Friday 1 February 2019

Από την Ροζάβα στην Λευκωσία Νίκος Λαμπρός μας Οδηγεί


Τους τελευταίους μήνες το πολιτικό σκηνικό έχει κυριολεκτικά πυρποληθεί μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας για «αποκέντρωση των εξουσιών» στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και την λυσσαλέα επίθεση του ηγέτη του ΑΚΕΛ και φίλου του ΥΠΕΞ της κατοχής Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο πρόεδρος τάχα επιδιώκει την λύση «δύο κρατών» και την «διχοτόμηση». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο Νίκοι της κυβέρνησης – πρόεδρος και υπουργός εξωτερικών – φαίνονται να αποφεύγουν συνειδητά την χρήση του επάρατου όρου «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» με αποτέλεσμα ο ηγέτης του ΑΚΕΛ και οι παρατρεχάμενοι του να αφρίζουν κυριολεκτικά και να σχίζουν τα ιμάτια τους για την στάση των δύο.

Για την αλλαγή αυτής της στάσης υπάρχει σοβαρή εξήγηση την οποία παρουσιάζουμε πιο κάτω.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας σε συνάντηση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το καλοκαίρι την Πέμπτη 23 Αυγούστου – με την κωδική ονομασία «Ερυθρή Πέμπτη» - ο πρόεδρος αποφάσισε την τολμηρή κίνηση προς τα εμπρός, προς μία άλλη κατεύθυνση.

Μετά από εισηγήσεις του τμήματος Μέσης Ανατολής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών εδώ και κάποια χρόνια, η κυβέρνηση μελέτησε ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας της ομόσπονδης δημοκρατίας της Βόρειας Συρίας και το Κοινωνικό της Συμβόλαιο. Οι πληροφορίες μας μάλιστα είναι ότι απέστειλε και διπλωμάτες οι οποίοι έζησαν για κάποιους μήνες στην Ροζάβα, μελετώντας το σύστημα διοίκησης και οι οποίοι ετοίμασαν εμπεριστατωμένη έκθεση για τα όσα βίωσαν και τον τρόπο με τον οποίο το «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας» μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση των διπλωματών του ΥΠΕΞ, και καταγραμμένα με bold χαρακτήρες, έλαβαν πέντε (5) άρθρα του κοινωνικού συμβολαίου.

"Το άρθρο 7
Η «Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» αποτελείται από δημοκρατικά αυτοδιαχειριζόμενα καντόνια τα οποία εξαρτώνται και στηρίζονται από τις δημοκρατικές οργανώσεις, τις ιδεολογικές, εθνοτικές, γυναικείες, πολιτισμικές ομάδες και όλα τα κοινωνικά τμήματα.

Το άρθρο 9
Η δημοκρατική, περιβαλλοντική και κοινοτική ζωή αποτελεί την βάση για την οικοδόμηση μιας οικολογικής δημοκρατικής κοινωνίας, προκειμένου να μη βλάψει καταχραστεί και καταστρέψει τη φύση.

Το άρθρο 12
Η «Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» υιοθετεί το σύστημα συμπροεδρίας σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς διοικητικούς και άλλους τομείς. Θεωρεί κύρια αρχή την ίση εκπροσώπηση και των δύο φύλων." (1)

"Το άρθρο 41
Ο πλούτος και οι φυσικοί πόροι είναι δημόσιοι και η επένδυση τους, η διαχείριση και οι συνθήκες δίκαιης διανομής ρυθμίζονται από το νόμο.

Το άρθρο 42
Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε ειδικά έργα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την οικολογική ισορροπία, παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για την οικονομική ανάπτυξη, στοχεύουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση και την δημιουργία κοινωνικών οικονομικών δραστηριοτήτων." (2)

Η σοβαρή και σε βάθος μελέτη των Κυπρίων διπλωματών έπεισε τόσο τον υπουργό Εξωτερικών όσο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το καθεστώς της κοινοτικής και θρησκευτικής αυτονομίας καθώς και η έμπρακτη ισότητα ανδρών και γυναικών με συμπροεδρία σε όλους τους δημόσιους τομείς είναι η Οδός και για το Κυπριακό. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που ο πρόεδρος μας έκανε τις δηλώσεις για αποκέντρωση εξουσιών. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αποφασίστηκε η εγκατάλειψη του διχοτομικού ρατσιστικού φεντεραλισμού και το αγκάλιασμα μιας νέας πολιτικής για την λύση του Κυπριακού.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες μας μας ανέφεραν ότι πολύ σύντομα ο Κυπριακός λαός και οι διάφορες συνιστώσες του θα μείνουν άφωνοι με την αληθινή και ουσιαστική μεταστροφή του Νίκου Αναστασιάδη και την μετατροπή του σε ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας που θα μνημονεύεται εσαεί για την έμπρακτη εφαρμογή της ισοπολιτείας, της οικολογίας και του φεμινισμού σε μία αστικού τύπου "δυτική" δημοκρατία.

Οι ίδιοι κύκλοι μας είπαν σχεδόν επί λέξει ότι θα είναι αδύνατον ο ηγέτης του ΑΚΕΛ να αντιστρατευτεί τις θέσεις και την επιχειρηματολογία του προέδρου αφού αυτές θα είναι ουσιαστικά μία έμπαρακτη εφαρμογή όλων όσων το ΑΚΕΛ υποστήριζε θεωρητικά για ένα αιώνα. " Με τι μούτρα θα ασκήσει αντιπολίτευση ο Άντρος Κυπριανού όταν ο πρόεδρος προτείνει την συμπροεδρία ανδρών και γυναικών σε όλες τις θέσεις άσκησης εξουσίας;" ήταν τα ακριβή λόγια. "Πώς θα ασκήσει ανιπολίτευση ο Γιώργος Περδίκης όταν ο πρόεδρος θα είναι πιο οικολόγος από τους οικολόγους;" "Όλοι αυτοί που σήμερα το παίζουν πατριώτες πώς θα αντιδράσουν όταν ο υπουργός άμυνας ανακοινώσει την εθελοντική στράτευση γυναικών στα πρότυπα των γυναικείων οργανώσεων αυτοάμυνας του YPG;"





Τα ιδια ακριβώς ανέφεραν για την στάση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας. "Πώς είναι δυνατόν να επιχειρηματολογήσει εναντίον μίας τέτοιας λύσης ο κάθε Μουσταφά Ακιντζί όταν θα διασφαλίζεται η πλήρης αυτονομία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και η εκπροσώπηση της σε όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας μέσα από την υποχρεωτική εκπροσώπηση των κοινοτήτων σε επίπεδο 40% από ενδοκοινοτικές εκλογές και 60% από παγκύπριες επί συνόλου του εκλογικού σώματος, όπως προβλέπει το "Κοινωνικό Συμβόλαιο";

Αυτά και άλλα πολλά μας μεταφέρθηκαν τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να καταγραφούν καθώς δεσμευόματε να προστατεύσουμε το απόρρητο δραστηριοτήτων που άπτονται της ασφάλειας της Δημοκρατίας.

Εγώ πάντως δηλώνω ευθαρσώς ότι εάν όλα τα πιο πάνω αληθεύουν δηλώνω Αναστασιαδικός! 

Νίκο προχώρα σε θέλει όλη η χώρα!

Σόλων Αντάρτης~solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~



Πηγές-Σημειώσεις
----------------------


1. Από το "Κοινωνικό Συμβόλαιο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας", έκδοση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του κόμματος δημοκρατικής ένωσης (PYD) για την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες και το κέντρο Ελληνοκουρδικών μελετών "Ξενοφώντας" σελ. 15-16

2. Όπου πιο πάνω σελ. 24-25

No comments:

Post a Comment