Sunday 13 June 2021

🩸 Στον Α. Παράσχο έχει ήδη απαντήσει ο Βολφ Μπίρμαν 🩸 Στο πιό κάτω κείμενο του ο Ανδρέας Παράσχος αναφέρεται στον «δήμαρχο Αμμοχώστου Ισμαήλ Αλτέρ» απλά και καθαρά: δεν τον ονομάζει "κατοχικό Δήμαρχο", ούτε "εγκάθετο Δήμαρχο", ούτε καν θέτει τον παράνομο του τίτλο σε εισαγωγικά• δεν τον ονομάζει "δήμαρχο Αμμοχώστου" - δεν υπάρχουν καθόλου εισαγωγικά στην πρόταση του! Ενώ ακόμα και στα χειρότερα παραδείγματα Τύπου και ΜΜΕ που υποστηρίζουν να παραδοθούμε εντελώς στην Τουρκία τουλάχιστον οι Συντάκτες τηρούν τα προσχήματα, και θέτουν τους παράνομους τίτλους των κατοχικών αξιωματούχων εντός εισαγωγικών• εδώ ο Α.Παράσχος καταργεί ακόμη και αυτή την παράδοση, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει τον κατοχικό "Δήμαρχο" με λεκτικά τεχνάσματα. Απλή πονηρία; Όχι, γιατί στο τέλος του κειμένου αποκαλύπτει και τον σκοπό του.

🩸 Το κείμενο του τελειώνει με ένα ανεπανάληπτο χλευασμό ενάντια σε όσους ΔΕΝ θέλουμε να ζήσουμε υπό τουρκική διοίκηση. Γι' αυτό και η προσπάθεια "νομιμοποίησης" του κατοχικού Δημάρχου: όσοι δεν θέλουμε να ζήσουμε υπό την παράνομη τουρκική διοίκηση αμφισβητούμε αυτόν τον καημένο "έννομο" Δήμαρχο, και αποτελούμε "εμπόδια στη λύση". Εμείς, τάχα, φταίμε που δεν φεύγει ο κατοχικός στρατός.

🩸 Ήδη από το 1966 ο επαναστάτης ποιητής Βολφ Μπίρμαν (Β. Μπήρμαν, Wolf Biermann) είχε γράψει και συνθέσει μια στήλη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ στίχων σε μια μπαλάντα που αφορούσε την κακοδιαχείριση της διχοτομημένης Γερμανίας: έχοντας ζήσει και στις δύο πλευρές, ο Μπήρμαν γεύτηκε από πρώτο χέρι τον αυταρχισμό, ΕΘΝΙΚΗ και ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ από το ψευδο-κομμουνιστικό καθεστώς που είχε καταπνίξει την Σοσιαλιστική Επανάσταση και την εθνική Επανένωση-Απελευθέρωση συντηρώντας ένα πανάθλιο κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα τερατώδους κρατικής εξουσίας. Αυτό το οικοδόμημα, στηρίχτηκε στον συμβιβασμό με τον Δυτικό Ιμπεριαλισμό και έκαμε το πάν για να μεταδώσει στον λαό τα "οφέλη" που φέρνει η υποταγή της πατρίδας - "φτάνει να λέμε πως δεν υποτακτήκαμε". Το καθεστώς επιστράτευσε στρατιές ολόκληρες από "διανοούμενους" και "δημοσιογράφους" για να μεταδίδει διαρκώς αυτό το μήνυμα στον λαό: τα "οφέλη" που φέρνει η υποταγή της πατρίδος.

🩸 Για αυτούς λοιπόν έγραψε και τραγούδησε ο Μπήρμαν, αυτούς που "με χέρι υγρό, υμνούνε της πατρίδας τον χαμό", αυτούς που "κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς, με ιδεώδεις υποτακτικούς"...

■ «Αυτούς του έχω βαρεθεί» («Die hab' ich satt»)

Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
τους έχω βαρεθεί.

Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό,
στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
την έχω βαρεθεί.

Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
τους Γερμανούς, τους προφεσόρους,
που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
αν δε γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρντάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
τους έχω βαρεθεί.

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί...

■ «Αυτούς του έχω βαρεθεί» («Die hab' ich satt»)
Στίχοι: Δημοσθένης Κούρτοβικ & Wolf Biermann
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Τραγούδι: Μαρία Δημητριάδη
https://www.youtube.com/watch?v=DlF_d9zPDuA

🩸 Ο Β. Μπήρμαν αργότερα έχασε και αυτός την πολιτική του πυξίδα και σε μια μέθη σύγχισης ή και απώλειας Αρχών και Αξιών μετετράπηκε σε υποχείριο του Δυτικού Ιμπεριαλισμού. Ακριβώς όπως αυτούς που κατέκρινε. Τους έχω βαρεθεί...

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

■ Άγρυπνοι οι επιτήδειοι αποχαιρετούν το Βαρώσι που χάνεις
13 Ιουνίου 2021, Ανδρέας Παράσχος   

Πριν από μια βδομάδα, ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου Ισμαήλ Αλτέρ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι, θα ανοίξουν δύο παραλίες για την καλοκαιρινή περίοδο στο Βαρώσι, η Χρυσή Ακτή και η περιοχή από το ξενοδοχείο «Κωνστάντια» μέχρι το Κινγκ Τζορτζ.

Είπε ακόμα ότι καθαρίζεται ο χώρος μπροστά από το ελληνικό γυμνάσιο, όπου θα δημιουργηθεί ένας «κήπος για τσάι». Ο Αλτέρ είπε πως στη Χρυσή Ακτή έχουν τοποθετηθεί 250 ομπρέλες θάλασσας και τις επόμενες ημέρες ανοίγει για το κοινό. Αναστηλώνεται δε το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά (στο περίκλειστο Βαρώσι), για να δοθεί προς χρήση. Τουτέστιν, «ανοίγουμε και σας περιμένουμε»…

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ εξήγησε πως «με το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, έχει αυξηθεί το στάτους του ως τόπος εγκατάστασης» και «όσοι έχουν περιουσίες στην περίκλειστη πόλη, περιλαμβανομένων των Ε/κ, μπορούν να αποταθούν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Κοντολογίς Αλτέρ και Τατάρ διακήρυξαν ότι επανήρχισαν οι εργασίες εποικισμού του Βαρωσιού, που «εγκαινιάστηκαν» από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτά δημοσιοποιήθηκαν στις 7 Ιουνίου 2021 και πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από τα κόμματα που έψαχναν τα σενάρια για την προεδρία της νέας Βουλής. Τόσο είχαν απορροφηθεί από τα στραπάτσα των εκλογών της 30ης Μαΐου και τα σενάρια για ανάδειξη προέδρου της Βουλής, που αν και το Πόρισμα Νικολάτου για τα «χρυσά διαβατήρια», κατέληξε σε πρωτοφανή και ανήκουστα συμπεράσματα, φάνηκε ότι τα κόμματα έκαναν δηλώσεις για την τιμή των όπλων και συνέχισαν να μην μπορούν να εξηγήσουν ούτε και στους πιο πιστούς οπαδούς τους, τι σόι αντιπολίτευση είναι αυτή που κάνουν.

Όταν, ο Μύρων Νικολάτος παραδίδοντας το πόρισμα της επιτροπής του στον Γενικό Εισαγγελέα δηλώνει ότι «από τους 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές προκύπτει πως τα 3609 διαβατήρια ή το 53% ήταν εκτός πλαισίου και αφορούσε οικογένειες επενδυτών ή διευθυντικά στελέχη εταιρειών» και δεν τρέχει τίποτα. Όταν ο ίδιος ο Νικολάτος δίνει στους εντολοδόχους του και τη διέξοδο από την παρανομία λέγοντας ότι, «Για σκοπούς πληρότητας, διευκρινίζεται ότι διαχρονικά οι, καθ’ υπέρβαση του Νόμου, Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μεν ακυρώσιμες, υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν επισύρουν ποινική ευθύνη για τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός εάν έγιναν σκόπιμα και με σκοπό την καταδολίευση, πράγμα που δεν διαπιστώθηκε από τα ενώπιον μας στοιχεία», και δεν σπάει μύτη.

Όταν το μέλος της Επιτροπής Νικολάτου, Δήμητρα Καλογήρου δηλώνει δημοσίως ότι, «Αυτοί που ενέκριναν τις αιτήσεις φέρουν και την ευθύνη, δηλαδή το υπουργικό Συμβούλιο», και ουδείς υποδεικνύει την αντίφαση. Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σαν από άλλο πλανήτη φερμένος, διακηρύττει πως «δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι οι επιτήδειοι» που εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος πολιτογραφήσεων, και το κυπριακό σύμπαν κοιμάται γαλήνιο, μπορεί κανείς να μιλήσει για ύβρη; Μπορεί κανείς να μιλήσει γενικά; Μάλλον η συνενοχή είναι που κλείνει τα στόματα της αντιπολίτευσης κι ένα σύγκρυο που τη συνέχει και δεν την αφήνει να κοιμάται ήσυχη καθώς διερωτάται αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα πάει για τρίτη προεδρική θητεία. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να προσθέσουμε ότι διευκρίνισε πως: «Δεν θα διστάσω να αναλάβω τις όποιες πολιτικές ευθύνες αναλογούν στην παρούσα κυβέρνηση για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων»…

Σημειώστε ότι μετά από τη διεθνή διαπόμπευση της οποίας έτυχε η Κύπρος με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, η Λευκωσία, ανακοίνωσε ότι κατάργησε το πρόγραμμά της και σταμάτησε να εξετάζει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, απλά… επεξεργάζεται τις αιτήσεις (κοντά στις 2000) που εκκρεμούν. Λες και απευθυνόμαστε σε ένα πλανήτη ηλιθίων, λες και είμαστε μόνοι μας στη γη και το χειρότερο λες και δεν οφείλουμε την οποιαδήποτε εξήγηση στην Ε.Ε. τα διαβατήρια της οποίας στην πραγματικότητα πουλάμε.

Κι όμως η Κομισιόν την Τετάρτη εξέδωσε σχετικά  αιτιολογημένη γνώμη που όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της, Christian Wigant, «οι αρχές στην Κύπρο πρέπει να τερματίσουν πλήρως το καθεστώς χρυσών διαβατηρίων στο σύνολό του και να σταματήσουν να επεξεργάζονται τις εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ». Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν και όταν οι αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή».

Η Κομισιόν έβαλε «χοντρό χέρι» σε δύο κράτη μέλη, την Κύπρο και την Μάλτα, που παρόλες τις προειδοποιήσεις συνεχίζουν ακάθεκτές τις παράνομες πολιτογραφήσεις, αν και έχουν προειδοποιήσει τη Λευκωσία ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, που υπερτερεί του δικαίου του κράτους μέλους. Η Κομισιόν δίνει τώρα στην Κύπρο περιθώριο δύο μηνών για να απαντήσει. «Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραβίασης» κατά τον Christian Wigant.

Με όλα αυτά να τρέχουν, με το ΑΚΕΛ να ψάχνεται σε συνέδριο να εντοπίσει το λάθος που το πήγε πίσω άλλα 3%, το ΔΗΚΟ να μην μπορεί να βρει δεύτερο Παναγόπουλο να φορτώσει την αποτυχία, τον Σιζόπουλο να χάνει τελικά το τρένο της προεδρίας της Βουλής και τον Λιλλήκα και τη Θεοχάρους να ψάχνουν απάνεμη γωνιά στο σαλόνι της ιστορίας, ποιος νοιάζεται που εποικίζεται το Βαρώσι; Κι αν νομίζετε πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να απαντήσει το ερώτημα κατά πόσον οι Βαρωσιώτες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τουρκική  διοίκηση, πλανάσθε πλάνην οικτράν… Η απάντηση είναι έτοιμη από το 1978: Δεν θα αμμοχωστοποιήσουμε το Κυπριακό!

paraschos.andreas@gmail.com
Φιλελεύθερα, 13.6.2021.

■ Άγρυπνοι οι επιτήδειοι αποχαιρετούν το Βαρώσι που χάνεις
https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1213463/agypnoi-oi-epitideioi-apochairetoyn-to-barosi-poy-chaneis
* * * 

Παραπομπές ~ Αναγνώσματα
 
Εμείς οι «Βολεμένοι που δεν Θέλουμε Λύση»
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2016/08/blog-post_5.html

🔷 Αποδοχή της διζωνικής, ή Ζυρίχη; Προς την Ενότητα: Φίμωση, ή Συμφιλίωση;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/08/blog-post.html

Ιδού ο δρόμος προς την Ελευθερία
Σενέρ Λεβέντ
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/09/blog-post_18.html 
 
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ
https://web.archive.org/web/20170610181817/http://cyprus.indymedia.org/node/4916

Οδικός Χάρτης για μια Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού
του Σόλωνα Αντάρτη
https://web.archive.org/web/20170610162255/http://cyprus.indymedia.org/node/4988

Θέσεις για μια Βιώσιμη Λύση
Η σύγκλιση προτάσεων κατόπιν συλλογικού διαλόγου που διήρκεσε για μερικούς μήνες ανάμεσα σε πέραν των εβδομήντα ενεργών στελεχών της Παράταξης του ΟΧΙ:
http://cyprus-org.net/Biosimi.Lysi.tentative.final.pdf

Ποιές Λύσεις Προτείνουμε
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/09/blog-post.html#proteinoume

Πολιτική Ανάλυση Αίματος
https://web.archive.org/web/20180908172925/http://cyprus.indymedia.org/node/5088

Η Ρατσιστική Διζωνική Αποτελεί τη Συνειδητή Επιλογή Ολοκλήρωσης του Κυπριακού Εθνικισμού
https://web.archive.org/web/20150906073600/http://cyprus.indymedia.org/node/4895

Το Σχέδιο Β’ Είναι Μία Αληθινή Κυπριακή Δημοκρατία
https://web.archive.org/web/20180908174906/http://cyprus.indymedia.org/node/5087 


No comments:

Post a Comment