Monday 5 October 2020

 

Και Πάλιν Ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους

Πριν καμμιά τριανταπενταριά χρόνια, μια μικρή ομάδα από Ιρανούς αντικαθεστωτικούς που έφτασαν κυνηγημένοι στην Κύπρο είχε να αντιμετωπίσει αποστολή πίσω στην Περσία γιατί η Κυπριακή Κυβέρνηση δέν είχε καν νομοθεσία για πολιτικό άσυλο. Τότε, δέν ανήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και οι πολιτικοί πρόσφυγες αποστέλλονταν πίσω στην χώρα προέλευσής τους. Κάτι τέτοιο γινόταν ακόμη και για Κούρδους προερχόμενους - μέσω κατεχομένων - από το Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Αυτοί οι άνθρωποι, έχοντας ακούσει ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στην Ευρώπη παρείχαν άσυλο και στήριξη σε τέτοιες περιπτώσεις, κατέφυγαν στο μοναστήρι του Σταυροβουνιού. Οι άγιοι (sic) όμως μοναχοί θεώρησαν καλό να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία η οποία έστειλε κλιμάκιο τους παρέλαβε και τους απέλασε ...δέν θυμάμαι πλέον πού. Όταν το έμαθα, αγανακτισμένος κι αηδιασμένος τόσον από την κρατική μηχανή όσον κι από την εν γένει συμπεριφορά της κοινωνίας μας, έγραψα επιστολή στον τύπο με τίτλο Ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους. Διερωτούμαι τί θα εγίνετο άν αντί της μονής λειτουργούσε ο αρχαίος ναός του Ξένιου Διός στα χαλάσματα εκεί δίπλα ...

Δυστυχώς, ένα πρόσφατο γεγονός με φέρνει στην θέση να νοιώθω ότι πρέπει να ξαναγράψω κάτι παρόμοιο, προκαταρκτικά έύχομαι, ώστε να προλάβουμε κάτι εξ ίσου δυσάρεστο: Ο Omid Tootian είναι Ιρανός μουσικοσυνθέτης, πασίγνωστος όχι μόνο στην Περσία αλλά και διεθνώς. Τραγούδια του μπαίνουν, για παράδειγμα, στα Top 100 του i-tunes. Το όνομά του σημαίνει ελπίδα και το επίθετό του παπαγάλος κι αν βάλετε το όνομά του στο YouTube θα δείτε το λογότυπό του ως απεικόνηση του ονόματός του. Ειναι καταζητούμενος από τους μουλλάδες που κυβερνούν την χώρα του. Πέρασε στην Τουρκία όπου έζησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για 4 χρόνια κι όταν η ζωή του απειλήθηκε επανηλειμμένα, αποφάσισε να περάσει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μας και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Κατά σύμπτωση (?) στο οδόφραγμα εφαρμόζονται , κατά τον Υπουργό Εσωτερικών, πρωτόλκολλα για προστασία από τον κορωνοϊό που δέν του επιτρέπουν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές ...προφανώς η Κυπριακή Δημοκρατία δέν αποδέχεται τεστ από το ψευδοκράτος κι αδυνατεί να παράσχει ευκολία διεξαγωγής του τεστ στην buffer zone. Επομένως, ο κ. Tootian φιλοξενείται στα χαλάσματα απέναντι από το Ledra Palace εδώ και 16 ημέρες. Κοιμάται σε μικρό αντίσκηνο με ένα υπνόσακκο. Άν πάει πίσω θα τον μαγκώσουν και θα τον στείλουν στην Περσία όπου θα τον περιμένουν με αναοικτές αγκάλες προς ...αναμόρφωση. Δέν θέλει να περάσει με το έτσι θέλω στις ελεύθερες περιοχές διότι σκέφτεται ότι πιθανόν και οι αρχές της Δημοκρατίας τον στείλουν κατ' ευθείαν στην Περσία.

Αιδώς Αργείοι! Τί απαράδεχτη κοινωνία γίναμε; Πού είναι το πανάρχαιο πνεύμα φιλοξενίας που υποτίθεται πως έχουμε; Δέν θα μας άξιζε κανένας κεραυνός κατακούτελα από τον Ξένιο Δία;

Μου είναι αδιανόητο πώς είναι δυνατό ένα κράτος που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του να αρνείται με διάφορες πλαστές δικαιολογίες να εξετάσει υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων.

Φοίβος Γ. Σπάρος

sparos@gmail.com


No comments:

Post a Comment