Friday 5 July 2019

Οι Τρεις Επιλογές και οι Δύο Αρχηγοί


Σαμποτέρ; Φονιάδες; Κατάσκοποι; Πράκτορες; Έποικοι;
"Ξεφραγο αμπέλι λέμε! 10:50'μμ στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας!"


Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Αρχηγός της ΕθνοΦρουράς έχουν κάθε ευχέρεια να αγνοήσουν αυτά που γράφουμε εδώ... Ή έτσι νομίζουν. Οι εγκληματίες και αυλοκόλακες που τους περιτριγυρίζουν και υποσκάπτουν το έργο τους θα συνεχίσουν να κάμνουν το παν ώστε να παρεμποδίζουν μια ηθικά και πολιτικά ορθή παρέμβαση των Δύο Αρχηγών στο πρόβλημα που ζωγραφίζεται πιο κάτω. Αλλά ως πότε;

■ Γνωστή δικηγόρος από την Λευκωσία με πολλά χρόνια πείρας στο επάγγελμα, σοβαρό άτομο που ουδέποτε επιδίδεται σε υπερβολές ή εντυπωσιασμούς, πριν δύο νύκτες έκαμε την εξής δημόσια δήλωση:

«Βρίσκομαι στο Αστυνομικό τμήμα Λυκαβηττού για να αναφέρω παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία των τριών ατόμων που βλέπετε στη φωτογραφία, οι οποίοι μόλις είχαν μπει από την περιοχή Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία. Περπατούσαν βιαστικοι μιλώντας μεταξύ τους στα τουρκικά και τινάζοντας από τα ρούχα τους τα χώματα. Με κοίταξαν διερευνητικά και απομακρύνθηκαν βιαστικά. Τρία παιδιά που κάθονταν έξω από τη Χρυσαλινιώτισσα και παρακολουθούσαν απαθώς, μου είπαν ότι αυτό γίνεται συνέχεια και από άλλα σημεία επίσης. Σε άλλη περίσταση είδαν καμιά 30αριά άτομα που κρατούσαν και ξύλα στα χέρια. Ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία "και δεν κάνουν τίποτα", όπως μου είπαν. Όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα δεν θα μείνει εδώ.»

Η δικηγόρος πήγε στην Αστυνομία και ζήτησε να δώσει κατάθεση. Δεν συγκινήθηκαν! Διηγώντας την ιστορία της, αναφέρει:
«Το ότι έπρεπε εγώ να επιμένω στην Αστυνομικό για να μου πάρουν κατάθεση, με ξεπερνά! Με αντιμετώπισαν με απάθεια, 'εντάξει' λέει μου, 'πηγαίνετε και θα ενημερώσω τον Αξιωματικό'... Και της είπα δεν φεύγω αν δεν δω αυτά που σας λέω αποτυπωμένα γραπτώς, να υπογράψω και να πάρω αριθμό της κατάθεσής μου, διότι θα επανέλθω!

«Το έκαναν τελικά. Αλλά της λέω 'ο Αξιωματικός θα το προχωρήσει, ή θα μείνει μεταξύ μας το θέμα;' Και με κοίταξε με νόημα, λέγοντας 'τι να σας πώ, αυτό δεν το ξέρω'... Κοινώς: χαιρετίσματα...»

Αυτή η ιστορία δεν είναι μοναδική. Ακούμε συχνά για περιστατικά όπου λογής-λογής άτομα μπαίνουν εντελώς παράνομα από τα κατεχόμενα διαπερνώντας την διάτρητη αμυντική μας γραμμή όπου δεν υπάρχουν ούτε επανδρωμένα φυλάκια του στρατού, ούτε Αστυνομικά περίπολα. Αλλά δεν είναι συχνό το φαινόμενο όπου λειτουργός της Δικαιοσύνης εμφανίζεται σε Αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει όχι μόνο μαρτυρία αλλά και φωτογραφία των παρανόμων. Και τι μπορεί να είναι αυτοί; Σαμποτέρ; Φονιάδες; Κατάσκοποι; Πράκτορες; Έποικοι; Δεν είχαμε αρκετούς από αυτούς το '64 και το '74 όπου μετά που μπήκαν μας έσφαξαν στο ύπνο μας;

♦ Και τι κάμνει η Αστυνομία; Αποθαρρύνει τα παράπονα των πολιτών, και ουδέν πράττει για να αξιοποιήσει τις πληροφορίες.

♦ Τι κάμνει η ΕθνοΦρουρά; Συνεχίζει να απομακρύνει τους στρατιώτες από τα φυλάκια της πρώτης γραμμής, να τους συγκεντρώνει σε μεγάλα στρατόπεδα ώστε να είναι εύκολος στόχος για να χαθούν όλοι με τον πρώτο βομβαρδισμό, μειώνει την δύναμη που είχαμε υπό τα όπλα στο ήμιση, και... τοποθετεί ΧΑΡΤΙΝΑ ομοιώματα στρατιωτών στα ακριτικά φυλάκια!

Οι Τρεις Επιλογές

Τι επιλογές έχουν ενώπιον τους οι Δύο Αρχηγοί; Τρία σενάρια υπάρχουν, και μόνο αυτά τα τρία. Δεν υπάρχουν άλλες:
♦ Ή θα αναλάβουν αμέσως τις ευθύνες τους με συνδυασμένα μέτρα Αστυνομίας και Στρατού ώστε να κλείσουν οι τρύπες,
♦ Ή θα αναλάβουν ΕΝΟΠΛΟΙ και αυτο-οργανωμένοι πολίτες να το κάμουν με διαδικασίες κοινωνικής διαφάνειας και αλληλεγγύης,
♦ Ή το πολιτιστρατιωτικό κενό θα μείνει εκεί χάσκοντας μέχρι να το εκμεταλλευτούν οι πατριδοκάπηλοι φασίστες, με δικά τους περίπολα και ποιός ξέρει με τι άλλες ανεξέλεγκτες και αδιαφανείς πράξεις επιβολής του δικού τους πολιτικού προγράμματος.

Αν οι Δύο Αρχηγοί συνεχίσουν στην παρούσα κατεύθυνση, δηλαδή να παραβλέπουν το ΦΟΒΕΡΟ αυτό πρόβλημα ασφάλειας εις βάρος των πολιτών και της πατρίδας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα προκύψει ένα από τα άλλα δύο σενάρια.

Αν το Κράτος ΘΕΛΕΙ ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, είναι πανεύκολο να αξιοποιηθούν εθελοντές πολίτες που σε αρμονία με τις υπάρχουσες δομές Αστυνομίας και Στρατού θα αναλάβουν να βοηθήσουν συμπληρώνοντας τα ελλείματα του Κράτους όπου το Κράτος τυχόν υστερεί σε προσωπικό, οχήματα, κοκ. Υπάρχουν πολλά άτομα, άξια και ικανά, που και σκοπιές μπορούν να επωμιστούν, και περιπολίες, και παρακολουθήσεις και συλλήψεις, και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Αν όμως η παράλυση Αστυνομίας και Κράτους είναι μέρος της ηθελημένης πολιτικής για εγκατάλειψη των πάντων, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ επιλογή για μας:
♦ Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η δική μας παρουσία εκεί κάτω, οργανωμένη, πειθαρχημένη και ΕΝΟΠΛΗ, ώστε να κλείσουν οι τρύπες που οι "δικές μας" αρχές αρνούνται να κλείσουν. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με εγκράτεια και αυτοπειθαρχία που μπορούν να επωμιστούν αυτά τα καθήκοντα με αφοσίωση σε δημοκρατικές διαδικασίες. Η ιστορία όλων των λαών - και ιδιαίτερα η δική μας - είναι γεμάτη με παραδείγματα όπου ο αυτο-οργανωμένος ένοπλος λαός επωμίζεται ο ίδιος την άμυνα και ασφάλεια του όταν οι οι άρχοντες, οι πολιτικοί που τους υπηρετούν, και οι Κρατικές αρχές τα έχουν εγκαταλείψει όλα.

Σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης, καθώς και στην εποχή όπου είναι αναγνωρισμένο πως οι αυταρχικές και εξουσιαστικές "λύσεις" οδηγούν πάντα σε άτοπο και σε καταστροφή. Αν θα κινητοποιηθούν οι πολίτες να αναλάβουν αυτό το έργο για να συμπληρωθεί το κενό που άφησε με την απουσία του το Κράτος, οι όποιες διαδικασίες των ένοπλων πολιτών σε αυτό το έργο θα πρέπει να καθοδηγούνται από δημοκρατική διαφάνεια, σεβασμό στις αξίες της ισότητας, της οικολογίας, του φεμινισμού, της πολλαπλής και πολύχρωμης πολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει τον λαό μας και τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ κάτοικους της παλιάς πόλης.

Και τι γίνεται με το τελευταίο πιθανό σενάριο;
♦ Αν οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και αν δεν το πράξουμε εμείς, δεν υπάρχει άλλο πιθανό ενδεχόμενο: θα το αναλάβουν πολύ πιο σκοτεινές δυνάμεις που "στο όνομα της πατρίδας" μόνο καταστροφή μπορούν να φέρουν. Θα το αναλάβουν καθοδηγούμενοι από ρατσισμό, τυφλό εθνικισμό, αυταρχισμό, μισαλλοδοξία και γελοίες παρελάσεις των μικρών μουσσολίνι πάνω-κάτω. Η απουσία όμως είτε Κρατικών δομών, είτε δημοκρατικά αυτο-οργανωμένων πολιτών δεν θα αργήσει να οδηγήσει αυτούς τους μικρόψυχους φασίστες σε φόνους και επιβολή ενός εγκληματικού καθεστώτος, ενός κράτους εν κράτει που εύκολα και σύντομα θα καταστεί απροσπέλαστο.

Αυτά θέλουμε;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Ιδρυτικό μέλος
Φιλική Εταιρεία Κύπρου

Οι Εργασίες μας

Αρχές, Αξίες, Στόχοι

Η αρχική δήλωση, 2 July at 23:25:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157354745503430&set=a.10153756368778430

Απίθανο: Έβαλαν σε φυλάκιο… χάρτινο στρατιώτη να «βαράει σκοπιά» [εικόνα]

~~~~~~~~~~~~~~~


No comments:

Post a Comment