μεταξύ των μελών του βρίσκονται (ή έχουν βρεθεί κατά καιρούς) μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και της διανόησης – από τον Τζέιμς Μπόλντουιν /James Baldwin, τη Μάργκαρετ Άτγουντ /Margaret Atwood, την Τόνι Μόρισον /Toni Morrison, τον Φίλιπ Ροθ /Philip Roth, τον Τζον Στάινμπεκ /John Steinbeck, τον Τόμας Μαν /Thomas Mann, και τον Χάινριχ Μπελ /Heinrich Theodor Böll, μέχρι τον Τζόζεφ Κόνραντ /Joseph Conrad, τον Άρθουρ Μίλερ /Arthur Miller, τον Νόρμαν Μέιλερ /Norman Mailer, τη Σούζαν Σόνταγκ /Susan Sontag και τον Ντον Ντελίλο /Don DeLillo.

Η συγγραφέας Βίκυ Σγουρέλλη, προλογίζοντας την δήλωση σε δική της δημοσίευση, είπε:

"Σύσσωμη η λογοτεχνική κοινότητα στηρίζει την Lale Alatli. Παρακαλώ να λυθεί άμεσα το ζήτημα.'Εχουν και οι άνθρωποι του πνεύματος τις επιρροές τους και είναι  πολύ ισχυρές και βαθιές, όπως οι ρίζες ενός γέρικου δέντρου." [1].

Ολόκληρη η δήλωση εδώ:

■ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Ανοιχτή Επιστολή για το μέλος του σωματείου μας Λάλε ‘Αλατλι που αντιμετωπίζει εμπόδια στην πολιτογράφησή της
https://pen-greece.org/anoixti-epistoli-alatli
Αναδημοσιεύτηκε εδώ:
■ Το Πανελλήνιο Σωματείο Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας στο πλευρό της Λάλε ‘Αλατλι για την πολιτογράφησή της
https://kokkini.org/2022/07/15/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1


Η Λαλέ ξεκίνησε από ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΗ γνώστης και λάτρης της Ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία! Πούλησε τα πάντα και μετοίκησε εδώ• κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα σε δικό της ιδιόκτητο διαμέρισμα, εργάζεται νόμιμα και πληρώνει φόρους στο Κράτος. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης• εργάζεται ως διερμηνέας, ως μεταφράστρια, και ως καθηγήτρια της τουρκικής γλώσσας• παράγει ποίηση, είναι στιχουργός τραγουδιών, και υπηρετεί ως εθελόντρια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και στην διάσωση και φροντίδα ζώων με μεγάλη αφοσίωση. Και δεν είναι μια τυχαία διερμηνέας: ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύτηκε την Λαλέ το 2015 να αναλάβει την διερμηνεία της επίσημης συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο  «Ελ. Βενιζέλος».

 

Τα κείμενα και ποιήματα της Λαλέ δημοσιεύονται σε ελληνικά περιοδικά (Ένεκεν, Εντευκτήριο,  Παρέμβαση κ.α.). Χαίρει ευρείας εκτίμησης από πολλά άτομα και οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο που την γνωρίζουν προσωπικά, και που αναγνωρίζουν το πόσο η παρουσία της εμπλουτίζει τον λαό και την χώρα μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα πιο πάνω, καθώς και προσωπικές δηλώσεις και μέρος της προσωπικής της ιστορίας, εδώ:

■ Λαλέ Αλατλί: Η Τουρκάλα που θέλει να γίνει Ελληνίδα και τα εμπόδια - «Δεν είμαι τουρίστρια, ούτε μετανάστρια - Θέλω να μείνω για πάντα εδώ»
-► Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας αλλά και πολιτικής μιζέριας για μια Τουρκάλα η οποία μετά από 13 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα θέλησε να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, αλλά αν και πληροί τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί λόγω μιας… εγκυκλίου.
https://www.ethnos.gr/greece/article/214439/lalealatlihtoyrkalapoytheleinagineiellhnidakaitaempodiadeneimaitoyristriaoytemetanastriathelonameinogiapantaedo

Σε αντίθεση με όλους τους Έλληνες που αναγνωρίζουμε την Λαλέ ως γνήσια Ελληνίδα που με πολλές θυσίες και αγώνες αγκάλιασε τον Ελληνισμό πιο θερμά και πιο ζωντανά από πολλούς από τους "δικούς μας", οι τοπικοί Άρχοντες σε Ελλάδα και Κύπρο που καθορίζουν τις ανώμαλες, αλλοπρόσαλλες, και εγκληματικές αποφάσεις των Κρατών και Κυβερνήσεων μας είναι εντελώς αφοσιωμένοι σε σύμπλευση αλληλοεκμετάλλευσης με γνωστούς και σεσημασμένους μαφιόζους και εγκληματίες που διαρκώς αναδύονται μέσα από τα προγράμματα πολιτογράφησης - είναι γνωστό τοις πάσι πως στην Κύπρο η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη κινδύνευσε να πέσει λόγω των σκανδάλων πολιτογράφησης εγκληματιών, και γλύτωσε μόνο και μόνο όταν απεδείχθει πως αυτή η Κυβέρνηση απλώς συνέχισε το ίδιο έργο που το είχε αρχίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ-Χριστόφια. Οι ίδιες αηδίες έχουν θεσμοθετηθεί και στο ελλαδικό Κράτος:

■ Ο Άδωνης ντίλερ των ψεμάτων για την πολιτογράφηση του Τούρκου
Μάριος Αραβαντινός,  20.07.2022
"Εγγυήθηκε για τον Αγιαβέφε, που δεν είχε συναντήσει ποτέ, «φυτεύοντάς» τον στη λίστα πλουσίων του περιοδικού «Forbes».
Προεκτάσεις που αγγίζουν άμεσα τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη έχει πάρει, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η υπόθεση πολιτογράφησης του Τούρκου διεθνώς καταζητούμενου Γιασάμ Αγιαβέφε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνος για την πολιτογράφηση ο Αδ. Γεωργιάδης είχε διαβεβαιώσει μέσω συστατικής επιστολής του ότι ο Αγιαβέφε είναι επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας, πράγμα που κατά τον ίδιο αποδεικνυόταν και από το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του «Forbes». Οπως αποδεικνύεται ωστόσο, ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγε ψέματα."
https://www.documentonews.gr/article/o-adonis-ntiler-ton-psematon-gia-tin-politografisi-toy-toyrkoy


Σατιρίζοντας λοιπόν όλες αυτές τις ανωμαλίες με Αριστοφανικό πνεύμα, η Λαλέ δήλωσε:
«Μ' έκαναν τούρκο!» 🙂 [2].


Αλλά βέβαια πέρα από το χιούμορ, η ηρωική προσωπική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της Λαλέ και όλων των άλλων ανθρώπων που θα έπρεπε να πολιτογραφούνται και να λαμβάνουν την μέγιστη Κρατική και κοινωνική υποστήριξη, όλα αυτά τα βάσανα και περιπέτειες περιστρέφονται γύρω από το καυτό θέμα του τι έστιν Έλλην. Και ΤΙ άραγε να σημαίνει αυτό;

Πριν μερικά χρόνια, ο φίλος Πέτρος Πέτρου - που είναι γνήσιος και αφοσιωμένος διεθνιστής και κομμουνιστής με έμπρακτη ιστορία και συμμετοχή στους αγώνες - είχε γράψει ένα κείμενο με αναφορές στη βαθιά σοφία που ενυπάρχει σε επίπεδο υπαρξιακής εντελέχειας στους ιθαγενείς αυτόχθονες λαούς της Αμερικής. Είχε τίτλο
🌺🔷🔹ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ... [3].

Του απάντησα με τις πιο κάτω σκέψεις γιατί και οι δικές μου προσωπικές, πολιτικές, και πνευματικές εμπειρίες με τους αυτόχθονες λαούς της Αμερικής μου επιβεβαίωσαν ΚΑΘΕ λέξη που είχε γράψει ο Πέτρος.

🔵 Η εσωτερική μου πάλη για τον αυτοκαθορισμό και την συνειδητοποίηση του ποιός είμαι - ένα βάσανο που διήρκεσε πολλές δεκαετίες - διήλθε του θέματος της εθνικής ταυτότητας μέσα από χίλιους λάθος δρόμους και πολλαπλά ναρκοπέδια. Η επαφή μου με τον ιθαγενή πολιτισμό στην Αμερική συνέβαλε θεραπευτικά στο να κλείσει αυτή η βασανιστική αναζήτηση και να μου δώσει καρπό: απαντήσεις που είναι έγκυρες. Σε εκείνους τους λαούς συνάντησα τους "δικούς μου" ανθρώπους, μέσα από την συγκυρία και συνταύτιση των ορισμών του τι έστιν έθνος.

🔵 Η τεράστια ομοιότητα του ελληνισμού με τους ιθαγενείς λαούς της Αμερικής (και άλλων τόπων) έγκειται στον πυρήνα των ορισμών: ο ελληνισμός - σε αντίθεση με τους πλείστους λαούς του κόσμου - καθορίζεται εθνικά στη βάση της Παιδείας και του Πολιτισμού. Το βαθύτερο τους υπόστρωμα είναι ο ελληνικός Λόγος (το τι έστιν Λόγος είναι ένα τεράστιο θέμα που του αξίζουν άλλοι ποιοτικοί διάλογοι). Αυτό είναι: Παιδεία και Πολιτισμός. Όσοι μετέχουν στην ελληνική παιδεία και πολιτισμό είναι έλληνες. ΟΥΤΕ τα γονίδια, ΟΥΤΕ η καταγωγή, ΟΥΤΕ το  θρήσκευμα, ΟΥΤΕ η υπηκοότητα: αυτά τα στοιχεία ΔΕΝ καθορίζουν την ελληνική εθνική ταυτότητα, όσο κι' αν ξεσχίζονται οι ψευδοπατριώτες, ψευδοεθνικόφρωνες, ψευδοδεξιοί και ψευδοαριστεροί γύρω και μέσα από την αγωνιώδη αυτή μάχη εθνικού αυτοκαθορισμού.

🔵 Με τον ίδιο τρόπο αυτοκαθορίζονται εθνικά και οι πλείστοι ιθαγενείς λαοί. Οι σοφοί άνθρωποι ανάμεσα τους διδάσκουν πως: "Άμα δεις εμάς τους 'ερυθρόδερμους' θα διακρίνεις πως το δέρμα μας έχει χιλιάδες αποχρώσεις. Είμαστε άσπροι, μαύροι, κίτρινοι, ροζ και μελαψοί... la raza cosmica - "η κοσμική φυλή". Ανάμεσα μας δεν είναι η καταγωγή που μετρά, μα ο τρόπος ζωής. Και αυτός δεν καθορίζεται από τα ρούχα ή το σχήμα των σπιτιών μας, αλλά κυρίως από πνευματικές αρχές. Όσοι αγκαλιάζουν αυτές τις πνευματικές αρχές και η ζωή τους διακατέχεται από αυτές, ανήκουν στους λαούς μας."

🔵 Τούτος ο εθνικός αυτοκαθορισμός ΤΡΕΛΑΝΕ τον Ισοκράτη - και περισσότερο εμάς! - σε βαθμό που ήταν ο πρώτος που έθεσε γραπτώς τον ορισμό:
"Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να φανερώνει όχι πλέον τη φυλή αλλά τη διάνοια, με αποτέλεσμα περισσότερο να αποκαλούνται Έλληνες αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας παρά της κοινής καταγωγής."

🔵 Και ευτυχώς υπάρχουν νούσιμοι άνθρωποι σαν τον Σαραντάκο με την υπομονή να μας το εξηγήσουν:
■ Ισοκράτης και ελληναράδικη κοπτοραπτική [4].
https://www.sarantakos.com/language/isocrat2.htm

🔵 Το ποιός είμαι δεν μπορεί να οριστεί ατομικά - χρειάζεται παραμέτρους που πηγάζουν από την συλλογική οντότητα. Μπορεί να μην είναι δύσκολο το ταπέλωμα: "Είμαι ένας διεθνιστής έλλην της Κύπρου". Η επαλήθευση του ως βίωμα όμως, είναι δύσκολη.

🔵 Μέσα από την λαβυρινθώδη μου πορεία και μέσω της επαφής μου με τις αγωνιζόμενες ιθαγενείς κοινότητες, ήλθα ενώπιον κάποιων περιστατικών που - παραδόξως - ήταν ίσως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την αυτοαντίληψη μου σαν έλληνας: "Μα... είσαι και εσύ ιθαγενής - από ποιά κοινότητα είσαι;" μου έλεγαν. Αυτό το ερώτημα μου τέθηκε από ιθαγενείς συντρόφους αρκετές φορές σε πουέμπλος και σε διαδηλώσεις και πορείες στα πλαίσια των αγώνων. Το θεώρησα ύψιστη τιμή. (Βέβαια κάποιοι φίλοι λεν πως το "διαβατήριο" μου ήταν η μεγάλη μου μύτη.) Η αναγνώριση από τους ιθαγενείς της Αμερικής της εκδοχής του ελληνισμού που ρέει μέσα μου ως εθνική ταυτότητα που καθορίζεται από Πολιτιστικές παραμέτρους και το αγκάλιασμα μου από αυτούς ως δικό τους άνθρωπο, ήταν χίλιες φορές πιο μεγάλη τιμή για μένα από την αναγνώριση που είχα από άλλους αμερικανούς ως "Ευρωπαίος".

🔵 Και δεδομένου ότι τα ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία που έχουν σημασία είναι ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ και ριζωμένα σε διεθνείς και συμπαντικές αρχές και αξίες, υπάρχει μια αρκετά χειροπιαστή πραγματικότητα στο ότι όσοι αυτοκαθοριζόμαστε εθνικά με βάση τα πολιτιστικά στοιχεία είμαστε αδελφοί λαοί. Πολύ πιο κοντά ανάμεσα μας ακόμη και αν μας χωρίζει απόσταση χώρου και χρόνου, παρά από τους άλλους λαούς που θέλουν να καθορίζονται με βάση τα γονίδια και άλλες ανωμαλίες.



Σε μια παράλληλη πορεία με την Λαλέ, η σύντροφος μου Σου Σκάνδαιηλ /Sue Scandale είναι επίσης άτομο που ξεκινώντας ως ανατρεπτική ακτιβίστρια στις ΗΠΑ έγινε φιλέλλην, αγκάλιασε τον πολιτισμό μας ως δικό της και την χώρα μας σαν πατρίδα της, μετοίκησε στην Κύπρο και έθεσε τον εαυτό της σε μια πολύχρονη υπηρεσία της κοινότητας εργαζόμενη ως εθελοντής μέσα στον χώρο της Υγείας μοιραζόμενη ταυτόχρονα μαζί μας και τα βιώματα, τις θυσίες και τα ανεβοκατεβάσματα που φέρνουν οι κοινωνικοί αγώνες για Ελευθερία, Ισότητα, Δημοκρατία. Πιο Ελληνίδες από τα πλείστα άτομα γύρω μας - που απολαμβάνουν την υπηκοότητα τους λόγω "γονιδίων και καταγωγής" με καφέδες, τσιγάρα, ποτά, μέθη με τα εμπορεύματα, διχόνοια, ποδόσφαιρο, φανατισμό, και συμβάλλοντας ΜΗΔΕΝ στην κοινωνία - η Σου και η Λαλέ εμπλουτίζουν την ύπαρξη μας και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ζώων στη χώρα μας με αμέτρητους τρόπους χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες για μεγαλεία και πλούτη, απλά και μόνο γιατί ξέρουν να υπηρετούν τα ορθά και τα δίκαια. Αξίες που το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας έχει ξεχάσει.

Κόντρα στην παρανόηση των γονιδίων και της καταγωγής, μόνο με ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και ελεύθερη επιλογή μπορεί ένα άτομο να μετατραπεί σε Έλληνα, σε φορέα του Ελληνισμού, γιατί η εμβύθιση στον Λόγο και τον Πολιτισμό αποτελεί πράξη αντίληψης, συναισθήματος, και Συνείδησης. Όλα τα άλλα αποτελούν παραπλάνηση.

Και αν η Πολιτεία μας δεν ξέρει να αναγνωρίσει αυτό το θεμελιώδες, δηλαδή το τι έστιν Έλλην, και να το αξιοποιήσει - έστω και με μια απλή πολιτογράφηση - προς εμπλουτισμό των κοινοτήτων μας και για την πολιτιστική και εθνική μας επιβίωση... γιατί υπάρχει;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις και αναγνώσματα

[1].
Βίκυ Σγουρέλλη
https://www.facebook.com/vick.stamp.3/posts/pfbid0N9rDhkyurGFnQcEwAMqBy5K6Mx8skiZvvzjyq1YvMLKnPo3imT53dGuCyxxxcwLbl?__cft__[0]=AZWm1geElcsXkJCkhkJ9camCk6FjAiPsh8IYTOM8vNB4I7pgUZbtzAwEmnztx6l-tGCfQM3c0XODQG6jlWzIcp2597pGBgyGrsT-dsQ0MdyIIRYIqG2LzugTnO-MTtMmoKjoZsSWe3DgMxDXWyo-29sjQARxYvMH7AFGBl2zqxV_Gg&__tn__=%2CO%2CP-R

[2].
«Μ' έκαναν τούρκο!»
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Qax1iqjq9DNCRkrUCCea3Y12DsQA54Lh9g41NVnyPPRS75VgUH2mVFcBpWqMDuWal&id=100011057446615&__cft__[0]=AZXbLeE6CB813oagCmcqbRAjPU0FZUgNmgEiJjVonI0AM360bqrAfzLYpm0_hUaS9CIHZTiBisADhu-7wBpic966cR4NvS-8HBNg4w1IAXHcxFCSQmE5WB3vBR_IvrNY1_c&__tn__=%2CO%2CP-R

[3].
Το πρωτότυπο κείμενο του Πέτρου Πέτρου είναι εδώ:
🌺🔷🔹ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ...
21 Νοεμβρίου 2020
https://www.facebook.com/Petros.Venue/posts/1432749920264595

[4].
Αρχειοθετήθηκε εδώ:
Ισοκράτης και ελληναράδικη κοπτοραπτική
https://web.archive.org/web/20220214160919/https://www.sarantakos.com/language/isocrat2.htm
και εδώ:
https://archive.ph/W4tms

Ελληνισμός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Ελληνικός Λόγος
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%9B%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82

Ελληνικά
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Ελλάς
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82

Έλληνες Παντού
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D


* * *


No comments:

Post a Comment