Thursday 20 June 2019

Τεκμήρια συνωμοσίας από ΚΥΠΡΙΟΥΣ αξιωματούχους εις βάρος του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ




Άρχισαν να αναδύονται επιτέλους στο Δικαστήριο ενώπιον του Δικαστή Μιχάλη Χαραλάμπους κάποιες από τις πιο σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης με την οποία στοχεύεται ο Κούρδος συναγωνιστής μας Τσερκέζ Κορκμάζ, που εκζητείται για απέλαση από τις Γερμανικές αρχές για κατά φαντασίαν "τρομοκρατικές δραστηριότητες" που δεν κατονομάζονται και για τις οποίες δεν κατατέθηκαν μέχρι στιγμής ούτε τεκμήρια, ούτε μαρτυρίες, ούτε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν καν εύλογες υποψίες εναντίον του. Βρισκόμαστε στη δεύτερη του δίκη: η πρώτη κατέληξε σε ντροπιαστική ήττα γιατί διεφάνει καθαρά πως οι Κυπριακές και Γερμανικές αρχές ακολουθούσαν παρακρατικές διαδικασίες εκτός νόμου.

Ο Τσερκέζ είναι πολιτικός πρόσφυγας στην Κύπρο που ξαφνικά υπόκειται δίωξη από την Κυβέρνηση μας, από την ίδια την χώρα που τον αγκάλιασε και του παρείχε πολιτικό άσυλο ώστε να προστατευτεί από το φονικό μένος των Τουρκικών αρχών που ζητούσαν - και ζητούν ακόμη - να τον σκοτώσουν. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τσερκέζ πέρασε δέκα χρόνια στις Τουρκικές φυλακές όπου υπέστει τα πάνδεινα. Ακόμα φέρει πάνω στο σώμα του τα αποτυπώματα από τα βασανιστήρια που υπέστει.

Και τώρα... ξαφνικά οι Κυπριακές αρχές (Υπουργείο Εσωτερικών, Αστυνομία, Εισαγγελία, Νομική Υπηρεσία) συνεργάζονται με τις Γερμανικές αρχές που ζητούν να τους παραδοθεί ο Τσερκέζ για να τον δικάσουν για εντελώς έννομες δραστηριότητες που προστατεύονται από το σύνταγμα - ήτοι πολιτική δραστηριότητα με βάση το δικαίωμα της συνάθροισης, έκφρασης, κλπ. Και όπως φαίνεται από έγγραφα που κατατέθηκαν τώρα στο Δικαστήριο, οι Κυπριακές αρχές δεν προέκτειναν μόνο μια "ευγενική" εξυπηρέτηση στις Γερμανικές αρχές. Ναι μεν είχαν καθηκόντως την υποχρέωση να επεξεργαστούν διοικητικά την εκζήτηση του Τσερκέζ αλλά αν συγκρίνουμε το τι θα μπορούσαν να κάμουν με το τι έκαμαν στην πραγματικότητα, διαφαίνεται μια εντελώς απαίσια και απεχθής εικόνα προδοσίας, συνομωσίας και συμμετοχής σ' ένα φονικό παιγνίδι εις βάρος ενός αθώου.   

Τι θα μπορούσαν να είχαν κάμει:
• Τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα μπορούσαν να απαντήσουν στην Γερμανία ότι ο Τσερκέζ είναι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα μας, και ότι δεν θα παραβιάσουμε εμείς οι ίδιοι το άσυλο που του παραχωρήσαμε, απλώς και μόνο διότι μια ξένη χώρα εξέδωσε ασαφής κατηγορίες εναντίον του.
Το ίδιο το δικαστήριο θα μπορούσε να είχε εκδόσει μια τέτοια απόφαση εξ' αρχής, μόλις εμφανίστηκε ενώπιον του η Κυπριακή Εισαγγελία αντιπροσωπεύοντας τις Γερμανικές αρχές. Το Δικαστήριο θα μπορούσε πολύ εύκολα να επικαλεστεί τους διεθνείς νόμους που λέν ότι το πολιτικό άσυλο μπορεί να αρθεί μόνο αν υπάρχουν τεκμηριωμένες εύλογες υποψίες για κοινά ποινικά εγκλήματα (ληστείες, φόνους, βιασμούς). Ο Τσερκέζ ΔΕΝ κατηγορείται για τίποτα τέτοιο, παρά μόνο για ενοικίαση αιθουσών για πολιτικές εκδηλώσεις, κοκ.
Τι έκαμαν στην πραγματικότητα:
• Η κα Θεανώ Κουμή, που αντιπροσωπεύει την Εισαγγελία επέδειξε μια πανάθλια, πικρόχολη και μικροπρεπή συμπεριφορά στο δικαστήριο, φανερώνοντας όχι μόνο υπέρβαση καθήκοντος αλλά και προσωπική εμπάθεια. Είχε μάλιστα φτάσει στο σημείο να χλευάζει ένα μάρτυρα, Λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου, και να του υποβάλλει αναιδώς ότι τάχα η μαρτυρία του "είναι έκνομη", επειδή - άκουσον, άκουσον - τάχα "δεν έλαβε άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα για να καταθέσει στο δικαστήριο.
• Όπως απεδείχθει από τα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, μετά που ενημέρωσε τις Γερμανικές αρχές ότι η πρώτη τους προσπάθεια για να εκδοθεί ο Τσερκές απεδείχθει έκνομη και άρα απερρίφθει από το δικαστήριο, το "δικό μας" Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέδειξε στις Γερμανικές αρχές πως να εκδώσουν νέο διάταγμα που αυτή τη φορά να "στέκει" ενώπιον του δικαστηρίου.

Με άλλα λόγια, κρατικοί αξιωματούχοι και λειτουργοί με τις πράξεις τους παραβιάζουν το πολιτικό άσυλο που παραχωρήθηκε από την Κυπρ. Δημοκρατία στον Τσερκέζ, και βοηθούν έμπρακτα να απελαθεί στην Γερμανία όπου είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει έκδοση του στην Τουρκία και σίγουρο θάνατο ή βασανιστήρια ή φυλάκιση ή και όλα μαζί.

Όλα αυτά είναι πεντακάθαρα σε όσους παρακολουθούν την υπόθεση του Τσερκέζ στην δεύτερη τώρα κατά σειρά δίκη που κρίνεται ως καθοριστική για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδειχθεί πράγματι ως "εκλιπούσα" όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, δηλαδή αν απλώς υφίσταται ως ένα ψευδοκράτος στην νότια Κύπρο που υπάρχει μόνο στα λόγια χωρίς πραγματική κρατική υπόσταση: παραχωρεί πολιτικό άσυλο σ' ένα πρόσφυγα και μετά επιτρέπει ή ενθαρρύνει στους αξιωματούχους της να αυτοεξυπηρετούνται κυνηγώντας προνόμια, θέσεις και προαγωγές παραβιάζοντας το ίδιο το άσυλο που παραχωρήσαμε στον άνθρωπο με το να συνεργάζονται με χώρες εχθρικές προς τα άτομα που φιλοξενούμε - και που υποτίθεται προστατεύουμε - στην Κύπρο.

Το πιο κάτω άρθρο παρέχει την ενημέρωση για τα όσα έγιναν χθες στο δικαστήριο.

Θα επικρατήσει και σε αυτή την υπόθεση η ηθική σήψη που έχει κατακυριεύσει τα πάντα στην εκλιπούσα Δημοκρατία της Μπανανίας μας; Ή θα επικρατήσει η ανθρωπιά, η νούσιμη πολιτική, οι ανθρωπιστικές αξίες, η συναδελφοσύνη μας με τον αγωνιζόμενο λαό του Κουρδιστάν;

Η μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε και εμείς να παραβιάζουμε τις ρήσεις και προσποιήσεις της εκλιπούσας; Εκεί όπου δεν υπάρχουν δικαιοσύνη και νόμοι, οι αγωνιζόμενοι λαοί φτιάχνουν - και επιβάλλουν - τους δικούς τους.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Μέλος του
Συνδέσμου Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν



Συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία για έκδοση στη Γερμανία του Κορκμάζ
19 Ιουνίου 2019, 4:22 μμ
Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία του Αμβούργου είχε κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου Λάρνακας, ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Γερμανικές αρχές απέστειλαν νέο ένταλμα έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ, αυτή τη φορά υπογεγραμμένο από Δικαστήριο της χώρας, βάσει του οποίου ο εκζητούμενος επανασυνελήφθη.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Αλέξανδρος Ασημάκη, Αρχιαστυφύλακας στο ΤΑΕ Λάρνακας ο οποίος σε κατάθεση του ημερομηνίας 3/6/19 ανέφερε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας με τη βοήθεια διερμηνέα, συνέλαβε τον Τσερκέζ Κορκμάζ, βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις Γερμανικές αρχές.

Σε υποβολή του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του εκζητούμενου, ότι ο Τσερκέζ συνελήφθη επειδή είναι Κούρδος αγωνιστής της ελευθερίας, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν συμφωνεί μαζί του και ότι η σύλληψη του έγινε βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Στη συνέχεια κατέθεσε η Μαρίλια Λευκάτου, λειτουργός του Αρχείου Πληθυσμού η οποία ανέφερε ότι το 2009 ο εκζητούμενος εισήλθε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αιτήθηκε πολιτικό άσυλο που του παραχωρήθηκε το 2011, πως του έχει αναγνωριστεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας και ότι η ιθαγένεια του Τσερκέζ είναι Τουρκική.

Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου γιατί χορηγήθηκε στον εκζητούμενο το καθεστώς της διεθνούς προστασίας, η κα. Λευκάτου απάντησε πως δεν γνωρίζει και ότι το θέμα αυτό αφορά την Υπηρεσία Ασύλου.

Ακολούθως κατέθεσε ο Προκόπης Χίντικος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος μεταξύ άλλων χειρίζεται τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Στην κυρίως εξέταση του ο κ. Χίντικος αναφέρθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης βάσει του οποίου η Εισαγγελία του Αμβούργου κρίθηκε ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.

Πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση αυτή το Υπουργείο Δικαιοσύνης με επιστολή του στις Γερμανικές αρχές ημερομηνίας 31/5/19, ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον θα εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου υπογεγραμμένο από αρμόδιο Δικαστήριο. Είπε ακόμα ότι οι Γερμανικές αρχές απάντησαν στέλνοντας νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στη γερμανική γλώσσα το οποίο εκδόθηκε στις 29/5/19.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία ότι ο εκζητούμενος δεν θα μεταφερθεί στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα χωρίς την έγκριση των Κυπριακών αρχών, εάν το αδίκημα του Τσερκέζ, δηλαδή η συμμετοχή του σε μια τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό έγινε σε ευρωπαϊκή χώρα, κατά πόσον την περίοδο που διαπράχθηκε το αδίκημα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρισκόταν ή όχι στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι αυτός (Τσερκέζ) δεν διώκεται σε σχέση με τα πολιτικά του φρονήματα παρά μόνο για το αδίκημα για το οποίο εκζητείται.

Αντεξεταζόμενος από τον κ. Ευσταθίου ο μάρτυρας είπε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τις Γερμανικές αρχές ότι δεν μπορούσε πλέον να κρατεί φυλακισμένο τον εκζητούμενο αφού η Εισαγγελία του Αμβούργου δεν θεωρείτο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αρμόδια δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ζήτησε την πρόθεση τους κατά πόσον θα εξέδιδαν άλλο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σε υποβολή του κ. Ευσταθίου ότι ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέδειξε στις Γερμανικές αρχές να εκδώσει δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο μάρτυρας απάντησε πως το Υπουργείο ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας 28/5/19 για την απόφαση τους σύμφωνα με την οποία όλα τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης θα υπογράφονταν πλέον από Δικαστικές αρχές.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως θέση της υπεράσπισης είναι ότι το Γερμανικό Δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου και ζήτησε από το Δικαστήριο όπως αιτηθεί στις Γερμανικές Αρχές για να διευκρινιστεί το συγκεκριμένο θέμα, ποια δηλαδή είναι η αρμόδια Δικαστική αρχή στη Γερμανία για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Χαραλάμπους ανέφερε ότι εάν το Δικαστήριο αποφασίσει πως χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα, θα τις ζητήσει ακολουθώντας τη προβλεπόμενη σχετική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής Θεανώ Κουμή ζήτησε χρόνο από το Δικαστήριο για να συζητήσει με τη Νομική Υπηρεσία το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης και ο Πρόεδρος του Σώματος όρισε την Παρασκευή 21 Ιουνίου ως ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/725736/synechistike-simera-i-diadikasia-ga-ekdosi-sti-grmania-toy-korkmaz 

* * *

No comments:

Post a Comment