Friday 31 December 2010

Εκτός Από τα Σώβρακα μας

Άρθρο του Σενέρ Λεβέντ, avrupa@kktc.net

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Σενέρ Λεβέντ, αντιστασιακού αντικατοχικού Σοσιαλιστή ΤουρκοΚύπριου του οποίου οι εργασίες κοσμούν συχνά τις σελίδες μας.

Το άρθρο του είναι μιά φρέσκια όψη από τον κατεχόμενο βορρά με επίκεντρο την προχθεσινή πορεία του ΕΛΑΜ στη Λάρνακα. Η συχνά εκπληκτική προσέγγιση του Σενέρ "ξανακτυπά": επιτελεί έργο ρεαλιστικής πολιτικής και φαινομενολογικής αποδόμισης (deconstruction) και απομυθοποίησης του φαινομένου, επαναφέροντας το ξανά στο πλαίσιο εισβολής και κατοχής μες το οποίο ζούμε. Μιά καταπληκτικά ώριμη και υπεύθυνη άποψη, εν μέσω των υστερικών κραυγών από άλλους ψευδο-αριστερούς και "προοδευτικούς" ένθεν και ένθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που αλαλάζουν "φασισμός" χωρίς να ξέρουν καν τι λέν.

Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
* * *

Γιατί εκπλήσσεστε, βρε κύριοι;
Του Σενέρ Λεβέντ

Το Εθνικό Λαικό Μέτωπο διοργάνωσε, λέει, μια πορεία στη Λάρνακα προχθές. Το ΕΛΑΜ είναι μιά οργάνωση που καθημερινά γνωστοποιεί το όνομά του όλο και περισσότερο. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα μας, η "Κυπρίς", δημοσίευσε την είδηση αυτή πρωτοσέλιδα μαζί με φωτογραφία. Οι ανταποκριτές της εφημερίδας παρακολούθησαν, λέει, την πορεία. Ο τίτλος που έβαλαν στο άρθρο ήταν ότι «Βρυκολάκιασε ο φασισμός στο νότο». Κοίταξα με προσοχή τις φωτογραφίες. Διάβασα την είδηση για να καταλάβω πως βρυκολάκιασε ο φασισμός. Γιά να πω την αλήθεια, δεν υπήρξε κάτι ασυνήθιστο που να μου προκάλεσε έκπληξη.

Διότι δεν έχουν καμιά απολύτως διαφορά από τους δικούς μας. Εμείς στο βορρά έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες εικόνες εδώ και χρόνια. Αν τώρα άρχισε η ελληνοκυπριακή πλευρά και αν πρόσφατα μπήκε σε αυτό το κλίμα, σημαίνει ότι είχει μείνει πολύ πίσω από εμάς. Μεταφέρθηκαν, λέει, τεράστιες ελληνικές σημαίες κατά την πορεία στη Λάρνακα. Ε, άμα εδώ σε εμάς μεταφέρονται τουρκικές σημαίες, γιατί να μην μεταφέρονται εκεί ελληνικές σημαίες; 'Εχουν μούτρα να καταδικάζουν τους Ελληνοκύπριους νέους επειδή έκαναν μια διαδήλωση κρατώντας ελληνικές σημαίες εκείνοι που έβαλαν μια τεράστια σημαία στο βουνό για να μπορούν να την βλέπουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι από το σπίτι τους στη Λευκωσία; Αν ειναι ρατσισμός και φασισμός η διαδήλωση με ελληνικές σημαίες στο νότο, τι πρέπει να πει κανείς γιά εκείνους που κοιμούνται και ξυπνούν με την τουρκική σημαία στο βορρά;

Επιπλέον, στο βορρά τίποτε δεν γίνεται χωρίς την χρήση της τουρκικής σημαίας. Στα γραφεία των υπουργών μας υπάρχει μιά σημαία της ΤΔΒΚ και μιά της Τουρκίας. Μήπως ακόμη και τα πιο αριστερά μας κόμματα έκαναν ποτέ συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια εκλογών χωρίς να ανεμίσει σε αυτό η τουρκική σημαία; Ακόμα και στο βήμα των ιεροκήρυκων αναρτάται η τουρκική σημαία. Η σημαία εδώ σε εμάς βρίσκεται παντού. Εκτός από πάνω στα σώβρακα μας.

Ακόμα και το όνομα του εθνικοὐ μας ραδιόφωνου και τηλεόρασης είναι «Μπαιράκ» (η λέξη σημαίνει σημαία).

Μόλις πριν μερικές μέρες στους δρόμους της Λευκωσίας έγινε μία πορεία με μπόλικες τουρκικές σημαίες. Συμμετείχαν μάλιστα και ιππείς. Στα χέρια τους κρατούσαν τεράστιες τουρκικές σημαίες οι ιππείς. Καλά, γιατί δεν χρησιμοποίησε η εφημερίδα τον ίδιο τίτλο για την είδηση γιά τους δικούς μας νέους, ενώ τώρα χρησιμοποιεί τον τίτλο «Βρυκολάκιασε ο φασισμός» για τη διαδήλωση των νέων στη Λάρνακα;

Οι Ελληνοκύπριοι νέοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο φορούσαν, λέει, μαύρα πουκάμισα. Ε, μήπως οι νέοι του δικού μας Εθνικού Λαϊκού Κινήματος φορούν άσπρα πουκάμισα; Δεν προτιμούν και εκείνοι το ίδιο χρώμα; Είναι εντάξει όταν οι Τούρκοι νέοι ντύνονται στα μαύρα και ξεχύνονται στους δρόμους αλλά όταν το κάνουν αυτό οι 'Ελληνες νέοι είναι φασίστες;

Στη Λάρνακα κρατούσαν, λέει, πανό που έγραφε ότι «Η Κύπρος ειναι ελληνική». Γιατί εκπλήσσεστε; Μήπως όλοι στο βορρά δεν φωνάζουν καθημερινά ότι «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»; Άμα δεν εκπλήσσεστε γι' αυτό, γιατί εκπλήσσεστε όταν οι 'Ελληνες νέοι λενε ότι «Η Κύπρος είναι ελληνική»;

Ανοίξτε τις εφημερίδες και δέστε. Μήπως μόλις την περασμένη εβδομάδα δεν αντηχούσε στους δρόμους στο βορρά το σύνθημα «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»; Αλλά για κάποιο λόγο δεν τους αποκαλέσατε φασίστες και ρατσιστές αυτούς. Το θεωρήσατε πολύ φυσιολογικό. Τώρα λέτε ότι «βρυκολάκιασε ο φασισμός στο νότο». Αν βρυκολάκιασε ο φασισμός στο νότο, τότε σημαίνει ότι εδώ σε εμάς δεν θάφτηκε ποτέ.

Τι άλλο; Πως αλλιώς βρυκολάκιασε αυτός ο φασισμός; Μήπως επειδή έγραψαν στα πανώ ότι «Γιά κάθε παράνομο εργάτη, ένας 'Ελληνας άνεργος»; Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα και γιά εσάς; Δεν παραπονιέστε και εσείς για τους παράνομους εργάτες στο βορρά; Επιπλέον, μου φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεστε ότι στα πανώ τους έγραψαν «κάθε παράνομος εργάτης» Δεν έγραψαν «Κάθε ξένος εργάτης».

Στη Γερμανία του Χιτλερ δεν κοίταζαν αν ήταν κάποιος παράνομος. Ο ξένος ήταν ξένος. Ούτε Εβραίοι υπήρχαν νόμιμοι, ούτε μαύροι. Ουδείς είχε δικαίωμα ζωής αν δεν καταγόταν από την Αρία Φυλή.

Ὁταν ασκείται κριτική στα σωβινιστικά κινήματα που υπάρχουν στο νότιο μέρος της Κύπρου, δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο. Πρέπει να σταθμίζεται καλά η δόση αυτής της κριτικής. Και το σημαντικότερο, πρέπει να βλέπουμε και τα δικά μας τα χάλια. Τι δικαίωμα έχουν να θυμώνουν με τις ελληνικές σημαίες στο νότο εκείνοι που κοιμούνται και ξυπνούν με την (τουρκική) σημαία εδώ σε εμάς; Μήπως εκείνοι που φωνάζουν ότι «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» δικαιούνται να αποκαλούν ρατσιστές όσους φωνάζουν ότι «Η Κύπρος ειναι ελληνική»;

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να αντιτάσσεται και στους δύο. Ούτε εκείνοι ξέρουν τι κάνουν, ούτε οι δικοί μας. Αν δεν έχετε αρκετό θάρρος γιά να αντιταχθείτε και στους δυο, τότε σιωπήστε τουλάχιστον βρε κύριοι.


Σενέρ Λεβέντ, avrupa@kktc.net

Μιά διαφορετική εκδοχή του άρθρου δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Πολίτης στη
Σελίδα 13, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
~~~~~~~~~~~~~~~

Ο Αναδυόμενος Φασισμός: Αίτια, Ανάλυση

http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html#fasismos

Άλλά άρθρα του Σενέρ Λεβέντ στις σελίδες μας:
http://tinyurl.com/cyprus-imc-sener-levent

Σχόλια:
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/12/blog-post_5814.html#comments

Γλωσσικές Σημειώσεις

Ετυμολογία της λέξης "βρυκόλακας":
ο, και βρικόλακας και βρυκόλαξ και βουρκόλακας και βουλκόλακας και βουρβούλακας·
1. ο νεκρός που βγαίνει από τον τάφο και κακοποιεί τους ζωντανούς·
2. αυτός που περιπλανιέται τη νύχτα σε έρημους τόπους·
3. κάποιος που φέρνει δυσάρεστες αναμνήσεις και δεν θέλουν να τον θυμούνται.
[ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολογίας. Βρικόλακας -{ βουρκόλακας -{ (σλαβ.) vrŭkolak -{ velkŭ «λύκος» ή -{ *βρίκολος -{ (αρχ.) βρίκελος «προσωπείον» ή -{ βουρκόλακας -{ βουρκόλακκος -{ βούρκος + λάκκος, πιθανώς παρετυμολογικά. Ο τ. βουρβούλακας -{ βουρβούλα «φυσαλλίδα» ή με συμφυρμό των βορβόλακας και βρικόλακας. Ο τ. βουλκόλακας -{ βούλκος (παράλληλος τύπος του βούρκος) + λάκκος, πιθ. με παρετυμολογία. Ο τ. βρυκόλαξ, -κες μαρτυρείται από το 1873 στον Α. Χουρμουζιάδη]. (Βλέπε: Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσας, Πάπυρος):
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1861/

Απόδοση της φράσης "Αρία φυλή"

"Από τον Πάπυρο, λήμμα Άριοι:
Άριοι (από τη σανσκριτική λέξη arya «ευγενής»)• αρχαίος λαός. ο οποίος κατά τους προϊστορικούς χρόνους εγκαταστάθηκε στο Ιράν και στη Βόρεια Ινδία. Από την αρία γλώσσα προήλθαν οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της Νότιας Ασίας. Τον 19ο αιώνα, ο όρος θεωρούνταν συνώνυμος του «Ινδοευρωπαϊκός», αναφερόμενος ειδικά στις ινδο-ιρανικές γλώσσες. Σήμερα χρησιμοποιείται στη γλωσσολογία μόνο στον όρο «ινδο-άριες γλώσσες».
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα διατυπώθηκε και η θεωρία —που διαδόθηκε με μεγάλη επιμονή από τον κόμη ντε Γκομπινώ (Comte de Gobineau) και αργότερα από τον Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλαιν (Houston Stewart Chamberlain>— περί «Αρίας Φυλής»...
... Φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέση με τον Άρη, το πεδίο του Άρεως, τον Άρειο Πάγο ή τους Αρειανούς.":
http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=6625

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 comments:

  1. Το παιδί που φώναζε "λύκος" ενάντια σε ερωτικούς αντίζηλους, πολιτικά διαφωνούντες, γειτόνους και συνεργάτες ή συμπολίτες που δεν συμπαθούσε, τελικά έχασε κάθε αξιοπιστία και του εφά'αν τα πρόβατα οι λύκοι.

    Το ίδιο και με τα κοπαδόσκυλα που φωνάζουν "λύκος" και τα κομματόσκυλα που φωνάζουν "φασίστας". Δεν είναι μόνο τραγικό τό ότι οι ίδιοι μόνοι τους κατέστρεψαν τη δική τους αξιοπιστία: με την αλαζονεία τους κατέστρεψαν και τη δυνατότητα του λαού να αντιλαμβάνεται (και να προστατεύεται από) τον πραγματικό φασισμό.

    ReplyDelete
  2. ...Ναι, αλλά 'πε-'πε γιά τα κομματόσκυλα και το παιδί που φώναζε λύκος, μας έφερες και στην πιό πονεμένη πτυχή της όλης ιστορίας, που θα εκούφανε και τον ίδιο τον Αίσωπο αν την άκουε:

    Στην σύγχρονη μας Κύπρο, τα πιό αφοσιωμένα κοπαδόσκυλα μετετράπησαν οι ίδιοι σε λύκους. Συγκεκριμένα, μετετράπησαν σε Μικρούς Γκρίζους Λύκους - ΜιΓκρίΛ. Αυτοθελώς!

    uzalistika

    ReplyDelete
  3. Ευτυχώς! Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σαν τον κύριο Σενέρ. Που μιλούν με τη φωνή της λογικής και είναι αντικειμενικοί.
    Τις προάλλες επιστρέφοντας από το manchester, πλησιάζοντας στο αεροδρόμιο,είδα ξαφνικά τη σημαία πάνω στον Πενταδάκτυλο και ένιωσα ένα πνίξιμο στο λαιμό...η σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου ήταν πραγματικά αν οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν όμορφα που αυτή η σημαία βρίσκεται εκεί ή αν αντιλαμβάνονται πόσο γδέρνει η θέα της τη δική μας καρδιά.
    Ευχαριστώ κύριε Σενέρ. Νιώθοντας πως υπάρχουν φωνές σαν τη δική σας μπορώ να διατηρώ μιαν ελπίδα μέσα μου.

    ReplyDelete
  4. Ναι, πράγματι τα λόγια του Σενέρ είναι ειλικρινά όαση με τρεχούμενα νερά μές' σε έρημο θανατερή.

    Γιά το θέμα της σημαίας στον Πενταδάκτυλο: εκτός από τον Σενέρ και την ομάδα σύνταξης της εφημερίδας "Αφρίκα", έχουν τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές κάθετα αντίθετοι σ' αυτήν με αδιαμφισβήτητη ειλικρίνεια η πολιτική οργάνωση Κόμμα Νέα Κύπρος /YKP με τους Μουράτ Κανατλί και την oικογένεια Ντουρντουράν σε ηγετικές θέσεις, και η ριζοσπαστική πολιτιστική ομάδα Μπαράκα /Baraka, με τους Μουνούρ, Ναζέν, Ταχσίν, Μπεσίμ, και άλλους συντρόφους.

    Και οι τρείς αντιστασιακές ΤουρκοΚυπριακές ομάδες έχουν εκφραστεί πάμπολλες φορές ενάντια στη σημαία και έχουν αιτηθεί από το καθεστώς να την κατεβάσει.

    Περισσότερα γιά τις δύο ομάδες εδώ:
    Μπαράκα:
    http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/08/degerlerimize-bagimsizlik-eklendi.html?%20showComment=1282658704973#c5257782511386293116

    "ΤουρκοΚύπριοι Αντιστασιακοί, και η ψευδο-αριστερά ηγεσία: Κυπριοεθνικισμός, Ρατσιστική Διζωνική και ταύτιση με τον Ιμπεριαλισμό"
    http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html

    ~~~~~~~~~~

    ReplyDelete