Saturday 28 September 2019

Ορθή η τοποθέτηση της Ρωσσίας, εκτός από...



Ανακοινώθηκε σήμερα η τοποθέτηση της Ρωσσικής Κυβέρνησης σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ και στις ταυτόχρονες συναντήσεις ηγετών που προέκυψαν στο ίδιο πλαίσιο. Δημοσιεύτηκε το εξής:
«Μόσχα: Στηρίζουμε απόφαση που θα ληφθεί από τους Κύπριους

Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο μια απόφαση που θα ληφθεί από τις ίδιες τις κοινότητες της Κύπρου, χωρίς έξωθεν πιέσεις, αναφέρεται σε σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας, κατά την 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επί διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.

Περαιτέρω σημειώνεται πως η απόφαση αυτή πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να προβλέπει τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική προσωπικότητα. Το παρόν σύστημα εγγυήσεων για την ασφάλεια των δυο κοινοτήτων είναι ξεπερασμένο και πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση των ρωσο-κυπριακών θέσεων σε διάφορους τομείς και τις προοπτικές για ανάπτυξή τους.

Οι πλευρές συνέκριναν τις θέσεις τους σε έναν αριθμό διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την Κύπρο και της κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται.»
http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/788325/apo-defteras-oi-apofaseis-toy-antonio-ggoyteres

Όλα τα στοιχεία στην τοποθέτηση της Ρωσσίας είναι πολύ ορθά και ευπρόσδεκτα, εκτός από ένα: η υποστήριξη προς την ρατσιστική Διζωνική "λύση" που επιδιώκει το ΔΗΣΑΚΕΛ ακολουθώντας την παρότρυνση των Δυτικών Ιμπεριαλιστών και της νεο-Οθωμανικής Τουρκίας.

Βέβαια η Ρωσσία τι να κάμει έχοντας απένταντι της τους γκιαούρηδες που ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ να τους επιβληθεί το καθεστώς Απάρθαϊντ προσποιούμενοι πως αυτό είναι μια "λύση", και που προωθώντας την με ψευδο-αριστερά συνθήματα έχουν παραπλανήσει όχι μόνο μέρος του λαού μας αλλά και την Διεθνή Κοινότητα; Ποιά άλλη κατεχόμενη ή αποικιοκρατούμενη χώρα στον κόσμο έχει καταφέρει να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας πως η λύση που ζητά για το πρόβλημα της είναι ένα ρατσιστικό καθεστώς με γεωγραφικό διαχωρισμό των κατοίκων της και κατανομή των νομικών, συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση ΕθνοΦυλετικούς Νόμους; Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, ΜΟΝΟΝ οι τ-τ-τοπ-πουζοκυπραίοι έχουν καταφέρει τέτοιο επίτευγμα! Οπότε... τι άλλο θα μπορούσε να πεί ή να κάμει η Ρωσσία ενώπιον αυτής της διαχρονικά επαίσχυντης συμπεριφοράς της πολιτικής μας ηγεσίας;

Για να λυθεί το πρόβλημα μας, εκτός από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των παράνομων εποίκων (με εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους) και επιστροφή όλων των προσφύγων - ΤΚύπριων και ΕΚύπριων - στις εστίες τους, η χώρα μας θα χρειαστεί να κτίσει κάποιο πολίτευμα που να βασίζεται ταυτόχρονα στην ισότητα όλων των πολιτών, αλλά και σε στοιχεία που να προστατεύουν τα δικαιώματα της μειονότητας. Προς τούτο, κάποια μορφή Κοινοτικής Ομοσπονδίας θα χρειαστεί να ενσωματωθούν στο μελλοντικό σχήμα ζωής και διακυβέρνησης ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατία και η ισότητα, αλλά και η ελευθερία και η δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια ΟΧΙ σε γεωγραφικό διαχωρισμό, και ΝΑΙ στην συμφιλίωση και συμβίωση των κοινοτήτων που να συμπηχθεί σε κάποια μορφή Ομοσπονδίας. Περισσότερες σκέψεις για αυτό το θέμα, εδώ:
■ Τι σημαίνει Γιασεμί, Σενέρ και... Ομοσπονδία;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/blog-post_14.html

...και ακόμα περισσότερες στις Παραπομπές, πιο κάτω.


Τουλάχιστον δύο όμως άλλα στοιχεία της δήλωσης από την Κυβέρνηση της Ρωσσίας είναι πολύ πιο σημαντικά από το πιπίλισμα της λέξης "διζωνική".
■ Το ένα αναφέρεται στην διαδικασία λύσης. Αναφέρει ότι:
"Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο απόφαση που θα ληφθεί από τις ίδιες τις κοινότητες της Κύπρου, χωρίς έξωθεν πιέσεις". Αυτή η δήλωση τεραστίας σημασίας μόνο μία ερμηνεία μπορεί να έχει: ενόσω υφιστάμεθα στρατιωτική κατοχή - γεγονός το οποίο αποτελεί την ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ μορφή έξωθεν πίεσης - όποια "λύση" και να αποφασιστεί θα θεωρηθεί άκυρη.

■ Το άλλο σημαντικό στοιχείο της δήλωσης αρθρώθηκε πεντακάθαρα ως εξής:
"Το παρόν σύστημα εγγυήσεων για την ασφάλεια των δυο κοινοτήτων είναι ξεπερασμένο". Με άλλους λόγους ήτοι: η Ρωσσία προς τιμήν της συμφωνεί με την πολιτική αξιολόγηση που για πρώτη φορά κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου το 1964 στις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τζόνσον, όπου δήλωσε ότι από την στιγμή που η Κύπρος έγινε μέλος του ΟΗΕ ως ανεξάρτητη χώρα, έπαυσαν να ισχύουν οι όποιες "εγγυήσεις" και παρεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών. Η Κύπρος έχει ίσα δικαιώματα με όλες τις άλλες χώρες στον κόσμο στο να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, και καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα ένοπλης ή άλλης παρέμβασης, οποιαδήποτε και αν είναι δικαιολογία: για μας, αυτή η γραμμή διπλωματίας στην παρούσα περίοδο είναι σωτήρια.
Τα δύο πιο πάνω στοιχεία της δήλωσης της Ρωσσικής Κυβέρνησης είναι σωσίβια για μας. Θα τα καταφέρει άραγε το ΔΗΣΑΚΕΛ να τα τορπιλίσει και τούτα; Άγνωστο... αλλά πολύ πιθανό.

Αν τους το επιτρέψουμε.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Παραπομπές ~ Αναγνώσματα

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

https://web.archive.org/web/20170610181817/http://cyprus.indymedia.org/node/4916

Οδικός Χάρτης για μια Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού
του Σόλωνα Αντάρτη
https://web.archive.org/web/20170610162255/http://cyprus.indymedia.org/node/4988

Θέσεις για μια Βιώσιμη Λύση
Η σύγκλιση προτάσεων κατόπιν συλλογικού διαλόγου που διήρκεσε για μερικούς μήνες ανάμεσα σε πέραν των εβδομήντα ενεργών στελεχών της Παράταξης του ΟΧΙ:
http://cyprus-org.net/Biosimi.Lysi.tentative.final.pdf

Ποιές Λύσεις Προτείνουμε
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/09/blog-post.html#proteinoume

Πολιτική Ανάλυση Αίματος
https://web.archive.org/web/20180908172925/http://cyprus.indymedia.org/node/5088

Η Ρατσιστική Διζωνική Αποτελεί τη Συνειδητή Επιλογή Ολοκλήρωσης του Κυπριακού Εθνικισμού
https://web.archive.org/web/20150906073600/http://cyprus.indymedia.org/node/4895

Το Σχέδιο Β’ Είναι Μία Αληθινή Κυπριακή Δημοκρατία
https://web.archive.org/web/20180908174906/http://cyprus.indymedia.org/node/5087

Η Παρούσα Κατάσταση ~ Προεδρικές 2018 ~ Η Παράταξη του ΟΧΙ
https://web.archive.org/web/20170623045346/http://cyprus.indymedia.org/node/5136

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment