Sunday 25 September 2011

Η Λοιδορία δεν είναι χώρα στη μακρυνή Ασία

Όταν χλευάζουμε τον Λαό, ορθώς μας αποστρέφεται

Δεν είναι συμβουλή μόνο για τους ηγέτες του Κράτους. Ισχύει για όλους όσους εμφανίζονται σε ηγετικές θέσεις στο Κίνημα: μόνο ζημιά μας κάμνουν αν δεν καταλαβαίνουν τούτο το πολύ βασικό στοιχείο της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Η "Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων" σε σημερινή δήλωση της προς τα Μέσα είπε:
«...όσοι έχουν αποφασίσει να επανέλθουν στη συμπεριφορά της ανοχής, ας μείνουν στα σπίτια τους, στην πολυθρόνα τους, με το ποτό τους και το πούρο τους κάνοντας κριτική αφ’ υψηλού, όταν όμως η ασυδοσία των οποιωνδήποτε μελλοντικών κυβερνώντων θα κτυπήσει τη δική τους πόρτα για να τους υφαρπάξει το δικό τους γιο, πατέρα, αδελφό, σύζυγο, να ξέρουν ότι οι κραυγές απόγνωσής τους και η απαίτηση δικαίωσης των δικών τους θα περάσουν εντελώς απαρατήρητες».
- 24 Σεπτ.2011
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/421829
Τούτη η νέα σειρά προσβολών στοχεύει τον κόσμο που έπαυσε να ακολουθεί ή να ακούει στην ηγεσία της συγκεκριμένης ομάδας και αποσκοπεί στο... τι ακριβώς; Ποιός θα διαβάσει την ανακοίνωση και να αισθανθεί ΚΙΝΗΤΡΟ να εμπλακεί στις διαδηλώσεις; Εκτός από προσβολή και χλευασμό εις βάρος του λαού, τι άλλο μεταδίδει η δήλωση; Λοιδορία; Υπεροψία; Λάθος ανάγνωση του τι έστιν Κίνημα; Ναι, σίγουρα.

Μήπως με αυτή τη νοοτροπία η ηγεσία νομίζει πως θα επιτύχει να αυξήσει τους ανθρώπους που την ακολουθούν;

Δεν είναι τυχαία τούτη η έκφραση υπεροψίας, ούτε και καινούργια. Κατ' ακρίβειαν αποτέλεσε μία από τις πρώτες ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στους Εθελοντές από τις πρώτες εβδομάδες της Κινητοποίησης των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων. Αφορμή ήταν η εκτύπωση και διανομή ενός φυλλαδίου με τίτλο "Πρόβατα Ξυπνάτε", που έγινε με μια ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι Εθελοντές.

Μερικοί από εμάς αντιδράσαμε. Έγιναν συζητήσεις, και το θέμα ετέθει και γραπτώς ανάμεσα μας. Ήδη από τις 9 Αυγούστου είχα γράψει το εξής προς πολλούς και διάφορους από τους Εθελοντές:
"...Αν θα ξαναεκδωθούν φυλλάδια, ας αποφύγουμε φράσεις όπως το "Ξυπνάτε Πρόβατα" ή ό,τι άλλο παρόμοιο που προσβάλλει τον λαό ή τον αναγνώστη. Ας επενδύσουμε σε φράσεις που εμψυχώνουν τους δικούς μας, ή που κατακρίνουν τον αντίπαλο από τα ηθικώς υψηλότερα εδάφη όπου βρίσκονται οι δικές μας δυνάμεις."
Αλλά η απάντηση "κάποιων" ήταν όχι μόνο να αγνοήσουν το σκεπτικό, αλλά επιπλέον να προχωρήσουν και σε πιο προκλητικές πράξεις: σε μερικές εβδομάδες ετύπωσαν φανέλες με το ίδιο σύνθημα, τις οποίες διένεμαν σε διαδηλώσεις. Μάλιστα η ανεπίσημη μας ηγεσία σύσσωμη φόρεσε τις φανέλες την νύκτα της 12ης Σεπτεμβρίου "εμψυχώνοντας" μας όλους με το δηλητηριώδες μήνυμα.

Αντί να βλέπουν την Κινητοποίηση σαν μια ανοικτή διαδικασία, σαν μια χωρο-χρονο-κοινωνική ελικοειδή διαδρομή που σιγά-σιγά ίσως μπορέσει να την διανύσει όλος ο λαός, ή ακόμα καλύτερα, σαν ένα γέννημα του λαού που ίσως σιγά-σιγά το αγκαλιάσει όλος ο λαός, επενδύουν δυστυχώς και αυτοί - όπως ο Πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα - στη διχόνοια. Επενδύουν στο "εμείς" λοιδορούμε τους "άλλους".

Αντί να προωθούν την ενότητα, κατασκευάζουν τεχνητά ένα τείχος μεταξύ των οπαδών τους και των "άλλων" - όσοι δεν τους ακολουθούμε, είμαστε "πρόβατα". Δεν βλάπτει το Κίνημα τούτη η νοοτροπία; ΙΔΙΩΣ αν την αγκαλίασουν μαζικά τα μέλη του; Τι ήθος μεταδίδουμε στον κόσμο με τέτοια συνθήματα;

Δεν είναι ούτε ατυχής, ούτε τυχαία η ανακοίνωση τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα: είναι καθαρή έκφραση της πολιτικής αντίληψης της συγκεκριμένης Ομάδας Εθελοντών που κατέχει τώρα τα ηνία της Κινητοποίησης των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων.

Ως που θα πάει τούτη η νοοτροπία; Θα την ανταμείψει ο λαός με υποστήριξη; Θα το δούμε στην πορεία και την εξέλιξη των γεγονότων. Αλλά εκείνο που δεν χρειάζεται να περιμένουμε να δούμε είναι η αξιολόγηση με βάση το ήθος: η νοοτροπία τούτη είναι λανθασμένη, καταδικαστέα, καταστροφική για το Κίνημα, διασπαστική και διχαστική. Εκφράζει μόνο την δυσφορία μιας ηγεσίας εναντίον εκείνων που δεν την ακολουθούν.

Ακόμα και αν εκατόν χιλιάδες διαδηλωτές ανταμείψουν με την υποστήριξη τους τέτοια διχαστική νοοτροπία, μετατρέπεται μήπως έτσι σε "ορθή"; Αν εκατόν χιλιάδες διαδηλώσουν όλοι μαζί μεθαύριο, ενωμένοι από την αντίληψη πως οι "άλλοι" που δεν ήλθαν είναι "πρόβατα", κτίζει ενότητα στον τόπο μας τούτο; Κτίζει δυνατό λαϊκό Κίνημα;

ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις Αξίες και Αρχές, ως δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους σε ένα Κίνημα. Το να ενώνουμε τους ανθρώπους με βάση την αντιπάθεια προς άλλους, είναι και λάθος, και ρηχή, και χυδαία έκφανση της πολιτικής.

Οι δικές μας Αρχές και Αξίες ως Αγανακτισμένοι / Αφυπνισμένοι, ποιές είναι;

* * *

Αρκετοί από εμάς προσπαθήσαμε να εγκαινιάσουμε και να διατηρήσουμε ένα πολιτικό διάλογο μεταξύ των Εθελοντών με στόχο να δημιουργηθεί συμφωνία σε κάποιες κοινές Αρχές και Αξίες που η Κίνηση - στην πορεία μετεξέλιξης της σε Κίνημα - θα μπορούσε να αγκαλιάσει. Όλοι όμως οι εσωτερικοί διάλογοι τορπιλίστηκαν, και τώρα ως φυσικό "σπουρτούν" προς τα έξω στο δημόσιο βλέμμα.

Επίσης προσπαθήσαμε να εμπλουτίσουμε τις εκδηλώσεις προσκαλώντας ομιλητές από πολλά και διάφορα, αρμονικά μεταξύ των μέτωπα κοινωνικών αγώνων, ώστε να συνενωθούν στην πράξη ΚΑΙ στην ανταλλαγή και καλλιέργεια ιδεών οι τεχνητά διαχωρισμένες πτέρυγες της Αριστεράς και Δεξιάς του λαού μας.

Για παράδειγμα οι ομιλίες του Πανίκου Νεοκλέους (πρώην Ακελικού) και της Αρετής (μπορείτε να τις δείτε στα βίντεο πιο κάτω) έφεραν στις διαδηλώσεις ένα πνεύμα που εκφράζει και συμβολίζει την αγωνία και προθυμία πολλών από μας να ζήσουμε ξανά σε όλη την επικράτεια της χώρας μας σε καθεστώς ειρήνης, δικαιοσύνης και συμφιλίωσης με τους ΤουρκοΚύπριους γείτονες μας - πράμα που μπορεί να γίνει μόνο αν εκδιωχθεί ο στρατός κατοχής ΚΑΙ απορρίψουμε τη ρατσιστική Διζωνική "λύση". Παρουσιάσαμε ομιλητές που άγγιξαν θέματα της σήψης στο σύστημα δικαιοσύνης όπως ο κος Ρίκκος Μαππουρίδης (Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας). Με τη βοήθεια και υποστήριξη μας εμφανίστηκαν στο βήμα έξω από το Προεδρικό σοσιαλιστές, πατριώτες, εθνικόφρονες, οικολόγοι, άνθρωποι της ανατρεπτικής~εναλλακτικής κοινότητας, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, και άλλοι πολλοί.

Τίποτα όμως από αυτά δεν κράτησε η παρούσα ηγετική ομάδα. Διατηρεί μια μονοκόμματη προσέγγιση, φλερτάρει με μια αδιάκριτη ανοχή στον εθνικισμό, απεκόπει από τον κόσμο, δεν λογοδοτεί σε κανένα, και επενδύει συνειδητά σε συνθήματα που χωρίζουν αντί να ενώνουν τους ανθρώπους.

Πως θα πάει μπροστά η Κίνηση όταν κατευθύνεται από τέτοιες συμπεριφορές; Πως θα μετεξελιχθεί σε Κίνημα αν δεν τοποθετηθούν στην απόλυτη κορυφή Αρχές και Αξίες όπως η ενότητα, η συνεργασία, η ισότητα, η άμεση δημοκρατία που συνεπάγεται αφοσίωση σε συλλογικές διαδικασίες με ενημερώσεις, διαφάνεια, διάλογο, συναίνεση;

Έχουμε υποχρέωση προς τις συνολικά πολλές χιλιάδες ανθρώπων που συμμετείχαν τού'ν τους δύο μήνες στις εκδηλώσεις και στις άλλες πολλές χιλιάδες που υποστηρίζουν αλλά δεν μπόρεσαν να έλθουν, να διευκρινίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες της Κίνησης. Αλλιώς, όπως συμβαίνει πάντα δια της δράσης των Φυσικών Νόμων που καθορίζουν τα πάντα, η ίδια η Κίνηση θα μετατραπεί στο αντίθετο της.

Πανίκος Νεοκλέους, 12η Σεπτ. 2011

{ κλικ}
http://www.vimeo.com/29179569


Αρετή: "Αν είστε εσείς Αριστεροί και Φίλοι των Λαών, εγώ είμαι Ελέφαντας"

{ κλικ}
http://www.youtube.com/watch?v=EDrKvjGp3tI&feature=related%20http://www.youtube.com/watch?v=R2LjkvbKwpQ&feature=player_embedded#!


Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η σπουδαία και επίπονη εργασία σε βίντεο που παρουσιάζουμε στις σελίδες μας είναι παραγωγή της ομάδας Γροθιά TV, που είναι αδελφή οργάνωση της Σοσιαλιστικής ομάδας Εμπροσθοφύλακας:
Γροθιά TV:
http://www.vimeo.com/grothiatv
και
http://www.youtube.com/user/GrothiaTv

Εμπροσθοφύλακας
http://www.efylakas.com


Η Ατυχία της Επιτυχίας
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html

Θα ενσαρκωθεί το νέο λαϊκό κίνημα;
17/09/2011 | Με τον Μάριο Δημητρίου
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/419448

«Ασύδοτη ηγεσία» αποκαλεί τους «έξι»
17/09/2011 | Του Μάριου Δημητρίου
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/419449

Ένα ρήγμα και δύο αφόρητα διλήμματα
18/09/2011 | Με τον Μάριο Δημητρίου
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/419447

Τα «όρνεα» και το «αφιονισμένο μπουλούκι»
20/09/2011 | Με τον Μάριο Δημητρίου
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/420262


Κόλακες και Βρυκόλακες
του Πανίκου Νεοκλέους
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html

"Αν είστε εσείς Αριστεροί και Φίλοι των Λαών, εγώ είμαι Ελέφαντας"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 comments:

  1. Λυπούμαι πάρα πολλά για τη ξεφτίλα τους. Και θυμώνω που πήραν τόσες εκατοντάδες ανθρώπους στο λαιμό τους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχωριστούμε από αυτούς; Εγώ δεν πάω πια στο προεδρικό για λόγους που εξήγησα και στο προηγούμενο άρθρο. Όμως από νωρίς σας είπα Πέτρο ότι δεν μου αρέσει ο τρόπος που μας μιλούν αυτοί οι άνθρωποι. Καμιά δημοκρατικότητα, ήταν προσβλητικοί και πιεστικοί και συνέβαλαν κατά πολύ στο να μην μαζεύεται ο κόσμος στο προεδρικό. Ο κόσμος όμως δεν κοιμάται, και δεν είμαστε πρόβατα!! Και ακριβώς επειδή δεν είμαστε πρόβατα δεν ανεχόμαστε κάμια ομάδα να μας ονομάζει έτσι ούτε να μας απειλεί πως αν σκοτώσουν τα παιδιά μας δε θα μας συμπαρασταθεί!! Μα που εκάτάντησαν; Αντροπή!

    ReplyDelete
  2. Ευγενία,

    Η αληθινή ροή συμπαράστασης και αλληλεγγύης δεν σβύνει με τις ανόητες χειραγωγήσεις μερικών ηγεμονίσκων που απρόβλεπτα "εκόλλησαν" τώρα σε ηγετικές θέσεις.

    Ο λαός μας απέδειξε έμπρακτα πως πάντα φανερώνει το μεγαλείο της ανθρωπιάς του όταν οι ιστορικές στιγμές το απαιτούν, ακόμα (και ΙΔΙΩΣ) όταν οι ηγεσίες μας τα κάμνουν "παντελώς κατά".

    Αυταρχικές ηγεσίες στο κίνημα και βεβαίως διαχρονικά μέσω εξουσίας Κεφαλαίου και Κράτους, πάντα διαφέντευαν τις μοίρες μας. Αλλά όταν ο λαός αυτο-οργανώνεται, και κινητοποιείται με βάση τις δικές του αξίες, πάντα μεγαλουργεί.

    Το πρόβλημα μας είναι να διασφαλήσουμε πως πράγματι η Αμεση Δημοκρατία και Αυτο-οργάνωση θα συνεχίσουν να πραγματώνονται, ασχέτως του αν οι κινητοποιήσεις είναι μεγάλες ή μικρές: αν η ποιότητα τους είναι η ορθή, τα κύμματα κινητοποιήσεων θα προχωρούν ορθά.

    εθελοντής

    ReplyDelete
  3. Και πιο σημαντικό τώρα είναι να καταφέρουμε να εμποδίσουμε την επίθεση της δεξιάς ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο που κινδυνεύει.

    ReplyDelete
  4. Απάντηση Θηβαίου-Μικρούτσικου σε ανοικτή επιστολή πολιτών



    Οι γνωστοί ερμηνευτές και δημιουργοί Χρήστος Θηβαίος και Θάνος Μικρούτσικος απάντησαν σε ανοικτή επιστολή, την οποία έλαβαν από Κύπριους πολίτες σχετικά με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την 50η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Η επιστολή παρατίθεται πιο κάτω:

    Φίλες και φίλοι,

    Διαβάσαμε με προσοχή την ανοιχτή επιστολή που μας απευθύνατε.

    Θέλουμε καταρχήν να σας διαβεβαιώσουμε για τον απόλυτο σεβασμό μας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.

    Θέλουμε επίσης να δηλώσουμε ότι αναμένουμε κι εμείς το πόρισμα για την υπόθεση αυτή, ελπίζοντας ότι θα κατανεμηθούν οι βαρύτατες ευθύνες οπουδήποτε κι αν υπάρχουν.

    Θέλουμε όμως με όλο τον σεβασμό στις απόψεις σας να διαφωνήσουμε μαζί σας σε δύο καίρια σημεία της επιστολής σας.

    Το πρώτο: Δεν συμμετέχουμε σε γιορτές, χορούς και πανηγύρια όπως υπονοείτε αλλά σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ για την 50η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, παρουσιάζοντας τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν. Τραγούδια που εδώ και δεκάδες χρόνια έχουν μείνει στη συνείδηση του ελληνικού αλλά και του κυπριακού λαού ως σύμβολα για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Το δεύτερο: Η αγανάκτηση που αισθάνεστε πολλοί από εσάς (γιατί είναι και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την τραγωδία της 11ης Ιουλίου για την προβολή των δικών τους πολιτικών απόψεων και αυτό είναι βαρύτατο ολίσθημα που σπιλώνει την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας) δεν πρέπει να σας οδηγήσει σε διαστρέβλωση της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα το οποίο πάλεψε σθεναρά για την ανεξαρτησία της Κύπρου, αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη και ειδικά στις μέρες μας –στην πιο δύσκολη εθνικά και οικονομικά συγκυρία- για την επιβίωση της Κύπρου, για τη λύση του Κυπριακού, έγκλημα το οποίο διαπράχτηκε πριν 37 χρόνια από την ελληνική φασιστική χούντα και από τα ντόπια στηρίγματά της που όπως γνωρίζετε ανήκαν σε αντιδιαμετρικό πολιτικό χώρο απ΄ αυτό του ΑΚΕΛ.

    Για τούτο σας καλούμε να απομονώσετε όσους παρεισφρύουν στις τάξεις σας κι αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις σας , κυρίως όμως σπιλώνουν την μνήμη των θυμάτων, μνήμη για την οποία εμείς τρέφουμε απόλυτο σεβασμό.

    Με τιμή,
    ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

    ReplyDelete
  5. Μιλούν για κάποιους "που εκμεταλλεύονται την τραγωδία της 11ης Ιουλίου για την προβολή των δικών τους πολιτικών απόψεων και αυτό είναι βαρύτατο ολίσθημα που σπιλώνει την μνήμη των θυμάτων της τραγωδία".

    Γιατί δεν ονομάζουν αυτούς οι κύριοι Μικρούτσικος και Θηβαίος;

    ReplyDelete