Sunday, 1 May 2016

Αναστατικός Κομμουνισμός

Ένας πασχαλινός διάλογος

Στάση, Αντίσταση, Επανάσταση, Ανάσταση
2011


Ώ Γλυκύ μου Έαρ
2013

Easter and Global Revolution
2009


Αναστατικός Κομμουνισμός
 Ο διάλογος ξεκίνησε με μια σοφή υπενθύμιση, από τον φίλο Πέτρο Πέτρου:

"Ο Χριστός ήταν ο πρώτος κομμουνιστής

Να πώς σχολίασε ο Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ τις προσπάθειες των τοπικών αρχών ορισμένων περιοχών να ακυρώσουν τις πρωτομαγιάτικες παρελάσεις για τον λόγο ότι η Πρωτομαγιά φέτος συμπίπτει με το Πάσχα:

«Το Πάσχα ποσώς δεν αντιβαίνει με την αλληλεγγύη των εργαζομένων γιατί ο Χριστός ήταν ο πρώτος κομμουνιστής στη νέα περίοδο μέτρησης του χρόνου. Ύψωσε τη φωνή του υπέρ των ορφανών, εκείνων που υπέφεραν, τάχθηκε υπέρ των φτωχών, δίπλα στους άρρωστους, υπέρ όλων εκείνων που ζούσαν άσχημα και δύσκολα…Και με αυτό το σκεπτικό, αν σήμερα ήταν ζωντανός θα ήταν σίγουρα στις γραμμές μας»..."

Σε αυτά, ο Πέτρος πρόσθεσε ακόμα μερικές σκέψεις:

"Σήμερα επισυμβαίνουν πολλές αλλαγές στη Ρωσία, όμως κοντά μας φτάνουν πολύ λίγα. Σήμερα πολλοί χριστιανοί είναι μέλη του κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας και άλλων κομμάτων ασφαλώς. Οι κομμουνιστές, από ότι πληροφορούμαι, δέχονται πλέον ότι οι κομμουνιστικές ιδέες εκπηγάζουν από τον Χριστιανισμό... Την ίδια στιγμή ο Γκορμπατσιόφ παραδέχεται τα λάθη του και λέει ότι από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ άρχισαν τα δεινά για τη σύγχρονη Ρωσία. Μεγάλες δηλώσεις με μικρά γράμματα για τον δικό μας ελεγχόμενο χωροχρόνο. Νομίζω όμως ότι η Ρωσία έχει να εκπλήξει τον κόσμο με πολλά καλά νέα στα επόμενα χρόνια. Παίρνει όλα τα καλύτερα στοιχεία από όλους, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις."

Οι οποίες σκέψεις με οδήγησαν να απαντήσω τα εξής:

"Ευχαριστώ πολύ, Πέτρο, για τα σχόλια σου.

Νομίζω πως για τον τόπο μας, η εναρμόνιση των διδαγμάτων του Ιησού με τον αληθινό και γνήσιο κομμουνισμό είναι κάτι που μόνο όφελος μπορεί να φέρει, και προσβλέπω στην αναγέννηση μιας αληθινής λαϊκής κινητοποίησης που να αγκαλιάζει και τα δύο.

Από τη μια δεν ξέρω αν η κοινωνία μας είναι ώριμη για αυτό ακόμα, από την άλλη, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να επιβιώσει αν ΔΕΝ ασπαστεί αυτές τις ηθικές και επιστημονικές αξίες - άλλωστε δεν είναι σύμπτωση η συνταύτιση του "Ανάσταση", "Στάση", και "Επανάσταση". Ο ελληνικός λόγος έχει τις ρίζες του τόσον μέσα στις φυσικές όσον και μες τις μεταφυσικές πραγματικότητες, ενώ ταυτόχρονα εκεί εδράζεται και ο λόγος που διέπει την κατά Μάρξ επιστημονική ανάλυση της πραγματικότητας ΚΑΙ τις συνειδητές κινήσεις για αλλαγή και υπέρβαση που προσφέρει ο επιστημονικός Σοσιαλισμός.

Όσον αφορά τη Ρωσσία: εγώ ειλικρινά ακόμα θρηνώ την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Χαίρομαι που ο λαός απέρριψε σύσσωμα τον σταλινισμό (που αποτελεί την ακροδεξιά παρέκκλιση και διαστροφή του Σοσιαλισμού), αλλά δυστυχώς με την διάλυση της ΕΣΣΔ χάθηκε μια παγκόσμια δυναμική που άφησε πολιτικοστρατιωτικά κενά τα οποία ακόμα μας τυραννούν. Το ευτυχές είναι ότι σε αυτό το κενό το παγκόσμιο κίνημα αναπλάθεται σιγά-σιγά και αναδημιουργείται - σμίγοντας παλαιούς και δημιουργώντας νέους ορισμούς και πρακτικές του τι έστιν επαναστατικός Σοσιαλισμός - αλλά ομολογώ πως ανυπομονώ!

Η ανθρωπότητα έχει ακόμα μεγάλες ανάγκες και για τα βασικά - Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία - αλλά και για τα "παρεπόμενα", τόσον για το ατομικό όσον και για το συλλογικό: ποιότητα ζωής, άμεση δημοκρατία, οικολογία, φεμινισμό, αποκατάσταση της ισορροπίας στο ταξικό, εθνικό, κοινωνικό, πνευματικό επίπεδο ύπαρξης και στην επαναφορά του Έρωτα ως κατευθυντήρια και άρχουσα δύναμη."

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

* * *No comments:

Post a Comment