Friday 28 July 2023

🔵 Με τον θάνατο του αγωνιστή και ήρωα Θάσου Σοφοκλέους...

 


🔵 Με τον θάνατο του αγωνιστή και ήρωα Θάσου Σοφοκλέους άρχισε πάλιν η βωμολοχία - κυρίως από πολιτικά τέκνα, εγγόνια, ηλεκτρονικούς όχλους και δορυφόρους της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και των σκληροπυρηνικών φανατικών Μακαριακών - όπου δείχνουν τον "πολιτισμό" τους: επιτίθενται στον νεκρό με ψέμματα, συνθήματα, προπαγάνδα και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ.

🔵 Μεταξύ άλλων, σε διάστημα δύο ημερών τον έχουν κατηγορήσει ως "πραξικοπηματία", "εοκαβητατζή", "φονιά", "ασπούδαστο", και άλλα. Χαρακτηριστική η δημοσίευση του επαίσχυντου και απεχθέστατου Δώρου Πολυκάρπου της παράνομης οργάνωσης ΚΙΣΑ (το παράνομο της καθεστώς κρίθηκε από Δικαστήριο), όπου για τον θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους έγραψε: "Θεός μακαρίσει, συγχωρέσει αυτό και τους ομοϊδεάτες του…όσοι πιο λίγοι από αυτούς τόσο το καλύτερο για τον τόπο" [1]. Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε ΚΑΜΙΑ καταδίκη από αυτούς που συνήθως κόπτονται για την ρητορική μίσους, κυρίως των επιφανών μελών του κομματικού και κρατικού κατεστημένου. Διότι για κάποιους... η ρητορική μίσους είναι το ευαγγέλιο τους.

🔵 Και έσυραν πάλι στην επιφάνεια μια περίφημη επιστολή του Αδάμου Χαρίτωνος από το 2012 την οποία η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει διαστρεβλώσει ως "απόδειξη" πως τάχα διάφορα επώνυμα άτομα ήταν "Μέλη της ΕΟΚΑβ". Ανάμεσα τους αναφέρεται και ο Θάσος Σοφοκλέους. Ήταν όμως πράγματι μέλος; Και τι ακριβώς σημαίνει "Μέλος";

🔵 Η επιστολή του Α. Χαρίτωνος (σύνδεσμος στο τέλος του άρθρου) δεν λέει ΠΟΥΘΕΝΑ πως τα άτομα που κατονομάζει ήταν Μέλη της Οργάνωσης. Διαβάστε την προσεκτικά (ο σύνδεσμος είναι πιο κάτω).

Ακόμα και η ίδια η Χαραυγή - εκφραστικό όργανο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ - είναι επιφυλακτική με τα ονόματα που δίνει ο Χαρίτωνος. Γράφει:

"∆ηµοσιεύουµε σήµερα την επιστολή, µαζί µε τον ονοµαστικό κατάλογο των µελών και στελεχών της EOKA B’ που περιλαµβάνει, δηλώνοντας εξ αρχής ότι η δηµοσίευση αυτή δεν εξυπακούει ότι υιοθετούµε ως αληθή ή/και ακριβή τα στοιχεία και αναφορές του Aδάµου Xαρίτωνος".

🔵 Η επιστολή συμπεριλαμβάνει άτομα που γνωρίζω ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΑ ότι ΔΕΝ ανήκαν στην Οργάνωση, καθώς και άτομα που όντως ΗΤΑΝ Μέλη, που με αξιοπρέπεια και εντιμότητα αξιοποίησαν την επαφή και την σύνδεση τους με τον Διγενή προσπαθώντας να τον πείσουν να αλλάξει πορεία και να επιστρέψει στην ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του αγώνα και να αφήσει κατά μέρος την στρατιωτική διάσταση της αντιπαράθεσης, διότι είχε καταστεί πασιφανές πως το καθεστώς Μακαρίου-ΑΚΕΛ ήταν αποφασισμένο να μας ρίξει σε εμφύλιο πόλεμο.

Βέβαια και ο Γρίβας φρόντιζε να υπάρχει ελαχιστοποίηση της βίας (όλες οι επιχειρήσεις σχεδιάζονταν ώστε να είναι αναίμακτες), αλλά το πρόβλημα ήταν πως ο εμφύλιος θα ήταν αναπόφευκτος: διότι δεν μπορεί η μια παράταξη να δείχνει συνέχεια αυτοσυγκράτηση και η άλλη, μεθυσμένη με την εξουσία, να αποθρασύνεται.

Το θέμα εδώ δεν είναι αν τα Μέλη και τα μη-Μέλη είχαν δίκαιο ή όχι και σε πόσο βαθμό, στις ΕΠΙΚΕΣ τους διαφωνίες με τον Γρίβα τότε• σημασία έχει το ότι οι πλείστοι που κατονομάζονται από τον Αδάμο Χαρίτωνος ΔΕΝ συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ή σχεδιασμούς ή υποστήριξη των επιχειρήσεων της Οργάνωσης. Και ο μεγάλος αριθμός των μη-Μελών, Μελών και ηγετικών στελεχών της Οργάνωσης άσκησαν πολύ αποτελεσματική εσωτερική κριτική που συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση  των βίαιων περιστατικών και των σκοτωμών από ανεγκέφαλους, και στο να διασωθούν ζωές.

Ακόμη και μετά από την διάλυση της Οργάνωσης τον Μάρτιο του 1974, εκείνους τους μήνες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της περιόδου που ακολούθησε, όλα αυτά τα μη-Μέλη και πρώην Μέλη συνέβαλαν αφάνταστα στο να σωθούν ζωές, να σταματήσουν τα αντίποινα και η αντιβία, να περιοριστούν οι εξάρσεις από τους πρόσφατα βασανισθέντες, κρατούμενους, φυλακισμένους, καταζητούμενους και πρώην αντάρτες. Καθώς και από τους διπλούς πράκτορες και τους ανεγκέφαλους.

🔵 Και τι είναι ο "εοκαβητατζής"; Ούτε κατά εκείνη την περίοδο, ούτε και σήμερα, έχει γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο: άλλο το ποιά άτομα ήταν πράγματι μες την Οργάνωση ορκισμένα ως Μέλη και εντεταγμένα σε επιχειρήσεις, και ΑΛΛΟ το ποιούς κατηγορούσε το καθεστώς  (και κατηγορεί ακόμη ως σήμερα) ως "εοκαβητατζήδες".

🔹 Από εκείνη την εποχή (και μέχρι σήμερα) σχεδόν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι που ήταν γνωστό ότι ανήκαν είτε στην Δημοκρατική Αντιπολίτευση είτε στην Ενωτική Παράταξη, έχουν κατηγορηθεί ως "εοκαβητατζήδες" - πολλοί δε υπέφεραν συλλήψεις, βομβισμούς, βασανιστήρια, παράνομες απολύσεις, προσωπικές επιθέσεις, απειλές και βία ενάντια στις οικογένειες των. ΠΟΛΛΟΙ ήταν ένοπλοι εκείνες τις μέρες, μα μόνο μια χούφτα ήταν Μέλη της Οργάνωσης. Και πως τα ξέρω αυτά; Προσωπικές και ιστορικές συγκυρίες το έφεραν έτσι ώστε υπηρέτησα σε νευραλγικό πόστο στις δομές της, και έτσι γνώρισα από πολύ κοντά όχι μόνο το ποιόν και το ήθος των Μελών, την ταυτότητα πολλών Μελών, αλλά και τις μεθόδους και διαδικασίες της Οργάνωσης.

🔵 Και ποιά η σημασία της επιστολής Αδάμου Χαρίτωνος; Ο καθείς μπορεί να την διαβάσει και να κρίνει, λαμβάνοντας υπ' όψην όλα όσα ανέφερα εδώ. Συν... τα εξής:

🔹 Αν πράγματι κάποια από αυτά τα άτομα ήταν Μέλη της Οργάνωσης, είχε δικαίωμα ο Α. Χαρίτωνος να τους κατονομάσει δημοσίως με τρόπο που να συγκεντρώνεται υποψία εναντίον τους; Κάποιοι θα ονόμαζαν αυτή την πράξη "προδοσία", ή έστω επιεικώς ως "αποκάλυψη μυστικών που ΔΕΝ είναι δικά του να τα αποκαλύψει". Κάποιοι ορκιστήκαμε πως θα πάρουμε αυτά τα μυστικά μαζί μας στον τάφο. Είναι αξιόπιστη μια αποκάλυψη από άνθρωπο που φαίνεται πως δεν τηρεί τα μυστικά που ορκίστηκε να τηρήσει;

🔹 Όπως ανέφερα και προηγουμένως γνωρίζω ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ότι κάποια από τα άτομα που αναφέρονται στη λίστα ΔΕΝ ήταν Μέλη. Άρα... μήπως το νόημα του καταλόγου ονομάτων δεν αφορούσε Μέλη, αλλά είχε περισσότερο να κάμει με άτομα που ήταν ενεργά στην Δημοκρατική Αντιπολίτευση και την Ενωτική Παράταξη (που σίγουρα ήταν), καθώς και πρώην μέλη της ΕΟΚΑ 55-59, ΣΥΝ κάποια πρώην Μέλη της ΕΟΚΑβ, δηλαδή άτομα που ο Α.Χαρίτωνος επιθυμούσε να είχαν μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα που τον είχε ενοχλήσει;

🔹 Ακόμα και αν η πρόθεση της επιστολής ήταν να αποκαλύψει ονόματα Μελών (που σίγουρα δεν ήταν) ήταν σε θέση ο Αδάμος Χαρίτωνος να γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά τόσα πολλά Μέλη; Κατ' ουδένα λόγο! Η μέθοδος λειτουργίας όχι μόνο της ΕΟΚΑβ μα και ΚΑΘΕ αντιστασιακής οργάνωσης που υπόκειται διώξεις βασίζεται στο ότι το κάθε Μέλος γνωρίζει μόνο ένα, ή το πολύ δύο-τρία άλλα Μέλη. Εξαίρεση βέβαια σε αυτό αποτελούν τα Μέλη αντάρτικων ομάδων (όπου τα Μέλη μπορεί να γνωρίζουν 5-6, ή και 10 άλλα Μέλη), καθώς και το ότι ηγετικά στελέχη, στρατολόγοι, σύνδεσμοι και αγγελιαφόροι σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα Μέλη. Ένας όμως "υποτομεάρχης" - όπως υπογράφει στην επιστολή του - μπορούσε να γνωρίζει τόσα πολλά Μέλη, ΙΔΙΩΣ άτομα που δεν είχαν καμία απολύτως συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή σχεδιασμούς ή υποστήριξη επιχειρήσεων; Η απάντηση είναι όχι. Δεν γνώριζε. Μπορεί να ΝΟΜΙΖΕ ότι γνώριζε, μα δεν γνώριζε τόσα πολλά Μέλη.

🔹 Σχεδόν όλα τα άτομα στον κατάλογο κατηγορήθηκαν σε κάποιοι στάδιο από τους καθεστωτικούς ως "εοκαβητατζήδες" - και στην παραζάλη της εποχής, εκτός από τους καθεστωτικούς που πίστευαν ΚΑΘΕ ανοησία, υπήρξαν και αρκετά άτομα της Ενωτικής Παράταξης και Αντιπολίτευσης καθώς και ουδέτερα, μη-πολιτικοποιημένα άτομα που πίστευαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Μιλούμε και για μια εποχή όπου αφ' ενός κινδύνευε η ζωή σου αν στοχευόσουν ως Μέλος της Οργάνωσης, αλλά δεν υπήρχε και τρόπος να φιμωθεί κάποιος αν ΨΕΥΔΩΣ ισχυριζόταν πως ήταν Μέλος. (Με αυτή την μέθοδο προέκυψαν αρκετοί διπλοί πράκτορες και προδότες, καθώς και κοινοί εγκληματίες που επιζητούσαν "ηθική προκάλυψη" για τα εγκλήματα τους - παρ' όλο που υπήρχαν πολύ περισσότεροι τέτοιοι που προσποιούντο το αντίθετο, δηλαδή πως ήταν τάχα μέλη της μυστικής Αστυνομίας, ή των παρακρατικών κομματικών και καθεστωτικών οργανώσεων.)

🔹 Ποιός δικαιούται να αποκαλύψει την ταυτότητα κάποιου πρώην Μέλους της ΕΟΚΑβ; Δικαιούται ο προϊστάμενος του (πχ. τομεάρχης, υποτομεάρχης) ή κάποιος αγγελιαφόρος ή στρατολόγος ή σύνδεσμος να την αποκαλύψει; ΟΧΙ. ΔΕΝ είναι δικό τους μυστικό, δεν τους ανήκει. Αυτή η πληροφορία αφορά μόνο το ίδιο το Μέλος και την Οργάνωση εν γένει. Ούτε καν το ίδιο το Μέλος δεν δικαιούται να προβεί σε τέτοια αποκάλυψη - αλλά πενήντα χρόνια αργότερα, αν κάποιος θέλει να επωμιστεί αυτό το ρίσκο μπορεί να μην είναι και τόσο κατακριταία μια τέτοια αποκάλυψη ΜΟΝΟ για τον ίδιο του τον εαυτό και χωρίς να εμπλέξει άλλους
.
🔹 Η ηγεσία του ΑΚΕΛ καθώς και ο Αδάμος Χαρίτωνος γνωρίζουν πεντακάθαρα ΟΛΑ όσα έγραψα πιο πάνω. Αλλά από ό,τι βλέπουμε η προστυχιά της διαστρέβλωσης, ψεμμάτων, προπαγάνδας, καθώς και η σκόπιμη καλλιέργεια ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ συνεχίζεται, οι νεκροί σκυλεύονται από δαίμονες και πολιτικούς βρυκόλακες, το κομματικό παρακράτος και το διαχρονικό καθεστώς θριαμβεύουν... νομίζουν.

🔵 ΧΑΡΑΥΓΗ - Η επιστολή Χαρίτωνος. 23 Δεκ. 2012
https://topronomiotouftwxou.files.wordpress.com/2015/04/haravgi-23-12-2012-epistolixaritonospage8and9.pdf
Εναλλακτική διεύθυνση:
🔵 ΧΑΡΑΥΓΗ - Η επιστολή Χαρίτωνος. 23 Δεκ. 2012
https://cyprus-org.net/Adamos.Xaritwnos.Epistoli.EOKAb.Haravgi-23-12-2012page.8and9.pdf

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις, Παραπομπές

[1].
«Απίστευτο αλλά Κυπριστανικό: Τόσο ΜΙΣΟΣ για ανθρώπους που πολέμησαν για την πατρίδα. Τόσο μένος που φτάνει στο έσχατο σημείο ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, να παρακαλεί να ΠΕΘΑΝΟΥΝ όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ανάμεσα τους και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, χρήζουν πέραν της ψυχολογικής στήριξης και άλλου είδους αντιδράσεις από την κοινωνία. Κι όμως σε μια ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ανάρτηση του σε είδηση της ιστοσελίδας του ΑΚΕΛ (dialogos.com.cy) για τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ ΘΑΣΟΥ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, αναφέρει ο περιβόητος επικεφαλής της Κίνηση για Ισότητα Στήριξη Αντιρατσισμό ΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ : «Θεός μακαρίσει, συγχωρέσει αυτό και τους ομοϊδεάτες του…όσοι πιο λίγοι από αυτούς τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Μην ΣΟΚΑΡΕΣΤΕ. Αυτός είναι ο περιβόητος Πολυκάρπου που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται αδιαλείπτως από το ΑΚΕΛ και διάφορους άλλους ευαισθητούληδες που τον θεωρούν τον προστάτη των μεταναστών. Αν και η οργάνωση του κηρύχθηκε ΠΑΡΑΝΟΜΗ με βούλα δικαστηρίου, εντούτοις ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ - ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ τον καλούσαν στις Επιτροπές της Βουλής σαν τον γκουρού του μεταναστευτικού. Να σας ζήσει να το χαίρεστε τον συνεργάτη και φιλαράκι σας. Κατά τ’ άλλα ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ ο Άριστος - η Ειρήνη – η Ατταλίδου και άλλοι ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΛΗΔΕΣ για την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό. Τις ΥΒΡΕΙΣ του εκλεκτού σας και την ΕΙΔΕΧΘΗ συμπεριφορά του θα την καταδικάσετε; Θα ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ και πάλι; Πάντως ο άνθρωπος ΕΚΑΝΕ τα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ του. Πλέον δεν μπορεί κάποιος να κρύβεται λέγοντας ότι δεν τον ήξερε. Το ΜΙΣΟΣ και η ΧΟΛΗ που τρέφει σε όσους δεν ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τα πιστεύω του είναι αποτυπωμένο. Φανταστήκατε να έγραφε κάποιος ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ κάτι ανάλογο για επιφανή στελέχη του ΑΚΕΛ. Μάλλον θα ζητούσατε μέχρι και την παρέμβαση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Τώρα καμώνεστε ότι κάνετε βουτιές. Μετά διερωτάστε γιατί δεν σας πλησιάζει κανείς, δεν θέλει ουδείς να συμμαχήσει μαζί σας και άπαντες σας αποστρέφονται. Γιατί τρέφετε στους κόλπους σας τέτοιου είδους κατασκευάσματα…που προσομοιάζουν με ανθρώπους.»
■ Μίσος Πολυκάρπου - ΚΙΣΑ κατά Θάσου – ΕΟΚΑ , 24Sports & News
https://www.24sports.com.cy/gr/news/stiles-news/pistolero/eyroekloges-oxiades-%E2%80%93-nainaikistan-etoimazoyn-psifodeltia

■ Μίσος Πολυκάρπου - ΚΙΣΑ κατά Θάσου – ΕΟΚΑ , 24Sports & News
https://archive.md/AW1qM

■ Μίσος Πολυκάρπου - ΚΙΣΑ κατά Θάσου – ΕΟΚΑ , 24Sports & News
https://web.archive.org/web/20230725071931/https://www.24sports.com.cy/gr/news/stiles-news/pistolero/eyroekloges-oxiades-%E2%80%93-nainaikistan-etoimazoyn-psifodeltia

~~~~~~~~~~~~ 

No comments:

Post a Comment