Friday 28 July 2023

🔵 Για την ΕΣΕΑ, τον Γρίβα-Διγενή, τον Τάκη Ευδόκα: ΕΟΚΑβ, Μακάριος και χούντα

του Πέτρου Ευδόκα, petros@cyprus-org.net🔵 Η ΕΣΕΑ (Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος) δημιουργήθηκε πολλούς μήνες ΠΡΙΝ να εκδηλωθεί οποιαδήποτε δράση από την οργάνωση που ΑΡΓΟΤΕΡΑ εμφανίστηκε στο δημόσιο προσκήνιο και ονομάστηκε από τον Τύπο ως "ΕΟΚΑβ".

🔵 Το παρόν δημοσιεύεται με αφορμή πρόσφατες - και σιχαμερές - δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται πως ο Τάκης Ευδόκας, ο Θάσος Σοφοκλέους, και άλλα Μέλη της ΕΣΕΑ ήταν τάχα "συνεργάτες του Αττίλα", και το "τεκμήριο" που υποτίθεται αποδεικνύει όλα αυτά είναι ένα άρθρο του Παναγιώτη Παπαδημήτρη όπου γίνεται μια ειδησεογραφική πολιτική επιθεώρηση της ίδρυσης της ΕΣΕΑ, και των ονομάτων των ιδρυτικών στελεχών [1].
🔵 Η προσβολή της μνήμης των νεκρών μας με στόχο την καλλιέργεια και διαιώνιση της Διχόνοιας είναι μια από τις πιο "έξυπνες" μεθόδους για τη διαιώνιση της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, διαιώνιση του ελλείματος Δημοκρατίας, διαιώνιση της διακυβέρνησης μας από τις μυστικές φατρίες παρακρατικών και φονικών συμφερόντων - γεγονός που χαρακτηρίζει την Πολιτεία από ίδρυσης του Κράτους - και τη διαιώνιση των πολιτικών οφελημάτων που απολαμβάνουν οι μικρόψυχοι, επώνυμοι και ανώνυμοι διασπορείς του μίσους και των ψεμμάτων.
🔵 Στον Επίλογο παρατίθενται κάποιες λεπτομέρειες της νέας εκστρατείας μίσους που μες τις πρόσφατες μέρες στόχευσαν τον Τάκη Ευδόκα και Θάσο Σοφοκλέους.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ;


*Επεξηγούμε την ποδοσφαιρική αναφορά στο "ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ, Ο ΤΑΚΗΣ ΕΥΔΟΚΑΣ" στις Σημειώσεις [2].


🔵 Το πολιτικό σκηνικό εκείνης της εποχής (Χειμώνας 1971/72), είχε ως εξής: η Δημοκρατική Αντιπολίτευση, που μέχρι πρόσφατα αντιπροσωπευόταν από το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα (ΔΕΚ) είχε σχεδόν τσακιστεί από την "πολλή δημοκρατία" του Μακαρίου.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 1970, παρ' όλη την βίαιη τρομοκρατία που υπέστηκαν οι ψηφοφόροι της, η Αντιπολίτευση έλαβε περίπου 10%-12% των ψήφων και όμως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ από την Βουλή. Αυτό το γεγονός, συν η βίαιη πάταξη της στις Προεδρικές του 1968 απέδειξαν πως είχαν ήδη εξαντληθεί πλέον όλες οι δυνατότητες για συμμετοχή στους "δημοκρατικούς θεσμούς" του Μακαριακού Κράτους. Απέμενε μόνο η λαϊκή Κινηματική προσέγγιση, δηλαδή η ανάληψη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης απευθείας από τον λαό, την οποία άρχισαν να κτίζουν ως πολιτικό μη-κομματικό (υπερκομματικό) λαϊκό Κινηματικό φορέα ενωμένοι ΟΛΟΙ οι γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι της Αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση εκείνη την εποχή συμπεριλάμβανε ανθρώπους από όλες τις πολιτικές και πολιτιστικές αποχρώσεις: κυμαίνονταν από Διεθνιστές υποστηρικτές του Επαναστατικού Σοσιαλισμού, του Τσε Γκεβάρα, και του πολιτιστικού ανατρεπτισμού (όπως ήμουν εγώ και αρκετοί "νεολαίοι /νεανίες" που ήταν λίγο μεγαλύτεροι μου)• σε Σοσιαλιστές της 2ας Διεθνούς (του τύπου που αργότερα ανέλαβαν να αντιπροσωπεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΕΔΕΚ)• σε υποστηρικτές της αστικής Δημοκρατίας ενισχυμένης με δυνατό Κράτος Προνοίας /Κράτος Ευημερίας• σε υποστηρικτές της απλής αστικής Δημοκρατίας• σε εθνικόφρωνες και ένθερμους υποστηρικτές του εθνικο-απελευθερωτικού φρονήματος. Οι πλείστοι, και όλα τα επίσημα της όργανα ήσαν αντιχουντικοί (και αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στις μετέπειτα συγκρούσεις), και εθνικόφρονες.
(Για τους γαλουχημένους με συνθήματα υστερίας που ταράζονται με την λέξη "εθνικόφρων", υπενθυμίζουμε πως άλλο ο ακροδεξιος εθνικός σωβινισμός-φασισμός, και ΑΛΛΟ η εθνικοφροσύνη, η έντιμη αγάπη για το έθνος).

🔵 Μαζί με την Αντιπολίτευση, η ευρύτερη Ενωτική Παράταξη αντιμετώπιζε ενδεχόμενα πολύ χειρότερα από "απλώς" τον βίαιο αποκλεισμό της παράταξης από τις εκλογικές διαδικασίες: αντιμετώπιζε θέμα ζωής η θανάτου.

🔵 Ήδη ΠΡΙΝ δημιουργηθεί η ΕΟΚΑβ, οι φόνοι πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ που διαφωνούσαν με τον Μακάριο - φονεύθηκαν απλώς και μόνο επειδή διαφωνούσαν, χωρίς να πράξουν οτιδήποτε: Ευριπίδης Νούρος, Νεοκλής Παναγιώτου, Ανδρέας Παντελίδης-Μελινιώτης, Νίτσα Χατζηγεωργίου - οι τραμπουκισμοί, συλλήψεις, βασανιστήρια, βομβισμοί, απειλές, φυλακίσεις, απολύσεις, και παντός είδους κρατική και ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ τρομοκρατία εις βάρος της Ενωτικής Παράταξης•
🔹 η ανατίναξη του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών το 1967 και φόνος 66 αθώων ανθρώπων που διέπραξε το Μακαριακό παρακράτος ανοικτά της Ρόδου προσπαθώντας να σκοτώσει τον Διγενή (πτήση CY284, Λονδίνο – Αθήνα – Λευκωσία)•
🔹 οι παράνομες παρακολουθήσεις ατόμων, αυτοκινήτων και τηλεφώνων, η παραβίαση ταχυδρομικής και προσωπικής αλληλογραφίας, η καταστροφή εφημερίδων και τυπογραφείων•
🔹 ...όλα αυτά συν οι αμέτρητες πράξεις καθημερινής τρομοκρατίας που διέπραττε το ΑΚΕΛοΜακαριακό Κράτος και παρακράτος ενάντια στα μέλη της Ενωτικής Παράταξης τελούνταν επί χρόνια ατέλειωτα και έλαβαν τεράστια επιδείνωση από το 68 ως το 71, και όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ενωτική Παράταξη και η Δημοκρατική Αντιπολίτευση επέδειξε τεράστια αυτοσυγκράτηση (κάποιοι θα το έλεγαν βλακεία): ΟΥΔΕΜΙΑ πράξη βίας ή απειλή βίας προέβαλαν ως αντίποινα, ή έστω για προστασία του κόσμου της. Ουδεμία.  

🔵 Με το σύνολο αυτής της ανελέητης εκστρατείας τρόμου εναντίον του Δημοκρατικού και Ενωτικού κόσμου, που τότε αποτελούσε την πλειοψηφία του λαού - ακόμη και ο Μακάριος, και όλοι οι κομματικοί ηγέτες, ακόμη και του ΑΚΕΛ, έλεγαν τότε πως είναι "ενωτικοί" - όλα τα τρομοκρατικά κτυπήματα από το καθεστώς αφ'ενός γαλβάνωναν και ηλέκτριζαν την αγωνιστικότητα του Ενωτικού κόσμου και την επιθυμία του για αντίσταση, αφ' ετέρου τον εξανάγκασαν να συσπειρωθεί καλύτερα, να οργανωθεί καλύτερα, και να αναζητήσει ηγεσία. Και προστασία.

Εκείνη τη χρονιά, 1971, ο Γρίβας-Διγενής ΑΠΕΔΡΑΣΕ από την κατ' οίκον φυλάκιση στην οποία τον κρατούσε η δικτατορική χούντα Αθηνών και κατόπιν συμφωνίας με τον Μακάριο ο Διγενής βρέθηκε στην Κύπρο για υλοποιήσει τον νέο κοινό τους στόχο: την αναγέννηση της ΕΟΚΑ ως αντιχουντικής-ενωτικής αγωνιστικής παράταξης - με αυτή την εξέλιξη η Ενωτική Παράταξη και η Δημοκρατική Αντιπολίτευση έλαβαν ένεση αναθάρρυνσης!

Όσοι είχαν αισθανθεί τον φόβο που προκαλούσε το Μακαριακό καθεστώς με την κρατική και παρακρατική βία - και είμασταν πολλοί στο στόχαστρο της - έλαβαν θάρρος και έμπνευση με την επάνοδο του Διγενή στην Κύπρο. Είχε ήδη σώσει την Κύπρο πολλές φορές (55-59, 63/64, 67), και έστω λανθασμένα ή ορθά, ο κόσμος έβλεπε στο πρόσωπο του ένα ηγέτη που μπορούσε να εμπιστευτεί, στον οποίο μπορούσε να εναποθέσει τις ελπίδες του.

🔵 Τα άτομα που επωμίζονταν ηγετικές ευθύνες και καθήκοντα μες την Ενωτική Παράταξη και την Δημοκρατική Αντιπολίτευση, αναθάρρωσαν με την συμφωνία του Μακαρίου με τον Διγενή και την "κάθοδο" του Διγενή στο νησί ετοιμάστηκαν πολιτικά για να προστατευτούν με ειρηνικά και πολιτικά μέσα από την ρατσιστική ανθελληνική πτέρυγα της δικτατορίας Μακαρίου.

Άρχισαν να ετοιμάζονται για την υλοποίηση της υπόσχεσης του Μακαρίου για την από κοινού διεξαγωγή του αγώνα για την Ένωση, με όλες τις παρατάξεις ενωμένες. Για αυτό και επισπεύθηκε η δημιουργία της ΕΣΕΑ, γι' αυτό και η διακήρυξη της ομιλεί με τόσο θερμά λόγια για τον Διγενή, και για αυτό ιδρύθηκε: για να συμβάλει στην ΕΙΡΗΝΙΚΗ διεξαγωγή του αγώνα με ΠΟΛΙΤΙΚΑ, μη-κομματικά Κινηματικά μέσα.

Με την συνένωση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης και της Ενωτικής Παράταξης και την ίδρυση της, οι μέθοδοι που είχε υιοθετήσει η ΕΣΕΑ για τον αγώνα ήταν κυρίως η διεξαγωγή λαϊκής Κινηματικής κινητοποίησης μέσα από την άσκηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων (που μας είχαν αφαιρεθεί): την αξιοποίηση του δικαιώματος έκφρασης, συγκέντρωσης, διοργάνωσης, διεκδίκησης της ισότητας και δικαιοσύνης με ειρηνικά μέσα. Μα η λεπίδα της λαιμητόμου είχε ήδη αρχίσει να κατεβαίνει βίαια, προτού καν οι πλείστοι πάρουμε είδηση του τι συνέβαινε.

🔵 Στην αρχή μόνο μια χούφτα στελεχών της ΕΣΕΑ ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει: ο Μακάριος είχε παραγγείλει παρανόμως από την Τσεχοσλοβακία μια εξωφρενικά τεράστια ποσότητα όπλων για τον προσωπικό του στρατό με στόχο να μας εξολοθρεύσει όλους.

Μερικές μέρες μετά από την διακήρυξη ίδρυσης της ΕΣΕΑ για ειρηνικό αγώνα, έφτασαν και τα όπλα του Μακαρίου. Συμπεριλάμβαναν όλμους και μπαζούκες, βαρέα πολυβόλα, και ελαφρά αυτόματα. Δεν ήταν λίγα: πάνω από 3.000 κιβώτια περιείχαν όπλα διαφόρων τύπων, και 7.5 χιλιάδες κιβώτια περιείχαν πυρομαχικά (ΤΥΠΟΙ ΟΠΛΩΝ: Αυτόματα 22, 25", αυτόματα τυφέκια 27,58", οπλοποβυβόλα 7.62", βαρέα πολυβόλα 7.92", μπαζούκαι- όλμοι 82 χιλιοστών) [3],[4].

Όλα αυτά τα όπλα ΔΕΝ ήσαν για την Αστυνομία ή την ΕθνοΦρουρά, αλλά αποκλειστικά για τον προσωπικό στρατό του Μακαρίου - ήταν πιο πολλά και πιο σύγχρονα από όσα κατείχε ο στρατός: με αυτά και με παρόμοιες αποστολές που ακολούθησαν, εξοπλίστηκαν οι παρακρατικοί και κομματικοί φονιάδες που "προστάτευαν την Δημοκρατία" από τις ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες της Ενωτικής Παράταξης, Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, και της ΕΣΕΑ.

🔵 Προέκυψε τεράστιο σκάνδαλο. Η Κυβέρνηση Μακαρίου και οι κομματάρχες του αρχικά αρνήθηκαν πως η παράνομη εισαγωγή των όπλων ήταν πραγματική! Προσπάθησαν (όπως πάντα) να ισχυριστούν πως αυτά είναι όλα ψευδείς κατηγορίες. Μα με τις  πιέσεις και διαρκείς δημοσιεύσεις των λεπτομερειών από την Αντιπολίτευση το καθεστώς αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αλήθεια.

Τα ευρύτερα στρώματα του λαού που βίωναν την δικτατορία μέχρις εκείνης της στιγμής συνειδητοποίησαν πως το επόμενο βήμα ήταν η ένοπλη εξολόθρευση όλων μας: ένα κύμα αγωνίας σηκώθηκε από τον λαό και κινήθηκε προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Κάποιοι ζητούσαν να οπλιστούν, κάποιοι ζητούσαν να αφοπλιστεί ο ιδιωτικός στρατός του ΑΚΕΛοΜακαριακού καθεστώτος, κάποιοι ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ για αυτοπροστασία, και η λαϊκή πλειοψηφία δημιούργησε πιέσεις προς όλα τα κόμματα και το Προεδρικό ζητώντας να προλάβει το επόμενο βήμα - που θα ήταν η σίγουρη σφαγή και ο αναπόφευκτος εμφύλιος πόλεμος.

Ταυτόχρονα, παρενέβηκαν τα Ηνωμένα Έθνη με διαταγή του Γενικού Γραμματέα• η Τουρκία απείλησε να ρίξει οπλισμό με αλεξίπτωτα στους Τκύπριους και Τούρκους τρομοκράτες μες τους θύλακες (ΤΜΤ, Βολκάν, και Τούρκοι αξιωματικοί)• και η χούντα παρενέβη ζητώντας εξηγήσεις και ασκώντας πιέσεις. Η λαϊκή αγωνία, το εσωτερικό και εξωτερικό κλίμα ήταν τόσο έντονο ώστε και ο Μακάριος εξαναγκάστηκε να δεκτεί να συναντηθεί με τον Γρίβα για να επιζητήσουν λύση στην κρίση.

🔵 Συναντήθηκαν αρχές του 1972, φιλήθηκαν, αγκαλιάστηκαν, έκλαψαν, μίλησαν, και ο Μακάριος επιβεβαίωσε ξανά την αρχική τους συμφωνία που είχε φέρει τον Γρίβα στην Κύπρο [5]:
🔹 συμφώνησε να αποχωρήσει από το Προεδρικό και να παραμείνει Αρχιεπίσκοπος•
🔹 συμφώνησε να γίνουν Προεδρικές εκλογές, και μάλιστα με υποψήφιο κοινής αποδοχής που να υποστήριζαν και οι δύο τους!•
🔹 συμφώνησε να εκδημοκρατικοποιήσει τον Τύπο και Ραδιοτηλεόραση δίνοντας πρόσβαση στην Αντιπολίτευση ώστε να μπορέσουν να μπουν τα πρώτα θεμέλια μιας δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας•
🔹 συμφώνησε να σταματήσουν οι φόνοι, τα βασανιστήρια, συλλήψεις και φυλακίσεις των αντιφρονούντων•
🔹 και συμφώνησε να επανατοποθετηθεί η Ένωση στην πυξίδα πλοήγησης Κράτους και Λαού, μέσα από συνθήκες Ενότητας και αντιχουντικού προσανατολισμού.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η αναστήλωση της ΕΟΚΑ θα παρείχε στον λαό την δυνατότητα ένοπλης αυτοπροστασίας αν προέκυπτε αντίδραση από Τουρκία ή από ΤΚυπριακές τρομοκρατικές δυνάμεις, από την κατοχική Αγγλία ή την χούντα (υπενθυμίζουμε πως η χούντα είχε έλεγχο της ΕθνοΦρουράς), και συμφώνησαν να συνεχίσει. Το πολιτικό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν ήταν:
🔹 η (σύντομα κατ' ευχήν) Ενωμένη και Δημοκρατική, πλέον, Κύπρος να προχωρήσει διεθνώς σε αποκήρυξη κάθε σχέσης με την χούντα,
🔹 να προσκαλέσει ανοικτά ΟΛΕΣ τις ελλαδικές αντιστασιακές οργανώσεις να εδραστούν στην Κύπρο, 🔹 και η Κύπρος να αποτελέσει την έδρα της πρώτης αντιχουντικής, Δημοκρατικής Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Εθνότητας εν εξορία.
🔹 Και με την πρώτη ευκαιρία να ανακηρυχθεί η Ένωση με επικύρωση της Συνταγματικής αυτής πράξης από τις δύο Βουλές (Ελλάδος και Κύπρου).

🔵 Σε τρείς εβδομάδες ο Μακάριος αθέτησε τις συμφωνίες, και διέταξε να ξαναρχίσουν οι βίαιες πράξεις ενάντια στην Αντιπολίτευση και Ενωτική Παράταξη, μαζί με ένοπλα κτυπήματα, συλλήψεις, βασανιστήρια, απειλές, και τα γνωστά "χάδια" της δικτατορίας. Οπότε, την Άνοιξη του 1972 εμφανίζονται και οι πρώτες ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ ένοπλες δραστηριότητες της ΕΟΚΑ, που ο Τύπος και η Μακαριακή Αστυνομία ονόμασαν ΕΟΚΑβ.

🔵 Ο κορυφαίος από τους "εξυπνάκηδες" που για μερικές μέρες τώρα κατηγορούν τον Τάκη Ευδόκα και άλλα Μέλη της ΕΣΕΑ πως ήταν τάχα "συνεργάτες του Αττίλα", χρησιμοποιεί το άρθρο του Παναγιώτη Παπαδημήτρη που αναφέρθηκε πιο πάνω με την ειδησεογραφική πολιτική επιθεώρηση της ίδρυσης της ΕΣΕΑ όπου περιλαμβάνονται και τα ονόματα των ιδρυτικών στελεχών θεωρεί πως αυτή η "αποκάλυψη" είναι καταδικαστική! Δύο στοιχεία του ιδίου του άρθρου είναι πολύ διαφωτιστικά:

🔹 Το άρθρο τεκμηριώνει ότι ο Φώτης Παπαφώτης εξελέγει Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΑ ενώ βρισκόταν ακόμα στη φυλακή. Είχε, λέει, καταδικαστεί σε τετράμηνη φυλάκιση του για εξύβριση του Προέδρου Μακαρίου! Αυτή ήταν η "πολλή δημοκρατία" του καθεστώτος, η ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΟΚΑβ δεν είχε ακόμη οργανωθεί ούτε και εμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο, και πέρασαν μήνες μετά από την ίδρυση της ΕΣΕΑ (Νοέμβριος 1971) μέχρι να εξαναγκαστεί η παράταξη σε μέτρα προστασίας από τη σκληρότητα της δικτατορίας:

"Εκτελεστικό Οργανο της ΕΣΕΑ ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Γεώργιο Βασιλειάδη, αντιπρόεδρο τον Τάκη Ευδόκα και Γενικό Γραμματέα τον Φώτη Παπαφώτη, που βρισκόταν ακόμα στη φυλακή μετά την τετράμηνη φυλάκιση του για εξύβριση του Προέδρου Μακαρίου."

🔹 Το άρθρο τεκμηριώνει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι ο Γρίβας - ο οποίος είχε εξαναγκαστεί να κρύβεται, κυνηγημένος από το καθεστώς Μακαρίου χωρίς να είχε διαπράξει οτιδήποτε παράνομο, βίαιο, ή ανήθικο - αποφάσισε ότι η Πολιτική Επιτροπή της ΕΣΕΑ θα ήταν ο πολιτικός του Σύμβουλος. Αυτό από μόνο του, καταδεικνύει το ότι τα ιδρυτικά Μέλη και στελέχη της ΕΣΕΑ κατείχαν αρκετά μεγάλη πολιτική απήχηση μες τον Ενωτικό κόσμο της εποχής, και επίσης κατείχαν την εκτίμηση του αυτού του κόσμου για την πολιτική τους αντίληψη σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ο Γρίβας ζήτησε να τους συμβουλεύεται για την διεξαγωγή του Ενωτικού αγώνα.

Η πρόθεση του Γρίβα για αγώνα με ειρηνικά ΠΟΛΙΤΙΚΑ μέσα ήταν έκδηλη όχι μόνο σε εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά είχε ήδη εκφραστεί και με άλλα μέσα, έμμεσα και άμεσα (φυλλάδια, άρθρα), και επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση του με τον Μακάριο (Μάρτιος 1972) όπου συμφώνησαν να κινηθούν μαζί για να σωθεί η Κύπρος. Επιπλέον, ακόμη και μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν ο Μακάριος καταξέσχισε την συμφωνία τους και άνοιξε μέτωπο νέων επιθέσεων οπότε ο Γρίβας εξαναγκάστηκε να λάβει μέτρα προστασίας για την Ενωτική παράταξη και να προβεί σε προβολή ισχύος, επέλεξε την οδό των ΑΝΑΙΜΑΚΤΩΝ επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις σχεδιάζονταν με αυτό ως τον κύριο άξονα: το να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός χωρίς να σκοτωθούν ανθρώποι. Εκτός από την δική του ηθική πυξίδα που τον κρατούσε σε αυτή τη γραμμή, ο Γρίβας για αρκετό διάστημα λάμβανε υπ' όψην τις πολιτικές συμβουλές των ηγετικών στοιχείων της ΕΣΕΑ που τον διατηρούσαν - και συχνά τον πίεζαν - να συνεχίσει να προσπαθεί για ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του αγώνα και ελαχιστοποίηση της στρατιωτικής του διάστασης.

Όσοι ζήσαμε από κοντά αυτό το δράμα, γνωρίζουμε πως οι καυγάδες για αυτό το θέμα ήταν ΕΠΙΚΩΝ διαστάσεων! Και το ότι ο Γρίβας κρατήθηκε σταθερός για αρκετό καιρό τεκμηριώνει την καλή επίδραση των Μελών της ΕΣΕΑ όχι μόνο πάνω στον Γρίβα, μα και επί του συνόλου της πολιτικής σύγκρουσης εκείνης της εποχής. Η πολιτική ηγεσία της Ενωτικής Παράταξης και της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης που λειτούργησε ως ΕΣΕΑ, συνέβαλε τα μέγιστα στην διατήρηση της ειρήνης και στην πρόληψη του εμφυλίου πολέμου - που διαρκώς φαινόταν να προβάλλει στον πολιτικό μας ορίζοντα.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ;

Αμέσως μετά τον θάνατο του αγωνιστή και ήρωα Θάσου Σοφοκλέους, ένας εσμός "πολιτικά δραστήριων" προσώπων βάλθηκε να λασπολογεί εναντίον του, και να τον κατηγορεί συνδέοντας τον με την ΕΟΚΑβ και με το πραξικόπημα. Τον έβρισαν ως "πραξικοπηματία", και πολλά άλλα, τον χλεύασαν, και είπαν αισχρά πράγματα εναντίον του. Κάποιοι τα δημοσίευσαν γραπτώς και επωνύμως στο διαδίκτυο.

Ανάμεσα τους άτομα και προσωπικότητες εντός και πέριξ του κόμματος ("ένα είναι το κόμμα") όπως ο δικηγόρος Δώρος Πολυκάρπου [6], ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ, η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου, ο "ακτιβιστής ειρήνης" Τόνυ Αγκαστινιώτης [7], η τηλεπερσόνα, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ποιητάρης Μιχάλης Κτίστης, ο νεοφανής "αστέρας" Σπύρος Γεωργιάδης Β. / Spiros Georgiades B. καθώς και διάφοροι θρασύδειλοι με ψεύτικα προφίλ - όλοι τους επίσημα ή ανεπίσημα συνδεδεμένοι με τον ηλεκτρονικό όχλο του διαχρονικού καθεστώτος και παρακράτους [8].

Ο υποφαινόμενος, Πέτρος Ευδόκας, και πολλοί άλλοι προστρέξαμε να υπερασπιστούμε γραπτώς το καλό όνομα, την υπόληψη και αξιοπρέπεια του Θάσου Σοφοκλέους [9]. Πολλοί απευθυνθήκαμε απευθείας στους συκοφάντες ερωτώντας το εξής:

"Παρακαλώ πέστε μας εσείς ποιά είναι τα στοιχεία, τεκμήρια, αποδείξεις και μαρτυρίες (όχι απλοί ισχυρισμοί) που συνδέουν τον Θάσο Σοφοκλέους με το πραξικόπημα ή την ΕΟΚΑβ;"

ΟΥΔΕΙΣ μέχρι στιγμής έδωσε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ στοιχείο, τεκμήριο, απόδειξη ή μαρτυρία.

Αμέσως όμως άρχισαν ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Δημοσιεύτηκαν ταχύτατα ισχυρισμοί και η "αποκάλυψη εγγράφου" (το άρθρο του Παναγιώτη Παπαδημήτρη για την ίδρυση της ΕΣΕΑ) που υποτίθεται "αποδεικνύει" πως ο Τάκης Ευδόκας ήταν "συνεργάτης του Αττίλα". Φυσικά αυτή η "απόδειξη" ισχύει μόνο για παλαβούς και ανιστόρητους.

Μεταξύ άλλων ο "αστέρας" Spiros Georgiades B. έγραψε:

"Petros Evdokas Ο παπάκης σου ήταν επίσης μέλος και τον κάνατε ήρωα αλλά όπως και τώρα κανένας σας δεν είχε τα αρχ@δ@α να πει μια καλή κουβέντα για τον αγώνα του στην ΕΟΚΑ Β - Συνεργάτες του ΑΤΤΙΛΑ και ο πάπακης σου και ο Θάσος δεν καταλαβαίνω γιατί ντρέπεστε να το πείτε ; Αφού αυτός ήταν ο αγώνας σας η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ".


🔵 Ο Τάκης Ευδόκας ουδεμία οργανωτική σχέση είχε με την ΕΟΚΑβ. Ουδεμία σχέση είχε με σχεδιασμούς, διεξαγωγή ή υποστήριξη επιχειρήσεων της Οργάνωσης. Ήταν όμως σημαίνον πρόσωπο με ηγετικές ευθύνες και καθήκοντα μες την Δημοκρατική Αντιπολίτευση και την Ενωτική Παράταξη, καθώς και την ΕΣΕΑ. Μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της Παράταξης εκείνης της εποχής, συνέβαλε στο να γραφτούν νέα κεφάλαια Ιστορίας, ιδίως στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, Ελευθερία και λαϊκή Αυτοδιάθεση. Για τους φανατικούς Μακαριακούς και ΑΚΕΛικούς, όμως, όλοι αυτοί ήταν "εοκαβητατζήδες". Υπόκειντο διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, απειλές και εκβιασμούς, βομβισμούς και φίμωση από το καθεστώς διότι όλοι οι αντιφρονούντες, όποιος είχε διαφορετική άποψη, χαρακτηριζόταν ως "εοκαβητατζής".
 
🔵 Ο κάθε ανεγκέφαλος που νομίζει πως προβαίνει σε "σημαντικές αποκαλύψεις" με τον ισχυρισμό πως τάχα ο Τ. Ευδόκας ήταν "εοκαβητατζής" φανερώνει μόνο την άγνοια του, την προκατάληψη, τον φανατισμό του, και την προθυμία του να καλλιεργεί την Διχόνοια - που αποτελεί την διαχρονική κατάρα του λαού μας - επί τόσες ακόμη δεκαετίες.

🔵 Η μεγαλύτερη πληγή της Κύπρου είναι η ΣΚΟΠΙΜΗ καλλιέργεια της Διχόνοιας με ψέμματα, με χειραγώγηση και παραπλάνηση, και η εκμετάλλευση των νεκρών για τις επιχειρήσεις κεφαλαιοποίησης του οργανωμένου μίσους. Χωρίς συνειδητή παρέμβαση δεν μπορούμε να γλυτώσουμε από αυτό.

Πέτρος Ευδόκας
, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις, Παραπομπές

[1].
■ Iδρύεται Επιτρoπή Συvτovισμoύ Κυπριακoύ Αγώvα, ΕΣΕΑ, πoυ απoτελεί τov πoλιτικό βραχίωvα της oργάvωσης ΕΟΚΑ Β τoυ Στρατηγoύ Γεωργίoυ Γρίβα- Διγεvή.
http://www.papademetris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2445%3As-1883&catid=220%3A1967-1972-11&Itemid=124&fbclid=IwAR0C6zYTawxJf-whDJ8Pm0A2ULnVrwdz_KYBxnHhW-wTyJKjWU_QRlDCL1E

[2].
■ To «10» το καλό: Απ' τον Δομάζο, τον Μπορέλι και τον Έκι, ως τον Μπερνάρ
"...Ο πρώτος άνθρωπος που έβαλε «σφραγίδα» στον Παναθηναϊκό φορώντας τον αριθμό δέκα στην πλάτη, ήταν ασφαλώς ο Μίμης Δομάζος."
https://www.sdna.gr/podosfairo/996586_10-kalo-ap-ton-domazo-ton-mporeli-kai-ton-eki-os-ton-mpernar-pics

[3].
■ Φθάvoυv στηv Κύπρo μυστικά όπλα πoυ αγόρασε o Πρόεδρoς Μακάριoς και πάλι από τηv Τσεχoσλoβακία για vα αvτιμετωπίσει τις έvoπλες oμάδες τoυ Γεωργίoυ Γρίβα, o oπoίoς απoστέλλει άvδρες τoυ για vα τα κλέψoυv.
http://www.papademetris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2446%3As-1884&catid=220%3A1967-1972-11&Itemid=124

[4].
■ Η εφημεριδα "Πατρίς" απoκαλύπτει κάθε λεπτoμέρεια για τηv εισαγωγή τωv Τσεχoσλoβακικώv όπλωv, εvώ η ΕΣΕΑ συμφωvεί με τo τελεσίγραφo της χoύvτας πρoς τov Μακάριo για τα όπλα, αρκεί vα παραμείvει η Κυπριακή Κυβέρvηση χωρίς oπλισμό και αδύvαμη.
http://www.papademetris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2447%3As-1885&catid=220%3A1967-1972-11&Itemid=124

[5].
■ ΕΟΚΑ Β και η συνάντηση Μακάριου-Γρίβα.Αφήγηση του Γ.Καρούσου | OnAlert
https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/stratigos-karousos-otan-fanatizontai-oi-ellines-den-ponane-tin-patrida/99399/


[6].
■ Μίσος Πολυκάρπου - ΚΙΣΑ κατά Θάσου – ΕΟΚΑ , 24Sports & News
https://www.24sports.com.cy/gr/news/stiles-news/pistolero/eyroekloges-oxiades-%E2%80%93-nainaikistan-etoimazoyn-psifodeltia

[7].
■ Θάσος και θράσος
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο... - Tony Angastiniotis | Facebook
https://www.facebook.com/t.angastiniotis.direct/posts/pfbid0FMGJwU3hG6jAKw7frwLBuuBcBjhysmTRJH76CeQcHRRPHFfNajLFLApPD6uHeKxHl[8].
🔵 Με τον θάνατο του αγωνιστή και ήρωα Θάσου Σοφοκλέους
https://www.facebook.com/petros.evdokas/posts/pfbid0yyfxFfVUcydP9fyvLPJdciaYePWneRjkpiLgzEfrkPhe8CBpBRP9MyudoZQ7wcZFl

🌷 Για να καταλάβετε το ηθικό του ποιόν...
https://www.facebook.com/petros.evdokas/posts/pfbid02MFCb2oDtZ7tJCHFxQKCKYCqGbogK241CNfu98sjJWuuSs3SFW9qPLQ7zB5tFpbg2l

🔵 Με τον θάνατο του αγωνιστή και... - Πέτρος Ευδόκας, Petros Evdokas | Facebook
https://www.facebook.com/Petros.Evdokas.page/posts/pfbid0Je4A8mD4xsSFzbvXjw9QGxkStYAmQSGWWszeGoSRjbnXzi3qDjauxyJu3bXCUi5El


■  Για τον Θάσο Σοφοκλέους | Τεκμήρια Προφορικής Ιστορίας
https://www.facebook.com/haris.alexandrou/posts/pfbid0s6BT5qPgxvrDo9WdiTmvaG3xPF94ekncYWRvUpag9bTHocWixkkHDQ63HjqnNFGQl

[9].
🔵 Με τον θάνατο του αγωνιστή και ήρωα Θάσου Σοφοκλέους...
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2023/07/blog-post_28.html


* * *


No comments:

Post a Comment