Sunday 31 January 2016

Η απάντηση του Υπουργού στους Φίλους της Κάνναβης - και η δική μαςο- Τα ψέμματα και μανούβρες του Υπουργού Γεωργίας: προσπάθεια παραπλάνησης του Γενικού Εισαγγελέα
ο- Οι νομικές επιπτώσεις της ατιμωρησίας και ασυδοσίας των υπευθύνων: το Κράτος συνεχίζει να βυθίζεται στο βούρκο της παρανομίας


Το πλαίσιο της παρούσας σύγκρουσης

Τον Αύγουστο 2015 το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης υπέβαλε καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα για τον παράνομο αποκλεισμό από την επίσημη διαδικασία συνδιαβούλευσης για την διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την Κλωστική ~ Βιομηχανική Κάνναβη των οργανώσεων και ατόμων που είναι τα πιο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και κοινωνικοί φορείς. Η υποχρέωση για συνδιαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη επιβάλλεται από τον νόμο. Ο παράνομος αποκλεισμός πρωτίστως βαραίνει το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά όπως θα δείτε και πιο κάτω, ακόμα και μέσα στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέως προέκυψαν παρόμοια εγκλήματα κατ' απομίμηση.

Οι αριθμοί των ανθρώπων που παράνομα αποκλείστηκαν από την διαδικασία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι. Ενδεικτικά, τέσσερεις μόνο από τις πολλές οργανώσεις και φορείς που αποκλείστηκαν αντιπροσωπεύουν τους εξής αριθμούς:

► Συλλογικό Κίνημα ενημέρωσης για την Κάνναβη - Legalise it Cyprus
πάνω από 7.000 μέλη

► Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης
σχεδόν 1.300 μέλη

► Σύνδεσμος για την Ιατρική Κάνναβη
πάνω από 16.000 μέλη

► Ομάδα Αλήθεια για την Κάνναβη
πάνω από 6.200 μέλη

Όλες αυτές οι οργανώσεις και τα δεκάδες χιλιάδες άλλα ανέντακτα μέλη συναποτελούν το Κίνημα για Νομιμοποίηση της Κάνναβης στις διάφορες της μορφές και χρήσεις.

Η καταγγελία μας υποβλήθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τους Υπουργούς Γεωργίας και Υγείας. Υποβάλαμε αντίγραφα προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για λόγους διαφάνειας και για να εξυπηρετηθεί η μεγάλη κοινότητα φίλων της Κάνναβης, δημοσιοποιήσαμε αυτά τα γεγονότα και τα κείμενα σε προηγούμενο άρθρο μας, εδώ:
Η Καταγγελία μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα και δύο Υπουργούς ~ Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης

Τέσσερεις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο 2015, ο Υπουργός Γεωργίας κος Κουγιάλης μας έστειλε την επίσημη του απάντηση στις κατηγορίες την οποία και μόλις παραλάβαμε. Την δημοσιεύουμε εδώ - με την
χρυσοποίκιλτη σφραγίδα της Δημοκρατίας και την πρωσσική βαθυκύανο συμπαγή υπογραφή του κου Υπουργού - και με όλα τα ψέμματα που συμπεριλαμβάνει. Αντικρούουμε όλα τα ψέμματα πιο κάτω:
Επίσημη απάντηση του Υπουργού κου Κουγιάλη στις καταγγελίες από το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης:
Σελίς 1
Σελίς 2

Περίληψη της θέσης του Υπουργού:
ισχυρίζεται ότι ήδη διαβουλεύτηκε μαζί μας, και ότι δεν έχει άλλη υποχρέωση.

Δεν γνωρίζουμε αν τα ψέμματα και οι διαστρεβλώσεις είναι γέννημα του ίδιου του κου Υπουργού, ή αν είναι κατασκευάσματα του επικεφαλής μες το Υπουργείο για την υπόθεση Κάνναβης Λειτουργού κου Μάκη Αντωνιάδη, ο οποίος, αν είναι όντως ο εμπνευστής των ψεμμάτων ενδεχομένως να παρέσυρε τον Υπουργό να υπογράψει ψευδείς δηλώσεις... και δεν μας ενδιαφέρει ποιός παρέσυρε ποιόν. Ας τα διευθετήσουν μεταξύ τους: εμείς παραθέτουμε εδώ τα ψέμματα τους για να διαφανεί η αλήθεια.


Πως έχουν τα γεγονότα

Το Υπουργείο με γραπτές προσκλήσεις σε συγκεκριμένους φορείς, συγκάλεσε "συνδιαβούλευση" στο Τμήμα Γεωργίας την 2 Φεβρουαρίου στην οποία δεν προσκλήθηκε ουδεμία από τις οργανώσεις και φορείς του Κινήματος. Διέρρευσε όμως στον Τύπο. Ο Πέτρος Ευδόκας, ιδρυτικό στέλεχος του Σωματείου Φίλοι της Κάνναβης, εμφανίστηκε απρόσκλητος στην συνάντηση, όπου και υπέβαλλε ανοικτά παράπονο για τον αποκλεισμό των οργανώσεων του Κινήματος. Ακριβώς έτσι τα ανέφερε και ο καθημερινός Τύπος:
Έσπασε το ταμπού της κάνναβης
 


Ντροπιασμένος από την ανοικτή διαμαρτυρία, ο επικεφαλής Λειτουργός κος Μάκης Αντωνιάδης συμφώνησε σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου μας. Στις 16 Φεβρουαρίου έγινε μια συνάντηση με τον κο Αντωνιάδη και τον Π. Ευδόκα ενώπιον τρίτου ατόμου που ευτυχώς είναι μάρτυρας για ό,τι λέχθηκε και δεν λέχθηκε εκεί. Στην συνάντηση οι αντιπρόσωποι του Υπουργείου:

1. Συμφώνησαν να μελετήσουν τα όσα θα υποβάλουμε γραπτώς και μας έδωσαν την εντύπωση πως πράγματι ΘΕΛΟΥΝ να έχουν τις απόψεις μας.

2. Συμφώνησαν να προωθήσουν το γραπτό μας κείμενο και στις άλλες οργανώσεις και φορείς που είχαν προσκληθεί στην δημόσια διαβούλευση (οργανώσεις αγροτών, γεωπόνων, κα.), και ότι θα δώσουν εκείνοι - μέσω της υπηρεσίας - το κείμενο μας σε όλες τις Κρατικές υπηρεσίες και κλάδους που συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.

3. Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούμε για τα συζητήσουμε όσα υποβάλαμε.

4. Μας παρότρυναν να εμπλακούμε θετικά στις διαδικασίες συνδιαμόρφωσης του Νομοσχεδίου και να επιδιώξουμε επαφές με τις άλλες διάφορες Αρχές.

5. Δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη διαφάνεια.

Ούτε ΕΝΑ από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν υλοποιήθηκε. Εμείς υποβάλαμε την γραπτή μας κριτική για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και αγνοηθήκαμε παντελώς. Ούτε απάντηση λάβαμε, ούτε προωθήθηκε το κείμενο μας από το Υπουργείο στους άλλους κρατικούς φορείς, ούτε και λάβαμε απάντηση όταν επικοινωνήσαμε ξανά μαζί τους στο Υπουργείο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η νοοτροπία τους και η στάση του Υπουργείου Γεωργίας διαδόθηκε και σε άλλους κλάδους της κρατικής υπηρεσίας που αποθρασύνθηκαν τελείως. Όταν πληροφορηθήκαμε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο έφτασε στην Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία, στείλαμε το κείμενο μας στην Δικηγόρο της Δημοκρατίας κα Μαρία Χατζηγεωργίου στην οποία είχε ανατεθεί η εργασία. Η κα Χατζηγεωργίου ΑΡΝΗΘΗΚΕ να το παραλάβει! Επίσης, αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε προσπάθεια επαφής μαζί της μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Με άλλα λόγια, στην επίσημη απάντηση προς τον Εισαγγελέα για τις καταγγελίες μας, ο Υπουργός κος Κουγιάλης και ο Λειτουργός κος Μάκης Αντωνιάδης ψεύδονται κατάφορα: παρουσιάζουν την διαμαρτυρία μας για τον αποκλεισμό από την διαδικασία διαβούλευσης ως συνδιαβούλευση! Με αυτό το χαμηλό ήθος από κορυφαίους αξιωματούχους του κράτους πως θα πάει μπροστά ο τόπος;

Καταγγέλλουμε αυτή την ανηθικότητα, και ζητούμε από τον Εισαγγελέα να διερευνήσει τα γεγονότα.

Το προταθέν νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει ψηφισθεί και άρα η διαδικασία διαβούλευσης με τα άμεσα επηρεαζόμενα άτομα - κυρίως γεωργούς και οργανώσεις φίλων της Κάνναβης - πρέπει να είναι ακόμα μια ανοικτή, ζωντανή διαδικασία διαλόγου, συνδιερεύνησης και συνεργασίας του κράτους μαζί μας. Από  όλα αυτά όμως οι αξιωματούχοι δεν υλοποιούν ΤΙΠΟΤΑ ! Έκλεισαν τις πόρτες, δεν απαντούν, και επιπλέον ψεύδονται ασύστολα. Προς τι; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Γιατί παίρνουν το ρίσκο να παρανομούν ανοικτά, να συγκαλύπτουν με φτηνά και διαφανή ψέμματα την παρανομία τους και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά προσβάλλοντας και εμάς και τον Εισαγγελέα;


Επιπτώσεις

Εκτός από το ότι με την συμπεριφορά του Υπουργείου αποθρασύνθηκαν οι καρεκλοκένταυροι στα κρατικά γραφεία για ό,τι αφορά την Κλωστική ~ Βιομηχανική Κάνναβη, μαζί τους αφηνίασαν και οι υπηρεσίες διώξεως. Συγκεκριμένα, ενώ η ΥΚΑΝ έχει λάβει γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία και γνωρίζει πεντακάθαρα ότι η Δημοκρατία παρανομεί διώκοντας την καλλιέργεια και κατοχή Κλωστικής Κάνναβης, έχει εντατικοποιήσει τις παράνομες διώξεις.

Πρόσφατα, με τελείως παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες, η ΥΚΑΝ οργάνωσε την μεγαλύτερη της επιχείρηση μέχρι τώρα και επέδραμε εναντίον δύο γεωργών που φύτεψαν εντελώς νόμιμα Κλωστική Κάνναβη στην περιοχή Αυγόρου Λάρνακος. Οι αστυνομικοί της περιοχής δεν ήταν αρκετοί για την επιχείρηση και οι διοικητές αναγκάστηκαν να φέρουν αστυνομικούς και από άλλες περιοχές για να επιδοθούν σε αυτό το όργιο παρανομίας: κατέστρεψαν παράνομα ολόκληρη την φυτεία, έκαμαν παράνομη κατάσχεση περίπου 1700 φυτών Κλωστικής Κάνναβης, και φυλάκισαν παράνομα τους δύο γεωργούς για δύο εβδομάδες!

Σημειώστε ότι οι δύο γεωργοί είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Γεωργίας για την καλλιέργεια τους. Επίσης το ανακοίνωσαν στη δημόσια διαβούλευση ενώπιον των αξιωματούχων του Υπουργείου και των αντιπροσώπων οργανώσεων, κομμάτων, και του Τύπου • επίσης είχαν ειδοποιήσει την τοπική ΥΚΑΝ για την νόμιμη τους καλλιέργεια ώστε να αποφύγουν τους μπελάδες.

Η υπόθεση είναι στα Δικαστήρια.

Πόσες δεκάδες χιλιάδες Ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει η Δημοκρατία - δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες - σε αποζημιώσεις προς τους συγκεκριμένους γεωργούς για παράνομη φυλάκιση, παράνομη καταστροφή περιουσίας και παράνομη κατάσχεση, στέρηση εισοδήματος και διασυρμό του καλού τους ονόματος στην κοινότητα; Και όλα αυτά για μια παράνομη επιχείρηση που η ΥΚΑΝ, η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Γεωργίας ήξεραν από πριν ότι είναι παράνομη!

Καταγγέλλουμε όλες αυτές τις ατασθαλίες: ταυτόχρονα, η πικρία που προκαλεί το άδικο αυτής της κρατικής τρομοκρατίας ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα μας για αγώνες ώσπου να ξεριζωθεί παντελώς αυτή η κλίκα από αλαζόνες που έχουν μεθύσει με την παρανομία και την εξουσία. Ήδη οι τάξεις μας πυκνώνουν• όλο και περισσότερα άτομα εμπλέκονται στις διαδικασίες του Κινήματος.

Η πορεία του Κινήματος δεν θα ανακοπεί ούτε με τις μικρότητες των αντιπάλων μας ούτε με τα ψέμματα. Ως Κίνημα έχουμε νεκρούς, έχουμε κρατούμενους και φυλακισμένους, έχουμε υπόδικους και άτομα που υποβάλλονται δια της βίας σε τοξικές "θεραπείες" για την σχέση τους με την Κάνναβη: σε αυτούς είμαστε υπόλογοι και όχι στους επαγγελματίες ψεύτες.
Θά 'ρθει άσπρη μέρα και για μας.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μεγάλη φυτεία κάνναβης στο Αυγόρου
07 Μάιος 2015
"ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες φυτείες κάνναβης που βρέθηκαν ποτέ στην Κύπρο, εντόπισε προχθές η Αστυνομία, σε ανοιχτό χώρο στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, στην Κοινότητα Αυγόρου..."
ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ

Αυγόρου: Φυτεία κάνναβης για πώληση
Η ΥΚΑΝ εντόπισε την Τρίτη μια από τις μεγαλύτερες φυτείες κάνναβης στην Κύπρο.
"Αυξάνονται οι συλλήψεις μετά τον εντοπισμό ολόκληρης φυτείας κάνναβης στο Αυγόρου. Τα μέλη της ΥΚΑΝ αξιολογώντας πληροφορίες εντόπισαν το άτομο που φέρεται να προμήθευε τους σπόρους για τη φύτευση των 1685 φυτών κάνναβης...
.../...
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης, η φυτεία που βρέθηκε σε χωράφι σαφέστατα δεν προοριζόταν για προσωπική χρήση ενός μόνο ατόμου, αλλά όπως είπε υπάρχουν βάσιμες υποψίες στην Αστυνομία για πώληση της κάνναβης."
No comments:

Post a Comment