Monday 24 October 2016

Κατεχόμενα, Τουρκία, και Κάνναβις: επικίνδυνες εξελίξειςΣωματείο Φίλοι της Κάνναβης

22 Οκτωβρίου, 2016


Κατεχόμενα, Τουρκία, και Κάνναβις: επικίνδυνες εξελίξεις


Νέος κίνδυνος για αυξημένη προσέλευση ΕΚυπρίων στο παράνομο καθεστώς

Μας αναστατώνουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις που αφορούν την συγχρονισμένη νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία. Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των κατοχικών αρχών με την Τουρκία, εκτός από το ότι υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την υποτέλεια των παράνομων αρχών στην κατοχική Τουρκία, θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέους κινδύνους.

Δεν μας αναστατώνει βέβαια το ότι μπορεί κάποιοι ασθενείς να ωφεληθούν - είθε και μακάρι να λάβουν την θεραπεία που χρειάζονται οι άνθρωποι. Επείγει όμως οι αναγνώριση των εξής:

1.
Μόλις γίνει διαθέσιμη η Ιατρική Κάνναβις στα κατεχόμενα, μαζί με τα καζίνο και το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου αυτή θα αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης για τους ΕΚύπριους - αυτή τη φορά δεν θα είναι ούτε ο εγωκεντρισμός και η μανία με τον τζόγο, ούτε η "ευκολία" των ταξιδιωτών που εν γνώση των προδίδουν την πατρίδα τους πετώντας παράνομα. Οι ασθενείς μας που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή πλέον θα αναγκάζονται να προσφύγουν στα κατεχόμενα για να λάβουν θεραπεία με Κάνναβη, αφού οι έννομες αρχές της Δημοκρατίας τους αφήνουν να πεθαίνουν αναμένοντας.

Το εννοούμε στην κυριολεξία: συνεχίζουν να αυξάνονται οι ασθενείς που πεθαίνουν περιμένοντας να λάβουν την Ιατρική Κάνναβη. Ακόμα και εκείνοι που κατέχουν υπογραμμένες εγκρίσεις των αιτήσεων τους από τον Υπουργό Υγείας: πεθαίνουν περιμένοντας. Έχει κλείσει σχεδόν ένας χρόνος από τις πρώτες υπογραφές και ουδείς έχει λάβει ακόμα ούτε σταγόνα από το φάρμακο που αιτήθηκαν. Ποιός θα κατηγορήσει αυτούς τους ασθενείς αν αύριο αρχίσουν να συσσωρεύονται στα κατεχόμενα σε μια ύστατη προσπάθεια να γλυτώσουν τη ζωή τους, ή να πάρουν ανακούφιση από τα μαρτύρια τους;

Ο λόγος που καθυστερεί τόσο πολύ η προμήθεια Ιατρικής Κάνναβης και που οι ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας να έλθει η παραγγελία, είναι διότι ο Υπουργός - κατόπιν πιέσεων από τους γνωστούς εχθρούς των ασθενών της Κάνναβης - έθεσε τον όρο στις άδειες ότι πρέπει η προμήθεια να γίνεται από "κρατικές και νόμιμες πηγές". Αυτές όμως βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό: ικανές και πρόθυμες να εξάγουν στην Κύπρο είναι μόνο δύο η τρεις σε ολόκληρο τον κόσμο - και η γραφειοκρατία τους είναι φονικά αργή.

2.
Υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο που παλεύουν με Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, με τον Καρκίνο, με ασθένειες που χαρακτηρίζονται από χρόνιες ή και πρόσκαιρες Φλεγμονές, με Αυτο-άνοσες παθήσεις, Γλαύκωμα, Άγχος, Αϋπνίες, ασθένειες με ανίατους πόνους, Άσθμα, Αρθρίτιδα, Κατάθλιψη, Υπέρταση, βαρέα τραύματα στο κεφάλι ή στο νωτιαίο μυελό, HIV και AIDS, Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, Δυσμηνόρροια, Δυστοκία, Επιληψία και με πολλές άλλες παθήσεις: όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ  Συνταγματικό δικαίωμα στη φαρμακευτική περίθαλψη και δικαιούνται να επιλέγουν την Κάνναβη ως μέρος της φαρμακευτικής τους αγωγής. Σε όλες αυτές τις παθήσεις η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει την φαρμακευτική αξία της Κάνναβης.

Μέσα από τις επαφές μας με ΤΚύπριους και Τούρκους ασθενείς πληροφορούμαστε πως αντιθέτως με το πνεύμα των ανακοινώσεων για Νομιμοποίηση, οι ασθενείς στα κατεχόμενα και στην Τουρκία που ζητούν Ιατρική Κάνναβη συνεχίζουν να εισπράττουν άρνηση, και οι γιατροί τους διαβεβαιώνουν ότι όλα αυτά περί Ιατρικής Κάνναβης είναι "ανυπόστατα" και "σκέτη προπαγάνδα". Οι ΤΚύπριοι ασθενείς συνεχίζουν να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για αιτήσεις Ιατρικής Κάνναβης. Με άλλα λόγια, εφ' όσον το ιατρικό σύστημα εκεί συνεχίζει να είναι είτε απληροφόρητο είτε ενάντιο στην Ιατρική Κάνναβη, ο στόχος της Νομιμοποίησης από τις κατοχικές αρχές διαφαίνεται καλύτερα: ο στόχος είναι ο δικός μας πληθυσμός. Με τα ελαττώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό τον τομέα, τα οποία λόγω των δογματικών αγκυλώσεων των εξουσιαστών άνοιξαν τεράστιες τρύπες στο εσωτερικό και εξωτερικό μας μέτωπο, τώρα η Δημοκρατία κινδυνεύει να χάσει ένα μέρος του πληθυσμού των ασθενών μας.    

Η προσέλευση των ασθενών στα κατεχόμενα για θεραπείες δεν είναι μόνο θέμα πολιτικού γοήτρου. Είναι θέμα δημιουργίας μιας νέας πληθυσμιακής δυναμικής με στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Θα δημιουργήσει νέες πελατειακές σχέσεις ΕΚυπρίων με το παράνομο καθεστώς, φέρνοντας πολυπόθητο συνάλλαγμα στα κατεχόμενα και δημιουργώντας περισσότερη απελπισία στους ασθενείς μας. Ποιός από τους ασθενείς δεν θα αισθανθεί προδομένος διπλά και τρίδιπλα από την πατρίδα όταν οι γιατροί εδώ - και μαζί τους ολόκληρο το ιατρικό, νομικό και κρατικό κατεστημένο - τους χλευάζει και αποδιώχνει, ενώ το κατοχικό καθεστώς θα μοιάζει να τους αγκαλιάζει με αποδοχή, έστω και υποκριτικά, έστω και με υπερ-εκμετάλλευση; Ο Αττίλας θα τους δώσει αυτό που χρειάζονται, και θα φανεί ότι τους φροντίζει.

3.
Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές μες τα τελευταία χρόνια τις αρχές ότι ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος. Είχαμε μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κύπρο με τον υπαρκτό και αμείλικτο διακρατικό αγώνα ταχύτητος στο θέμα Ιατρικής Κάνναβης, και ειδικά για τον κίνδυνο που αποτελούν ως ανταγωνιστές το Ισραήλ, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Οι κρατούντες όμως, μεθυσμένοι με την παραίσθηση της εξουσίας είχαν κλειστά τα αυτιά. Η μόνη τους έγνοια ήταν - και συνεχίζει να είναι - η άνομη τρομοκράτηση, σύλληψη, φυλάκιση και εκβιασμοί εις βάρος των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί με την ενθάρρυνση των αρχών συνεχίζουν να διώχνουν, να κοροϊδεύουν ή και να εκβιάζουν τους ασθενείς ("αν αρχίσεις την Κάνναβη θα σταματήσω τη θεραπεία σου"). Και ορίστε που φτάσαμε. Όχι μόνο χάσαμε την κούρσα, γιατί και οι τρείς ανταγωνιστές μας μας ξεπέρασαν, αλλά και βρισκόμαστε ενώπιον χειροπιαστών κινδύνων. Θέλουμε να αναλάβει τον έλεγχο μέρους του πληθυσμού μας το κατοχικό καθεστώς;

4.
Η λύση είναι πολύ απλή, και την έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές. Τώρα, στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να αρχίσει η νόμιμη παραγωγή Ιατρικής Κάνναβης στην Κύπρο, η άδεια για Ιατρική Κάνναβη να δίδεται χωρίς όρους και χωρίς περιορισμούς, και χωρίς αναφορές για την προέλευση της. Για να είναι άμεσα εφαρμόσιμη και χρήσιμη για τους ασθενείς και για να παρέχει νομική κάλυψη για όλες τις απαραίτητες πράξεις του ασθενούς, θα πρέπει απλώς να γράφει τα απολύτως βασικά, νομιμοποιώντας έτσι την κατοχή και χρήση για ιατρικούς σκοπούς - να ένα παράδειγμα:
Άδεια Ιατρικής ~ Φαρμακευτικής Χρήσης της Κάνναβης
Όνομα: Λυγία Γεωργίου, Αρ. Ταυτότητας: 691174,
Διεύθυνση: Λεωφ. Αγίων Πάντων 314, 1096 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22-60-73-40
Βεβαιούται ότι το άτομο με τα πιο πάνω στοιχεία συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης με την άδεια του Υπουργού Υγείας, και έχει αδειοδοτηθεί να έχει στην κατοχή της 180 γραμμάρια Κάνναβης.
{Ή εδώ θα μπορούσε να λέει "...στην κατοχή της 3,600 mg Τετραϋδροκανναβινόλης (THC)"}.

Η άδεια έχει ημερομηνία λήξης την (τάδε μέρα, μήνα, έτος).

Υπογραφή: Υπουργός Υγείας.

Η υστερία όμως των διωκτικών και ιατρικών αρχών "μήπως και αρχίσουν οι άνθρωποι να λαμβάνουν Κάνναβη στην πραγματικότητα" οδήγησε στην γραφειοκρατική παγίδευση της διαδικασίας με αποτέλεσμα - εκτός από το ότι πεθαίνουν οι ασθενείς περιμένοντας - να έχει δημιουργηθεί ένα φοβερό ιατρικοπολιτικό κενό το οποίο εκμεταλλεύεται ο εχθρός και κατακτητής μας.

5.
Ακόμα και πριν τρία χρόνια, όταν άρχισε η κοινή γνώμη να υποστηρίζει ευρέως το δικαίωμα των ασθενών στην Ιατρική Κάνναβη, η Νομιμοποίηση της είχε ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ. Αλλά έστω και αργά, αν οι αρχές ακολουθούσαν αυτό που προτείναμε, δεν θα είχαμε σήμερα τον Αττίλα να ποζάρει ως θεραπευτής και ως ιαματική δύναμη, αντί ως ο σφαγέας που είναι στην πραγματικότητα. Οι δικές μας αρχές τον όπλισαν με το πείσμα, με την εθελοτυφλία και τον δογματισμό τους: αφού οι "δικοί μας" αναγκάζουν τον κόσμο να υποφέρει, ο Αττίλας αναλαμβάνει ως "θεραπευτής" να χειριστεί τα πράγματα καλύτερα.

Αν η Ιατρική Κάνναβις είχε ρυθμιστεί πριν ένα και δύο χρόνια - έστω και προσωρινά - με τον απλό τρόπο που αναφέρουμε πιο πάνω, η κοινωνία θα είχε ήδη κερδίσει τα εξής οφέλη:
ο- Οι χιλιάδες Κύπριοι ασθενείς που έχουν ανάγκη την Κάνναβη θα είχαν ήδη πρόσβαση στο φάρμακο τους.
ο- Η μαφία (το οργανωμένο έγκλημα) και ο διεφθαρμένος κλάδος της Αστυνομίας που συνεργάζεται μαζί της, θα είχαν ήδη αποδυναμωθεί. Διότι οι τιμές θα έπεφταν άμεσα στο ένα δέκατο των σημερινών: επειδή οι ασθενείς αφ' ενός θα μπορούν να προμηθεύονται την Κάνναβη από ανεξάρτητες πηγές (άσχετες με τη μαφία) και να αλληλοϋποστηρίζονται, αφ' ετέρου θα μπορούν να καλλιεργούν στο σπίτι ό,τι χρειάζονται.
ο- Η Αστυνομία θα μπορούσε απελευθερωθεί από τις ανοησίες και να εστιαστεί στο να καταπολεμά το αληθινό έγκλημα αντί να κυνηγά τους ανθρώπους για ένα "έγκλημα" που δεν έχει θύματα.
ο- Η ελευθεροποίηση και Νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης θα άνοιγε τον δρόμο για νέες επιχειρήσεις, ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής, τόνωση της οικονομίας, βελτίωση της ρευστότητος σε συνάλλαγμα και αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (το περίφημο ΑΕΠ).
ο- Ο Ιατρικός Τουρισμός θα είχε ήδη εδραιωθεί καλύτερα με νέο πρωταγωνιστή τον κλάδο Ιατρικής Κάνναβης• με ασθενείς απ' όλο τον κόσμο να έρχονται στην Κύπρο για να ωφεληθούν από αυτό που παράγει η γη και οι αγρότες μας με λίγο νερό και την ολόχρονη ηλιοφάνεια, φέρνοντας ξένο συνάλλαγμα και εμπλουτίζοντας τον τόπο μας πολιτιστικά.
ο- Θα άνοιγε ο δρόμος για την θεσμοθέτηση της τοπικής παραγωγής Ιατρικής Κάνναβης από το κράτος και ιδιώτες, με την επιβολή φαρμακευτικών προτύπων, ελέγχων ποιότητας και υγιεινής, εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές, φροντιστές και ασθενής για την ορθή θεραπευτική χρήση της Κάνναβης, και ουσιαστική διεύρυνση και απεγκληματοποίηση αυτού του ζωτικού χώρου της οικονομίας που σήμερα αποδίδει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομα κέρδη. Ήδη παράγουμε την καλύτερη Κάνναβη στην Μεσόγειο! Η Κύπρος θα μπορούσε ήδη να εξάγει Ιατρική Κάνναβη σε όλες τις βόρειες χώρες που τώρα αναγκάζονται να την παράγουν σε εσωτερικούς χώρους με ειδικές λάμπες γιατί δεν έχουν ήλιο και όπου οι κάτοικοι (και τα φυτά) ζουν σε διαρκές κρύο που εμποδίζει τις καλλιέργειες.

Δεν θα είχε κανένας ανάγκη ούτε να εισάγει παράνομα από τα κατεχόμενα, ούτε να πάει στον Αττίλα για θεραπεία!

Δεν είναι αργά - η κατάσταση μπορεί να διασωθεί αν οι αρχές κινηθούν άμεσα, με δύο τρόπους:

α. Να υιοθετηθεί άμεσα η αδειοδότηση ασθενών χωρίς όρους για την προέλευση ή παραγωγή της Κάνναβης.
β. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία νομικής ρύθμισης της Ιατρικής Κάνναβης. Οι νομοθέτες και αξιωματούχοι στα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας να αρχίσουν άμεσα διάλογο με τις οργανώσεις ασθενών, φίλων της Κάνναβης και αγροτών: στη χώρα μας υπάρχει ήδη πάρα πολύ υψηλής ποιότητος εμπειρογνωμοσύνη και για την ποιοτική παραγωγή και για την ορθή ιατρική χρήση της Κάνναβης. Μένει μόνο να αξιοποιηθεί.

Μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις του Αττίλα εδώ:
Νόμιμο το λάδι κάνναβης στα κατεχόμενα για ιατρικούς σκοπούς

Τουρκία: Νομιμοποιείται η ελεγχόμενη παραγωγή κάνναβης σε 19 επαρχίες της χώρας

Ορίστε και οι δηλώσεις του παράνομου υπουργού της κατοχικής κυβέρνησης Φαϊζ Σουτσούογλου / Faiz Sucuoğlu στην τουρκική:
Reform niteliğinde bir adım: Kannabis yağı KKTC’de kullanılabilecek


ΠΕΝΤΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Μετά από την δημοσίευση του πρόσφατου άρθρου μας για τους δύο νεκρούς που πέθαναν αναμένοντας να λάβουν την Ιατρική Κάνναβη που ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ για αυτούς από τον Υπουργό Υγείας, επιβεβαιώσαμε ακόμα δύο ονόματα ασθενών που και αυτοί έφυγαν από ζωή κρατώντας στα χέρια τους την άδεια για Ιατρική Κάνναβη - αλλά ούτε μία σταγόνα από το φάρμακο που τους εγκρίθηκε. Οι νέοι νεκροί ακολούθησαν τον Γιώργο Μ. που με τη βοήθεια του πατέρα του Ιάσονα πέρσι αγωνίστηκε με θάρρος μέχρι θανάτου για την Ιατρική Κάνναβη, ανοίγοντας τον δρόμο με δικαστικά διαβήματα για όλους τους ασθενείς.

Οι άδικοι και αχρείαστοι θάνατοι έρχονται παρ' όλον που είχαμε προειδοποιήσει ανοικτά τους ιθύνοντες από το πιο δημόσιο βήμα για ότι είναι χιλιάδες οι ασθενείς και πολλοί από αυτούς έχουν ΠΟΛΥ μεγάλες ανάγκες. Η ανθρωποθυσία στον βωμό της γραφειοκρατίας και άνομης εξουσίας είναι απαράδεκτη - ζούμε πράγματι στον 21ο αιώνα στην Κύπρο;

Το πρόβλημα και οι λύσεις του:
"Ακόμα δύο νεκροί σε αναμονή για την Ιατρική Κάνναβη - Τι θα γίνει κε Υπουργέ;"
 
Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης
                                                           
22 Οκτωβρίου, 2016

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~No comments:

Post a Comment