Monday 30 September 2024

🔷 Η Λιβανοποίηση της Άμυνας: Κύπρος και Ελλάς





🔷 Κύπρος ~ Άμυνα ~ Λίβανος ~ Πραγματικότητες

Όλες οι ενδείξεις πλέον συνηγορούν - και ίσως επιβεβαιώνουν - ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει το Αμυντικό Δόγμα του Λιβάνου. Ενώ ο λαός στη γειτονική μας χώρα δέχεται καταιγιστική επίθεση από το Ισραήλ, οι διαταγές της Κυβέρνησης προς το Στράτευμα του Λιβάνου είναι καθαρές: "ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΗΣΥΧΟΥΣ."

Παρ' όλο που ακούγεται απίστευτο, είναι η δεύτερη φορά στην σύγχρονη ιστορία που η Κυβέρνηση του Λιβάνου διατάζει το Στράτευμα σε ΑΠΟΧΗ από κάθε αμυντική στρατιωτική δράση ενώ η χώρα δέχεται φονικές επιθέσεις και ενώ επαπειλείται εισβολή της από τις Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2006.

Κανείς δεν θέλει να πιστέψει πως η Κυβέρνηση της Κύπρου θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοιο σημείο σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία. Αλλά όχι μόνο φαίνεται πως αυτή είναι η αλήθεια, φαίνεται πως και η Κυβέρνηση της Ελλάδος κατά 'κεί πάει. Πάνω απ' όλα: κατευνασμός του Θηρίου.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα εγκλήματα της Κυβέρνησης μας εις βάρος της Άμυνας - στο τέλος του παρόντος άρθρου υπάρχουν πολλές παραπομπές για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν τις διαχρονικές μας απόψεις και τοποθετήσεις.

Η Ιστορία έχει καταδείξει και αποδείξει πολλές φορές ότι η Τουρκία - όχι μόνο ως σύγχρονο συγκροτημένο Κράτος, αλλά και οι μιλιταριστές κατακτητές προγόνοι της, κινούμενοι κατακτητικά προς Δυσμάς επί 1,600 χρόνια - ΟΥΔΕΠΟΤΕ εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις παρά μόνο όταν ο αντίπαλος είναι αδύναμος και το αποτέλεσμα εγγυημένο. Αυτό συνεπάγεται πως η εγκατάλειψη της Άμυνας, η αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ την Τουρκική επιθετική ενέργεια.

Ενώ στα καθ΄ ημάς:

Ποιά άλλη ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ και ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ χώρα στον κόσμο:
🔹 Μειώνει την ήδη μικρή της δύναμη στρατιωτών στο μισό;
🔹 Αρνείται επί 50 χρόνια να δεκτεί εθελοντική στράτευση γυναικών;
🔹 Αρνείται να προμηθεύσει τον στρατό της με σύγχρονα όπλα;
🔹 Αποξενώνει και αποκαλεί "εχθρούς" τους μόνους πραγματικούς διαχρονικούς συμμάχους που έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (όπως έκαμαν Κύπρος και Ελλάς ενάντια σε Ρωσσία και Κίνα);

Η Άμυνα της Κύπρου θα μπορούσε να βελτιωθεί εύκολα, γρήγορα, και χωρίς μεγάλα έξοδα αν η Κυβέρνηση:
🔹 Υλοποιούσε ΔΙΟΡΘΩΣΗ στα πιο πάνω εγκληματικά λάθη,
🔹 Υιοθετούσε ως Αμυντικό Δόγμα την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ,
🔹 Υιοθετούσε την θεμελίωση Παλλαϊκού Στρατού και τις μεθόδους του Μακροχρόνιου Λαϊκού Πολέμου,
🔹 Θεμελίωνε συγχώνευση και συγκρητισμό της Παραγωγής, Ενέργειας, Οικονομίας και Άμυνας με έμφαση στην Αυτάρκεια της χώρας (αντί την στήριξη της κερδοσκοπίας),
🔹 Φρόντιζε ώστε όλοι οι στρατιώτες - άνδρες και γυναίκες - ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των στρατιωτών, να εκπαιδεύονται ως Ειδικές Δυνάμεις• οι δε Αξιωματικοί να εκπαιδεύονται στις θεμελιώδεις Αρχές του Λαϊκού Πολέμου, του Ασσύμμετρου Πολέμου, του Ανορθόδοξου, του Ψηφιακού, Πληροφοριακού, Ηλεκτρονικού, Ψυχολογικού Πολέμου, καθώς και στη Θεωρία του Πολέμου, ΙΔΙΩΣ της λεγόμενης 4ης και 5ης Γενεάς (Τσε, Μάο, Γεράσιμοφ, κοκ).

Αλλά για εμπλουτισμό των πολιτικο-στρατιωτικών μας γνώσεων παραθέτουμε ένα πρόσφατο άρθρο για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου - το νέο ίνδαλμα των Κυβερνήσεων μας - που δημοσιεύτηκε από την διεθνώς γνωστή και "έγκριτη" (ας το πούμε έτσι) πηγή ειδήσεων και ανάλυσης που ονομάζεται EuroNews. Το δημοσιεύουμε σε ελληνική μετάφραση:


🔹
Σκιώδεις στρατιώτες: Έχει ο Λίβανος στρατό, και γιατί απουσιάζει εν μέσω αυξανόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ;

Του Sergio Cantone


Δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 25/09/2024, εδώ:

■ Shadow soldiers: Does Lebanon have an army and why it is absent amid rising conflict with Israel? | Euronews

https://www.euronews.com/my-europe/2024/09/25/shadow-soldiers-why-the-lebanese-regular-army-only-plays-a-side-role-in-wars

 

🔹 Η απουσία του τακτικού λιβανικού στρατού στην τρέχουσα κρίση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των κρατικών θεσμών να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη σύγκρουση.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνεχίζει να κλίνει προς έναν άμεσο πόλεμο, πολλοί αναρωτιούνται, έχει ο Λίβανος στρατό και γιατί δεν φαίνεται πουθενά;

Ωστόσο, ο ρόλος και η θέση του στη σύγκρουση είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί.

Ο Khalil Helou, στρατηγός του λιβανικού στρατού που είναι σε άδεια, καθώς και καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο St Joseph της Βηρυτού, δήλωσε στο Euronews ότι ο ρόλος του λιβανικού στρατού στον Λίβανο δεν είναι μόνο να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας.

"Δεν είναι ένας κλασικός στρατός όπως οι δυτικοί στρατοί. Ο Λιβανικός στρατός υπόκειται στις οδηγίες της Λιβανικής Κυβέρνησης", είπε.

"Προς το παρόν, και εδώ και καιρό, υπάρχουν ακραίες διαιρέσεις. Ο στρατός αφέθηκε στον εαυτό του. Τώρα όποιος διοικεί τον στρατό, όποιος είναι ο αρχιστράτηγος του στρατού, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που βρίσκει κατάλληλες".

Η ηγεσία του Λιβάνου έχει πολλά σημαντικά ζητήματα να εξετάσει — όλα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες.

Εάν ο ισραηλινός στρατός μετατρέψει τις τρέχουσες αεροπορικές επιδρομές σε  επιχείρηση ξηράς - επί του εδάφους - όπως έκανε το 2006, και η βία διαχυθεί από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Bekka στην υπόλοιπη χώρα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα απειληθεί .

Ο Νότιος Λίβανος και η κοιλάδα Bekka υποτίθεται ότι βρίσκονται κάτω από το νομικό καθεστώς του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό το ψήφισμα θεσπίζει τη δημιουργία μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, της UNIFIL, στο Νότο. Δίνει επίσης ενεργό ρόλο στον τακτικό στρατό του Λιβάνου και καλεί την κυβέρνηση του Λιβάνου και την UNIFIL "να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους μαζί" έτσι ώστε "δεν θα υπάρχουν όπλα χωρίς τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης του Λιβάνου και καμία άλλη αρχή εκτός από αυτή της Κυβέρνησης του Λιβάνου" μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα: ή να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό στρατό ή να αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ με τη βία, συμμορφούμενες και στις δύο περιπτώσεις στο ψήφισμα του ΟΗΕ.


🔹 Λεπτή ισορροπία δυνάμεων και εχθρικοί γείτονες

Μεταξύ 1975 και 1990, ο Λίβανος καταστράφηκε από εμφύλιο πόλεμο και έγινε πεδίο στρατιωτικής ανάπτυξης και δράσης για περιφερειακούς παράγοντες και μεγάλες δυνάμεις.

Το τρέχον πολιτικό καθεστώς της χώρας είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των εκπροσώπων διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και ο στρατός είναι συνταγματικά υποταγμένος σε πολιτικούς θεσμούς των οποίων τα μέλη έχουν αμοιβαία αντιφατικές απόψεις για τη συνεχιζόμενη κρίση.

"Εάν υπάρξει ποτέ επίθεση από το έδαφος, οι μονάδες που αναπτύσσονται στο νότο θα πρέπει να αμυνθούν και να υπερασπιστούν το Λιβανικό έδαφος με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους", εξήγησε ο Helou.

"Αλλά βασικά, η αποστολή των ταξιαρχιών που αναπτύσσονται στον Νότο είναι να συνεργαστούν με την UNIFIL και όχι με τη χρήση βίας. Επομένως, δεν είναι μια δύναμη κρούσης, δεν είναι μια δύναμη που θα αντιταχθεί στο Ισραήλ. Η ισορροπία δυνάμεων δεν είναι καθόλου υπέρ μας εν προκειμένω».

Σύμφωνα με το ψήφισμα 1701, η Χεζμπολάχ θα έπρεπε να είχε αποσύρει τις ένοπλες ομάδες της από τον Νότιο Λίβανο, και ειδικά τα πυραυλικά της συστήματα ικανά να στοχεύουν το Ισραήλ — ωστόσο δεν συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις.

Η Χεζμπολάχ είναι επίσημα πρώτα απ' όλα μια νόμιμη και συνταγματική πολιτική δύναμη του Λιβάνου που αποτελείται κυρίως από Λιβανέζους Σιίτες Μουσουλμάνους. Οι ένοπλες της δυνάμεις λειτουργούν ως υψηλά επιχειρησιακά σώματα ξένα προς τη δομή διοίκησης του λιβανικού στρατού, ως έμμεση προέκταση του Ιράν.

Όταν η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει μονομερώς πρωτοβουλία να στοχεύσει το Ισραήλ, οι άλλες λιβανικές πολιτικές δυνάμεις και ο στρατός παραλύουν εντελώς. 

Πολλοί Λιβανέζοι διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων δεν θα έβλεπαν την ήττα της Χεζμπολάχ ως πονοκέφαλο, θα μπορούσαν εύκολα να ζήσουν με αυτή σαν ένα σημαντικό τμήμα του λιβανικού στρατού. Ωστόσο, στον Λίβανο όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν διακοινοτικές κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να διαπεραστούν.

"Η αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ θα ήταν μια άμεση και αυτόματη συνταγή για εμφύλιο πόλεμο. Και η διοίκηση του στρατού γνωρίζει ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η εσωτερική σταθερότητα, πιο πολύ από ένα πόλεμο διαρκείας μεταξύ του ίδιου του στρατού και της Χεζμπολάχ", είπε ο Χελού.

Οι σχέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και των δομών ασφαλείας του Λιβάνου έχουν επίσης χαρακτηριστεί από ορισμένες εποικοδομητικές στιγμές κρίσιμης συνεργασίας:

"Αρκεί να σκεφτεί κανείς τη συνεργασία μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Λιβανικού Στρατού κατά την περίοδο της μέγιστης επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, όταν στοιχεία που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την Αλ-Νούσρα ήταν παρόντα και δρούσαν στον ίδιο τον Λίβανο, με δραστηριότητες προετοιμασίας, εκπαίδευσης και στρατολόγησης", δήλωσε στο Euronews ο Κλαούντιο Μπορτολότι, ερευνητής από το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικής Έρευνας που εδρεύει στο Μιλάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ έχει μια ιδιόμορφη παραστρατιωτική δομή. Έχει ισχυρή βαλλιστική ικανότητα [δηλ. πυροβολικό], αλλά χρησιμοποιεί αντάρτικες μονάδες ως πεζικό και δεν διαθέτει ούτε αεροπορία ούτε συντάγματα αρμάτων μάχης.

Ο τακτικός στρατός του Λιβάνου, αντίθετα, έχει μια τυπική στρατιωτική δομή αλλά ανεπαρκή οπλισμό.


🔹 Ο ρόλος της Ευρώπης

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα προσπαθούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων. Και δεν είναι καινούργιο. Έχουν βοηθήσει τον Λιβανικό στρατό", εξήγησε η Λιβανή ανταποκρίτρια για θέματα ασφαλείας Agnes Helou.

"Κυρίως, ας λεχθεί πρώτα ότι η Γερμανία βοήθησε τον Λιβανικό στρατό να διατηρήσει όλους τους πύργους, τους πύργους επιτήρησης από την πλευρά του ναυτικού, καθώς και από την πλευρά της ξηράς, τα χερσαία σύνορα με τη Συρία και τις ναυτικές τοποθεσίες στη Μεσόγειο".

"Ορισμένες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να οργανώσουν μια διάσκεψη για να βοηθήσουν τον οπλισμό του λιβανικού στρατού στα νότια σύνορα, εάν υπάρξει πολιτική απόφαση για αποστολή του λιβανικού στρατού», εξήγησε.

"Έτσι, το θέμα δεν είναι με τον οπλισμό ή τις δυνατότητες ή τα μέσα, το θέμα είναι απλώς η πολιτική απόφαση του Λιβάνου να τους στείλει ή να τους αναπτύξει αποτελεσματικά".

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στην ΕΕ, Fadi Ajali, εξήρε τη συμβολή του μπλοκ.

"O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη παρέχει xrhmatod;oΕυρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη παρέχει χρηματοδότηση στον Λιβανέζικο στρατό για να διαδραματίσει τον κεντρικό και μαχητικό ζωτικό του ρόλο στην προώθηση του ψηφίσματος 1701, το οποίο θα παρείχε ειρήνη και ασφάλεια στη χώρα και στην περιοχή", είπε στο Euronews.

Ωστόσο, τόνισε, "ο Λιβανικός στρατός είναι υπερτεταμένος γιατί πρέπει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου [όπως] την προσπάθεια να ελέγξει την υπερχείλιση μεταναστών προς την ΕΕ.

"Ο Λιβανικός στρατός προσπαθεί επίσης να παράσχει ασφάλεια σε αυτούς τους πρόσφυγες. Στους Σύρους πρόσφυγες και τους Παλαιστινιακούς καταυλισμούς."


🔹 Τι γίνεται με τον στρατό στην κοιλάδα Μπέκκα;

Αυτός είναι ένας στρατός που δεν μπορεί να επιχειρήσει σε νέα μέτωπα. Και αν ο τακτικός στρατός του Λιβάνου εμπλακεί σε μια άμεση χερσαία αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ, θα προκαλούσε τεράστια πολιτικά προβλήματα στους οικονομικούς του χορηγούς στη Δύση, τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινοί πύραυλοι χτυπούν Λιβανικό έδαφος, αλλά ο Λιβανικός στρατός δεν προσπαθεί καν να τους καταρρίψει. Γιατί όχι;

"Η αντιπυραυλική άμυνα και η αεράμυνα είναι το ίδιο πράγμα", είπε ο Khalil Helou. "Είναι άμυνα έναντι ιπτάμενων στόχων. Αλλά ο Λιβανικός στρατός δεν έχει κανέναν τέτοιο δικό του μέσον.

"Η Χεζμπολάχ δεν έχει κανένα. Οι Σύροι έχουν S-300. Δεν λειτούργησαν καθόλου. Και όταν μιλάτε για μια ισορροπία δυνάμεων όπως αυτή, υπάρχουν τεράστιες περιφερειακές δυνάμεις που δεν είναι σε θέση να καταρρίψουν πυραύλους. Έτσι, εμείς δεν μπορώ να ζητήσω από τον λιβανέζικο στρατό να το κάνει".

Η ιστορία λέει ότι ένας στρατός χρειάζεται ξεκάθαρους στόχους και καλά καθορισμένες εντολές.

"Η κοιλάδα Bekka ελέγχεται από την ταξιαρχία Bekka, η οποία είναι μια επιχειρησιακή ταξιαρχία με ουσιαστικά τυποποιημένο προσωπικό. Το ερώτημα είναι εάν είναι μια πλήρως στελεχωμένη ταξιαρχία σήμερα και αν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια απειλή που δεν είναι μόνο εξωτερική αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι εσωτερική", είπε ο Μπορτολότι.

"Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο σενάρια. Δηλαδή, σε περίπτωση χερσαίας εισβολής από το Ισραήλ, θα μπορούσε να υπάρξει - και πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο - μια απεμπλοκή των μονάδων του τακτικού στρατού, αφήνοντας έτσι την κοιλάδα Bekka ακάλυπτη ή ως πεδίο μάχης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

"Το σενάριο νούμερο δύο εδώ είναι δυνατό, αλλά πιο απίθανο• μια ενίσχυση στρατιωτικών μονάδων όχι τόσο για την αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής παρουσίας, ή για την υποστήριξη του Ισραήλ. Ωστόσο, η παρουσία του Λιβανικού στρατού θα μπορούσε να αποτρέψει την επιχειρησιακή δραστηριότητα του Ισραήλ", κατέληξε.

Κατά την ισραηλινή εισβολή του 2006, ο τακτικός στρατός του Λιβάνου απέφυγε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό Στρατό, παρά τον βομβαρδισμό ορισμένων στρατιωτικών του βάσεων. Ο Λιβανικός στρατός δεν χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ παρά τις δεσμευτικές διατάξεις του ψηφίσματος 1701.

 

🔷 Εδώ είναι και η ουσία της δυναμικής που έχει δέσει τα χέρια του Λιβανικού στρατού, όπως έχουν δεθεί και τα χέρια των στρατών σε Κύπρο και Ελλάδα - αναφέρεται στο άρθρο ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ:

"...αν ο τακτικός στρατός του Λιβάνου εμπλακεί σε μια άμεση χερσαία αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ, θα προκαλούσε τεράστια πολιτικά προβλήματα στους οικονομικούς του χορηγούς στη Δύση, τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου."

Αν οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις εμπλακούν σε αντίσταση κατά της Τουρκίας και υιοθετήσουν το Δόγμα της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, αυτό για τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος "θα προκαλούσε τεράστια πολιτικά προβλήματα στους οικονομικούς χορηγούς στη Δύση".

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Αναγνώσματα, Παραπομπές, Πηγές

■ Άμυνα
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1&max-results=20&by-date=true

■ Αν κατανοείς τον εχθρό, και κατέχεις Αυτογνωσία...
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2021/07/blog-post.html

■ Λαϊκός Στρατός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%9B%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82

■ Άμυνα, Παραισθήσεις, Απάτες, Ατοπήματα και ο "Σιδηρούς Θόλος"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2022/08/blog-post_21.html

■ Η Τουρκία στα μάτια των Αρχόντων... και του λαού μας
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2022/11/blog-post_27.html

■ Από τον Δνείπερο στον Κοτσίρκα*: Ερωτήματα για το Νησί των Λωτοφάγων
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2022/04/blog-post.html

■ Για την Διάσωση της Άμυνας από την καταρράκωση
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/07/blog-post_14.html

■ Απέκλεισαν την Ελλάδα από την Άμυνα ~ Διαλύουν την ΕθνοΦρουρά
https://web.archive.org/web/20160403093533/http://cyprus.indymedia.org/node/4852

■ Η Πολεμική Μέθοδος του Τουρκικού Επεκτατισμού και η Αντιμετώπισή της
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/11/blog-post.html

■ ΕθνοΦρουρά
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%A6%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC

■ Ο Αειφόρος Πόλεμος ως Νέα Τάξη Πραγμάτων
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2022/08/blog-post_9.html

■ Φιλική Εταιρεία / Αρχές και Αξίες
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

■ Πόλεμος
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82

► Το πιο πάνω άρθρο της EuroNews υπέστηκε επιμέλεια για διορθώσεις της "από μηχανής" μετάφρασης που δημοσιεύεται εδώ:
■ Σκιώδεις στρατιώτες: Έχει ο Λίβανος στρατό και γιατί απουσιάζει εν μέσω αυξανόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ; | Euronews
https://www-euronews-com.translate.goog/my-europe/2024/09/25/shadow-soldiers-why-the-lebanese-regular-army-only-plays-a-side-role-in-wars?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

 

* * *

 

 

No comments:

Post a Comment