Saturday 20 July 2019

Ρωσσία, Κύπρος: Εξωτερική Πολιτική των Γάαααρων




♦ Πολύ ορθά τα γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Φιλελεύθερου:
♦ "Τι περιμέναμε, δηλαδή, από τη Ρωσία; Άλλοι κάνουν τους απογοητευμένους, άλλοι βρήκαν ευκαιρία να ειρωνευτούν όσους πιστεύουν στη ρωσική φιλία, άλλοι, ακόμα χειρότερα, ειρωνεύονται το «ξανθό γένος». Επειδή, τοποθετήθηκε εναντίον κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ακόμα και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος απογοητεύτηκε, λέει. «Η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα, και ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμέναμε ότι θα τασσόταν ενάντια στα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει». Γιατί; Δεν ήταν αναμενόμενο να ταχθεί ενάντια; Μήπως έχουμε καμιά συμφωνία να μας στηρίζει ακόμα και όταν εμείς στρεφόμαστε για φιλίες (λυκοφιλίες) προς τις ΗΠΑ; Ήταν αναμενόμενη η θέση της Ρωσίας, για δύο λόγους: Διότι η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις και εναντίον της ίδιας, τις οποίες θεωρεί παράνομες. Λογικό είναι να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αποφασίζει κυρώσεις εναντίον μίας χώρας, λέει η Ρωσία. Λάθος της, βέβαια, διότι τα μέτρα κατά της Τουρκίας αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και, επομένως, αυτή θα τα αποφασίσει και όχι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλά, κάθε χώρα έχει τις θέσεις που συμφέρουν την ίδια και όχι άλλη χώρα. Το δεύτερο και κυριότερο, όμως, για εμάς είναι ότι θα έπρεπε να αναμένουμε ότι η Ρωσία θα μας έστελνε μήνυμα δυσαρέσκειας για την επίσημη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης να αφήσει στο περιθώριο τη «φιλική χώρα», ευελπιστώντας ότι θα κάνει «φιλική χώρα» την Αμερική. Κυρίως, μετά από τον νόμο Μενέντεζ. Και το ανησυχητικό είναι πως όταν θα χρειαστούμε τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως άπειρες φορές προηγουμένως, για πρώτη φορά μπορεί να μην είναι δίπλα μας. Το μήνυμα το έστειλε. Εμείς τι κάνουμε απ’ εδώ και πέρα; Αν καταφέρναμε να είναι η Αμερική δίπλα μας, δεν θα ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά, αλλά αμφιβάλλω…"
Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο:
Ο υποτομεάρχης, η Ρωσία και οι ανησυχίες των άλλων
19 Ιουλίου 2019, 10:55 πμ 
http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/743798/o-ypotomearchis-i-rosia-kai-oi-anisychies-ton-allon

Αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι γράφει ο Άριστος. Μήπως οι "πεφωτισμένοι ηγέτες" της Κύπρου δεν συμμετείχαν επί πέντε χρόνια ΣΥΝΕΧΕΙΑ στις μαζικές και άδικες επιθέσεις της ΕΕ ενάντια στην Ρωσσία; Άρθρωσε ποτέ ο σεβαστός μας Πρόεδρος ή κάποιος από τους ατσίδες Υπουργούς του ένα βέτο ενάντια στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσσία; Όσοι θέλετε μπορείτε να δείτε τον επίσημο κατάλογο αυτών των εχθρικών πράξεων ενάντια στη Ρωσσία που πραγματώθηκαν με την ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ των ηγετών της Κύπρου:
Η ΕΕ επιβάλλει διάφορα είδη περιοριστικών μέτρων:
• διπλωματικά μέτρα
• ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς)
• περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη
• οικονομικές κυρώσεις
• περιορισμούς όσον αφορά την οικονομική συνεργασία
 Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
https://www.consilium.europa.eu/el/policies/sanctions/ukraine-crisis

Όταν απρόκλητα και αδικαιολόγητα βγάζεις τα μάτια του γείτονα σου, εκείνου που σε στήριζε διεθνώς για 45 χρόνια, μην απορείς που οπλίζει τον εχθρό σου, και που αναγκάζεται τελικά να τραβήξει πίσω. Πρέπει να ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΣΚΛΗΡΑ για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Και να την αξίζεις.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~


No comments:

Post a Comment