Monday 22 July 2019

Μαρί: Υπερασπίζοντας τους Νεκρούς από το Τοξικό Δηλητήριο της Κατευθυνόμενης Προπαγάνδας

{ Στου Μαρί την ολόμαυρη ράχη...}

Στους 13 νεκρούς, τους 62 τραυματίες και τους αγαπημένους τους

Εισαγωγή:

Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, τις πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2011, κινητοποιήθηκε ένας ασύλληπτος μηχανισμός συγκάλυψης. Ο μηχανισμός αυτός βασίστηκε στην καταστροφή μαρτυρικού υλικού, την απειλή μαρτύρων και την σπίλωση νεκρών.

Σκοπός του παρόντος είναι να αναδείξει την δράση αυτού του μηχανισμού, να φωτογραφίσει τους «διανοούμενους», τις πηγές και το «ήθος» του και τέλος να υπερασπίσει τους νεκρούς που δεν μπορούν να απαντήσουν στην λάσπη και την προπαγάνδα που επιστρατεύεται για να αποσειστούν οι ευθύνες του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του μηχανισμού που κυβέρνησε τον τόπο κατά την θητεία του.

Ελπίδα του γράφοντος είναι να εισαχθούν στο δημόσιο λόγο γνώσεις και επιχειρήματα τα οποία θα βοηθήσουν να σιγήσουν οι σύγχρονοι Γκαιμπελίσκοι που λυμαίνονται τον δημόσιο βίο και δεν διστάζουν να καννιβαλίσουν ακόμη και νεκρούς για να προωθήσουν τα ψευδή και ανήθικα αφηγήματά τους.

Η έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011 ήταν το αποκορύφωμα πολιτικής και κρατικής αναλγησίας. Η εγκληματική ανεπάρκεια, πολιτική και άλλη γύρω από το θέμα της κατάσχεσης, της φύλαξης και της κατάληξης του φονικού φορτίου στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί έχει τεκμηριωθεί τόσο στο πόρισμα Πολυβίου όσο και στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Εισηγούμαι σε όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων αλλά και της εγκληματικής ανεπάρκειας του κυβερνητικού μηχανισμού να τα μελετήσουν στις πηγές που παρατίθενται στο τέλος του παρόντος. Στο μαρτυρικό υλικό της δίκης βρίσκονται αρκετά από τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που φωτίζουν αυτή την ανεπάρκεια, όσα δεν μπόρεσε να καταστρέψει ο μηχανισμός συγκάλυψης. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και καθώς και άλλων τοπικών και διεθνών φορέων και παρά τις διάφορες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία για καταστροφή, απομάκρυνση και εκποίηση του φονικού φορτίου, η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή να πράξει με βάση οποιαδήποτε από τις εισηγήσεις. Η έκρηξη ήταν η φονική κατάληξη αυτής της άρνησης.

Πώς η ανάγκη γίνεται «ιστορία» - Μια άλλη εξήγηση του τίτλου της βιογραφίας του πρώην Προέδρου
Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης κινητοποιήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός συγκάλυψης αυτής της τεράστιας πολιτικής ευθύνης αλλά και της προσωπικής ευθύνης πολλών από τους πρωταγωνιστές.

Σε δημόσια δήλωση μπροστά από το προεδρικό και δυο εβδομάδες μετά την έκρηξη, ο τότε ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Ρίκκος Μαππουρίδης προέβη σε ασύλληπτου μεγέθους καταγγελίες:

Μεταξύ άλλων ο ομιλητής αναφέρει πως "δεκαπέντε μέρες μετά, δεν έχουμε ακούσει να έχει προχωρήσει καμμιά προσπάθεια διαφύλαξης του μαρτυρικού υλικού"!

"Είχαμε καταγγελίες", λέει "ότι την πρώτη νύκτα στο Υπουργείο Άμυνας Συνταγματάρχης περισυνέλεγε έγγραφα". Και προχωρά εξηγώντας πως αυτό το έγκλημα συγκάλυψης ΔΕΝ διερευνήθηκε.

"Είχαμε καταγγελίες, ότι την τρίτη νύκτα μιά μηχανή μασούσε χαρτιά"!

"Έχουμε καταγγελίες, ότι τη δεύτερη μέρα στο πρωί στη βάση στο γραφείο του αείμνηστου πατέρα του Νικόλα" [Αρχηγού του Ναυτικού Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη] "κάποιοι έκαναν έρευνες και μάζευαν έγγραφα πριν πάει εκεί η Αστυνομία".

Παρακαλούμε δείτε τις δηλώσεις του στο βίντεο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=eJ_cpPcoxJYΤο βίντεο είναι παραγωγή της ομάδας Γροθιά TV, που είναι αδελφή οργάνωση της Σοσιαλιστικής ομάδας Εμπροσθοφύλακας.

Εναλλακτική διεύθυνση γιά το ίδιο βίντεο:
http://vimeo.com/27041329


Ο μηχανισμός συγκάλυψης περιλάμβανε την καταστροφή ή/και την παραποίηση εγγράφων και την τρομοκρατία μαρτύρων (1). Καμία από τις επώνυμες καταγγελίες σε αστυνομία και ΚΥΠ δεν διερευνήθηκε, ουδείς προσήχθη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι δράστες απόλαυσαν μίας ιδιότυπης ασυλίας από το κράτος.

Επιπρόσθετα με την άμεση δράση εξαφάνισης στοιχείων, επιστρατεύτηκαν από το καθεστώς «διανοούμενοι» που έδωσαν το στίγμα της πορείας που θα ακολουθείτο.

Τρεις μέρες μετά την έκρηξη ο  Γρηγόρης Ιωάννου έδωσε την ιδεολογική κατεύθυνση της υπεράσπισης:


«Εφορτώσαν της Κυπριακής Δημοκρατίας τα πυρομαχικά. (το ποιοι, πως τζιαι γιατί εξηγά το ο λινοπάμπακος http://sirmastocomputer.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html  . Ο τόπος που επιλέγηκεν προφανώς ήταν λανθασμένος. Αν τα εβάλλαν κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα ήταν ακόμα σιηρόττερα. Τα της φύλαξης τζιαι της συντήρησης όμως ήταν δουλειά του στρατού – δηλαδή της Εθνικής Φρουράς – τζείνου του θεσμού που εσυγκροτήθηκε μέσα που τες εθνικιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του 63, που έκαμεν το πραξικόπημα το 74 με αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή, που βασιλεύκει το παράλογο, που διοικούν οι ηλίθιοι, που κάμνουν διάφοροι την μπάζα τους με τες μίζες, που καλλιεργείται ο πατριαρχικός τζιαι ο εθνικιστικός λόγος στους πολίτες που μετατρέπουνται σε στρατιώτες, μαθαίνουν δηλαδή να υπακούν διαταγές τζιαι να σκοτώνουν τζιαι που συντηρείται επί του εδάφους η διχοτόμηση τζιαι ο εθνοτικός ανταγωνισμός.

Η απώλεια της ζωής εν πάντα τραγική. Μια φορά σε “καιρό ειρήνης”, σιήλλιες φορές στον πόλεμο! Η προσπάθεια άντλησης πολιτικής υπεραξίας που τα πτώματα που την Δεξιά (στο σύνολο της!) εν αισχρότατη. Η συνύπαρξη τζιαι η συμπαράταξη φιλελευθέρων με την ακροδεξιά τζιαι στον δρόμο πλέον, με την συντηρητική, χριστιανική τζιαι εθνικιστική τάση να βάλλει τζιαι το πλαίσιο μάλιστα, εν ιδιαίτερα λυπηρή εξέλιξη. Εφανήκαν δυστυχώς τα όρια του προοδευτισμού της μερίδας τζείνης της δεξιάς που έδειξεν τουλάχιστον την περίοδο 2004-2009 ότι εμπορούσεν να αποτελέσει μια ελπίδα.

Η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση εν σοβαρή. Κανούν τα μουσκουρούθκια! Άμεση συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους για ηλεκτροδότηση της νότιας Κύπρου που την βόρεια! Να ξεκινήσει σήμερα η απαγκίστρωση, η καταστροφή των εξοπλισμών τζιαι η αποστρατικοποίηση τζιαι να προχωρήσουμεν επιτέλους σε συμφωνία λύσης του Κυπριακού τζιαι επανένωση της χώρας. Πλήρης αφοπλισμός, τωρά! Ούτε όπλα, ούτε πυρομαχικά, ούτε θανάτους! Παράδειγμα ειρήνης για την Μέση Ανατολή, όι στρατιωτική αποθήκη για πολεμικούς ανταγωνισμούς, είτε εθνοτικούς είτε γεωπολιτικούς!» (2).

Ο καθηγητής  πανεπιστημίου με θητεία στο πανεπιστήμιο Κύπρου και το πανεπιστήμιο "Frederic" χρησιμοποίησε τους θανάτους για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και να στρέψει τα πυρά στην Εθνική Φρουρά. Δέκα μέρες μετά συνέχισε την διάχυση της χολής και του όξους συνεχίζοντας την στοχοποίηση της.

«Καλάν πολλοί φαίνεται να μεν καταλάβουν ότι έννεν μοναρχία το πολιτικό σύστημα, ότι υπάρχει μια μεγάλη δομή δαμέ, ένας σαπιμένος κρατικός μηχανισμός, μια Εθνική Φρουρά επικίνδυνη βασικά για την ε/κ κοινότητα, τεχνοκράτες, σύμβουλοι τζιαι μονιμάες, πολλοί ανθρώποι δηλαδή που εμπλακήκαν άμεσα στην ιστορία της εγκληματικά κακής φύλαξης των πυρομαχικών. Καλάν υπάρχει μια ανάγκη μέσα σε τούτην την κοινωνία όπου ο αρρωστημένος εθνικισμός εν διάχυτος, για παραγωγή ηρώων τζιαι μια έντονη θρησκοληψία που λογοκρίνει κάθε ορθολογισμό τζιαι επενδύει συναισθηματικά τζιαι μυθοποιητικά τες υστερίες. Αλλά γιατί τόση ένταση τζιαι τόση αποκλειστική εστίαση στον επικεφαλής της κυβέρνησης όπου η όποια ευθύνη δική του, αν υπάρχει θα είναι έμμεση, τζιαι όι σε κατευθύνσεις όπως η Εθνική Φρουρά, όπου η ευθύνη είναι άμεση;» (3)


Κατά τον καθηγητή η άμεση ευθύνη ανήκε στην «επικίνδυνη Ε.Φ.». Ο καθηγητής δεν περίμενε καν να θαφτούν οι νεκροί προτού εξαπολύσει την προπαγάνδα του.

Από την αρχή έγινε φανερό ότι το καθεστώς και οι παρατρεχάμενοι του θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να αποσείσουν την ευθύνη από τον τότε Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ακόμη και την σπίλωση των νεκρών!

Στον δρόμο που χάραξε ο Γρηγόρης Ιωάννου συνέχισε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού:

«Tον Σεπτέμβριο του 2011, δύο μήνες μετά από την έκρηξη στο Μαρί, ο Άντρος Κυπριανού είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γερμανία και συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ηγέτη τότε των Σοσιαλιστών και μετέπειτα Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μόλις μπήκα στο γραφείο του», είχε εξιστορήσει κάποτε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «μού είπε, μα τι συνέβη εκεί στην Κύπρο και κάνετε τόση φασαρία, μαζεύεται ο κόσμος έξω από το προεδρικό… Του είπα, του εξήγησα τα συμβάντα και είπε, μα ξέρεις, τέτοιες εκρήξεις στη Γερμανία γίνονται αρκετές κάθε χρόνο. Γίνεται, στήνεται μια επιτροπή, δικάζει τους στρατιωτικούς και το θέμα έληξε. Ε, τώρα γιατί στην Κύπρο (πρόσθεσε ως καταληκτική ουρά στην εξιστόρησή του ο Άντρος Κυπριανού) κάποιοι θέλουν να προσδώσουν άλλες διαστάσεις, είναι θέμα δικό τους...» (4).

Στο ίδιο μοτίβο συνέχισε και η πρώτη κυρία Έλση Χριστόφια η οποία σε συνέντευξη της τον Απρίλιο του 2012 στο κρατικό κανάλι είπε:

«Έχω έναν θυμό μέσα μου εξαιτίας αυτής της κατάστασης, γιατί αυτή η ευθύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, αλλά και γι’ αυτούς που φύλαγαν τα εκρηκτικά, δεν ανήκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (…). Έπρεπε ο Πρόεδρος να κάτσει εκεί και να προσέχει τα εκρηκτικά; Ήταν ευθύνη του στρατού. Τις τελευταίες ώρες, τις κρίσιμες, που ήταν οι δυνατές οι εκρήξεις, εκείνοι οι άνθρωποι, που ήταν υπεύθυνοι εκεί γι’ αυτό το πράγμα, δεν έπρεπε να διώξουν όλους και να φύγουν και οι ίδιοι; Γιατί κάλεσαν κόσμο μέσα και είχαμε τα θύματα; Εάν έδιωχναν τον κόσμο δεν θα υπήρχε κανένας νεκρός» (5).

Από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας έγινε σε όλους μας φανερό ότι τα μόνιμα μέλη της Εθνικής Φρουράς που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος μαζί με τους ηρωικούς πυροσβέστες, θα ήταν για το «κόμμαν τζιαι τα μάθκια τους» αλλά και τους παρατρεχάμενούς τους ο αποδιοπομπαίος τράγος που θα κάλυπτε την δική τους ανικανότητα. Και ο διοικητής του Ναυτικού ο επίσημος πλέον στόχος του μηχανισμού συγκάλυψης. Η στοχοποίηση του διοικητή του Ναυτικού έφτασε σε τέτοιο επίπεδο ώστε σήμερα να εμφανίζονται αναρτήσεις όπως τις πιο κάτω στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ναι αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας…


 { Κατέχουμε τα ονόματα όλων των σχολιαστών και μπορούμε να τα διαθέσουμε σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο τα επιθυμεί }Τρία χρόνια μετά την έκρηξη η ιστοσελίδα «Δέφτερη Ανάγνωση», η οποία σχετίζεται με τον καθηγητή Γρηγόρη Ιωάννου συνέχισε την σπίλωση του Ανδρέα Ιωαννίδη μεταφέροντας την και σε νέα επίπεδα αποδίδοντας τις ευθύνες για τους θανάτους στον νεκρό διοικητή του Ναυτικού!:

«Ο διοικητής της μονάδας, όπως έδειξαν όλα τα τεκμήρια-μαρτυρίες, όχι μόνο δεν διέταξε εκκένωση αλλά αντίθετα διέταξε ανάκληση προσωπικού – και από τις μαρτυρίες φαίνεται να είναι εκείνος ακριβώς που έδωσε "οδηγίες" να πάνε οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν κοντά στα φλεγόμενα κοντέινερ»(6).

Ο μηχανισμός συγκάλυψης ακολούθησε τη γνωστή Γκαιμπελική μέθοδο της συνεχούς λάσπης ώστε να τροφοδοτήσει τους οπαδούς του κόμματος με το απαραίτητο μίσος για τον νεκρό και να αποσείσει την όποια ευθύνη από τον πρόεδρο. Μπορείτε να δείτε πιο κάτω το αποτέλεσμα.Η ιστοσελίδα προχώρησε εισάγοντας στον δημόσιο βίο και την έννοια της «δολιοφθοράς», για να αποκλείσει την επίσημη εκδοχή της αυτοανάφλεξης. Για να το πράξει επικαλέστηκε τα λόγια «του Δρ Τάκη Φελλά, [sic] εφευρέτη επιστήμονα με διεθνή αναγνώριση», σύμφωνα με τα λόγια της ιστοσελίδας (6). Σε μία κατευθυνόμενη συνέντευξη στην «Δέφτερη Αναγνωση» ο δρ. Φελλάς εισήγαγε την έννοια της δολιοφθοράς»!

«Πριν λίγους μήνες, σας είχα δει σε τηλεοπτικό κανάλι στη Κύπρο και είχατε μιλήσει, ανάμεσα σε άλλα, για το τραγικό ατύχημα στο Μαρί. Μου είχε κάνει εντύπωση η σιγουριά με την οποία είχατε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν ήταν ατύχημα. Μπορείτε να μας πείτε, ξανά, λίγα λόγια γι αυτό;

Όλη η φυσική που ξέρω, όλα αυτά τα 35 χρόνια, μου λέει ότι το πόρισμα το οποίο έγινε στη Κύπρο από τον κ. Πολυβίου, τον οποίο είχε διορίσει η τότε Κυβέρνηση, δεν μπορούσε να ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Διαβάζοντας την έκθεση Πολυβίου, η πρώτη γραμμή λέει ότι η έκρηξη στο Μαρί έγινε από αυτοανάφλεξη της πυρίτιδας. Αυτή η πρώτη, λοιπόν, γραμμή εμένα με χτυπά στο κεφάλι σαν τη μεγαλύτερη ουτοπία όλων των εποχών!

Ουτοπία;

Εννοώ κάτι το αδύνατο! Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί! Σαν να λέμε, είδα ένα γάιδαρο να πετά στον ουρανό με φτερά! Επειδή η αυτοανάφλεξη χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να συμβεί. Η πυρίτιδα μόνο στους 319 βαθμούς Κελσίου μπορεί να ανάψει, να πάρει φωτιά.  Στο Μαρί πήρε φωτιά, έστειλαν τους πυροσβέστες και μετά έγινε η έκρηξη. Έγινε αυτοανάφλεξη, δηλαδή φωτιά της πυρίτιδας. Αυτό για να γίνει από μόνο του θα έπρεπε να είχαμε 319 βαθμούς Κελσίου! Η βενζίνη ανάβει μόνη της σε 90 βαθμούς Κελσίου, αλλά με 45 βαθμούς Κελσίου στη Κύπρο, δεν θα δεις την βενζίνη να ανάβει από μόνη της! Η πυρίτιδα, εδώ και 50 χρόνια υπάρχει και σε στρατόπεδα της Κύπρου και δεν έγινε ποτέ καμία αυτοανάφλεξη!

Άρα όσοι είχαν πει ότι ήταν ακίνδυνα τα κιβώτια εκεί, είχαν δίκαιο;

Ναι, είχαν δίκαιο, δεν γίνεται να πάθει αυτοανάφλεξη η πυρίτιδα, ήταν για τρία χρόνια εκεί. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν κάποιος θα αποφασίσει να κάνει σαμποτάζ...

Άρα ήταν κακόβουλη ενέργεια;

Ναι.....Το ατύχημα στο Μαρί δεν προκλήθηκε μόνο του!»

Για να προσδώσει κύρος στην μαρτυρία του δρ. Φελλά η ιστοσελίδα επικαλέστηκε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο ο μάρτυρας περιγραφόταν ως «άνθρωπος πληθωρικός, επιστήμονας με περγαμηνές, εφευρέτης στο διάστημα και ταξιδευτής στη γη» (7).

Ο «εφευρέτης-επιστήμονας» προσφέρει και εξηγήσεις για το πώς έγινε η «δολιοφθορά» επικαλούμενος και ακτίνες «λέηζερ από το διάστημα»"

«Κάποιοι λένε ότι ήταν και μια καλή ευκαιρία για την αντιπολίτευση για να αναγκάσει τον Πρόεδρο σε παραίτηση.

Δεν πιστεύω πως αυτοί θα έφτανα σε αυτό το άκρο! Πιστεύω πως ήταν ξένος παράγοντας (Τουρκία, Αμερική, Αγγλία ή Ισραήλ), ή ακόμα και πράκτορες της Συρίας, από τους Αντάρτες. Επίσης, επιστημονικά, με λέηζερ από το διάστημα μπορείς να δημιουργήσεις ανάφλεξη. Υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία για να το προκληθεί αυτό με λέηζερ» (6).

Η εκδοχή του δρος. Φελλά και της «Δέφτερης Ανάγνωσης» έγινε στην συνέχεια και η επίσημη εκδοχή του ίδιου του πρώην Προέδρου της δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Βέβαια ο δρ. Φελλάς δεν απέδωσε καμία ευθύνη στον διοικητή του Ναυτικού. Αυτό το φρόντισε ο παρακομματικός μηχανισμός.

Ο Πρόεδρος παρακολούθησε τον δρα Φελλά στο πρόγραμμα της γνωστής «παραψυχολόγου» και «ερευνήτριας των μεταφυσικών» Aggil Loupescou, τον γνώρισε και πείστηκε ότι «μια τυχαία έκρηξη και αυτοανάφλεξη δεν μπορούν να συμβούν στις 4 το πρωί με την ομίχλη και την υγρασία» (8).

Δείτε παρακαλώ προσεκτικά το βίντεο της συνέντευξης του πρώην Προέδρου της δημοκρατίας στην δημοσιογράφο Αιμιλία Κενεβέζου στο οποίο ο εκλιπών υιοθετεί πλήρως τον ισχυρισμό ενός «ξένου δάκτυλου» ο οποίος ανατίναξε τα εμπορευματοκιβώτια, μετατρέποντας την ανάγκη εξιλέωσης του σε «ιστορία». Η συνέντευξη του είναι ένα μνημείο συνωμοσιολογίας. Το κίνητρο του «ξένου δάκτυλου»;: να «φύγει ένας κομμουνιστής από την εξουσία»!

Η έκρηξη στο Μαρί δεν ήταν τυχαία αποκάλυψε ο Δημήτρης Χριστόφιας
https://www.youtube.com/watch?v=np50qkuP--E&t=186s&pbjreload=10

Με την υιοθέτηση της σπίλωσης της Εθνικής Φρουράς και των νεκρών ως υπευθύνων για τους θανάτους και την πρόταξη της θεωρίας συνομωσίας από τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο και τους παρατρεχάμενούς του, η συγκάλυψη των πολιτικών και προσωπικών ευθυνών του ιδίου και του προσωποπαγούς κυβερνητικού μηχανισμού ολοκληρώθηκε. Ο πρώην Πρόεδρος ήταν σαφώς αθώος σύμφωνα με τον ίδιο, τον κομματικό του μηχανισμό, τους «διανοούμενους» και τους «ειδικούς».

Ένοχοι οι νεκροί αλλά και ο «ξένος δάκτυλος» που ήθελε «να φύγει ένας κομμουνιστής από την εξουσία». Η ανάγκη έγινε «ιστορία». Οι δε καννίβαλοι εντός εκτός και επί τα αυτά του κόμματος συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βυσσοδομούν συνωμοτώντας πάνω από τα πτώματα των θυσιασθέντων.

Προς τιμήν του πάντως ο πρώην Πρόεδρος ουδέποτε κατηγόρησε οποιονδήποτε Ελληνοκύπριο ή/και νεκρό της 11ης Ιουλίου.

Υπερασπίζοντας τους νεκρούς

Μπροστά στην αισχρή προπαγάνδα που έκτισε η συγκάλυψη, οι νεκροί και οι οικείοι τους υπόκεινται μέχρι σήμερα τα δεινά του μηχανισμού συγκάλυψης που στήθηκε για να αποποιηθεί των ευθυνών του ο πρώην πρόεδρος και ο μηχανισμός με τον οποίο κυβερνούσε. Είναι λοιπόν καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να υπερασπίσει την μνήμη και την θυσία τους αποτρέποντας τον καννιβαλισμό που επιχειρείται μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα σε ένα κόσμο ψεμάτων μέγιστο καθήκον μας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της Αλήθειας.

Οι ευθύνες της Εθνικής Φρουράς μέσα από το ιστορικό της δίκης και τις αποδεκτές μαρτυρίες

Ολόκληρη η διαδικασία πριν από την έκρηξη είναι μία αγωνιώδης προσπάθεια των ευσυνείδητων στελεχών της Εθνικής Φρουράς για να προειδοποιήσουν για τους τεράστιους κινδύνους που ελλόχευαν με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για φύλαξη του φονικού φορτίου. Παρά τον όγκο εγγράφων που κατέστρεψαν οι επίορκοι πράκτορες της πολιτικής ηγεσίας που δρούσαν μέσα στο στράτευμα διασώθηκαν οι μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην δίκη. Είναι οι μαρτυρίες που έγιναν κοινώς αποδεκτές ή αποτέλεσαν κοινό τόπο ή πού δεν αμφισβητήθηκαν. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις μαρτυρίες στην πηγή στο τέλος του παρόντος που αφορά την δίκη.

Ακολουθεί το ιστορικό μίας αγωνιώδους αλλά άκαρπης προσπάθειας. Όλο το ιστορικό που θα διαβάσετε, όλες οι μαρτυρίες και όλες οι αναφορές σε γραπτά κείμενα βρίσκονται στην «Ολοκληρωμένη Απόφαση Κακουργιοδικείου για την Τραγωδία στο Μαρί» που παρατίθεται αυτούσια στις Πηγές-Σημειώσεις στο τέλος του Παρόντος. Οι σημειώσεις με έντονα γράμματα είναι του γράφοντος.

Στις 29 Ιανουαρίου του 2009 ο αρχηγός ΓΕΕΦ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εκφόρτωση του πλοίου στην Κύπρο. Παρά τις διαφωνίες του η πολιτική απόφαση ήταν να εκφορτωθεί.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 ενημερώνεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή «η οποία συντάχθηκε με λεκτικό που υποδείχτηκε από το Προεδρικό και το κείμενο της δόθηκε για έλεγχο και διορθώσεις στο Προεδρικό πριν αποσταλεί», σύμφωνα με μαρτυρίες τόσο του τότε ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού όσο και του Γενικού Διευθυντή (Γ.Δ.) του ΥΠΕΞ Νίκου Αιμιλίου. Επειδή η επιστολή ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενη επιστολή ο μόνιμος αντιπρόσωπος μας στον ΟΗΕ ζήτησε εξηγήσεις επικοινωνώντας με τον Γ.Δ. « ζητώντας του οδηγίες ως προς τα επιχειρήματα που θα προέβαλλε εάν ερωτάτο σχετικά.  Ο Ν. Αιμιλίου του είπε «δεν είμαστε εμείς που ετοιμάσαμε την επιστολή, πέρασε από ψηλότερα και οι οδηγίες είναι να την υπογράψεις και να την στείλεις», αφήνοντας τον να αντιληφθεί ότι το ζήτημα «πέρασε» από το Προεδρικό και τη Νομική Υπηρεσία.»

Στις 6 Φεβρουαρίου 2009 σε σύσκεψη ο Πρόεδρος της δημοκρατίας

«σημείωσε πως από την ενημέρωση που έχει λάβει μέχρι τώρα, φαίνεται πως το φορτίο είναι πρώτες ύλες για την κατασκευή πυρομαχικών και άλλων υλικών.  Ως εκ τούτου φαίνεται πως στην υφιστάμενη του μορφή και εφόσον τύχει της κατάλληλης φύλαξης και προστασίας, δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο». 

Δεν αναφέρεται ποιος του έκανε αυτή την ενημέρωση.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2009 το φορτίο εκφορτώνεται στην ναυτική βάση στο Μαρί. Αργότερα τοποθετείται στην τελική του θέση με τρόπο που παραβίαζε πάγιες διαταγές για τον τρόπο φύλαξης πυρομαχικών. Γραπτά τεκμήρια για το ποιοι πήραν τις αποφάσεις, για τον τρόπο τοποθέτησης και ποιοι έδωσαν τις διαταγές δεν υπάρχουν. Πιθανώς να τα έφαγε μία από τις μηχανές καταστροφής εγγράφων που σύμφωνα με μαρτυρίες δούλευαν ανεμπόδιστα μέχρι και την Τρίτη μέρα μετά την έκρηξη.

Στις 28 Μαΐου 2009 ο νέος αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης προειδοποιεί γραπτώς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΜ. Ανάμεσα σε άλλα γράφει:

• « Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδραση τους σε ψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης – αλλοίωσης ή και αυτανάφλεξης.

• Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

• Υπόψη ότι σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στη κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).

• Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα κατάσχεσης του φορτίου.

• Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».  

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Π. Καρεκλάς δίδει εντολές προς τον προϊστάμενο του Τομέα Έργων Π.Στυλιανίδη :

«Παρακαλώ όπως μέχρι 18.6.09 έχω Σημείωμα, αφού διερευνήσετε το θέμα και μιλήσετε και με άλλους σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκποιηθούν, εφόσον ληφθεί πολιτική απόφαση ότι μπορεί να εκποιηθεί.»

Λαμβάνει στις 15 Ιουνίου του 2009 απάντηση από τον Π. Στυλιανίδη:

«Έχω μιλήσει τόσο με το Ναυτικό, όσο και με Διεύθυνση Υλικού Πολέμου Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΔΥΠ) αλλά και με Τελωνείο και υπάρχει ομοφωνία ότι θα πρέπει να ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα αν μπορεί η Κ.Δ. να εκποιήσει υλικά που είναι ελεγμένα και απαγορευμένα. Αν μας δοθεί το πράσινο φως νομικά τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε το Υπουργικό Συμβούλιο (Υ.Σ.) και αν δοθεί και από εκεί η έγκριση να προχωρήσουμε.»

Στις 19 Ιουνίου 2009 η Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων απέστειλε επιστολή προς τους Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γ.Δ. ΥΠΑΜ, Γ.Δ. ΥΠΕΞ και Γ.Δ. ΥπΟικ., με την οποία πληροφορούσε ότι το φορτίο του πλοίου είχε δεόντως δημευθεί σύμφωνα με την Τελωνειακή Νομοθεσία και ζητούσε τη λήψη τελικής απόφασης σχετικά με τη διάθεση του, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία, υπήρχαν τρεις λύσεις: α) Η καταστροφή του φορτίου β) Η διάθεση του για κάλυψη των αναγκών δημοσίων υπηρεσιών όπως η Εθνική Φρουρά, και γ) Η πώληση του σε δημόσιο πλειστηριασμό.

Ενόψει του ταξιδιού του Προέδρου στην Συρία, που θα γινόταν στο τέλος Αυγούστου, συγκαλείται στο Προεδρικό σύσκεψη στις 6 Αυγούστου 2009. Στο πρακτικό της σύσκεψης καταγράφονται νέες προειδοποιήσεις και εισηγήσεις της Εθνική Φρουράς:

«Η ΕΦ υπογράμμισε ότι δεν ήταν στην αποστολή της η επίβλεψη του φορτίου και ανέφερε ότι η πυρίτιδα θα μπορούσε να καταστραφεί σχετικά εύκολα.  Ειδικότερα ο ΓΔ/ΥΠΑΜ τόνισε ότι η απόφαση για φύλαξη του φορτίου από την ΕΦ ήταν προσωρινή λύση και ότι εμπερικλείονταν κίνδυνοι από τη φύλαξη της πυρίτιδας.»

Ο ΓΔ ΥΠΕΞ ενημέρωσε ότι επιθυμία ΠτΔ και ΥΠΕΞ ή επιθυμία της Κυβέρνησης  ήταν να συνεχιστεί η υφιστάμενη πρακτική τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο 2009 (πέρας επίσκεψης ΠτΔ στη Συρία και ΓΣ ΟΗΕ) και ότι δεν υπήρχε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το ταξίδι του προέδρου στην Συρία όπου και σύμφωνα με το επίσημο πρακτικό:

«Ο ΠτΔ έθεσε τις θέσεις της Κυπριακής πλευράς και διαβεβαίωσε ότι «το φορτίο δεν θα δοθεί σε οποιονδήποτε και θα παραμείνει φυλαγμένο στη Κύπρο, μέχρις ότου είναι δυνατή η επιστροφή του στη Συρία ή το Ιράν»».

Στις 4 Νοεμβρίου 2009 ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επανέρχεται αποστέλλοντας νέα επιστολή προς τον Γ.Δ. του ΥΠΑΜ. η οποία καταλήγει ως εξής:

«Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειες σας για την λήψη τελικής απόφασης».

Ακολουθεί επιστολή εκ μέρους του Γ.Δ. του ΥΠΑΜ προς τον Γ.Δ. του ΥΠΕΞ οι οποία δεν απαντάται! Στην επιμονή του με νέα επιστολή λαμβάνει τελικά απάντηση από τον Γ.Δ. του ΥΠΕΞ:

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημ. 23 Νοεμβρίου 2009 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».
 Πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει καμία εξουσία ή δικαιοδοσία να διατάζει την ΕΦ παρά μόνο σε περίπτωση επιχειρήσεων της ΕΦ εκτός Κύπρου.

Είναι πασιφανές ότι η Εθνική Φρουρά και το προσωπικό της στο υψηλότερο της επίπεδο αντιτάχθηκε, από την πρώτη στιγμή, στην εκφόρτωση και στην διαδικασία φύλαξης του φορτίου. Επίσης είναι πασιφανές ότι οι «πολιτικοί λόγοι» για την κράτηση και φύλαξη του φορτίου δέσμευαν την δύναμη. Οι επικριτές της δύναμης φαίνονται να αγνοούν τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το στράτευμα!

Οι διαμαρτυρίες της Εθνικής Φρουράς φτάνουν μέχρι την Γενική Ελέγκτρια της δημοκρατίας η οποία τις καταγράφει σε επιστολή της προς το ΥΠΑΜ στις 27 Ιουλίου του 2010:

«Το ΓΕΕΦ σε επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει τις ανησυχίες του ως προς την διάθεση, επί καθημερινής βάσης, αριθμού στελεχών και οπλιτών για τη φύλαξη του φορτίου, οι οποίοι απαλλάσσονται από τα λοιπά τους καθήκοντα, την αποθήκευση του φορτίου σε υπαίθρια στοιβάδα, όπου εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής του καθώς και ως προς το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από πυρίτιδα διαφόρων ειδών των οποίων η σύνθεση και η αντίδραση τους σε ψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις  οποίες προτίθεστε να προβείτε για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων που παρουσιάζονται από την υπαίθρια φύλαξη του φορτίου."

Δεν λαμβάνει απάντηση.

Συνεχίζει να ενοχλεί με νέα επιστολή στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 και λαμβάνει την εξής αμίμητη απάντηση στις 13 του μηνός από τον αναπληρωτή Γ.Δ. του ΥΠΑΜ:

«επιβεβαιώνουμε το περιεχόμενο των παραγράφων αυτών και δεν επιθυμούμε να διατυπώσουμε οποιεσδήποτε απόψεις επί του περιεχομένου στο παρόν στάδιο».

Την ίδια εποχή ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Λεωνίδας Παντελίδης λαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της καταστροφής του φορτίου και συγκαλεί συνάντηση με επιτελείς της ΕΦ. Στο σημείωμα του μετά την συνάντηση προ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγράφονται τα εξής:

«Οι επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια το καλοκαίρι και είπαν ότι η ΕΦ είναι σε θέση από τεχνικής άποψης να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής. Σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνθούμε στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε άδεια για καταστροφή.»

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2011 πραγματοποιείται νέα σύσκεψη στο ΥΠΑΜ με την παρουσία πέραν των 15 προσώπων από όλο τα φάσμα των κυβερνητικών θεσμών. Στο ανεπίσημο πρακτικό, το οποίο δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν παρά το ότι εγκρίθηκε από τον ΥΠΑΜ, ο αρχηγός της ΕΦ ξαναπροειδοποιεί:

«Σε παρέμβαση ο Αρχηγός ΓΕΕΦ υπογράμμισε ότι η ΕΦ είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου, αλλά όχι επ΄αόριστον, καθότι μεγάλες ποσότητες της πυρίτιδας που περιλαμβάνονταν στο φορτίο αποτελούσαν κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού, λόγω της αλλοίωσης εκ του χρόνου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.»

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι ο ΥΠΕΞ εξήγησε την πολιτική κατάσταση, είπε ότι θα ήταν θεμιτό να συνεχίσει το καθεστώς φύλαξης ως είχε και ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρακτικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν σε σχέση με την φύλαξη του φορτίου.  Οι αρμόδιοι του ΓΕΕΦ ανέφεραν ότι ο κίνδυνος παρουσιαζόταν κυρίως από την πυρίτιδα που αποτελεί μεγάλο μέρος του φορτίου, ότι οι συνθήκες φύλαξης που επικρατούσαν, με τα εμπορευματοκιβώτια σε υπαίθριο χώρο σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούσαν κίνδυνο  επηρεασμού του σταθεροποιητή της πυρίτιδας με άγνωστες συνέπειες, χωρίς να αποκλείεται ο κίνδυνος έκρηξης.

Παρά τις προειδοποιήσεις σπαταλιέται και άλλος χρόνος με την απόφαση να σταλούν δείγματα στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλών - ΠΥΡΚΑΛ (ΕΒΟ) Ελλάδα τα οποία λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν φτάνουν ποτέ πριν από την έκρηξη.

Στις 25 Ιανουαρίου 2011 η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων της επιτροπής κυρώσεων του ΟΗΕ ζητά να επισκεφθεί την Κύπρο για το ζήτημα του φορτίου. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν απαντά παρά τις έντονες παραστάσεις της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην Νέα Υόρκη:

«Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν το πράξει, η Κύπρος δεν θα είναι μόνο η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε περιστατικό παραβίασης των κυρώσεων που δεν θα είχε αποδεχθεί επίσκεψη της Ομάδας κατά την περίοδο πριν την παρουσίαση της σχετικής Έκθεσης στο ΣΑ Ο.Η.Ε. τον προσεχή Ιούνιο, αλλά θα είναι και η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό παραβίασης κυρώσεων, η οποία δεν θα έχει παράσχει στην Επιτροπή ολοκληρωμένη έκθεση για το θέμα και λεπτομερή ευρήματα από την υπόθεση αυτή.
Θεωρούμε ότι η σημασία και σοβαρότητα του θέματος είναι αυτονόητη».

Όταν πέρασε και η προθεσμία της 9ης Μαΐου του 2011 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη στέλνει και το ακόλουθο:

«Επισημαίνεται τέλος η παράκληση του Panel of Experts της Επιτροπής αυτής να επισκεφθεί την Κύπρο μέσω επιστολής που σας διαβιβάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2011, η μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς μας να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό, η ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής ότι επιθυμούσε να συμπεριλάβει την Κύπρο στο πρώτο reporting cycle,η τελική άρνηση μας να αποδεχθούμε εν λόγω επίσκεψη (παρόλη την ευελιξία της Επιτροπής για αλλαγή των ημερομηνιών) και τέλος, η αποτυχία να ανταποκριθούμε στην παράκληση της συντονίστριας της Επιτροπής για παροχή τουλάχιστο σχετικών στοιχείων που αφορούσαν την υπόθεση Monchegorsk.»

Η κυβέρνηση αρνήθηκε την αποδοχή της επίσκεψης των διεθνών εμπειρογνωμόνων!

Όλες οι προειδοποιήσεις, όλες οι ενοχλήσεις, όλες οι επιστολές, όλες οι διαφορετικές φωνές που προσπαθούσαν να διαπεράσουν τα κλειστά αυτιά των κυβερνώντων αγνοήθηκαν!

Μετά από δυόμισι λοιπόν χρόνια φτάσαμε στο σημάδι της επερχόμενης καταστροφής.Στις 4 Ιουλίου του 2011 γίνεται αντιληπτό ότι ένα από τα εμπορευματοκιβώτια βάρους 10,5 τόνων «φούσκωσε» και μετακινήθηκε κατά 30 εκατοστά από την θέση του. Στις 5 Ιουλίου του 2011 γίνεται σύσκεψη στο γραφείο του ΥΠΑΜ και στις 6 Ιουλίου επιτόπου επισκόπηση της κατάστασης στον χώρο φύλαξης του φονικού φορτίου. Στην «Έκθεση Ασφαλείας Κατασχεθέντος Φορτίου M/V MONCHEGORSK» στο κεφάλαιο «Διαπιστώσεις» καταγράφονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

• Εντός του εμπορευματοκιβωτίου υπήρξε αυτανάφλεξη υλικών, δημιουργήθηκε έκρηξη και τα αέρια εκτονώθηκαν τόσο από το εμπρόσθιο μέρος με την βίαιη παραβίαση των θυρών όσο και στο  πίσω μέρος με διάρρηξη της λαμαρίνας.

• Δεν καταστράφηκε από την φωτιά και την έκρηξη το σύνολο του φορτίου.

• Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός των εμπορευματοκιβωτίων είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ για φύλαξη πυρίτιδων.

• Οι ζημιές που υπήρξαν ήταν οι μικρότερες που μπορούσαν να δημιουργηθούν και αυτό περισσότερο βασίστηκε σε θέμα τύχης.

• Οι αποθηκευμένες πυρίτιδες αναμφίβολα έχουν αλλοιωθεί και αποσταθεροποιηθεί.

Η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή διότι το εμπορευματοκιβώτιο βάρους 10.5 τόνων μετακινήθηκε περίπου 30 cm από την αρχική του θέση σε 2 κατευθύνσεις.»
Η ομάδα προβαίνει την ίδια μέρα σε ομόφωνες εισηγήσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι εξής εξόφθαλμα ορθές και επείγουσες, οι οποίες και είναι επίσης καταγραμμένες στην «Έκθεση Ασφαλείας Κατασχεθέντος Φορτίου M/V MONCHEGORSK», στο κεφάλαιο «Εισηγήσεις»:

• Άμεση τοποθέτηση συστήματος συνεχούς κατάβρεξης με θαλασσινό νερό της στοιβάδας με τα εμπορευματοκιβώτια (υπάρχει υποδομή) με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας εντός αυτών.

• Άμεση μετακίνηση του εκραγέντος εμπορευματοκιβωτίου με σκοπό τον περαιτέρω έλεγχο αυτού.

• Λήψη πολιτικής απόφασης για έναρξη καταστροφής, με μέριμνα της ΕΦ, των πυρίτιδων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία από τον ΟΑΣΕ (OSCE).

• Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η λήψη άμεσης απόφασης για έναρξη καταστροφής τα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν πυρίτιδες (σύνολο 81) να εκκενωθούν και οι πυρίτιδες να στοιβαχθούν σε υπόστεγα ή αποθήκες για να μην υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.»

Καμία από τις προτάσεις της δεν είναι δυνατή να ταράξει την μακάρια αποχαύνωση της πολιτικής ηγεσίας. Στις 11 Ιουλίου 2011 η έκρηξη στέλνει στον θάνατο 13 συμπατριώτες μας και τραυματίζει άλλους 62.

Σημειώνεται επίσης εδώ ότι οι ηγήτορες της πυροσβεστικής που βρίσκονται στην σύσκεψη δεν ενημερώνουν ως οφείλουν το προσωπικό της δύναμης για τα όσα λέχθηκαν στην σύσκεψη.


***

Από το πιο πάνω ιστορικό είναι φανερό ότι η Εθνική Φρουρά και οι Αξιωματικοί της, κάποιοι εκ των οποίων έδωσαν και την ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος έκαναν όλα όσα ήταν δυνατά για να ενημερώσουν για τους κινδύνους, να προειδοποιήσουν καθώς και να προτείνουν λύσεις στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι πολιτικές αποφάσεις του προέδρου και της κυβέρνησής του. Τα στελέχη της δύναμης ακολούθησαν κάθε προβλεπόμενη διαδικασία εντός της νόμιμης ιεραρχίας και των δημοκρατικών θέσμιων για να προλάβουν το κακό. Στάθηκε αδύνατο!

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ανάμεσα στο μαρτυρικό υλικό που καταστράφηκε υπήρχαν και άλλες πιο έντονες διαμαρτυρίες και επιστολές οι οποίες έφεραν και την υπογραφή κάποιων από τους ήρωες. Εκείνες δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Φρόντισαν να τις καταστρέψουν όσοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Η θεωρία της δολιοφθοράς και οι φορείς της

Μπροστά στο συντριπτικό μαρτυρικό υλικό για τις αδιάλειπτες προειδοποιήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και στην άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να υιοθετήσει οποιαδήποτε από τις εισηγήσεις για διαφορετική φύλαξη, εκποίηση ή και καταστροφή του υλικού, μοναδική διέξοδος από την αδυσώπητη ευθύνη για τους θλιβερούς υπερασπιστές της πολιτικής αναλγησίας είναι η θεωρία της «δολιοφθοράς».

Όπως είδαμε η θεωρία ξεκίνησε από την εκπομπή μίας «παραψυχολόγου» και κατέληξε στα χείλη του πρώην προέδρου της δημοκρατίας.

Ποιος όμως είναι ο φορέας αυτής της θεωρίας που πιπιλούν ως ευαγγέλιο όσοι επιθυμούν να εξιλεώσουν τον πρώην πρόεδρο από τις ευθύνες του;

Ερευνώντας για τον δρα. Φελλά συναντήσαμε την αναφορά της εφημερίδας «Καθημερινή»

«Μετά από δεκαετίες ερευνών και επιστημονικών εφευρέσεων και επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον μαγικό κόσμο του διαστήματος και των δορυφόρων, ο 66χρονός σήμερα Χριστάκης Φελλάς μεθοδικά προχωρεί σε ένα άλμα στο μέλλον με «κοσμοδρόμιο» την Κύπρο και τρεις δορυφόρους αναμετάδοσης ίντερνετ και τηλεόρασης στα χέρια του! Συγκεκριμένα εδώ και αρκετό καιρό εργάζεται για την υλοποίηση ενός νέου δορυφορικού συστήματος τριών εξειδικευμένων δορυφόρων, οι οποίοι θα έχουν ως βασική αποστολή την αναμετάδοση ίντερνετ και τηλεόρασης. Πρόκειται για νέα τεχνολογία. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 4-5 δορυφόροι αυτού του είδους. Η έδρα του δορυφόρου θα είναι η Κύπρος. Ο πρώτος δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018. Ο δεύτερος το 2019 και ο τρίτος 2020» (9).

Εντυπωσιασμένοι από την ιστορία που παρατίθεται ψάξαμε στο δίκτυο για την ιστορία και τα διαπιστευτήρια του και βρήκαμε ότι όντως τα ακαδημαϊκά του προσόντα καθώς και οι δημοσιεύσεις που παρουσιάζονται στο βιογραφικό του είναι έγκυρα (10).

Αποτύχαμε να εξακριβώσουμε εάν οι πατέντες οι οποίες ισχυρίζεται ότι είναι δικές του είναι πραγματικές τουλάχιστον σε ότι αφορά αυτήν που κατατέθηκε στις ΗΠΑ. Δοκιμάσαμε με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του ονόματός του, του τίτλου, των αριθμών αίτησης που κατέθεσε καθώς και των αριθμών της πατέντας. Δεν αποκλείουμε βέβαια κάποιο λάθος εκ μέρους μας.Ανακαλύψαμε ακόμη ότι ένας Χριστάκης Φελλάς έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο για φοροδιαφυγή (11). Δεν γνωρίζουμε όμως εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Ερευνώντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανακαλύψαμε πληθώρα εγγεγραμμένων εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες εμπλεκόταν ή εμπλέκεται και στην πλειονότητα των οποίων είναι μοναδικός διευθυντής και μέτοχος.Ανακαλύψαμε ακόμη ότι εμπλέκεται στην εταιρεία Olympus-Sat (13), της οποίας φέρεται ως ιδρυτής από την οποία και αντλήσαμε το βιογραφικό του. Ερευνώντας την εταιρεία βρήκαμε ότι εκτελεστικός διευθυντής της είναι ο κύριος Δημήτριος Χαλαμπαλής (Dimitris G.Chalampalis). Ο κος Χαλαμπαλής  είναι ο ιδρυτής διάφορων εταιρειών εμπορίας όπλων (14)!

Συγκεκριμένα είναι ιδρυτής και αμυντικός αναλυτής στην εταιρεία International Armour που είναι διαπιστευμένη παροχέας τόσο στο NATO όσο και στον ΟΗΕ (15). Η εταιρεία είναι επίσης εγγεγραμμένη στην Κύπρο ως Interarmour Cy, ενώ ήταν επίσης εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτήν εργοδοτείτο και ο δρ. Φελλάς.Ο εκτελεστικός διεθυντής της εταιρείας δορυφόρων του κυρίου Φελλά διατηρεί και δεύτερη εταιρεία στην Κύπρο, την RISK DEFENSE & SAFETY –Cyprus. η οποία είναι αδειοδοτημένη από το κυπριακό κράτος και για εμπορεία «όπλων και πυρομαχικών πάσης φύσης»! Δείτε στις πηγές το παράρτημα Στ’ στην σελίδα 6 (16).

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κύρια πηγή της πληροφόρησης για «δολιοφθορά» προέρχεται από κάποιον που δεν είναι τελικά ένας απλός «επιστήμονας και εφευρέτης» αλλά κάποιος ο οποίος συνδέεται οργανικά και επιχειρηματικά με άτομα σε θέσεις-κλειδιά του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο όπλων σε κράτη και οντότητες. Παρέχουν, λεν στις διαφημίσεις τους, «χονδρικά, οτιδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε» τους ζητηθεί, «με ασφάλεια και ακρίβεια και στις καλύτερες τιμές αγοράς και κάτω από τις ασφαλέστερες συνθήκες» (17)!

Οι πηγές δηλαδή τις οποίες χρησιμοποίησε η παρακομματική ψευδοαριστερή νομενκλατούρα, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό για "δολιοφθορά" με ακτίνες "λέηζερ από το διάστημα" πρόσκεινται στον ιμπεριαλισμό που τάχα τον κυνηγούσε !

Η επίσημη εκδοχή για τα αίτια της έκρηξης διασώζεται αυτούσια στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακος. Σε αυτήν υπάρχει και οπτικογραφημένο υλικό από το κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα. Υπάρχουν ακόμη οι μαρτυρίες από τηλεφωνήματα του ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους προς το ΓΕΕΦ, ενός εκ των νεκρών ηρώων.

Στην δίκη, η έκθεση της εξ Ελλάδος συμβουλευτικής ομάδας εργασίας για την έκρηξη της 4ης  Ιουλίου του 2011 και που μετακίνησε ολόκληρο εμπορευματοκιβώτιο βάρους 10,5 τόνων κατά 30 εκατοστά, καθώς και οι καταθέσεις των πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας,  των  εμπειρογνωμόνων των Βρετανικών Βάσεων, και της  ανώτερης Χημικού του κρατικού Χημείου για την φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 συναινούν στο  εξής:

«Τα αίτια δημιουργίας της εστίας φωτιάς μέσα στο container ήταν η αλλοίωση, αποσταθεροποίηση και αποσύνθεση των πυρίτιδων εντός των containers που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ποσότητας πτητικών αερίων που συνεχώς αυξανόταν. Σταδιακά λόγω αύξησης της θερμοκρασίας αυξήθηκε και η πίεση εντός του container με αποτέλεσμα τόσο την διόγκωση των τοιχωμάτων όσο και την έναρξη της καύσης με την επίτευξη της θερμοκρασίας ανάφλεξης (αυτανάφλεξης) των εν λόγω αερίων. Στην συνέχεια λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών στον περιβάλλοντα χώρο ξεκίνησε και επιταχύνθηκε η αποσύνθεση και εν συνεχεία αυτανάφλεξη των πυρίτιδων και στα υπόλοιπα containers».

Τα λόγια  του ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους όπως είναι καταγραμμένα στην μαρτυρία που αφορά το τηλεφώνημα του προς τους ανωτέρους του, δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το ίδιο «πρησμένο» εμπορευματοκιβώτιο που είχε προειδοποιήσει με την έκρηξη του μία εβδομάδα πριν. Μέσα από τις μαρτυρίες του νεκρού,το οπτικογραφημένο υλικό και την εμπειρογνωμοσύνη όλων όσων κατέθεσαν αποδομείται πλήρως το προπαγανδιστικό αφήγημα

«Κύριε διοικητά, Κλεάνθους. Το λοιπόν.  Πήρε φωτιά το κοντέινερ το, τζείνον που’ ταν πρησμένο, ε καίγεται και κατά διαστήματα πρέπει να παίρνουν έτσι, πρέπει να αναφλέγονται κάσιες που έσιει μέσα τζιαι  βκάλει δυνατή τζιαι έντονη φωτιά, κάθεται πάλαι, καβκει ας πούμε  το, ήντα που έσιει μέσα και ξανά που την αρκή. Αλλά τώρα εν πήραν τα άλλα. Το επικίν…, επήραν τα χόρτα γυρόν.  Αλλά το επικίνδυνο είναι να μην πάρουν και άλλα που τούτα και άλλα κοντέινερ. Ειδοποιήσαμε την πυροσβεστική ……………….(μικρή διακοπή) ………………….. ναι ήδη έχουν τους μακριά το προσωπικό. Απλώς είμαι πάνω στην τρία τζιαι βλέπω συνέχεια την κατάσταση ήνταλως  επικρατεί.»

Το εμπορευματοκιβώτιο που μία εβδομάδα πριν είχε ξανά εκραγεί και για το οποίο είχε ζητηθεί η άμεση μετακίνηση του, ήταν η γενεσιουργός αιτία της φονικής έκρηξης. Η πολιτική απόφαση για την καταστροφή των φονικών υλικών ή/και την μετακίνησή τους αλλού δεν ελήφθη ποτέ!

Οι ευθύνες των νεκρών

Το τελευταίο μέρος της Γκαιμπελικής προπαγάνδας στο οποίο χρειάζεται να απευθυνθούμε είναι οι αισχρές, ανήθικες και μεθοδευμένες κατηγορίες εις βάρος του διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη. Το μίσος με το οποίο έχει στοχευτεί σχετίζεται άμεσα με την καθοδήγηση των παρακομματικών «διανοουμένων» και των κουκκουλλοφόρων αρθρογράφων που έλαβαν θελημένα ή/και άθελα το πράσινο φως από την ηγεσία του ΑΚΕΛ και την «πρώτη κυρία». Είδαμε πιο πάνω την αισχρότητα με την οποία μέχρι σήμερα στοχεύεται ο νεκρός για να ξεπλύνουν τον πρώην πρόεδρο οι οπαδοί του. Αφήσαμε τελευταία τα σχόλια που δείχνουν το βάθος του φονικού βόθρου.
Οι κατήγοροι αγνοούν ή/και συνειδητά αποκρύπτουν θεμελιώδη στοιχεία της ιεραρχίας που ακολουθείται σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αγνοούν ή/και συνειδητά αποκρύπτουν ότι σε διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς όπου εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες, τη νομική, διοικητική και τεχνική ευθύνη για την κατάσβεση τους φέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αγνοούν ή/και συνειδητά αποκρύπτουν ότι την ευθύνη σε σχέση με μια πυρκαγιά οπουδήποτε την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Αυτό αναγνωρίζεται και στην πάγια διαταγή της ΕΦ 2-7/2003 που αφορά την «Πρόληψη και Καταστολή Πυρκαγιών» όπου αναφέρεται ότι με την άφιξη της στη σκηνή του επεισοδίου, αναλαμβάνει την ευθύνη χειρισμού του η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Είναι γι’ αυτό που το δικαστήριο καταδίκασε τους ηγήτορες της πυροσβεστικής στη δίκη καθώς ο υπεύθυνος πυρόσβεσης κατά την διάρκεια του πρωινού της 11ης Ιουλίου αρχιλοχίας της πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν είχε ενημερωθεί ποτέ από αυτούς για τα όσα είχαν διαμειφθεί κατά την διάρκεια της σύσκεψης της 6 Ιουλίου 2011. Ο αρχιλοχίας ο οποίος ενημέρωνε τηλεφωνικώς για όλα τα βήματα του την ηγεσία της πυροσβεστικής ως άψογος επαγγελματίας και ως όφειλε. Ουδείς εκ των ηγητόρων του τον παρότρυνε να εκκενώσει τον χώρο!

Σύμφωνα δε με το πρακτικό της δίκης στο μέρος που αφορά τον διοικητή του Ναυτικού:

«Ο Ιωαννίδης γνώριζε ότι το φορτίο ήταν ύψιστης σημασίας και ότι ετύγχανε χειρισμού από την ηγεσία της ΕΦ και ενδιέφερε την πολιτική ηγεσία. Ο ίδιος δεν είχε καμιά επίσημη ενημέρωση και καμιά αρμοδιότητα. Παρά ταύτα, βρισκόταν μέσα σε χώρο όπου είχε την ευθύνη, χωρίς όμως να έχει ευθύνη για το ίδιο το φορτίο. Ήταν μια αλλόκοτη κατάσταση στα πλαίσια της οποίας ο Ιωαννίδης κλήθηκε να χειριστεί την κρίση τις πρωινές ώρες της 11.7.2011, αναγκασμένος να λάβει αποφάσεις υπό τις πλέον πιεστικές συνθήκες για το υψίστης σημασίας φορτίο, την ασφάλεια της Ναυτικής Βάσης και του προσωπικού της, αλλά και την ασφάλεια του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού.»

Ανδρέας Ιωαννίδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος κλήθηκαν να διαχειριστούν την μεγαλύτερη κρίση στην σύγχρονη ιστορία του κράτους, μετά την εισβολή και μαζί με 11 συναγωνιστές τους αντιμετώπισαν μία τραγική κατάσταση στην οποία τους οδήγησε η πολιτική τυφλότητα και αναλγησία των κυβερνόντων, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση για το τι είχαν να αντιμετωπίσουν.

Μπροστά τους βρισκόταν η πυρκαγιά σε ένα φορτίο το οποίο η πολιτική ηγεσία είχε καταστήσει σαφές ότι έπρεπε να διαφυλαχθεί με κάθε κόστος. Σε μικρή απόσταση ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της χώρας με τις 6 γεμάτες δεξαμενές καυσίμων του και η βάση του ναυτικού.

Είναι η προσωπική μου άποψη ότι οι 13 συμπολίτες μας έπραξαν στο ακέραιο το Καθήκον τους με βάση την αποστολή τους καθώς και τους γραπτούς και άγραφους νόμους που διέπουν την ύπαρξή μας αλλά και την Υπηρεσία τους, ως μελών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής αντίστοιχα.

Η ηθική διάσταση της Θυσίας

Πέρα από τα γεγονότα και τους νόμους, πέρα από τις μαρτυρίες και τις αποφάσεις τίθεται ένα μείζον ηθικό ζήτημα με τις επαίσχυντες επιθέσεις ενάντια στην Εθνική Φρουρά και τους νεκρούς.

Είναι το ζήτημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης μπροστά στον κίνδυνο και τον ίδιο τον θάνατο.

Οι 13 αντιμετώπισαν αυτό τον κίνδυνο τιμώντας τους όρκους, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν από τους αγαπημένους τους. Την κρίσιμη ώρα δεν τους χώρισαν πολιτικές πεποιθήσεις και προσωπικές έριδες. Καθένας από αυτούς και όλοι σαν ένας Συν-Λόγος αγωνίστηκαν δίπλα ο ένας στον άλλο και έπεσαν προσπαθώντας να πράξουν αυτό που τους επίτασσε η Συνείδηση και το Καθήκον τους προς όφελος των αναγκών της πατρίδας τους, η πολιτική ηγεσία της οποίας τους πρόδωσε οικτρά. Η έμπρακτη συναδελφική Αγάπη ανάμεσά τους θα πρέπει να αποτελεί το Φως με το οποίο κοινωνικά να ξεστραβωθούμε. Όλοι όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον Αγώνα και την Θυσία τους το πράττουν διότι οι ίδιοι δεν είναι ικανοί ούτε και δύνανται να πράξουν το ανάλογο.

Προσπαθούν να μικράνουν τον ηρωισμό τους για να τον φέρουν στα δικά τους μέτρα. Μπορεί έτσι να αντέχεται έτσι η δική τους μικρότητα και το γεγονός ότι υπηρετούν το σύστημα που οδήγησε στην έκρηξη.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το δηλητήριο, τα υπονοούμενα και οι προσωπικές ύβρεις και επιθέσεις ενάντια στους νεκρούς μας συμπολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επιθέσεις ενάντια στον καθένα μας και επιθέσεις ενάντια στην ίδια την Συλλογική μας Ύπαρξη.

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~Πηγές και Σημειώσεις
--------------------------


Ολόκληρο το πόρισμα Πολυβίου
http://media.philenews.com/porisma.pdf

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=dd17a072fa094ce08810a421849273b9

1. Κεραυνούς και Καταπέλτες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/08/blog-post_04.html

2. Ούτε όπλα, ούτε πυρομαχικά, ούτε θανάτους!
https://nekatomata.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

3. Οι μάσκες ππέφτουν, τα δεδομένα ξεκαθαρίζουν, τζιαι κάποιοι μεινίσκουν μετέωροι
https://nekatomata.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html

4. Δημήτρης Χριστόφιας – ένας αθώος ανάμεσά μας
http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/518411/dimitris-

5. Ο θυμός της Έλσης, ο Πρόεδρος, η προεδρία και η τραγωδία στο Μαρί!
http://neaproini.us/2012/04/27/o-thymos-tis-elsis-o-proedros-i-proedria-ke-i-tragodia-sto-mari/

6. Και αν η έκρηξη στο Μαρί δεν ήταν αυτανάφλεξη; Μια εισαγωγή στις αμφιβολίες που άφησε μια υστερία που φαινόταν να επιμένει σε μια προαποφασισμένη «απάντηση» για να λογοκρίνει τις ουσιώδεις ερωτήσεις: Με αφορμή μια αιρετική συνέντευξη
http://2ha-cy.blogspot.com/2014/10/blog-post_24.html?q=%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF

7. Χρ. Φελλάς: Άλμα στο μέλλον με βάση την Κύπρο
https://www.kathimerini.com.cy/gr/afierwmata/prosopa/179739/?ctype=ar

8. «Christofias said he first heard Fellas’ theory in a TV interview he gave Aggil Loupescou, a self-described “parapsychologist” and “researcher in metaphysics” who claims to have “abilities in telepathy, intuition, and insightfulness”.

“We then met each other and he laid out in detail the view that a random explosion and a self-ignited fire cannot happen at 4am, with the humidity and the fog,” Christofias said.

Denying that he failed to apologise to the families of the victims, the former president stood firmly by his view that he was advised by the military’s top brass that the containers could have been stored “even outside the Presidential Palace”.

“But they were turned into prosecution witnesses,” Christofias said.

In response to harsh criticism against him for trying to escape his own responsibilities and have them pinned on anyone else, found in the recently-published autobiography by Costas Papacostas, former Akel deputy and Defence minister under Christofias until his resignation over Mari, the former president once more resorted to questioning the premise.»

Από: Christofias moots Mari sabotage conspiracy
https://cyprus-mail.com/2016/12/29/christofias-moots-mari-sabotage-conspiracy/

9. Χρ. Φελλάς: Άλμα στο μέλλον με βάση την Κύπρο
https://www.kathimerini.com.cy/gr/afierwmata/prosopa/179739/?ctype=ar

10. Βιογραφικό
http://www.olympus-sat.com/catalogues/ChrisFellasCV.pdf

11. Η απόφαση δικαστηρίου
http://138.25.65.90/cgi-bin/open.pl?file=/apofaseis/aad/meros_4/2014/4-201412-845-2011.htm

12. Πηγή φωτογραφίας
https://suite.endole.co.uk/insight/people/17442623-mr-christakis-nicolaou-fellas?page=companies

13. Πηγή για την εταιρεία καθώς η ιστοσελίδα της Olympus Satellites δεν είναι προσβάσιμη χωρίς κωδικούς
http://worldreality.yolasite.com/olympus-satellites-inc.php

14. Βιογραφικό του Δημήτριου Χαλαμπαλή
http://www.armour.gr/catalogues/pdf/DChalambalisCV.pdf

15. Η επίσημη σελίδα της εταιρείας
http://www.armour.gr/main.php

16. Τα επίσημα έγγραφα πιστοποίησης της εταιρείας στην Κυπριακή Δημοκρατία
http://www.armour.gr/catalogues/licenses/risk-cy.pdf

17. Μεταφρασθέν από:
"We deliver as wholesalers WHATEVER you need, WHEREVER you need it, WHENEVER you request it, with safety and accuracy at the best market prices and under the safest conditions!"
Από:
http://www.armour.gr/main.php

No comments:

Post a Comment