Sunday 2 August 2020

🔷 Αποδοχή της διζωνικής, ή Ζυρίχη; Προς την Ενότητα: Φίμωση, ή Συμφιλίωση;


🔷 Παρ' όλον που διαφωνώ κάθετα με τον συμπαθέστατο κο Δώρο Θεοδώρου για κάποια θέματα, θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για την πιο κάτω ανάλυση και τοποθέτηση, και να δηλώσω ότι συμφωνώ απολύτως και πρόθυμα προσυπρογράφω το κείμενο του.

Για ιστορικοπολιτικούς λόγους θέλω να σημειώσω δύο από τα θέματα για τα οποία διαφωνώ μαζί του, απλώς για να διαφανεί πιο καθαρά το ότι στην πολιτική τα πράγματα ουδέποτε είναι μόνο Άσπρο ή Μαύρο, αλλά πάντα πολύπλοκα:
■ Οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν υπό την διοίκηση του ενόσω ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης, επεδόθησαν σε μια σειρά παράνομων διώξεων και πράξεων εις βάρος μου τα έτη 2004/5 επειδή δημοσίευσα πληροφορίες που τεκμηρίωναν την δράση αμερικανών πρακτόρων στην προσπάθεια επιβολής της ρατσιστικής διζωνικής "λύσης" υπό την μορφή του σχεδίου Αννάν. Αυτές οι διώξεις έγιναν κατόπιν εντολής της εδώ Πρεσβείας του Θανάτου - οι εφημερίδες εκείνης της περιόδου είναι γεμάτες από στοιχεία της υπόθεσης.

Δυστυχώς αυτά έγιναν ενόσω η ΕΔΕΚ συμμετείχε στην Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Τάσσου Παπαδόπουλου, σε περίοδο που πολλοί γλύφτες εντός και πέριξ της ΕΔΕΚ δεν την άφηναν να διαχωρίσει την πορεία της και να σημειοδοτήσει αυτόνομη πολιτική αντίθετη με την επερχόμενη ρατσιστική διζωνική, παρ΄ όλο που ο Βάσος Λυσσαρίδης ήδη από μερικά χρόνια πιο πριν έκρουε διορατικά τον κώδωνα κινδύνου. Ακόμη και μέχρι πρόσφατα κάποιοι από αυτούς ομιλούσαν υπέρ της "διζωνικής με ορθό περιεχόμενο". Αναγνωρίζω με χαρά ότι οι πλείστοι από αυτούς τους γλύφτες, καιροσκόπους και καριερίστες έχουν φύγει, εκδιωχθεί, και αποκοπεί από την ΕΔΕΚ! Συγχαίρω τη νέα της ηγεσία για αυτό το επίτευγμα και τον Δώρο Θεοδώρου που ως μέλος της "παλαιάς φρουράς" της ΕΔΕΚ συνεχίζει να δίνει την υποστήριξη του στη νέα διαδρομή του κόμματος.


Ας σημειωθεί ότι αυτά που γράφει πιο κάτω ο Δώρος Θεοδώρου για το Ζυριχικό Κράτος είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ με αυτά που έλεγε η Δημοκρατική Αντιπολίτευση και η Ενωτική Παράταξη επί εποχής Μακαρίου. Το Κράτος που γέννησε στην Κύπρο η Ζυρίχη δεν ήταν ένα απλό "λάθος". Εκείνο το Κράτος θεμελιώθηκε με αίμα, απαγωγές δημοσιογράφων, παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων που επέκριναν τις συμφωνίες Ζυρίχης. Επειδή εκφράστηκαν έτσι, τέσσερα άτομα ΦΟΝΕΥΘΗΚΑΝ από το Μακαριακό καθεστώς τότε, πολλά χρόνια πριν να προκύψει και κλιμακωθεί η ένοπλη αντιπαράθεση που κατέστρεψε τον τόπο μας: οι φονιάδες του καθεστώτος Μακαρίου - πολλά χρόνια ΠΡΙΝ να επιστρέψει ο Γρίβας στην Κύπρο και όταν ΔΕΝ υπήρχε ΕΟΚΑβ - σκότωσαν εν ψυχρώ τους ενωτικούς Νεοκλή Παναγιώτου, Ευριπίδη Νούρο, και Ανδρέα Παντελίδη απλώς και μόνο επειδή εκφράστηκαν ενάντια στις συμφωνίες της Ζυρίχης. Και δεν έμειναν εκεί: στραγγάλισαν την ηρωίδα Νίτσα Χατζηγεωργίου στο κρεββάτι της επειδή αυτή μιλούσε ανοικτά και "ανεξέλεγκτα" με κριτική ενάντια στην υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης. Δολοφονήθηκε μόνο και μόνο επειδή έλεγε αυτά που σήμερα έχει την άνεση να δημοσιεύει χωρίς φόβο ο Δώρος Θεοδώρου.
 
■ Επίσης με τρομοκρατεί η πρόσφατη τοποθέτηση του συγγραφέα για ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της αναδυόμενης μες τα πρόσφατα χρόνια κριτικής - κυρίως μέσα από το διαδίκτυο - εις βάρος του τότε Ζυριχικού καθεστώτος και ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της συνεχιζόμενης αποκάλυψης στοιχείων, τεκμηρίων, μαρτυριών και απόψεων που ρίχνουν ευθύνη στο καθεστώς Μακαρίου για τον ρόλο του στην δημιουργία της εμφύλιας σύγκρουσης που μας οδήγησε στην καταστροφή. Η φίμωση της ιστορικοπολιτικού λόγου με την βία του Κράτους ήταν εξ' αρχής αυτό που μας οδήγησε νομοτελειακά στην εμφύλια σύγκρουση• με εκπλήσσει και με πληγώνει το ότι τώρα ο συγγραφέας επιζητεί να επαναληφθεί αυτή η φίμωση. Αν θα επέλθει ποτέ Συμφιλίωση και κλείσιμο των π ληγών του παρελθόντως, αυτή ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ πρέπει να συμπεριλαβάνει και να εγγυείται την Ελευθερία στην έκφραση. Το να αποσιωπείται και να φιμώνεται η μια παράταξη για 60 χρόνια και η άλλη να επιβάλλει το δικό της αφήγημα δια της Κρατικής (ενίοτε και παρακρατικής) δύναμης, δεν πρόκειται ποτέ να φέρει Συμφιλίωση και Ενότητα στο λαό μας. Να η δημοσίευση του ανήμερα της θλιβερής επετείου της εισβολής:
 
Ελπίζω πως όσα ανέφερα πιο πάνω δίνουν ένα ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο αναφοράς μες το οποίο να μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα και οι τοποθετήσεις του Δώρου Θεοδώρου, αλλά και η δική μου συμφωνία μαζί του σε όσα εκφράζει. Και για τα οποία τον ευχαριστώ.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Ζυρίχη ή αποδοχή της διζωνικής;

🔷 Συχνά ακούμε συμπολίτες μας να διερωτούνται ποιο ήταν το κεφαλαιώδες σφάλμα της πλευράς μας που επέτρεψε να φτάσουν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Και είναι όντως κρίσιμο το ερώτημα αυτό, γιατί από την απάντηση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αντίδρασής μας και διόρθωσης της πορείας μας. Οι βασικές εκδοχές είναι δύο: Η Ζυρίχη και ο ένοπλος αγώνας που προηγήθηκε, ή η αποδοχή της τουρκικής απαίτησης για λύση στη βάση δύο κρατών: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ανήκω σε εκείνους που πίστεψαν ότι η λύση της Ζυρίχης ήταν μια κακή λύση διότι εμπεριείχε τα στοιχεία της διαίρεσης, του ρατσισμού και του διαχωρισμού στη βάση της θρησκείας και της εθνοτικής προέλευσης. Διότι επανέφερε την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, 82 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της και την πώλησή της στους Βρετανούς. Φοβόμουν αυτά που θ΄ακολουθούσαν. Και που ακολούθησαν. Όμως: Πρώτο, διερωτώμαι αν η Βρετανία δεν θα πραγματοποιούσε την απειλή της για εισβολή της Τουρκίας και διχοτόμηση της Κύπρου από τότε. Η εμπειρία από τα έργα και τις ημέρες της Βρετανικής αυτοκρατορίας σ' όλο τον κόσμο «φωνάζουν» ότι η Βρετανία αυτό θα έκανε. Όπως είχε κάνει ήδη σε πολλές άλλες χώρες πρώην αποικίες της. Δεύτερο: Διότι με τη λύση της Ζυρίχης αποκτούσαμε κρατική οντότητα με ό,τι αυτό σημαίνει. Θωρακιζόμαστε και έχουμε περισσότερες δυνατότητες άμυνας και αντίστασης.

Και όντως το 1964 μετά το πραξικόπημα της τ/κ κοινότητας από την ΤΜΤ και τους Τούρκους αξιωματικούς, με απόφαση των Η.Ε. η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμεινε στα χέρια των Ε/κ. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαλύθηκε. Παρέμεινε ως εξαιρετικής σπουδαιότητας ασπίδα προστασίας στα χέρια της ε/κ κοινότητας. Στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι το κρίσιμο λάθος ήταν όντως η Ζυρίχη, το ζήτημα τελειώνει. Αφορά μόνο το παρελθόν και τους ιστορικούς και δεν έχει να κάμει απολύτως τίποτε με το παρόν. Δεν συνεπάγεται καμιά δυνατότητα διόρθωσης της πορείας μας.

Όμως η άλλη εκδοχή της αποδοχής των τουρκικών προτάσεων για λύση του Κυπριακού είναι νομίζω το πραγματικό θέμα προς συζήτηση. Ο Μακάριος δέχτηκε την ομοσπονδία, τη δικοινοτική, διπεριφερειακή ομοσπονδία (όχι τη διζωνική), με την ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα έστεργαν προς μια ομοσπονδιακή λύση με σεβασμό των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση, που όπως έλεγε ο Κληρίδης, θα επέτρεπε την επιστροφή 130.000-140.000 προσφύγων στις εστίες τους και θα τερμάτιζε την κατοχή. Σύντομα όμως κατάλαβε τους πραγματικούς σκοπούς της Άγκυρας και στις 20 Ιουλίου 1977 διεκήρυξε την αντίσταση κατά των τουρκικών σχεδίων, ανεξαρτήτως χρόνου.

Μετά το θάνατό του και αφού ο Σπ. Κυπριανού  προσπάθησε δειλά να συνεχίσει αυτή την πολιτική, επικράτησαν τα κόμματα που εμπιστεύτηκαν τις καλές προθέσεις της Τουρκίας για δίκαιη λύση (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) κι έκτοτε το Κυπριακό έγινε δικοινοτικό πρόβλημα. Εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη για διεθνοποίηση και καταγγελία της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης, αναβαθμίστηκε με την πλήρη ανοχή κι ακόμα αποδοχή της δικής μας πλευράς το status  του Τ/Κ ηγέτη ως συμπροέδρου και το ψευδοκράτος ως συνιστών τμήμα του κράτους μας, που η Τουρκία δεν ήθελε να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά κάτι άλλο στο οποίο η ισότητα των δυο «κρατών» θα ήταν πλήρως κατοχυρωμένη. Κι έκτοτε δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Και η Τουρκία χαίρεται κι αγαλλιάται γιατί της δίνουν και επαίνους. Ώσπου τα πράγματα έφτασαν σε σημείο που δεν πάει άλλο. Και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Και όχι μόνο.

Πρέπει λοιπόν, αν θέλουμε να σώσουμε αυτή την πατρίδα, αυτό το κράτος, να καταλάβουμε ποιο ήταν το βασικό μας λάθος. Που δεν ήταν άλλο από την κοινή εκτίμηση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων ότι η Τουρκία έχει την καλή διάθεση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Της δώσαμε έτσι πολύ χρόνο να εδραιώσει τη θέση της ανενόχλητη στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να κουβαλήσει εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους, αλλάζοντας εντελώς τη δημογραφία του κατεχόμενου τμήματος, να εξισλαμίσει, να ελέγξει πλήρως την οικονομική, την εκπαιδευτική, τη θρησκευτική και γενικά όλη τη κοινωνική ζωή των Τ/Κ.

Κι αφού εδραίωσε τη θέση της εδώ, άρχισε την επέκτασή της προς όλες τις κατευθύνσεις, βάζοντας τα πλέον με πολλούς σ΄ ολόκληρη την περιοχή. Με όλους καλύτερα. Και τώρα τι κάνουμε;

Αν εντοπίσαμε το κρίσιμο λάθος, ας το διορθώσουμε. Ας αλλάξουμε πορεία. Ας ενισχύσουμε την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική θέση μας με όλα τα προσφερόμενα μέσα. Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε οι ισχυροί αν ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε σταθερά κι αταλάντευτα τα δίκαιά μας και τα εναρμονισμένα με άλλα ισχυρά κράτη συμφέροντά μας. Τώρα.

02 Αυγούστου 2020

Δώρος Θεοδώρου
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

■ Ζυρίχη ή αποδοχή της διζωνικής;
https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/989414/zyrichi-i-apodochi-tis-dizonikis

■ Ένα πολύ σύντομο βίντεο
με την πιο σημαντική ίσως τοποθέτηση του Δώρου Θεοδώρου:
https://www.youtube.com/watch?v=WFJb52-LZ28


🔷 ΦΟΝΟΙ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ σε καθεστώς συστηματικής φίμωσης

■ Νίτσα Χατζηγεωργίου, «το ιερό σκεύος» του αγώνα της ΕΟΚΑ
https://nikospa.wordpress.com/2018/03/18/%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%82-3

Όσον αφορά τους φόνους των Νεοκλή Παναγιώτου, Ευριπίδη Νούρου, και Ανδρέα Παντελίδη απλώς και μόνο επειδή εκφράστηκαν ενάντια στις συμφωνίες της Ζυρίχης, ο ειλικρινής ερευνητής την σήμερον ημέρα βρίσκει εύκολα το τι συνέβηκε, και σε ποιό κλίμα σκοτώθηκαν, και το πως έγινε η συγκάλυψη αυτών των φρικτών εγκλημάτων.

Να δύο χρήσιμες αφετηρίες:
■ Νούρος και Παναγιώτου: Δύο από τα θύματα της μισαλλοδοξίας
https://nikospa.wordpress.com/2015/08/16/%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b8%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84

και
■ «Άπαντες συνεφώνησαν: Παναγιώτου και Νούρος να εκτελεσθούν!..»
https://nikospa.wordpress.com/2017/08/16/%ce%ac%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%86%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9

Για τον φόνο του Ανδρέα Παντελίδη:
https://vithoskopio.wordpress.com/2019/03/09/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%AE%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D

~~~~~~~~~~~~~~~~~  


No comments:

Post a Comment