Friday 21 June 2019

ΜΗΝ τους δώσετε Κάνναβη!


♦ Ευτυχώς που ο νέος νόμος για την Ιατρική χρήση Κάνναβης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την χορήγηση της σε ανήλικους ασθενείς. Είναι σίγουρο πως αν επιτραπεί αυτή η μορφή θεραπείας, δεν θα έχουμε ανακούφιση, πρόληψη ή και ίαση, αλλά τα παιδιά μας θα γίνουν βίαιοι χασικλήδες και χαμίνια του δρόμου - έτσι μας ονόμασε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κος Ιωνάς Νικολάου σε συνέντευξη του στον Μάριο Δημητρίου, και του απαντήσαμε βέβαια καθώς αρμόζει (ακολουθεί πιο κάτω).

♦ Ας μείνουν τα παιδιά με τις ασθένειες να σφαδάζουν με επιληψίες, με πόνους, με σπασμούς, εμετούς και διάρροιες μέχρι θανάτου. Φτάνει να μην πάρουν Κάνναβη... γιατί οι νομοθέτες Βουλευτές μας μπορεί και να αρρωστήσουν αν επιτρέψουν μια τόσο ανήθικη ενέργεια. Που ξανακούστηκε να δίνουμε αβλαβή και φυσικά φάρμακα σε ασθενείς; Όχι! Αποκλείεται! Ας ΠΕΘΑΝΟΥΝ τα παιδιά. Να ΞΕΡΑΝΕΙ το χέρι που θα τους δώσει φαρμακευτική Κάνναβη.
♦ Συγκλονιστικές αφηγήσεις από γονείς παιδιών με Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα

♦ Υπενθυμίζουμε την περίπτωση του Παναγιώτη Ηροδότου ενός ασθενούς με Κληρονομική Μεταβολική Νόσο του οποίου σώθηκε η ζωή με φάρμακα από Κάνναβη και που η περίπτωση του αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, τόσο σημαντική, που οι κύπριοι γιατροί διαγωνίζονται ανάμεσα τους ποιός θα πάρει τα εύσημα για την επιτυχία στα διεθνή επιστημονικά δημοσιεύματα.

Είχαμε δημοσιεύσει την είδηση στις 18 Μαρτίου φέτος, και σε 24 ώρες είχε σχεδόν 30,000 προβολές στο Facebook - αριθμός αναγνωσιμότητας όπου καμμία καθημερινή εφημερίδα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του, και που τεκμηριώνει την ΕΥΡΕΙΑ κοινωνική υποστήριξη για το δικαίωμα των ασθενών στην Κάνναβη για τις ανάγκες τους:
 «■ Μια Ιατρική εφαρμογή της Κάνναβης στην Κύπρο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία - επιτεύχθηκε με την βοήθεια του Σωματείου μας.

■ Εκ παραδρομής στο άρθρο δεν αναφέρθηκε ότι ο ασθενής έλαβε ΜΕΙΓΜΑ των δύο κύριων συστατικών της Κάνναβης, THC και CBD. Η ουσία THC είναι εκείνη που προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε εδώ και ογδόντα χρόνια, η δε CBD είναι απολύτως ΝΟΜΙΜΗ σε όλη την Ευρώπη (στην Ελλάδα πωλείται και στα περίπτερα!), αλλά στην Κύπρο οι ξεδιάντροποι εξουσιαστές παρανομούν διαχειρίζοντας την ως "παράνομο φάρμακο".

■ Ευχαριστούμε θερμά την Ρωζάνα Ηροδότου και την οικογένεια της που άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού και της καρδιάς τους για να μας εξιστορήσουν τις περιπέτειες του Παναγιώτη και τη θαυμαστή δράση της κάνναβης στην υγεία του.

■ Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον εξαίρετο δημοσιογράφο και φίλο Μάριο Δημητρίου για την ευαισθησία και την ανθρωπιά με την οποία προσέγγισε την συνέντευξη.

■ Ευχόμαστε οι ιστορίες των ανθρώπων μας να οδηγήσουν το κράτος και το σύστημα Υγείας του σε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση για τις ανάγκες των ασθενών και σε ουσιαστική αξιοποίηση των όσων η Κάνναβις μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά:
Κανναβιδιόλη, το φιλικό φάρμακο του Παναγιώτη

Από:
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του Μαίτρ της κυπριακής Δικαιοσύνης κου Ιωνά Νικολάου - που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της λαϊκής οργής για τον ΦΟΝΙΚΟ θεσμικό ρατσισμό που ο τέως Υπουργός επέτρεψε να αναπτυχθεί μες την Αστυνομία μέχρι που φτάσαμε στους φόνους της Κόκκινης Λίμνης. Η συνέντευξη - και η απάντηση του Σωματείου μας - ζωγραφίζει καθαρά τους λόγους που οι νομοθέτες "κόπτονται" τάχα για τις παιδικές νόσους μα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την φαρμακευτική Κάνναβη σε ανήλικους ασθενείς... μήπως και γίνουν χασικλήδες.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net



■ Προμηθευτές ναρκωτικών στα fan club
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ | 14 Ιανουαριου 2015

• Αποκαλυπτική καταγγελία Ιωνά Νικολάου στη «Σ»
• «Κάποιοι πάνε στο γήπεδο υπό την επήρεια μαριχουάνας, άλλοι υπό την επήρεια αλκοόλ. Κάποιοι είναι μεθυσμένοι, άλλοι χασικλωμένοι»…

«Στα περισσότερα fan club ποδοσφαιρικών σωματείων έχουν διεισδύσει άνθρωποι που μεταφέρουν ναρκωτικά και προμηθεύουν τα μέλη, πράγμα απαράδεκτο», δήλωσε χθες στη «Σ» ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Η αναφορά του έρχεται μετά την προχθεσινή του δήλωση σε σχέση με τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ, από οπαδούς της ομάδας αυτής, στον αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο, ότι «το ποδόσφαιρο και τα ομαδικά αθλήματα δεν είναι χώρος πεδίου μάχης οποιουδήποτε, ο οποίος, είτε χασισωμένος είτε μεθυσμένος, πηγαίνει στο γήπεδο και προβαίνει σε αυτούς τους βανδαλισμούς».


Οι «χασικλωμένοι» των σωματείων

Έχει ως εξής, η συνομιλία μας με τον κ. Νικολάου:
- Πιστεύετε ότι το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα επιδεινώνεται από τη χρήση ουσιών;
- Κάποιοι πάνε στο γήπεδο υπό την επήρεια μαριχουάνας, άλλοι υπό την επήρεια αλκοόλ. Κάποιοι είναι μεθυσμένοι, άλλοι χασικλωμένοι, όμως δεν είναι αυτό το ουσιαστικό θέμα. Στο γήπεδο δεν βρίσκονται μόνο αυτοί.
- Η δήλωσή σας αναδεικνύει από τη μια το θέμα της βίας σε σχέση με τη χρήση ουσιών, αλλά και αυτό του στιγματισμού ανθρώπων, που πιθανόν δεν είναι χρήστες.
- Όντως υπάρχουν χρήστες που μπορεί να πηγαίνουν στο γήπεδο και να μην προκαλούν επεισόδια. Δεν εννοούσα ότι τη βία στα γήπεδα την προκαλούν χρήστες ουσιών. Όμως κάποιος που είναι κάτω από έντονη επήρεια ναρκωτικών ή είναι τύφλα στο μεθύσι (πολλοί κρατούν τις μπουκάλες με το ουίσκι μέσα στο λεωφορείο ενώ πηγαίνουν στο γήπεδο), πώς μπορεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου; Ο σκοπός του είναι να κάνει επεισόδια.
- Πού βρίσκεται η ρίζα της γηπεδικής βίας;
- Το θέμα είναι ότι τα σωματεία, που γνωρίζουν αυτούς τους παραβατικούς ανθρώπους, δεν κάνουν κάτι για να τους αποτρέψουν από βίαιες συμπεριφορές. Στα περισσότερα fan club έχουν διεισδύσει άνθρωποι που μεταφέρουν ναρκωτικά και προμηθεύουν τα μέλη, πράγμα απαράδεκτο.
- Ποιες ηλικίες ανήκουν στα λεγόμενα fan club;
- Εγώ συνάντησα σε ένα από αυτά, άνθρωπο πάνω από εξήντα χρονών. Ξεκινούν από τα 14-15 μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Υπάρχουν άνθρωποι της ηλικίας μου, πενήντα χρόνων, μέλη των fan club. Από μόνο του αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι ενώ θα έπρεπε να είναι χώροι με υγιές περιβάλλον, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Έχουν διεισδύσει διάφοροι που προκαλούν τον φανατισμό, το μίσος, τον ρατσισμό κ.λπ και άλλοι που επιχειρούν την προώθηση ναρκωτικών.
- Κι αυτό συμβαίνει σε διάφορα σωματεία;
- Ακριβώς. Οι χασικλωμένοι δεν βρίσκονται μόνο σε ένα σωματείο.


Η παραισθητική επίδραση της κάνναβης

Υποβάλαμε στον νευρολόγο-ψυχίατρο Δρα Κυριάκο Βερεσιέ, Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), τον ισχυρισμό των φίλων της κάνναβης ότι δεν είναι επιθετικοί και βίαιοι. Μας είπε:
- Η πρακτική δείχνει το αντίθετο. Υπάρχει η διαπίστωση ότι οι χρήστες κάνναβης μετά τη χρήση, δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και εκτρέπονται σε βίαια επεισόδια. Μπορεί η κάνναβη από μόνη της να μην εκτρέπει σε βία, αλλά επηρεάζει με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλο, που δεν αφήνει τον χρήστη να έχει λογική και κρίση, για να μπορεί να συμπεριφερθεί λογικά. Και τότε χρησιμοποιεί τη φυσική δύναμη, τα νεύρα, τις επιθέσεις κ.λπ. Κάποιος μπορεί να είναι βίαιος υπό την επήρεια της κάνναβης, όταν προκληθεί από κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με λογικό τρόπο. Το ίδιο άτομο, αν ήταν «καθαρός», θα αντιμετώπιζε την πρόκληση με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάνει χρήση και κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Υπάρχουν οι ναρκωτικές κατασταλτικές ουσίες που φέρνουν ύπνο, όπως το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και υπνωτικά, τα οπιούχα αναλγητικά - ηρωίνη, κωδεΐνη, μορφίνη. Υπάρχουν και οι διεγερτικές ουσίες όπως οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, καφεΐνη, τσάι. Η κάνναβη ανήκει στην ομάδα των παραισθησιογόνων, των λεγόμενων ψυχοδηλωτικών, μαζί με το LSD, τη μεσκαλίνη, τα magic mushrooms κλπ, που δημιουργούν διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας για το άτομο. Όταν κάποιος δεν είναι κάτω από την επίδραση της μαριχουάνας ή άλλων ουσιών, μια βρισιά θα την αντιληφθεί και θα τη συζητήσει με διαφορετικό τρόπο. Όμως κάτω από την επίδραση της μαριχουάνας, ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη βρισιά σαν επίθεση, σαν απειλή και θα την αντιμετωπίσει ανάλογα.
- Γιατί κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να πηγαίνουν ομαδικά στην κερκίδα «φτιαγμένοι»;
- Γιατί θέλουν να σκέφτονται και να ενεργούν με τον ίδιο, ενιαίο τρόπο.
- Κι αυτό αφορά τις ομάδες γενικά;
- Ασφαλώς. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ότι οι φίλαθλοι μιας ομάδας είναι διαφορετικοί από άλλους. Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος. Σε όλους τους χώρους χρήσης και κατάχρησης ουσιών, οι άνθρωποι είναι ίδιοι - χωρίζουν μόνο όταν πάνε στο γήπεδο, όπου υποχρεωτικά τοποθετούνται οι μεν στη δυτική και οι δε στην ανατολική κερκίδα και αποκτούν διαφορετική ταυτότητα.


«Αφόρητο κλίμα για τους φίλους»
Πέτρος Ευδόκας, Φυσικός Θεραπευτής και μέλος του σωματείου «Φίλοι της κάνναβης»: «Εμείς καταδικάζουμε τη βία στα γήπεδα απ' όπου κι αν προέρχεται - είτε την απρόκλητη βία αστυνομικών, είτε τη βία φιλάθλων. Το πρώτο που έχω να πω για την έκφραση “χασισωμένοι”, “χασικλωμένοι”, “χασικλήδες” κ.λπ, είναι ότι πρόκειται για λέξεις που πληγώνουν. Είναι σχεδόν μια προσωπική επίθεση ενάντια στο πιο ευάλωτο μέρος της κοινωνίας μας, τους φίλους της κάνναβης, που ήδη ζουν σε περιβάλλον τρομοκρατίας, καθώς φορτώνονται όλων των ειδών τα απεχθή εγκλήματα και άσχημες συμπεριφορές. Αυτές οι λέξεις είναι μέρος της εκστρατείας δαιμονοποίησης της κοινότητάς μας - πολύ περισσότερο γιατί προέρχονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Λειτουργούν έτσι σαν πράσινο φως στις δυνάμεις ασφαλείας για να κτυπούν, να κακοποιούν και να φυλακίζουν τους φίλους της κάνναβης.

Δημιουργείται έτσι ένα αφόρητο κλίμα εναντίον μας. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι της κάνναβης δεν είναι βίαιοι, είναι άνθρωποι φιλειρηνικοί - ακόμα και αν έχουν λόγο να εμπλακούν σε φασαρίες, μετά που θα προκληθούν, προτιμούν να απομακρύνονται. Να ξεκαθαρίσω ότι η Αστυνομία βρήκε κάποια ποσότητα κάνναβης στη διάρκεια των συλλήψεων οπαδών την Κυριακή, αλλά ήταν αναμειγμένη με ταμπάκο, όπως διάβασα στον Τύπο. Διάβασα, επίσης, ότι αρκετοί ήταν μεθυσμένοι. Κι αυτό μας παραπέμπει στο καθήκον που έχουμε, να διαχωρίζουμε τις ουσίες μεταξύ τους.

Η επιστήμη αναγνωρίζει ότι το αλκοόλ, το ταμπάκο, η καφεΐνη, αυξάνουν την επιθετικότητα και καταστρέφουν τις αναστολές - δηλαδή, υπό την επήρειά τους, χάνεται η ανθρώπινη ευγένεια. Σε αυτές τις ουσίες προσθέστε παράνομα φάρμακα όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, αλλά και νόμιμα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά που εξωθούν τα άτομα σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Στην κοινωνία μας η λέξη “χασικλής”, “χασικλωμένος” ή “χασισωμένος”, είναι ουσιαστικά μια βρισιά όπως “παλιάνθρωπος” ή “απόβρασμα” της κοινωνίας και η χρήση της είναι τουλάχιστον ατυχής αν όχι ανεύθυνη».
- Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Δρος Βερεσιέ ότι κάποιος μπορεί να συμπεριφερθεί βίαια υπό την επήρεια κάνναβης;
- Είναι ο μόνος γιατρός στον κόσμο που έχει αυτήν την ιδέα. Μάλιστα έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι τάχα ανακάλυψε πως κάποιος σκότωσε τον πατέρα του υπό την επήρεια της κάνναβης. Είναι κρίμα γιατί αυτή η δαιμονοποίηση συμβαίνει σε μια περίοδο που η κυπριακή κοινωνία άρχισε να βλέπει πιο θετικά την κάνναβη, σίγουρα για την ιατρική της χρήση, αλλά και για την απλή προσωπική χρήση. Οι νέες στατιστικές αναφέρουν ότι περίπου 10% των Κυπρίων έχουν χρησιμοποιήσει κάνναβη κι αυτό είναι τεράστιος αριθμός. Αν σκεφτείς ότι ένα στα δέκα άτομα της οικογένειας και του φιλικού κύκλου κάποιου, είναι φίλος της κάνναβης, έρχονται τέτοιες δηλώσεις να τους στιγματίσουν άδικα, χωρίς να έχει φταίξει ουσιαστικά ο κάθε φίλος της κάνναβης για οποιοδήποτε έγκλημα ή παρατυπία.

* * *

1 comment: