Thursday 21 December 2023

🔵 Κύπρος και Βόρεια Ήπειρος

Για το Συνέδριο με τίτλο:
"Η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Συλλογική μειονοτική προστασία και ατομικά δικαιώματα"

Από Αχιλλέα Αιμιλιανίδη:
https://www.facebook.com/achilles.emilianides/posts/7140051842704426
12 Δεκ. 2023

Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων για διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Συλλογική μειονοτική προστασία και ατομικά δικαιώματα”. Προθεσμία Υποβολής Περιλήψεων: 10 Απριλίου 2024. Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο:
https://www.unic.ac.cy/el/call-for-papers-international-conference-on-the-greek-national-minority-of-albania-collective-minority-protection-and-individual-rights (ελληνικά)
και
https://www.unic.ac.cy/call-for-papers-international-conference-on-the-greek-national-minority-of-albania-collective-minority-protection-and-individual-rights (αγγλικά)

* * *

Οι δύο ακριτικοί Ελληνικοί πληθυσμοί σε Κύπρο και Βόρεια Ήπειρο, ζουν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό και αντιμετωπίζουν αληθινή ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ από τις Αθηνο-κεντρικές Κυβερνήσεις• στην Κύπρο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί ο λαός υπόκειται διαχρονικά παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό και εκ μέρους του τοπικού ανθελληνικού "εθνικώς κυπραίικου" Κράτους και παρακράτους.

Οι μεν ΒορειοΗπειρώτες ζουν υπό καθεστώς κατοχής και "αργής" γενοκτονίας, όπως την έζησαν και οι Κύπριοι εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη Κύπρο τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά την εισβολή του '74, οι δε Κύπριοι στην "ελεύθερη" Κύπρο επιπλαστοβιώνουν κάπου μεταξύ παρακμής και αυτοακύρωσης, αναδεικνύοντας ως αρχηγούς και ηγέτες άτομα και καταστάσεις που διαλάμπουν για την ηθική, πολιτική, και πολιτιστική τους διαφθορά.

Η κοινωνία μας, συγκροτημένη ως Πολιτεία με όλους τους θεσμούς της (Κράτος, Κυβέρνηση, Κεφάλαιο, Κόμματα, Τύπος/ ΜΜΕ, Ακαδημία, Αθλητισμός, Συνδικαλισμός, και Κλήρος) έχει αφομοιώσει πλήρως την ηθική, πολιτική, και πολιτιστική διαφθορά και την έχει αναδείξει σε πρότυπο υψηλού στάτους! Όλοι οι εθνικοί αγώνες του παρελθόντος υπόκεινται σε χλευαστικό αναθεωρητισμό, υποτίμηση, και διαστρέβλωση, ενώ οι σύγχρονοι αγώνες για Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Απελευθέρωση στοχεύονται διαρκώς: η λέξη "Απελευθέρωση" απαγορεύεται από όλους τους θεσμούς, ενώ η αναφορά στους αγώνες της Βορείας Ηπείρου και της Κύπρου για Αυτοδιάθεση-ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα στοχεύεται ως "φασιστικό παραλήρημα". Από όλους τους θεσμούς.

Από που θα ξεκινήσει μια αμφισβήτηση των κακώς εχόντων και επαναπροσανατολισμός των θεσμών; Η Κυβέρνηση και το ΚεφαλαιοΚράτος σε Αθήνα και Κύπρο ΔΕΝ πρόκειται να σταματήσει από μόνο του το βαθύ γλύψιμο των Δυτικών ΙμπεριαΛΗΣΤΩΝ, την εξωτερική πολιτική πρωκτολειχίας και την εσωτερική πολιτική συστηματικής παραπλάνησης για να επιδοθεί ξαφνικά σε υποστήριξη των εθνικών αγώνων σε Βόρεια Ήπειρο και Κύπρο! Αλλά ακόμη και εάν βρεθεί μια κάποια ηγεσία πρόθυμη... πως θα πρέπει να κινηθεί; Η Ακαδημία, αν δεν ήταν πουλημένη και γονατισμένη στα τέσσερα επιτελώντας πράξεις λατρείας του κατεστημένου ώστε να προωθούνται οι καριέρες, θα μπορούσε να παράσχει στους πολιτικούς τη γνώση, την μέθοδο, το ιστορικό βάθος, την δεξιότητα ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν μια κάποια αξιοπρεπή πολιτική προς το εθνικό συμφέρον που να συμπεριλαμβάνει διπλωματικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και άλλους παράγοντες• αν μη τι άλλο, προς το συμφέρον του λαού μας σε Βόρεια Ήπειρο και Κύπρο.

Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση στις νεοαποικιακές Κυβερνήσεις και τα υποτελή ΚεφαλαιοΚράτη σε Αθήνα και Κύπρο, οι υπόλοιποι θεσμοί της Πολιτείας είναι πλήρεις από τον απλό ΛΑΟ: εκεί είναι που συμμετέχει ο λαός μας, ως θεατής /αναγνώστης, ως συνδικαλιστής, ως ψηφοφόρος, ως στέλεχος, ως προσευχόμενος πιστός, ως ζητωκραυγάζων οπαδός στο γήπεδο, ως μαθητής και φοιτητής, ως στρατιώτης, ως εργαζόμενος, ως παραγωγός, ως καταναλωτής... Η Ακαδημία θα μπορούσε να επωμιστεί πρωτοβουλίες και να αναδείξει - διδάσκωντας απευθείας τον λαό - το πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας κλάδος του Λαϊκού Κινήματος προς άμεση (αδιαμεσολάβητη) και έμπρακτη αλληλοϋποστήριξη των ΒορειοΗπειρωτών και Κυπρίων, καθώς και ανάπτυξη ενός τέτοιου Λαϊκού Κινήματος (δηλαδή μαζική δραστηριότητα με Κινηματικούς όρους) στην ελλαδική επικράτεια. Εκεί, ιδίως έξω από τις μεγάλεις πόλεις, υπάρχει ακόμη ζωντανό και θερμό το αίσθημα αγάπης για τους απανταχού Έλληνες, ιδίως για τους ΒορειοΗπειρώτες και Κυπρίους. Είναι εφικτό αυτό το αίσθημα να στρατευτεί; Είναι εφικτό το να απομακρυνθεί ο λαός μας από την μέθη με τα εμπορεύματα, με το θέαμα και το θεαθήναι, και να εμπλακεί ενεργά σε εθνικούς λαϊκούς αγώνες; Και πως; Αυτά ΜΠΟΡΟΥΝ να απαντηθούν από την Ακαδημία - αλλά όχι αποκλειστικά και ξεκομμένα, γιατί η αποκλειστικά θεωρητική γνώση πάντα απέχει από την πραγματικότητα ΚΑΙ από την δυνατότητα εφαρμογής• ο καθηγητής Μηχανικής των Ρευστών αποτυγχάνει ως Υδραυλικός γιατί η πραγματικότητα απαιτεί και Θεωρία και Πράξη, μαζί: τα ορθά Κινηματικά βήματα θα γίνουν μόνο αν η Ακαδημία παντρευτεί εκούσια με τον πολιτικοποιημένο λαό και κινηθεί μαζί του.

Και αν δεν επωμιστεί αυτές τις πρωτοβουλίες η Ακαδημία, ποιός θα τις επωμιστεί; Μες τα πρόσφατα χρόνια η πατριωτική παράταξη έχει διαβρωθεί από ένα αντιδραστικό και φαλλοκρατικό σωβινιστικό, θρησκόληπτο ρατσισμό ανάμεσα στους ελληνόφρονες που στοχεύει ενάντια σε Μουσουλμάνους, Άραβες, Σύριους, Κούρδους, Παλαιστίνιους, "Μαύρους" αφρικανικής και άλλης προέλευσης, Πακιστανούς, Ινδούς και άλλους μελανόχρωμους, και ταυτόχρονα θεμελιώνεται ταυτιζόμενη με τον Δυτικό Ιμπεριαλισμό και τον άξονα μοχθηρίας, ήτοι τον άξονα Ισραήλ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΗΒ-ΕΕ "εναντίον όλων". Με άλλα λόγια, λίγο πολύ κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις που κινούνται και οι άρχοντες: ηθικο-πολιτικά, αυτοακυρώνεται. Βέβαια αυτός ο ποικιλόμορφος ρατσισμός που έχει διαδοθεί σε μεγάλα ποσοστά της εθνικόφρωνος /πατριωτικής παράταξης, παραμένει μικρότερος και ηπιότερος του ανθελληνικού ρατσισμού με τον οποίο ανατράφηκαν τρεις γενεές Ελλήνων της Κύπρου από το διαχρονικό νεοαποικιακό καθεστώς που μας διοικεί από το 1960. Ούτε και εκείνος ο ρατσισμός - των "εθνικά κυπραίων" ενάντια στους έλληνες της Κύπρου και ενάντια σε κάθε τι ελληνικό, θα μπορούσε να είναι αφετηρία εθνικών αγώνων για την επιβίωση και Απελευθέρωση των ΒορειοΗπειρωτών και των Κυπρίων. Οι υπάρχουσες "μεγάλες" παρατάξεις είναι απρόθυμες και ακατάλληλες για να ηγηθούν τέτοιων αγώνων.

Αν δεν συμβάλει η Ακαδημία στην διασπορά γνώσης, επιχειρημάτων, αντίληψης, συνείδησης, έτσι ώστε ΝΕΕΣ πληθυσμιακές ομάδες να εμπλακούν για την αλληλοϋποστήριξη Κύπρου και Βόρειας Ηπείρου, με δράση βόρεια και νοτιοανατολικά των συνόρων της ελλαδικής επικράτειας καθώς και εντός της... ποιά άλλη δύναμη θα γεννήσει και θα καθοδηγήσει είτε τον λαό μας είτε τους κυβερνήτες του να κινηθούν ορθά;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

No comments:

Post a Comment