Tuesday 8 September 2009

Προς μια εναλλακτική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων

Οι συνεχείς καταστροφικές εξελίξεις της εξωτερικής και διαπραγματευτικής πολιτικής που ακολουθεί η υπό το Δημήτρη Χριστόφια κυβέρνηση και οι απέλπιδες προσπάθειες δικαιολογίας των αδικαιολόγητων μας φέρνουν σε επαφή με αδυσώπητα ερωτήματα και απορίες. Επίσης μας ξεχυλίζουν με οργή. Οι δικαιολογίες του τύπου η συμφωνία -για τη διέλευση των κατοίκων της Τυλληρίας- ήταν προφορική μας αναγκάζουν να προσφύγουμε στη λαϊκή αρχέγονη σοφία του λαού μας ως οδηγό ανάλυσης και καθοδήγησης. Η άρνηση της κυβέρνησης να ερμηνεύσει οποιαδήποτε από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του λόγου των συνομιλητών της καθιστά αυτή την ανάλυση επιτακτική.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου μετέχοντας χιλιάδες χρόνια μιας αρχετυπικής και πανανθρώπινης παράδοσης υιοθέτησε μέσα σε όλες τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, συναλλαγής και επικοινωνίας την Προμήθεια και Αντιγόνεια αντίληψη ότι πέρα από τους γραπτούς νόμους καθοδηγητής είναι ο πανανθρώπινος άγραφος. Και όσα γραπτά κείμενα και συμφωνίες και αν υπάρχουν ο λαός μας υπενθυμίζει σε όλους ότι
οι ισχυρότερες συμφωνίες και δεσμεύσεις γίνονται λόγω τιμής, με τον λογο της τιμής. Η εντιμότητα μέσω της χρήσης του λόγου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την εντιμότητα και ηθική ακεραιοτητα του προσώπου. Χωρίς έντιμο λόγο δεν υπάρχει εντιμότητα. Χωρίς το λόγο της τιμής μόνο το ψεύδος και η ηθική κατάπτωση κυριαρχούν.

Αναπόφευκτα λοιπόν τίθεται το ερώτημα:

  • Οι συνομιλητές του προέδρου αρθρώνουν έντιμο λόγο άρα είναι και έντιμοι;

Οι συνομιλητές του Προέδρου και ο λόγος τους

Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή! Το μισό σχεδόν νησί κατέχεται από τον στρατό της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης της περιοχής. Ο πρόεδρος συνομιλεί σήμερα με τα ανδρείκελα του καθεστώτος κατοχής που αντλούν την εξουσία τους από την ισχύ των όπλων του στρατού κατοχής και από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους εποίκους-κλεπταποδόχους οι οποίοι κατοικούν στον τόπο μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Τα κατα συρροήν εγκλήματα του Τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής τόσο εις βάρος των ΕλλήνοΚυπρίων όσο και των ΤουρκοΚυπρίων συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι και τις μέρες μας.

Τα οστά των βασανισμένων και εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας βοούν για το είδος της εξουσίας που επεβλήθη διά της βίας στο βορρά και τη γενοκτονία εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου.

Η δια της βίας αλλαγή των ονομάτων των μητρογονικών μας εστιών καταδεικνύει τις βουλιμικές ορέξεις του κατακτητή και το σεβασμό που δείχνει στο Διεθνές Δίκαιο. Η αλλαγή των ονομάτων των πόλεων και των χωριών των Ελλήνων της Κύπρου είναι και αυτή πράξη γενοκτονίας.

Η δημογραφική αλλοίωση του βορρά αλλά και το καθεστώς διοίκησης των κατεχομένων είναι αποδείξεις του ποιος είναι ο πραγματικός συνομιλητής -ποιος κινεί τα νήματα του ανδρείκελου Ταλάτ και των συν αυτώ.

Στην κατεχόμενη Κύπρο, το πιο στρατικοποιημένο μέρος του πλανήτη ο στρατός κατοχής και το βαθύ παρακράτος της Τουρκίας ελέγχουν τα πάντα.

Τεράστιες εκτάσεις -ολόκληρα χωριά- είναι στη δικαιοδοσία του στρατού κατοχής και οι δυνάμεις του λυμαίνονται τα σπίτια των ΕλληνοΚυπρίων.

Τα έγγραφα πολιτότητας της Τουρκικής Δικτατορίας της Βόρειας Κύπρου εκδίδονται στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Στα σχολεία πρόσφατα επεβλήθει -παρά τις αντιδράσεις των ΤουρκοΚύπριων εκπαιδευτικών και μεγάλου μέρους της ΤουρκοΚυπριακής κοινότητας - η διδασκαλία του Κορανίου! Υπήρξαν μάλιστα διαδηλώσεις από εποίκους ενάντια στην συνδικαλιστική οργάνωση των ΤουρκοΚυπρίων δασκάλων.

Μέχρι και οι παραλίες χωρίζονται σε δημόσιες και σε αυτές που ανήκουν στη δικαιοδοσία του στρατού κατοχής στις οποίες μόνο στρατιωτικοί έχουν πρόσβαση και φυλάγονται από ένοπλους στρατιώτες. Σε ποια δημοκρατία μπορεί το στράτευμα να οικειοποιείται τους φυσικούς πόρους;

Όσοι μιλούν ενάντια στο καθεστώς διώκονται και όσοι τολμήσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής πληρώνουν βαρύ τίμημα. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα στο κατεχόμενο μέρος της χώρας μας.

Ο συνομιλητής του προέδρου έχει υιοθετήσει αυτή την πραγματικότητα χτίζοντας την εξουσία του πάνω της και αυτή την πραγματικότητα εκφράζει με το λόγο του στις συνομιλίες εις βάρος των συμφερόντων της ίδιας του της κοινότητας.

Οι συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους των ανδρείκελων του στρατού κατοχής κάθε συμφωνίας, κάθε διαδικασίας και κάθε αίσθησης δικαίου ορίζουν και την αξία του λόγου τους. Όπως σοφά θα έλεγε ο λαός μας:

Δεν αξίζει κοκκονόσυκο!

Ποια σπονδή έχει ουσιαστική αξία μέσα από την ανεντιμότητα; Ποια ομοσπονδία μπορεί να προκύψει όταν οι συνομιλίες γίνονται με ανδρείκελα και κάτω από την απειλή των όπλων που εκτέλεσαν εν ψυχρώ εκατοντάδες άμαχους συμπατριώτες μας; Ποια ομοσπονδία μπορεί να στηριχτεί σε συνομιλητές που δικαιολογούν τη γενοκτονία εις βάρος του λαού μας ΕλληνοΚυπρίων και ΤουρκοΚυπρίων; Ο Ελληνισμός της Κύπρου από όποια παράταξη και αν προέρχεται γνωρίζει μέσα από τις πολιτιστικές του καταβολές την απάντηση.

Καμία σπονδή δεν έχει αξία όταν γίνεται με ανέντιμους!

Καμία σπονδή δεν έχει αξία όταν γίνεται με αμετανόητους εγκληματίες!

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα έπρεπε να αναγνωρίζει το πιο πάνω πολιτικό πεδίο και να αντλεί δύναμη από την καθολική λαϊκή αναγνώριση των πιο πάνω. Δυστυχώς δεν το πράττει και συνεχίζει να άγεται και να φέρεται από τις εξελίξεις ασκώντας την πασίγνωστη εκδοχή της πολιτικής θωρούμεν τζιαι κάμνουμεν.

Αν είχε τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού μας θα κατανοούσε ότι η πολιτική του πορεία είναι εις βάρος του λαού στο σύνολό του διότι επισημοποιεί και δικαιολογεί τη γενοκτονία εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου αλλά και όλες τις επιβουλές του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας επι των ΤουρκοΚυπρίων. Οι συμπατριώτες μας αποτελούσαν για χρόνια ένα από τα προοδευτικότερα κοινωνικά σύνολα και σήμερα απειλούνται με την οπισθοδρόμηση που τους επιβάλλεται.

Οι καιροί επιβάλλουν μια διαφορετική πορεία από αυτή που σήμερα ακολουθείται. Και σε όσους ψάχνουν εναλλακτικές πορείες αισθάνομαι ότι επιλέγουν κωφεύοντας να αποκλείουν την εντιμότερη των προσεγγίσεων.

Επαναπροσέγγιση της όλης διαδικασίας ώστε να προβάλλεται παντού και συνεχώς ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό αλλά πρόβλημα επιβολής της ισχύος μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης εις βάρος όλου του λαού της Κύπρου. Και στην ανάγκη αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον οι συνομιλίες διεξάγονται με ανδρείκελα και εφόσον το καθεστώς της Τουρκίας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και να μετανοήσει για τη στάση του.

Χρειάζεται δηλαδή να ανπροσαρμοστεί ο στόχος των συνομιλιών με τρόπο που συνεχώς να αναδυκνύεται το πασιφανές ότι δηλαδή ο πραγματικός συνομιλητής δεν είναι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά οι δυνάμεις κατοχής. Και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας για λύση αποχώρηση!

Βέβαια η αποχώρηση από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται και εναλλακτική πολιτική πρόταση. Είναι μια διαφορετική πορεία εφικτή;

Υπάρχει σήμερα -δεν είναι ακόμη αργά- η δυνατότητα της έντιμης αποχώρησης από το τραπέζι των ανώμαλων διαπραγματεύσεων με τρόπο και πράξεις που να διασφαλιζουν το καλό ολόκληρου του λαού.

Αφού η άλλη πλευρά έχει καταδείξει τη συνεχιζόμενη άρνησή της να πορευθεί με βάση το πανανθρώπινο Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη ο πρόεδρός μας μπορεί να αποχωρήσει επιρρίπτοντας τη ευθύνη στην κατοχή και τα ανδρείκελά της, καταδεικνύοντας τα αποτελέσματα και τις πρακτικές της κατοχής και διασφαλίζοντας Όλα τα δικαιώματα ΕλληνοΚυπρίων και ΤουρκοΚυπρίων.

Αυτό προυποθέτει τη μετάνοια εκ μερους του και τη συνειδητή αλλαγή πορείας για το καλό όλων.

Τα εγκλήματα πολέμου, οι σφαγές, οι βιασμοί, οι σφετερισμοί περιουσιών των ΕλληνοΚυπρίων χρειάζεται μέσα από κρατικές διαδικασίες να φτάσουν σε όλα τα βήματα του πλανήτη. Υπάρχουν νομικοί αγώνες που μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία όχι από ιδιώτες αλλά από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Οι επιτυχίες των ΕλληνοΚυπρίων στα διαθνή δικαστήρια που αποθαρρύνθηκαν από το κράτος μας αντί να υποστηρικτούν ως έπρεπε αποτελούν φωτεινό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει θέληση.

Η εγκληματική πολιτική του καθεστώτος της Τουρκίας είναι δυνατό να καταδειχθεί παντού και να γίνει κατανοητή.

Εάν και εφόσον μέσα από αυτή τη διαδικασία το καθεστώς της Τουρκίας αρνηθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να μετανοήσει ο πρόεδρος οφείλει να αποχωρήσει.

Τούτο βέβαια δεν είναι αρκετό. Ο πρόεδρος "όλων των Κυπρίων" του κράτους "όλων των Κυπρίων" χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αποδείξει στη διαεθνή κοινότητα ότι τα όσα υποφέρουν οι συμπατριώτες μας ΤουρκοΚύπριοι δεν οφείλονται στη δική μας έλλειψη επιθυμίας για λύση αλλά στα εμπόδια της κατοχικής δύναμης και των ανδρείκελων της εξουσίας των.

Δε νοείται δημοκρατία με τις ψήφους των κλεπταποδόχων και με την απειλή των όπλων!

Χρειάζεται να καταδειχθεί παντού ότι στο βορρά δεν υπάρχει δημοκρατία και να ενθαρρυνθούν οι συμπατριώτες μας να ξανααναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με τη δική μας στήριξη και αρωγή. Η γνήσια προεπαναστατική δραστηριότητα των συμπατριωτών μας πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα αλλά και πράξεις όπως αυτές κομμάτων όπως το YKP-Κόμμα Νέα Κύπρος που κατήγγειλε διεθνώς την παρέμβαση του καθεστώτος της Τουρκίας στα πολιτικά των κατεχομένων χρειάζεται να αναθερμανθεί και να υποστηριχθεί από τη δική μας πλευρά με μετρήσιμες και νούσιμες πράξεις. Θα μπορούσε ξεκάθαρα να δηλωθεί ότι:

Προυποθεση για οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και όλων των εποίκων και η εκδημοκρατικοποίηση των κατεχομένων! Και η άμεση ανάκληση όλων των απειλών εκ μέρους του Τουρκικού κράτους και η άνευ όρων ανγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας!

Για την ανησυχία των ΤουρκοΚυπρίων για την ασφάλειά τους θα μπορούσαν άνετα να βρεθούν διεθνώς αποδεκτές λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο τη γνήσια ανάγκη των συμπατριωτών μας να αισθανθούν ασφάλεια στην πατρίδα τους όσο και να αφοπλιστούν οι έχιδνες που προάγουν το μίσος ανάμεσά μας.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες πραγματικού χτισίματος εμπιστοσύνης με την ΤουρκοΚυπριακή κοινότητα. Μέτρα όπως αυτά που αναφέραμε σε παλαιά μας άρθρα μόλις άνοιξαν τα οδοφράγματα:

"Ουδέποτε θα λυθεί το Κυπριακό - ούτε καν θα πλησιάσουμε προς λύση - εάν δεν τεθεί ως προτεραιότητα γιά όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο νότο η καλλιέργεια ουσιαστικής ισότητας μεταξύ όλων των πολιτών, ΤουρκοΚυπρίων και ΕλληνοΚυπρίων σε όλες τις περιοχές που ελέγχει η δήθεν νόμιμη (αλλά έκνομη) Δημοκρατία της Κύπρου."

από το κείμενο: Η Δυσωσμία του Αίσχους

http://web.archive.org/web/20040607000513/http://greek.cyprusdada.bandwidthcoop.org/newswire/display/726/index.php

Αν το κράτος εφάρμοζε στο νότο άμεσα όλα όσα επιθυμούμε να δούμε στο βορρά ποιος από τη διεθνή κοινότητα θα είχε οποιοδήποτε επιχείρημα εις βάρος της δικής μας πλευράς; Γράφαμε:

"What the State must do, right now

The duties of those who have state power in their hands right now are clear.

The state in the south, the "official" Republic of Cyprus, has an immense obligation to follow through with its promises. Its leaders have not yet faced up to their shame for not implementing the Special Measures in support of the Turkish- Cypriot community, which they had promised to put in effect.

Things are actually much worse than that. Now is the time, and there is no margin for postponement, to take every measure possible to transform the south of Cyprus into the kind of country we would like the entire island to become some day, when the conflict has been solved. Now is the time to create conditions for the refugees to return back home from the north, and to find conditions of security, stability, justice, and peace, and financial support, viable institutions capable of supporting the cultural continuity of the Turkish- Cypriot community such as schools, hospitals, mosques, jobs ..... plus everything else which a modern society needs to exist in peace and stability."

από κείμενο: The Ship of State is in the hands of Fools
What must the State do?
What must the Liberation Movement do?

http://web.archive.org/web/20040323003151/http://english.cyprusdada.bandwidthcoop.org/newswire/display_any/316

Αν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός συντονιζόταν ώστε να εξυπηρετεί τις αναγκες των ΤουρκοΚπριων συμπολιτών μας για απόλαυση άμεσα όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους μέσα σε ένα καθεστώς ισονομίας με την ανάληψη εκ μέρους τους και των ίδιων υποχρεώσεων που και εμείς αναλαμβάνουμε δε θα ήταν απείρως πιο εύκολο να διεκδικήσουμε παντού και το δικό μας ανάλογο δίκαιο; Δεν θα μπορούσε με την κατάλληλη ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση του λαού μας να αποτελέσει την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσά μας αντί του συνεχιζόμενου αισθήματος αδικίας που υποδαυλίζεται με τις ανεγκέφαλες και κοντόφθαλμες πολιτικές; Τα όσα πριν πέντε χρόνια σημειώναμε παραμένουν ακόμη ανεφάρμοστα:

"Our glorious leaders ("champions of freedom and socialism") should have already taken every step possible to welcome and to encourage the permanent return home of our displaced Turkish- Cypriot neighbours and co-workers, especially now that the occupation regime has relaxed movement restrictions. Refugees to the North should have been immediately invited by the Government to return to their homelands, openly, and repeatedly. It should have been an automatic reflex, for any socialist- minded official to put together a staff of advisors, consultants, experts, and administrators, who would have immediately launched a campaign of ecomonomic, legal, administrative, judicial, and humanitarian measures all aimed at facilitating the relocation and re-integration of every single Turkish- Cypriot who wishes to return home to the South. Isn’t this what we want for all Cypriots, of all ethnic, religious, and cultural origins? Isn’t this what we want the occupation regime to do in the North? Why are the Turkish- Cypriot citizens of Cyprus being selectively punished for the actions of the military directed by Ankara and for the actions of the illegal occupation regime in the North?"

από το κείμενο: Are they racists, just plain idiots, or both?
Holy Profits and Personal Property - Titina and the Titans

http://web.archive.org/web/20040101201254/http://english.cyprusdada.bandwidthcoop.org/newswire/display_any/34

Τι αποτρέπει τους κυβερνώντες να τα εφαρμόσουν; Μήπως στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν λύση αλλά απλώς μια άλλη ανακατανομή της εξουσίας τους;

Σήμερα δεν είναι ακόμη αργά για όλα τα πιο πάνω. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πορεία που έχει επιλέξει τυφλά ο πρόεδρος μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ανεπιστρεπτί στην καταστροφή... Χρειάζεται πλέον να αισθανθεί την πίεση όλων μας για να φέρει το νούν του.



Σόλων Αντάρτης
solon@cyprus-org.net
--------------------

2 comments:

  1. Ναίσκε! Συμφωνώ με όλα.

    Αλλά γιατί αναμένουμε Κράτος και Κεφάλαιο να κάμουν το σωστό; Γιατί και πώς έγινε να τρέφουμε ακόμα τέτοιες ελπίδες;

    Υπάρχει τώρα ή υπήρξε ποτέ πολιτικός, κόμμα ή κυβέρνηση στην Κύπρο που να μην είναι υπηρέτες του Κεφαλαίου ή του Κράτους; Εκείνα, και οι υπηρέτες τους, έχουν μιά λογική δική τους που χωρίς παρέκκλιση οδηγεί στην εκμετάλλευση (πάντα!) της καταστροφής, της μιζέριας και της αδυναμίας - προς ενδυνάμωση δική τους.

    Ενώ εσύ φάε σκατά λαέ και πες και ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. Και δυστυχώς τους ψηφίζουμε ακόμη μαζικά όπως τα αρνιά...
    Να πάρουμεν παράδειγμαν που τους ελλαδίτες.

    ReplyDelete