Friday 15 January 2010

Video from the Protest - Embassy of Israel



Thank you Belal!

* * *

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/229329

Λίμπερμαν: Eγκάρδιες επαφές και αντιδράσεις
15/01/2010 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:
"Έχουμε εξαίρετες σχέσεις με το Ισραήλ"

Στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισαν και τέλειωσαν χθες οι απανωτές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν με την πολιτική και τη θρησκευτική ηγεσία. Ο γνωστός Ισραηλινός πολιτικός, που διακρίνεται για τις σκληρές του θέσεις στο παλαιστινιακό πρόβλημα, έγινε θερμά δεχτός στις 5 το απόγευμα από τον Πρόεδρο Χριστόφια που χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση, προσθέτοντας πως «έχουμε εξαίρετες σχέσεις». Είπε ακόμη ότι Κύπρος και Ισραήλ «είμαστε δύο μικρές χώρες, δύο μικρές Δημοκρατίες σε αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αυτός ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για όλη την περιοχή». Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε προχθές στην Κύπρο για τη ναυτιλία και ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Ισραήλ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη χώρα του.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη

Την ώρα της συνάντησης στο Προεδρικό, πραγματοποιείτο έξω από την ισραηλινή πρεσβεία εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Λίμπερμαν. Την οργάνωσε η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Κοινότητα Κύπρου, τον Σύνδεσμο Κυπροκουρδικής Φιλίας και τις ομάδες ΥΚΡ, Cyprus Indymedia και Baraka.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο φασίστας Λίμπερμαν δεν είναι καλοδεχούμενος στην Κύπρο» και ότι «είναι ανοικτός υποστηρικτής της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και των εγκληματικών αντιλήψεων περί 'μεταφοράς' ή εθνικού ξεκαθαρίσματος των Παλαιστινίων πολιτών στο Ισραήλ. Θεωρούμε την επίσκεψή του ένα ντροπιαστικό γεγονός».

Φάρος σταθερότητας και ανάπτυξης

Στη διάρκεια της μέρας ο Ισραηλινός επίσημος, που αναχώρησε ψες από την Κύπρο, έγινε δεχτός κατά σειράν από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είναι γνωστό, προχθές συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής ο Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε ότι, «ως γείτονες χώρες, Κύπρος και Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη καλές τους σχέσεις ώστε να καταστεί η ευρύτερη περιοχή φάρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης».

Μετανάστευση και πετρέλαιο

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λίμπερμαν ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα συνεργασίας με το Ισραήλ στο επίπεδο της επιτήρησης και της παρακολούθησης της παράνομης μετανάστευσης και στα θέματα που αφορούν τον καθορισμό των οικονομικών ζωνών στην ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ανέφερε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ συζήτησε το θέμα που αφορά στις παράνομες επενδύσεις Ισραηλινών υπηκόων στο ψευδοκράτος. Ο κ. Λίμπερμαν του διευκρίνισε ότι «αυτό δεν έχει να κάνει οτιδήποτε με το επίσημο κράτος του Ισραήλ».

* * *
Previous / önceki / προηγήθηκε:
Urgent Call for Protest TODAY at the Israeli Embassy 5:00pm
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/01/urgent-call-for-protest-today-at.html

1 comment:

  1. Το Δικαίωμα της Επιστροφής γιά τους Παλαιστίνιους...

    ...πρόσφυγες, εξόριστους και μετανάστες είναι θεμελιωμένο στις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης, καθώς και στο Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εντοιχισμένο δηλαδή στους υπέρτατους νόμους του Διεθνούς Δικαίου.

    Γιά τους δικούς μας, ΤουρκοΚύπριους και ΕλληνοΚύπριους πρόσφυγες, εξόριστους και μετανάστες δεν ισχύει;

    Δεν απεμπολούμε τα δίκαια ούτε του Παλαιστινιακού λαού ούτε και τα δικά μας. Γιατί όμως όποιοι μιλούν γιά τα δίκαια της δικής μας κοινότητας ζωγραφίζονται ως τάχα εθνικιστές ή φασίστες;

    Θέλουμε να καταλήξουμε στο σημείο μόνο οι εθνικιστές και φασίστες να μιλούν γιά το Δικαίωμα της Επιστροφής;

    Που πάμε;

    ReplyDelete