Wednesday 8 February 2023

Πρόταση για μια νέα Δημοκρατική Πρακτική στο Νησί μας


{Τμήμα κληρωτηρίου 3ου αιώνα π.Χ. Μουσείο αρχαίας Αγοράς, Αθήνα}


Εισαγωγή: Η παρούσα εκλογική διαδικασία στο νησί μας έχει αφαιρέσει κάθε προσωπείο από την κομματοκρατία που λυμαίνεται τον τόπο. Με εύηχα συνθήματα τα κόμματα αισθάνονται άνετα να παραβιάζουν όλα όσα υποτίθεται πρεσβεύουν, να αλλάζουν θέσεις σαν πουκάμισα και να δημιουργούν ένα τοξικό πεδίο μέσα στο οποίο η Πολιτική Βία ανθίζει. Βία που μεταφέρεται προς όλο το σύνολο της Κοινωνίας. Τα κόμματα προωθούν την εμφύλια αντιπαράθεση ως modus vivendi, αλλά και ως modus operandi. Καμία αυτοκριτιτική και καμία ανάληψη ευθύνης δεν υπάρχει διότι πάντα φταίει κάποιος άλλος. Αναλόγως του κόμματος διαλέγετε και παίρνετε. Αντλώντας δύναμη από εκλογικούς νόμους τους οποίους ξεχειλώνουν κατά το δοκούν, και χρημάτων που εμείς πληρώνουμε τα κόμματα του τόπου έχουν εξελιχθεί σε πρωταθλητές οβιδιακών μεταμορφώσεων, αλλά και προαγωγοί της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό μηχανισμό ελέγχου. Αποτελεί κορυφαία παραίσθηση ότι το σύστημα που έχουν στήσει θα αναμορφωθεί και θα γίνει καλύτερο.


Η πρόταση που ακολουθεί είναι μια πρόταση εξόδου από το Αδιέξοδο η οποία προϋποθέτει την έξοδο της Πολιτικής από τα στεγανά αυταρχικά πλαίσια μέσα στα οποία έχουμε παγιδευτεί. Δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των κομμάτων και προσφυγή στην Λαϊκή Βούληση μέσω της αλλαγής του Εκλογικού Νόμου και της θέσπισης του Δημοψηφίσματος ως κορυφαίας έκφρασης της Λαϊκής Επιθυμίας. Και ο Συνδυασμός των δύο.


Ανανγωρίζω ότι και τα δύο προϋποθέτουν Γενναία Εκτελεστική Εξουσία, στην απουσία κινηματικών διαδικασιών. Αποτελούν αν θέλετε μία κίνηση προς τα εμπρός η οποία θα πηγάσει μέσα από τον/την «Φωτισμένο/η» εκείνο/η ηγέτη/ιδα που αναζητούμε όλοι και όλες.


Αλλαγή του Εκλογικού Νόμου


Ο Εκλογικός Νόμος τον οποίον εν τη «σοφία» τους τροποποίησαν κάποια κόμματα, απέκλεισε στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές 52.205 ψηφοφόρους, ποσοστό 14,58% (1). Ο σημερινός εκλογικός νόμος ουσιαστικά πριμοδοτεί την Κομματοκρατία. Πρέπει να αλλάξει και να επιστρέψει σε ένα ποσοστό το οποίο να ευνοεί την πολυφωνία. Θεωρώ ότι ένα ποσοστό στο 2% του εκλογικού σώματος είναι λογικό. 

 

Αυτό δεν είναι αρκετό. Η κομματοκρατία, μέσα από τον έλεγχο της Βουλής περιορίζει την δυνατότητα ενός/μίας αληθινά Προοδευτικού/ης Προέδρου να δράσει προς όφελος του Λαού, καθώς όλα τα νομοθετήματα απαιτούν την συναίνεση των κομμάτων, τα οποία πολύ πιθανώς θα τον/την αντιστρατεύονται. Απαιτείται μία άλλη προσέγγιση. Αυτή είναι η έκφραση της Συλλογικής Λαϊκής Βούλησης μέσω της θέσπισης των Δημοψηφισμάτων ως Δημοκρατικής πρακτικής.


Το Δημοψήφισμα


Το Δημοψήφισμα είναι η κορυφαία έκφραση της Λαϊκής Ετυμηγορίας. Χρειάζεται να υπάρξει μία ρύθμιση ώστε να γίνει μέρος της Πολιτικής μας Πρακτικής. Είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Πάνω προς τα Κάτω, με την πρόταση να έρχεται από την Εκτελεστική Εξουσία, και από Κάτω προς τα Πάνω με την υιοθέτηση οποιασδήποτε πρότασης θα συγκεντρώνει το όριο του Εκλογικού Νόμου, δηλαδή το 2% του εκλογικού σώματος.


Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για θέματα που αφορούν τον Λαό μπορεί να εγκολπωθεί στις λοιπές εκλογικές διαδικασίες έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια έξοδα. Αναλόγως των προτάσεων της Εκτελεστικής Εξουσίας ή/και αυτών που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη Λαϊκή Υποστήριξη τα Δημοψηφίσματα θα μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα με της Βουλευτικές, Ευρωβουλευτικές, Δημοτικές και Προεδρικές εκλογές.


Πιστεύω ακράδαντα ότι μία τέτοια προσέγγιση θα ενδυναμώσει την Δημοκρατία στo νησί μας, μέσα από την δυνατότητα εμπλοκής όλο και περισσότερων πολιτών στο Πολιτικό και Κοινωνικό Γίγνεσθαι, δρώντας και σαn Σχολείο εκμάθησης και άσκησης της. Με αυτό τον τρόπο κυοφορείται η αναμόρφωση της Πολιτικής μας Ζωής.

 

«Έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω» ήταν και είναι η Οδός. Δημοκρατία που ασκείται μακριά από τον Λαό καταλήγει πάντοτε σε Παρωδία.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάρουμε άμεσα και αδιαμεσολάβητα την Πολιτική στον Λαό.


Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com

~~~~~~~~~~~~~


Πηγές

-------


https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_2021

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment