Sunday 28 February 2016

Σχόλια, απορίες και απαντήσεις για το Νάρκοτεστ

Από ένα φίλο αναγνώστη:

"Χαίρετε... Θα μας φακελώσουν όλους τώρα, δηλαδή θα κάνουν τεστ σε οποιονδήποτε χωρίς εύλογη υποψία και θα έχουν όλων μας το DNA καταγραμμένο κάτω.. καμία ελευθερία δηλαδή! Κάτι άλλο θά 'θελα να σε ερωτήσω αν ξέρεις να μου πεις... δηλαδή αν κάπνισα χθες Κάνναβη και μου κάνουν τεστ σήμερα θα δείξει κάτι; Δεν έχουμε ιδέα πως πάει αυτή η 'μαλακία' τεστ! Νά 'σαι καλά Πέτρο..."

Το πιο πάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις ανησυχίες και τον τρόμο που έχει κατακλύσει την κοινότητα μας μετά από την επίσημη υιοθέτηση του παράνομου και αντισυνταγματικού Νάρκοτεστ από την Βουλή.

Προσκαλούμε τον κόσμο μας να μην ανησυχεί! Προς το παρόν τα πράγματα κινούνται αργά, και η κοινότητα μας θα έχει αρκετό χρόνο να οργανωθεί και να κλιμακώσει την αντίσταση στο Νάρκοτεστ. Επί του παρόντος διαγράφονται τρεις κύριοι παράγοντες:
Ουσίες, Μέθοδοι Εξέτασης και Μέθοδοι Αντίστασης.

Οι Ουσίες

Μόνο τώρα έχουν ανακοινωθεί οι ουσίες που θα εξετάζονται από το Νάρκοτεστ:
"Η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη, τόνισε ότι ο έλεγχος θα αφορά κάνναβη, κοκαΐνη και αμφεταμίνες."
Ψηφίστηκε σε νόμο το νάρκοτεστ

Ο λόγος που μέχρι τώρα οι συγκεκριμένες ουσίες τηρούνταν μυστικές είναι γιατί για την κάθε μια προς την οποία δόθηκε θεώρηση - ανεξαιρέτως - υπάρχουν επιστημονικά (τεχνικά και ιατρικά) και νομικά προβλήματα που προκάλεσαν πονοκεφάλους, τσακωμούς και διαπραγματεύσεις σε όλη την διαδικασία της προετοιμασίας του νόμου: διότι επεκράτησε καθαρά η αντίληψη ότι αυτά τα προβλήματα καθιστούν τον νόμο αντι-επιστημονικό και αντισυνταγματικό, άρα άκυρο. Παρ' όλον όμως ότι οι εξουσιαστές και γραφειοκράτες που ενεπλάκησαν δεν έλυσαν ΚΑΝΕΝΑ από τα προβλήματα, αποφασίστηκε αυθαίρετα να εστιαστούν στις πιο πάνω τρεις ουσίες.

Σημειώστε ότι:

α. Το Νάρκοτεστ ΔΕΝ θα στοχεύει κανένα από τα πραγματικά ναρκωτικά, είτε αυτά συνταγογραφούνται νόμιμα είτε χρησιμοποιούνται παράνομα, ενώ πέραν των 70% των "νόμιμων ναρκωτικών" ψυχοφαρμάκων και 30% των αναλγητικών και παυσίπονων (πχ. μορφίνη, κωδεΐνη, οξυκοντίν) απαγορεύεται να λαμβάνονται από οδηγούς.

β. Ο νέος νόμος παρέχει στον Υπουργό Συγκοινωνιών την ευχέρεια να αλλάζει όποτε θέλει τον κατάλογο των ουσιών που θα εξετάζονται, χωρίς να επεξηγεί ή να λογοδοτεί σε κανένα, ούτε καν στη Βουλή: ο νέος νόμος δεν απαιτεί από τον Υπουργό να στηριχτεί ούτε σε νομική, ούτε σε ιατρική ή τεχνική γνωμάτευση!


Μέθοδοι Εξέτασης

Το τι θα ανιχνεύει το Νάρκοτεστ, και το πόσες ώρες, μέρες εβδομάδες ή μήνες μετά από την χρήση της Κάνναβης θα είναι ανιχνεύσιμη η χρήση, καθορίζεται από τα συγκεκριμένα μηχανήματα και τις συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που ΘΑ ακολουθήσουν. Έμφαση στο "θα" γιατί η θεσμοθετημένη ανωμαλία που ονομάζεται Κράτος δεν έχει ακόμα καν αγοράσει τα μηχανήματα:
"Στον προϋπολογισμό του 2016, περιλαμβάνεται κονδύλι 600 χιλιάδων ευρώ, για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, για να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος έλεγχος από το Κρατικό Χημείο."
Ψηφίστηκε σε νόμο το νάρκοτεστ

Οι τεχνικές δυνατότητες των μηχανημάτων της εξέτασης σάλιου και αίματος διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, και θα πρέπει να αναμένουμε τις αγορές και τις εξελίξεις ώστε να δούμε ακριβώς τι προτίθεται να κάμει η Αστυνομία και το Χημείο.

Υπενθυμίζουμε ότι:

α. Όπως και για το Άλκοτεστ, η Αστυνομία κατέχει την διακριτική ευχέρεια να ΜΗΝ προβεί σε κανένα μέτρο δίωξης αν δεν θέλει, ακόμα και αν κάποιος παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα στην εξέταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Αστυνομικοί αφήνουν τον μεθυσμένο οδηγό να φύγει με μια προφορική συμβουλή "...Και πρόσεχε να μην επαναληφθεί", ή και με γραπτή προειδοποίηση.

β. Ο νέος νόμος λέει ξεκάθαρα ότι τυχόν θετικά αποτελέσματα στην εξέταση του Νάρκοτεστ ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν για διώξεις από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ). Αφ' ενός αυτό δεν παρέχει καμία εγγύηση, γιατί όλοι γνωρίζουμε το ότι η αποδεδειγμένα πιο διεφθαρμένη πτέρυγα της Αστυνομίας δεν πρόκειται να σταματήσει να στοχεύει την πιο αδικημένη και ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού που αποτελούν οι Φίλοι της Κάνναβης. Αφ' εταίρου όμως, επειδή ο νέος νόμος αναγράφει ρητά αυτή την απαγόρευση, οποιαδήποτε δίωξη, παρακολούθηση, ανίχνευση, προσπάθεια επιβολής παράνομης "θεραπείας", προσπάθεια παγίδευσης ή εκβιασμού για μετατροπή του άτυχου οδηγού σε χαφιέ, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταπολεμηθεί νομικά στο δικαστήριο.Μέθοδοι Αντίστασης

Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης θα δημοσιεύει έγκαιρα και τακτικά προτάσεις για την κοινότητα ώστε να μπορούμε να συντονίζουμε τις πράξεις αντίστασης του πληθυσμού στο Νάρκοτεστ. Αυτές θα εστιαστούν σε κυρίως τρία επίπεδα;

α. Ατομική προστασία
Υπάρχουν ουσίες και τεχνικές καθαρισμού του οργανισμού και του στόματος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος που θα εξαλείψουν ή τουλάχιστον μειώσουν τις πιθανότητες να γίνει ανίχνευση της Κάνναβης με το Νάρκοτεστ σάλιου. Αυτές, σε συνδυασμό με καλό συγχρονισμό για την ώρα οδήγησης (πριν και μετά από την κορύφωση της δυνατότητας ανίχνευσης στο σάλιο), θα προσφέρουν αρκετά καλή προστασία. Θα δημοσιεύσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για αυτά σύντομα.

β. Ατομική νομική υπεράσπιση
Ο νόμος του Νάρκοτεστ με βάση τον οποίο λαμβάνεται δείγμα σάλιου είναι παράνομος για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων το σάλιο αποτελεί γενετικό υλικό: ΜΟΝΟ με Δικαστικό διάταγμα δικαιούται το Κράτος να λάβει τέτοιο δείγμα. Ένας καλός δικηγόρος δύναται να εξουδετερώσει οποιεσδήποτε κατηγορίες βασιστούν σε τέτοια παράνομη λήψη τεκμηρίων.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που είναι νομικώς προβληματικά στη νομοθεσία του Νάρκοτεστ: παραβίαση της αρχής που απαιτεί κάποια εύλογο υποψία για την όποια Αστυνομική παρέμβαση στο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης του πολίτη, πτυχές διεξαγωγής του Νάρκοτεστ που πιθανώς συνιστούν παράνομη κράτηση, τα όρια των φυσικών παραμέτρων που μετρούν τα μηχανήματα, η επιστημονική ερμηνεία των ευρημάτων.... όλα συνιστούν μια πολύ προβληματική νομοθεσία που για τον καλό και μελετημένο δικηγόρο Υπεράσπισης μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες που κυμαίνονται από αθώωση του πελάτη μέχρι και ακύρωση του νόμου από το Δικαστήριο.

Θα δημοσιεύσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για όλες αυτές τις νομικές προσεγγίσεις ώστε οι δικηγόροι που έχουν αληθινό κίνητρο Υπεράσπισης των Φίλων της Κάνναβης (που δυστυχώς είναι σπάνιοι) να μπορούν να τα αξιοποιήσουν όλα αυτά στο Δικαστήριο.

γ. Πολιτική αντίσταση

Το πιο σημαντικό είναι οι αυξημένες συλλογικές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να επιδοθεί η κοινότητα μας για την προστασία της. Αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την κλιμάκωση της ενημέρωσης του λαού μας τόσο για την ανομία του νόμου, όσον και για το πως ακριβώς (με ποια έμπρακτα μέσα) μπορούμε να αποφύγουμε να πιαστούμε από το Νάρκοτεστ, μέσω δημοσιεύσεων, διαλέξεων, προβολών, συναυλιών, κλπ.• έμπρακτη αλληλεγγύη και εμφάνιση σε τυχόν δίκες που να μετατρέψουν τις δίκες σε πολιτικές, όπως ήδη καταφέραμε ως Κίνημα με τις δίκες για την Ιατρική και την Κλωστική Κάνναβη• περαιτέρω αυτο-οργάνωση των ανθρώπων μας σε πιο πολλές πόλεις και κοινότητες• κλιμάκωση της εμπλοκής και αύξηση της πίεσης μας ενάντια σε εξουσιαστές, πολιτικούς και γραφειοκράτες...

...και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μες το ευρύτερο πλαίσιο του αγώνα για την πλήρη Νομιμοποίηση της Κάνναβης σε όλες της τις μορφές και για όλες τις χρήσεις.

Θά 'ρθει άσπρη μέρα και για μας!
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Υπουργός προς Φίλους της Κάνναβης: Ελάτε στη Βουλή

Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης: για το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει "θεραπεία" μέσω Δικαστηρίων

Η Καταγγελία μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα και δύο Υπουργούς ~ Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης

Κύπρος: Οι Δίκες για την Ιατρική Κάνναβη
και
Πέτρος Ευδόκας, Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης και Ενδο~Μήδεια:
Παράνομη κατάσχεση υπολογιστών και άνομες πράξεις Αστυνομίας - Εισαγγελίας - Επαρχιακού Δικαστηρίου

Καταρρέει η υπόθεση της Εισαγγελίας και Αστυνομίας εναντίον μας

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


No comments:

Post a Comment