Monday 30 May 2016

Τροοδύσσεια





Ευτυχώς που η Αγγλοκρατία "καλά κρατεί". Διεισδύει όλο και βαθύτερα σε περιοχές όπου ουδέποτε μπόρεσε να μας επιβληθεί στρατιωτικά: στο Τρόοδος, και μες τον ψυχισμό του λαού μας.

Δεν μπορούσαν να ονομάσουν εφημερίδα τους Τροόδεια; Τροοδίτης; Τροοδίτισσα; Τροοδοιπόρος; Όλυμπος; Ολυμπία; Ολύμπια; Τροοδηγός; Τροοδηγήτρια; Τροοδογράφος; Τροοδογράφημα; Τροοδόσημον;
Τρόοδος ~ Πνεύμα ~ Όρος;

Τροοδύσσεια;

Και όμως τίποτα και κανένα από όλα αυτά δεν πέρασε από το μυαλό τους. Αναγνωρίζουμε ότι ΔΕΝ ήταν δυνατό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν με οποιοδήποτε ελληνικό όνομα από τη στιγμή που τα μυαλά τους είναι προκατηλειμμένα, ταυτισμένα με την αγγλοκρατία. Δεν είναι υποταγμένοι δια της βίας: ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ την κατοχή - αυτό που οι προφεσσόροι στα πανεπιστήμια των δυτικών χωρών ονομάζουν "νεοαποικισμό" - ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό. Και να υπόκεινται σε αυτόν, αλλά και να υποτάσσουν τους άλλους γύρω.

Η οροσειρά του Τροόδους είναι γεμάτη με τάφους ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί ελεύθερη από τους Εγγλέζους κατακτητές και για να απελευθερωθεί και η υπόλοιπη Κύπρος από αυτούς. Κάθε πλαγιά και κάθε κορυφή του όρους είναι ποτισμένη με αίματα. Με δάκρυα και ιδρώτα. Ενέδρες, μάχες, πυρπολήσεις, κρυσφήγετα, πορείες μες τη νύκτα, θυσίες και σκοτωμοί, βασανιστήρια... όπου κοιτάξεις στο Τρόοδος θα δεις τον χώρο να δονείται και να ακτινοβολεί με τους απόηχους αυτών των γεγονότων.

Με τι μούτρα τώρα θα γεμίσουν το βουνό μας με τις αγγλικούρες τους; Είναι δυνατόν οι καρδιές των - αν έχουν καρδιές - να είναι προικισμένες με τόση ελαφρύτητα;

Και όταν θα περνούν για να κάμουν "ντελίβερι" την εφημερίδα τους από εκείνο το σημείο στον ορεινό αυτοκινητόδρομο όπου γράφει με τεράστια γράμματα "ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά", απορώ τι θα σκέφτονται.


Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Trooding: Mountain Spirit»
Τη δική τους εφημερίδα αποκτούν οι κάτοικοι περιοχής Τροόδους

Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Λευκωσία: Το "Trooding" είναι μια λέξη  που δεν θα την συναντήσεις σε κάποιο λεξικό αγγλικής γλώσσας. Αποτελεί επινόηση των ανθρώπων που εργάζονται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους (ΑΝΕΤ) για την ονομασία της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφορεί για τους κατοίκους των κοινοτήτων Τροόδους.

Η εφημερίδα "Trooding: Mountain Spirit", παρουσιάστηκε μόλις χθες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΑΝΕΤ, και θα αρχίσει να διανέμεται σε 3000 αντίτυπα, ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, Κλέλια Βασιλείου, η οποία στο πρώτο  της editorial υπογράφει ως "η νονά του Trooding".

Η δημιουργία του δικού μας ρήματος έγινε ώστε αυτό να παραπέμπει στο Τρόοδος και σε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να λαμβάνει χώρα στην περιοχή, είπε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η κυκλοφορία μιας εφημερίδας για τους κατοίκους Τροόδους κρίθηκε αναγκαία ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν ότι έχουν ένα δικό τους έντυπο, το οποίο τους αγκαλιάζει, και μέσα από το οποίο θα μπορούν να βρουν πληροφορίες που τους αφορούν αποκλειστικά.

"Η ομάδα μας αποτελείται μόνο από τρία άτομα και δεν ήταν εύκολο να πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι για να ενημερώνουμε τους κατοίκους, ενώ τώρα αυτό θα επιτυγχάνεται μέσα από ένα έντυπο που θα φτάνει δωρεάν στο σπίτι τους", είπε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι, πλέον οι κοινότητες και οι κάτοικοι άρχισαν να νιώθουν ότι αποτελούν μέρος ενός συνόλου που ακούει στο όνομα Τρόοδος, και ότι όλοι έχουν ρόλο και λόγο στην προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή του.

Η οκτασέλιδη εφημερίδα θα  εκδίδεται κάθε δυο μήνες και θα περιλαμβάνει νέα για την περιοχή, περιβαλλοντικά θέματα, προκηρύξεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας για χρηματοδοτικά προγράμματα, εκδηλώσεις των κοινοτήτων, ιδέες για εξορμήσεις σε μονοπάτια της φύσης, παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις, πληροφορίες για το Γεωπάρκο Τροόδους κ.α.

Η Διευθύντρια της ΑΝΕΤ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην πορεία, και με τη βοήθεια του χορηγού, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, τα αντίτυπα θα αυξηθούν σε 17 χιλιάδες, ώστε να καλυφθούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής Τροόδους, αλλά και να γίνει διανομή της εφημερίδας και σε ξενοδοχεία, καφετέριες και άλλους χώρους μαζικής εστίασης και αναψυχής.

Τέλος, η Κλέλια Βασιλείου προέτρεψε τα κοινοτικά συμβούλια και άλλα οργανωμένα σύνολα του Τροόδους, να επικοινωνούν με τα στελέχη της ΑΝΕΤ και να ενημερώνουν για εκδηλώσεις και δραστηριότητες που έγιναν ή προγραμματίζονται, έτσι ώστε να τυγχάνουν προβολής, τόσο έντυπης, όσο και ηλεκτρονικής. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

~~~~~~~~~~~~~~~~



No comments:

Post a Comment