Tuesday 29 March 2016

Τρεις νίκες για την Ιατρική Κάνναβη

o- Τι ακριβώς επετεύχθει με την Δίκη για την Ιατρική Κάνναβη
ο- Κανναβινέλαιο για τον Καρκίνο
o- Νέες εγκρίσεις αιτήσεων
ο- Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους ασθενείς.Τα νέα κεκτημένα

Ραγδαίες εξελίξεις μες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συσσωρεύσει νέες νίκες για το Κίνημα Νομιμοποίησης στον τομέα της Ιατρικής Κάνναβης, με πολύ θετικές επιπτώσεις για όλους τους ασθενείς. Συνίστανται από εξελίξεις στα εξής μέτωπα:
1. Νίκη στη Δίκη για την Ιατρική Κάνναβη,
2. Επίσημη αποδοχή του δικαιώματος στη χρήση Κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς,
3. Νέες εγκρίσεις αιτήσεων για Ιατρική Κάνναβη.
* * *

1.
Νίκη στη Δίκη για την Ιατρική Κάνναβη

Η προσφυγή του νεαρού καρκινοπαθούς Γιώργου Μ. στο Ανώτατο Δικαστήριο που έγινε τον Χειμώνα του 2015-16 καταλήγοντας σε νίκη εναντίον της Δημοκρατίας σφράγισε θετικά και επιβεβαίωσε όλες τις ελπίδες των ασθενών και αγαπημένων τους για πρόσβαση στην Ιατρική Κάνναβη. Οι αγώνες μέσα από το ιατρικό και νομικό σύστημα που ξεκίνησε ο Γιώργος απέδωσαν τα εξής:
ο- Ο νέος Υπουργός Υγείας κος Παμπορίδης αναγκάστηκε να εγκρίνει την αίτηση του Γιώργου,
ο- Επιβεβαιώθηκε μέσα από τις διαδικασίες το δικαίωμα του ασθενούς να λαμβάνει έγκαιρη απάντηση στην αίτηση του για Ιατρική Κάνναβη.

Η παρακαταθήκη νίκης που μας άφησε ο Γιώργος - το δώρο του προς όλους τους ασθενείς - σφραγίστηκε με την τελευταία του πνοή: ο Γιώργος πέτυχε αυτή τη νίκη και έλαβε την έγκριση στην αίτηση μια μέρα μόλις πριν πεθάνει. Δεν πρόλαβε να λάβει ούτε σταγόνα από το φάρμακο για το οποίο αγωνίστηκε. Αλλά με τον αγώνα του μέχρι τέλους άνοιξε ένα δρόμο για όλους μας, τον οποίο ήδη αρχίσαμε να αξιοποιούμε για να σώζονται ζωές και για την ανακούφιση και θεραπεία των ασθενών.

Η Δίκη για την Ιατρική Κάνναβη διεξήχθει με πρωτοβουλία του πατέρα του Γιώργου, Ιάσονα Μ., με πολιτική, νομική και χρηματική υποστήριξη από το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης. Η περίπτωση του Γιώργου ήταν τόσο φωνακτά άδικη, που έφτασε μέχρι και στις εφημερίδες και την τηλεόραση: έφηβος αθλητής που προσβλήθηκε από καρκίνο στον εγκέφαλο σε ηλικία 17 ετών, αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ανώτατο δικαστήριο γιατί μετά από τρεις αιτήσεις που υπέβαλε προς το Υπουργείο Υγείας για άδεια χρήσης της Ιατρικής Κάνναβης για την θεραπεία του, δεν έλαβε καμία απάντηση για διάστημα σχεδόν ενός έτους. Αγνοήθηκε παντελώς.

Δικηγόρος του Γιώργου ήταν η Εύη Τουλέκκη, που πρόσφερε τις υπηρεσίες της για την υπόθεση εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς (pro bono), τόσον για τις ανάγκες του πελάτη της όσον και προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας. Την Δημοκρατία αντιπροσώπευσε ο κος Σταυρινός της Νομικής Υπηρεσίας.

Δυστυχώς ο θάνατος του Γιώργου κατά τη διάρκεια της δίκης έριξε ένα μαύρο πέπλο που μας κλόνισε όλους με θλίψη, αλλά και με νέα νομικά εμπόδια εναντίον μας. Συνεχίσαμε όμως, με αφοσίωση πάνω απ' όλα στη μνήμη του Γιώργου που έφυγε παλεύοντας... και νικήσαμε! Τα αποτελέσματα της δίκης ήταν:
ο- Η πλευρά μας αποδέχτηκε ενώπιον του Ανωτάτου την έγκριση της αίτησης του Γιώργου από τον Υπουργό ως ικανοποιητική απάντηση στην προσφυγή μας,
ο- Συμφωνήσαμε να αποσύρουμε την προσφυγή,
ο- Η Δημοκρατία αναγκάστηκε να πληρώσει τα νομικά έξοδα της πλευράς μας.

Προηγούμενη ενημέρωση και λεπτομέρειες για την δίκη εδώ:
Κύπρος: Οι Δίκες για την Ιατρική Κάνναβη

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς

Με την νίκη στο Ανώτατο επιβεβαιώθηκε το δικαίωμα κάθε ασθενούς να λαμβάνει έγκαιρη απάντηση στην αίτηση του, και τορπιλίστηκε η προηγούμενη απάνθρωπη πολιτική του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών να αγνοούν τις αιτήσεις των ασθενών μέχρι να πεθάνουν. Επίσης, δόθηκε ευκαιρία στον Υπουργό Υγείας να δράσει με βάση τα ανθρωπιστικά του αισθήματα, αλλά κερδίσαμε και συμμόρφωση του με τα συνταγματικά και νομικά δικαιώματα των ασθενών που απορρέουν από πολλές και διάφορες διεθνείς συμφωνίες και από το νομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η νίκη σημαίνει ότι οι ασθενείς πλέον μπορούν να υποβάλλουν άνετα αιτήσεις για Ιατρική Κάνναβη απευθείας στον Υπουργό Υγείας, και έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν λάβουν απάντηση εντός 30 ημερών.


2.
Επίσημη αποδοχή του δικαιώματος στη χρήση Κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς

Με την νίκη μας στη Δίκη της Ιατρικής Κάνναβης κερδίσαμε εν ονόματι του Γιώργου και κάτι τελείως αναπάντεχο: η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει σε ασθενείς το δικαίωμα χρήσης του Κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς, με ιατρική συνταγή.

Σε όλες τις άλλες χώρες και πολιτείες όπου υπάρχει νόμιμη πρόσβαση στην Ιατρική Κάνναβη με συνταγή γιατρού, οι γιατροί - για λόγους που αφορούν πολιτικές συγκρούσεις και όχι την επιστήμη - αποφεύγουν να γράψουν συνταγές για Κανναβινέλαιο για τους ασθενείς με καρκίνο παρ' όλον που  δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος για αυτή την αποφυγή, ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες και μελέτες που επιβεβαιώνουν την αξία του Κανναβινέλαιου στην καταπολέμηση του καρκίνου. Με την έγκριση του Υπουργού στην αίτηση του Γιώργου έχει ανοίξει πλέον και αυτός ο δρόμος, και από αυτό θα ωφεληθεί και το παγκόσμιο Κίνημα για την Ιατρική Κάνναβη!

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς

Δεδομένου ότι το Κανναβινέλαιο είναι μια υπερ-συμπυκνωμένη μορφή Ιατρικής Κάνναβης που είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την συνήθη Κάνναβη σε φυτική μορφή και κατέχει θεραπευτική αξία μόνο σε συγκεκριμένες παθήσεις (ενώ είναι ακατάλληλο για πολλές άλλες), συστήνουμε σε όσους ασθενείς πιστεύουν ότι το Κανναβινέλαιο θα τους βοηθήσει, να τεκμηριώνουν την αίτηση τους με επιστημονικές παραπομπές και έρευνες, έτσι ώστε ο Υπουργός να αισθάνεται δικαιωμένος και να είναι επιστημονικά κατοχυρωμένος όταν υπογράφει τις εγκρίσεις.

Για περαιτέρω βοήθεια με αυτό, παρακαλώ δείτε εδώ:
Καρκίνος και Κάνναβις, έμπρακτη βοήθεια για την Άλφα...
...και για όλους τους καρκινοπαθείς


3.
Νέες εγκρίσεις αιτήσεων για Ιατρική Κάνναβη

Η νίκη μας στο Ανώτατο, σε συνδυασμό με την έγκριση της αίτησης του Γιώργου, συνδυάστηκε χρονικά και με το συμβάν ότι κάποιες γραφειοκρατικές συγκρούσεις μες το Υπουργείο Υγείας απομάκρυναν από το γραφείο του ένα δεδηλωμένο και ύπουλο εχθρό της Ιατρικής Κάνναβης: τον πρώην Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Δρα Λούη Παναγή. Με την απομάκρυνση του, απομακρύνθηκαν και τα τεχνητά (και άνομα) γραφειοκρατικά εμπόδια που ο κος Παναγή έθετε μέχρι τώρα στις αιτήσεις των ασθενών για Ιατρική Κάνναβη, διευκολύνοντας τώρα τον νέο Υπουργό Υγείας να εγκρίνει τις αιτήσεις πιο εύκολα και γρήγορα.

Ήδη έχει εγκριθεί ακόμα μία αίτηση μετά από εκείνην του Γιώργου, και προσβλέπουμε σε ένα εγγύς μέλλον όπου αυτή η διαδικασία θα απλοποιηθεί και θεσμοθετηθεί ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς το ταχύτερον.
* * *

Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί ασθενείς τώρα θα αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στον Υπουργό Υγείας για Ιατρική Κάνναβη. Η πεισματώδης άρνηση των εξουσιαστών για τόσο καιρό, και ο χλευασμός και τρομοκράτηση των ασθενών για τόσα χρόνια ανάγκασε πολλούς ασθενείς να αυτο-οργανωθούν και ως αποτέλεσμα αυτού είναι πιθανό τώρα ότι θα δούμε μαζικές υποβολές αιτήσεων.

Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Υγείας θα τις δει θετικά. Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης έχει ήδη σχεδιάσει γραπτή πρόταση για το πως μπορούν οι αρχές να αναλάβουν έννομες, απλές και εύκολες πρωτοβουλίες ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς τώρα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε να αλλάξουν οι νομοθεσίες (η Βουλή έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι αντιστέκεται στην πρόοδο με τους πιο οπισθοδρομικούς τρόπους). Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Υπουργό και τις αρχές να διεκπεραιώσουν την εργασία μελέτης και αξιολόγησης των αιτήσεων με τον ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο • ευελπιστούμε ότι θα μας λάβουν υπ' όψην!Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κάνναβις και Σκλήρυνση
Η Πολλαπλή (ή Κατά Πλάκας) Σκλήρυνση και οι θεραπευτικές επιλογές με την Κάνναβη

Κανναβινέλαιο ή Σπορέλαιο της Κάνναβης; Διευκρίνηση για τις δύο του μορφές

Ιατρική Κάνναβις... ΧΩΡΙΣ ψυχοδραστικές επιδράσεις;

Κάνναβις και Ψύχωση: η νέα Δαιμονοποίηση του Ιερού Φυτού

Τι θα γίνει με τα 26 κιλά Κάνναβης;

Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης: για το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει "θεραπεία" μέσω Δικαστηρίων

~~~~~~~~~~~~~~~~~~


1 comment:

  1. που θα βρουμε αιτηση φαρμακετικη καναβη

    ReplyDelete