Wednesday, 3 July 2019

Νέες ανατροπές στη δίκη του Τσερκέζ Κορκμάζ σήμερα

• Έκνομο και το νέο διάταγμα έκδοσης εις βάρος του Κούρδου αγωνιστή!
• Κατέθεσε για την Υπεράσπιση εμπειρογνώμων που ήλθε από Γερμανία ειδικά για την δίκη.

Σήμερα στο Δικαστήριο Λάρνακος ενώπιον του Δικαστή κου Μιχάλη Χαραλάμπους συνεχίστηκε η δίκη για να αποφασιστεί το αν η Κύπρος θα εκδώσει στην Γερμανία τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Τσερκέζ Κορκμάζ. Οι εξελίξεις είναι λαμπρές! Υπενθυμίζουμε ότι:
♦ Η Κύπρος παραχώρησε Πολιτικό Άσυλο στον Τσερκέζ γιατί η ζωή του κινδυνεύει από τις άνομες πράξεις των Τουρκικών αρχών εναντίον του, συμπεριλαμβανόμενων βασανιστηρίων και παράνομη φυλάκιση που υπέστει για 10 χρόνια.
♦ Είναι η δεύτερη κατά σειράν δίκη επί του ιδίου θέματος, δηλ. προσπάθεια από τις αρχές της Γερμανίας να πιέσουν την Κύπρο να εκδόσει τον Τσερκέζ για δίκη στην Γερμανία. Η πρώτη δίκη - με γνωμάτευση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - κατέληξε στο ότι το ένταλμα που είχαν εκδώσει οι Γερμανικές αρχές εναντίον του Τσερκέζ ήταν έκνομο.
♦ Ο Τσερκέζ αμέσως συνελήφθει εκ νέου με νέο ένταλμα από Γερμανία, κατόπιν "ευγενών υποδείξεων" από τις Κυπριακές αρχές για το πως να παραμεριστεί η παρατυπία του πρώτου εντάλματος και να εξαπατηθεί το Δικαστήριο στην Κύπρο να τον εκδόσει.
♦ Με βάση αυτά τα δύο εντάλματα ο Τσερκέζ πέρασε συνολικά 72 μέρες στις Κεντρικές Φυλακές. Τώρα ενώ δικάζεται είναι ελεύθερος με εγγύηση συνολικής αξίας €110,000 - που μαζεύτηκε με έρανο ανάμεσα σε φίλους και υποστηρικτές Κούρδους και Κύπριους - και αντιμετωπίζει στη Γερμανία ασαφείς "κατηγορίες" που τάχα τον συνδέουν με "τρομοκρατία". Στην πραγματικότητα όλες οι πράξεις του σε εκείνη την χώρα για τις οποίες κατηγορείται είναι απλές πολιτικές δραστηριότητες που προστατεύονται από το Σύνταγμα (δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, κοκ.) που έγιναν με την άδεια της Αστυνομίας και άλλων τοπικών αρχών.
Η σημερινή μέρα στο Δικαστήριο αφιερώθηκε εξ' ολοκλήρου στη μαρτυρία του νομικού εμπειρογνώμωνα κου Στέφαν Κουν / Stephan Kuhn. Η κατάθεση του έγινε εξ' ολοκλήρου στα γερμανικά, με παράλληλες μεταφράσεις από γερμανικά στα ελληνικά για το Δικαστήριο και από τα ελληνικά στα τουρκικά για ενημέρωση του εκζητούμενου Τσερκέζ.

Ο κος Κουν κατέθεσε αντίγραφα του Γερμανικού νόμου που διέπει το πως ακριβώς εκδίδονται τα εντάλματα και η παράκληση από Γερμανία σε ξένες χώρες για έκδοση υπόπτων που βρίσκονται εκτός Γερμανίας. Καταθέτοντας τον νόμο, ο κος Κουν εξήγησε πολλές από τις λεπτομέρειες του, απαντώντας σε ερωτήσεις όχι μόνο από τον δικηγόρο Υπεράσπισης κο Ευστάθιο Ευσταθίου, αλλά και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κο Χαραλάμπους ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διασαφήνιση του τι ακριβώς προβλέπει ο Γερμανικός νόμος για αυτές τις διαδικασίες.

Το πόρισμα που βγαίνει από την μαρτυρία του εμπειρογνώμωνος είναι ότι συντάσσοντας το νέο ένταλμα οι Γερμανικές αρχές ΔΕΝ ακολούθησαν την διαδικασία που προβλέπει ο Γερμανικός νόμος. (Αλλά όπως φαίνεται ακολούθησαν τις εξυπνάδες και υποδείξεις της Κυπριακής Εισαγγελίας και λειτουργών μες τα Κυπριακά Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών για το πως να "παραμερίσουν" το γεγονός ότι το πρώτο ένταλμα ήταν έκνομο). Δεδομένου ότι το δεύτερο ένταλμα εκδόθηκε με διαδικασίες που ΔΕΝ υπάγονται στους Γερμανικούς νόμους, και αυτό θα πρέπει να κριθεί έκνομο και άρα ΑΚΥΡΟ.

Το πρώτο ένταλμα ήταν έκνομο γιατί ακολούθησε διαδικασίες που ήταν ΑΚΥΡΕΣ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διότι το ένταλμα είχε εκδοθεί από την Εισαγγελία ενός Γερμανικού κρατιδίου, ενώ για να κατέχει εγκυρότητα θα έπρεπε να είναι από Δικαστήριο.

Στη Γερμανία έχουν θεσπιστεί νόμοι που διέπουν τα θέματα συνεργασίας με ξένες χώρες σε ό,τι αφορά την έκδοση και την εκτέλεση ενταλμάτων• αυτοί οι νόμοι καθορίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Σε αυτή την διαδικασία υπάγονται συγκεκριμένες Εισαγγελικές αρχές που είναι οι αρμόδιες για την έκδοση ενταλμάτων για έκδοση κάποιου ατόμου από ξένη χώρα. Το δεύτερο ένταλμα έπρεπε να είχε εκδοθεί από μια τέτοια συγκεκριμένη Εισαγγελική αρχή. Αλλά ΔΕΝ ακολουθήθηκε η έννομη διαδικασία. Το ένταλμα εκδόθηκε από Δικαστήριο, γεγονός που με βάση τον Γερμανικό νόμο το καθιστά άκυρο.

Ο εμπειρογνώμων μάρτυρας κος Κουν εξετάστηκε επανειλημμένα επ' αυτού και από τον Δικαστή, και από την δικηγόρο της Εισαγγελίας κα Θεανώ Κουμή που αντιπροσωπεύει τις Γερμανικές αρχές. Η κα Κουμή, επαναλαμβάνοντας τους θεατρινισμούς που επέδειξε και σε προηγούμενες εμφανίσεις σε αυτή την σειρά δικών, προσπαθώντας να δείξει ότι ο μάρτυρας τάχα δεν είναι αξιόπιστος, έθεσε ενώπιον του εμπειρογνώμωνος ένα πολυσέλιδο νομικό κείμενο στην ΑΓΓΛΙΚΗ γλώσσα, και του ζήτησε να "μας πει τι καταλαβαίνει". Σε αυτό το σημείο επενέβηκε ο Δικαστής με εντολή στην κα Κουμή να υποβάλει απευθείας συγκεκριμένες ερωτήσεις στον μάρτυρα, όπερ και εγένετο. Έτσι, τέθηκαν επανειλημμένα ερωτήσεις συνολικά από όλες τις πλευρές με τέτοιο τρόπο ώστε απαντώντας τες, ο εμπειρογνώμων κος Κουν τεκμηρίωσε πεντακάθαρα το ότι όπως έχει συνταχθεί, για να έχει εγκυρότητα το παρόν ένταλμα εναντίον του κου Κορκμάζ θα έπρεπε πρώτα να έχει αλλαχθεί ο Γερμανικός νόμος. "Αυτό", είπε "είναι έργο των νομοθετικών αρχών", εννοώντας πως ούτε και απόφαση από κάποιο Γερμανικό Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να μετατρέψει ένα άκυρο ένταλμα έκδοσης σε έγκυρο. "Και ο νόμος, μέχρι χθές που τον εξέτασα ξανά", είπε, "δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Παραμένει ως είχε. Μόνο με αλλαγή του νόμου θα ήταν έγκυρο το ένταλμα."

Κλείνοντας, ο Δικαστής κος Μ. Χαραλάμπους έδωσε οδηγίες στις δύο πλευρές - οι οποίες αναμένεται να δώσουν την τελική τους αγόρευση την Δευτέρα, 8 Ιουλ. στις 10πμ. - να συμπεριλάβουν στην αγόρευση τους επιχειρηματολογία και άλλο νομικό υλικό που να απευθύνεται στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει το καθεστώς ασύλου στον Τσερκέζ αναγνωρίζοντας τον ως πολιτικό πρόσφυγα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε το 2011 κατόπιν εις βάθος έρευνας για το παρελθόν και τις δραστηριότητες του κου Κορκμάζ, μέσω της οποίας έρευνας η Κυπρ. Δημοκρατία διεσφάλισε και απεφάνθει ότι ο αιτητής ΔΕΝ ήταν μέλος του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (γνωστό διεθνώς ως PKK) - ενώ το ένταλμα για έκδοση του στην Γερμανία περιέχει ισχυρισμούς προς το αντίθετο.

Με άλλα λόγια εδώ εμφανίζεται ένα ξένο κράτος που σε συμμαχία με την κατοχική Τουρκία προβαίνει σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς εναντίον ενός ατόμου για κάτι το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη διερευνήσει και έχει αποφασίσει, παρέχοντας ΑΣΥΛΟ στον διωκόμενο• τίθεται το θέμα αν θα συνεχίσει η Κυπρ. Δημοκρατία να σέβεται τον εαυτό της και τις δικές της αποφάσεις, ή αν θα παραιτηθεί και υποχωρώντας να αυτοκαταργηθεί ως "εκλιπούσα" - αν θα επιβεβαιώσει δηλαδή αυτό που ισχυρίζεται ο Ερντογάν για το κράτος μας, ότι "δεν υπάρχει".

2 Ιουλίου, 2019

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Μέλος του
Συνδέσμου Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν
https://www.facebook.com/Syndesmos.me.to.Kourdistan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τεκμήρια συνωμοσίας από ΚΥΠΡΙΟΥΣ αξιωματούχους εις βάρος του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/06/blog-post_20.html

Η του Τσερκέζ Κορκμάζ Απολογία
του Σόλωνα Αντάρτη
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/06/blog-post_24.html

Καταγγέλλουμε την Επαίσχυντη Συμπεριφορά του Κράτους προς τον Πολιτικό Κρατούμενο Τσερκέζ Κορκμάζ (Cerkez Korkmaz)
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/04/cerkez-korkmaz.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment