Monday 24 June 2019

Η του Τσερκέζ Κορκμάζ Απολογία


{ Στην φωτογραφία ο Τσερκέζ Κορκμάζ με την συναγωνίστρια Δέσπω Πηλαβάκη}


Εισαγωγή:

Την 24η Ιουνίου του σωτηρίου έτους 2019 ο μικρόσωμος λεπτός Κούρδος, που ακούει στο όνομα Τσερκέζ Κορκμάζ, ανέβηκε στο εδώλιο στην μικρή αίθουσα του δευτέρου ορόφου του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακος,  προεδρεύοντος του δικαστή Μιχάλη Χαραλάμπους. Με την κατάθεσή του θα συνεχιζόταν η δικαστική διαδικασία έκδοσης του στις Γερμανικές αρχές με την κατηγορία του «τρομοκράτη». Ο Τσερκέζ με εμφανή στο σώμα του τα σημάδια από τα βασανιστήρια που υπέστη στα μπουντρούμια του Τουρκικού καθεστώτος έλαβε την θέση του και με την βοήθεια μετάφρασης είχε την ευκαιρία να καταθέσει απαντώντας στις κατηγορίες.

Η του Τσερκέζ Απολογία

Όταν ο Τσερκέζ έλαβε την θέση του στο εδώλιο έπαψε να είναι ο «εκζητούμενος». Αντ’ αυτού και μπροστά στα μάτια όλων των παρευρισκόμενων ο μικρόσωμος ευγενέστατος άνθρωπος που ακούει στο όνομα Τσερκέζ Κορκμάζ μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ πιο μεγάλο από την μικρότητα της μίας ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Αγωνιστής μετατράπηκε αμέσως σε ένα πρέσβη του λαού και του τόπου του, σε ένα αγονάτιστο μαχητή του Δικαίου. Στο εδώλιο ο μικρόσωμος Τσερκέζ έπαψε να υπάρχει δίνοντας την θέση του σε ένα γίγαντα που γέμισε την αίθουσα με το μεγαλείο των βουνών στα οποία μεγάλωσε, Ελεύθερος πολιορκημένος κάτω από την μπότα του ίδιου δυνάστη που κατέχει την μισή μας πατρίδα.

Αρνούμενος τις κατηγορίες που του προσάπτει το Γερμανικό κράτος – πέντε χρόνια μετά την παρουσία του εκεί – ο Αγωνιστής άδραξε την ευκαιρία για να προβάλει τον Γολγοθά του λαού του σε μία αληθινά Σωκρατική Απολογία. Μας μίλησε για την απαγόρευση της Κουρδικής γλώσσας και των ονομάτων ακόμη και των τραγουδιών στην μητρική του γλώσσα, αναφέροντας μας το παράδειγμα ενός φίλου του που οδηγήθηκε στο διακαστήριο επειδή σφύριζε τον σκοπό ενός Κούρδικου τραγουδιού.

Μας πληροφόρησε για την φυλάκιση του στην Τουρκία από στρατιωτικό δικαστήριο κατά παραβίαση κάθε έννοιας ευνομούμενης πολιτείας. Μετά από τρεις εβδομάδες βασανιστηρίων και μία δίκη ενώπιων στρατιωτικών δικαστών εξέτισε ποινή δέκα και πλέον χρόνων φυλάκισης.

Το έγκλημα του όπως και κάθε Κούρδου αγωνιστή ήταν και είναι ότι επιθυμεί να ζήσει ο λαός του γνωρίζοντας την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του. Σε αυτή την Παιδεία του λαού του και την διαφώτιση των άλλων λαών του κόσμου αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του.

Με την έξοδο του από την φυλακή μαζί με άλλους 400 συναγωνιστές του συνίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα το οποίο κέρδισε 110 δήμους στο Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Η αμοιβή τους για την εμμονή στην ειρήνη και την διπλωματία ήταν μία ακόμη δίωξη από το καθεστώς Ερντογάν αυτή τη φορά. Κυνηγημένος έφτασε στην Κύπρο διότι ένιωθε τον τόπο και τον λαό της ως συμμάχους. Καημένε Τσερκέζ πού να ήξερες σε τι λάκκο φιδιών σου έμελλε να πέσεις…

Σε όλη την ιστορία της πολιτικής του δράσης ο Τσερκέζ ουδέποτε εναπλάκη σε παράνομες δραστηριότητες σε καμία από τις Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε. Σε κάθε μια το καταστατικό των πολιτιστικών συλλόγων στους οποίους συμμετείχε ήταν γνωστό στις αρχές και κάθε δραστηριότητα τους δημόσια. «Εάν οι συνελεύσεις, τα φεστιβάλ, τα σεμινάρια, οι χοροί και οι συγκεντρώσεις που κάναμε ήταν παράνομες, τότε και αυτοί που μας έδιδαν τις άδειες παρανομούσαν», ήταν τα σκωπτικά του λόγια.

Ο Αγωνιστής κατήγγειλε την σχέση του Γερμανικού κράτους με το Τουρκικό από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα μετατρεπόμενος από κατηγορούμενο σε κατήγορο. Αποκάλυψε τις εμπορικές σχέσεις δισεκατομμυρίων που διέπουν την επαφή τους και σημείωσε το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση τεσσάρων χιλιάδων Κούρδων, εξηγώντας μας ότι το τέρμα της προσωπικής του διαδρομής εάν εκδοθεί θα είναι στην Τουρκία. Μετά από ερώτηση του δικαστή εξήγησε ότι καμία έρευνα και καμία ανάκριση δεν έγινε που να αφορά τις κατηγορίες εις βάρος του σε κανένα από τα μέρη και τους πολιτιστικούς συλλόγους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε. Ουδείς Κούρδος που τον γνώριζε κλήθηκε για κατάθεση. Για τον ίδιο είναι φανερό ότι το Γερμανικό κράτος εκτελεί επιθυμίες του Τουρκικού. Γιατί άλλωστε δεν τον ερεύνησαν ενώ ήταν εκεί και θυμήθηκαν την «τρομοκρατική» του δράση μία πενταετία μετά;

Διερωτήθηκε ο αγωνιστής σε ποιες γέφυρες της Ευρώπης, σε ποιους σταθμούς τραίνων, σε ποιες εκδηλώσεις και ανάμεσα σε ποιους Ευρωπαϊκούς λαούς έβαλαν ποτέ βόμβες οι Κούρδοι για να ονομάζονται από τις διωκτικές αρχές «τρομοκράτες». Διερωτήθηκε ακόμη γιατί από όλες τις χώρες στην Ευρώπη το Γερμανικό κράτος είναι εκείνο το οποίο διώκει όλο και πιο σκληρά την Κουρδική κοινότητα.

Ο Τσερκέζ τελείωσε την κατάθεση του με μία δήλωση που κατασυγκίνησε όλους εμάς που σαν φίλοι και υποστηρικτές βρισκόμαστε στην αίθουσα:

«Εάν το να προωθώ την διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μου, των ηθών, των εθίμων και της πίστης του λαού μου είναι τρομοκρατία, ε τότε Ναι! Είμαι Τρομοκράτης!»

Έκλαψα σιωπηλά μέσα μου γνωρίζοντας ότι μέσα από την του Τσερκέζ «Απολογία» γινόμουν μάρτυρας της σχάσης του χωρόχρονου και μέσα μου ακούγονταν δυνατά οι ομοούσιες φωνές των δικών μας ανθρώπων που γνώριζαν ότι στο τέλος των δικών τους δικαστικών διαδικασιών περίμενε η αγχόνη. Εντός μου αναδύθηκε η τελευταία πρόταση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην ανακοίνωση της καταδίκης του:
«Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται για την Ελευθερία του…»

Η Αισχρότητα της Δίωξης Τσερκέζ

Μπροστά στο μεγαλείο της αξιοπρέπειας του Ικέτη Τσερκέζ Κορκμάζ, ενός αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία η δικαστική διαδικασία που θα αποφασίσει την έκδοση του είναι ένα όνειδος για την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη.

Οι θεσμοί του κράτους έχουν ήδη οριστικά και αμετάκλητα αποφασίσει ότι ο Τσερκέζ χρήζει της προστασίας της ζωής του διότι διώκεται από ένα αδίστακτο καθεστώς. Τώρα ένα άλλο τμήμα του ίδιου κράτους προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον εκδώσει με κατηγορίες που ουδέποτε έχουν τεκμηριωθεί και οι οποίες δεν αφορούν καμία τρομοκρατική πράξη σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ιδιαίτερα η στάση και ο ζήλος της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώς Κουμή για την έκδοση του Τσερκέζ έχει ξεπεράσει κάθε όριο αποδεκτής ηθικής και νομικής συμπεριφοράς. Στην προηγούμενη δικαστική διαδικασία η κυρία Κουμή προσπάθησε να ακυρώσει μαρτυρία από εκπρόσωπο της υπηρεσίας Ασύλου με την πρόφαση ότι «δεν πήρε άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα για να καταθέσει!» και ότι η ματυρία του είναι έκνομη. Στην δε προτροπή της δικαστού της υπόθεσης κυρίας Μαρίας Λοΐζου να παρουσιάσει νομολογία που να αιτιολογεί την θέση της απέτυχε να το πράξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα υπεράσπισης στην νέα εκδίκαση της υπόθεσης η κυρία Κουμή φέρεται να τον απείλησε σε βαθμό που ο μάρτυρας να ανησυχεί για το αν κινδυνεύει να χάσει την δουλειά του. Γνωρίζει άραγε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για τα όσα τεκταίνονται στο όνομα της υπηρεσίας που προΐσταται; Συμφωνεί με αυτά και σιωπά;

Εάν ως Κράτος Δικαίου συμπεριφερόμαστε με τον πιο πάνω τρόπο στους αληθινούς Αγωνιστές της Ελευθερίας που ως Ικέτες ζητούν την προστασία μας πολύ φοβάμαι ότι το οριστικό μας τέλος είναι προδιαγραμμένο.

Στην υπόθεση Τσερκέζ Κορκμάζ δεν κρίνεται μία απλή νομική υπόθεση εφαρμογής ενός Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Κρίνεται ολόκληρη η ιστορία μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.

Ελευθερώστε οριστικά και αμετάκλητα τον Τσερκέζ Κορκμάζ, τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενοι.

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~







No comments:

Post a Comment