Thursday 22 December 2022

🩸 Αστέρες Φλαιγόμενοι και 13 Σημεία με Τέρατα

 

 

🩸 Αναδρομή στα 13 σημεία
του Ανδρέα Μιχαήλ Λοΐζου
και
🩸 Αστέρες Φλαιγόμενοι
του Πέτρου Ευδόκα


🩸 Διαβάζοντας την πιο κάτω συγκλονιστική ιστορία του φίλου Ανδρέα Λοΐζου - από την περίοδο στα παιδικά μας χρόνια που η ιστορία κατέγραψε ως τα Ματωμένα Χριστούγενα - αναλογίζομαι και θυμούμαι ξανά την φρίκη του τι σημαίνει να αλληλοσφάζονται οι γείτονες και χωριανοί, να κινητοποιούνται φονικές δυνάμεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, και μισανθρωπισμού... αλλά και ταυτόχρονα να κινητοποιούνται οι πανανθρώπινες δυνάμεις αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας, θάρρους, σύνεσης - όλα μαζί σε μια σούπα από αίματα, κάλαντα, λάσπες, γιορτές, προσφυγιά, και το ξηρό στακάτο πολυβολισμών μες τη νύκτα.

Μαζί με αυτά αναδύονται κι άλλα. Εκείνο το βράδυ οι γονείς μου είχαν προσκαλέσει φίλους για Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σπίτι μας. Συνοδεύοντας τους καλεσμένους περπατώ μαζί τους από το κάγκελο της αυλής προς την εξώπορτα του σπιτιού μας και εντελώς τυχαία εκείνη τη στιγμή έχω γυρίσει το κεφάλι προς τα πάνω και κοιτάζω τον ουρανό. Βλέπω να πετούν από πάνω μας ταχύτατοι διάττοντες αστέρες σπινθιροβολώντας, φλεγόμενοι μ' έντονο πορτοκαλί φώς. Στο νου μου αμέσως έρχονται παραστάσεις για το Αστέρι των Χριστουγέννων, και σκέφτομαι πως μια δασκάλα μας είχε πει κάποτε πως το Αστέρι της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν κομήτης, ή και μετεωρίτης που φλέγεται ενώ πέφτει στη Γή. Ούτε δευτερόλεπτο δεν περνά και φτάνει κοντά μας ο κρότος από όπλα - τα αστέρια που μόλις είδα ήταν οι πρώτες μου σφαίρες.

Μαζί τους αναδύεται και η αντίληψη πως οι πρώτες μου συνειδητές πολιτικές ενέργειες άρχισαν πολύ νωρίς, όταν με τους συνομήλικους μου εκείνο τον Χειμώνα '63/64 (ήμουν 5 με 6 χρονών) γεμίζαμε σακούλες με άμμο για να τοποθετηθούν σε μπουλντόζες μαζί με σιδερένιες πλάκες και συρματόπλεγμα, που μετατρέπονταν έτσι σε αυτοσχέδια άρματα μάχης - η παλλαϊκή κινητοποίηση τότε για την λαϊκή άμυνα μας είχε συνεπάρει όλους.

Βοηθούσαμε να σκαφτούν χαρακώματα και αντι-αεροπορικά καταφύγια μες τα χωράφια της γειτονιάς μας, βάζαμε κολλητική ταινία στα τζάμια μην γίνουν θρύψαλλα από εκρήξεις... όπως πολλοί εδώ, έχω και εγώ καταγραμμένο ανεξίτηλα μέσα μου ότι σε όλες τις οπτικές μου παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις της εποχής, όπου υπήρχε παράθυρο, η εικόνα περιέχει πάντα αλληλοεπικαλυμμένα ένα μεγάλο "x" και ένα "+" μαζί, οπτικοσυναισθηματικά ενσφραγισμένα πάνω της. Είτε κοίταζες από το παράθυρο έξω προς την Άνοιξη, είτε κοίταζες από έξω μέσα προς τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών τάξεων και των σπιτιών μας, εβίωνες εκείνο το μεγάλο xι και τον σταυρό από συγκολλητική ταινία να ηγεμονούν επί της εικόνας.

Πολλές δεκαετίες αργότερα, όταν πήρα μια αρκετά καλή δόση από ψυχοδηλωτικά μανιτάρια, έγινε συνειδητή μέσα μου η νοητική και νευρολογική δραστηριότητα στην οποία είχαμε όλοι εξαναγκαστεί τότε για τόσα πολλά χρόνια: ένα μέρος του μυαλού μας είχε εκπαιδευτεί στο να αφαιρεί από την κάθε εικόνα το x και τον σταυρό ώστε να καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε.

Όπως πολλές οικογένειες, εκείνες τις μέρες φιλοξενήσαμε και εμείς πρόσφυγες από τις γειτονιές που περιγράφει πιο κάτω ο Ανδρέας• οι περιοχές Τράχωνας, Ομορφίτα, και Βόρειος Πόλος Λευκωσίας είχαν καταστεί τόσο επικίνδυνες από τις μάχες που διεξήγοντο εκεί που μεγάλος αριθμός αμάχων εξαναγκάστηκαν να τρέξουν αλλού για να σωθούν.

Βιώσαμε εκείνο το παράξενο μείγμα ξαφνικά διευρυμένης οικογενειακής ζωής με πολλά άτομα σε κάθε δωμάτιο, τα κρεββάτια και τα στρώματα χάμω γεμάτα με πολλαπλά παιδιά και ενήλικες στο κάθε ένα, μεγάλα ομαδικά γεύματα, συνεχόμενες οικιακές εργασίες, τις προετοιμασίες για πιθανή εκκένωση και του δικού μας σπιτιού αν οι σφαίρες έλθουν πιο κοντά, και τις ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις για το αν θα επέμβει η Ελλάς, η Τουρκία, η Αγγλία, η Ρωσσία, η Αμερική... διεσπαρμένες με νέα και φήμες από το ακαθόριστο και μεταβαλλόμενο μέτωπο των μαχών, την ανησυχία των μεγάλων, την αθωότητα των παιδιών... και με κάτι που δύσκολα προσδιορίζεται: την θετική πτυχή του βιώματος που προσφέρει η ανατροπή της κοινωνικής ρουτίνας, ο τορπιλισμός και κονιορτοποίηση της ομαλότητας.

Δεν ξέρω αν είναι το "σατανικό" μου μέρος που το εκτιμά αυτό, μα από μικρός - από τότε - αναγνωρίζω πως όταν καταρρέει η ομαλότητα της καθημερινής ζωής, ακόμα και αν η αιτία είναι κάτι φρικτό όπως η εξαπόλυση ωμής και απάνθρωπης βίας όπως εκείνη που βιώσαμε εκείνο τον Χειμώνα, είτε είναι μια απεργία, ή κάποια καταστροφή από καταιγίδα, χιόνια, τυφώνα, ανοίγει μια ρωγμή όπου υπάρχει κατάρρευση των θεσμών και των προσδοκιών που έχουν οι άνθρωποι από το σύστημα και τις αρχές, και μέσα από αυτή την ρωγμή αναδύονται ό,τι πιο όμορφο και υπέροχο έχει να προσφέρει η ανθρωπότητα. Επιτελούνται θαύματα ηρωισμού• προκύπτουν φαινόμενα απροσδόκητης βοήθειας αναμεταξύ συνανθρώπων• και ανοίγονται δρόμοι για την αυτο-οργάνωση της κοινωνίας πάνω στις Πανανθρώπινες Αρχές και Αξίες που οι θεσμοί της καθημερινής ομαλότητας συνήθως κρατούν αλυσοδέσμιες.

Εκεί όπου αναδύονται οι σπιτίσιες μυρωδιές της κουζίνας που έχει μετατραπεί σε κοινοβιακή• εκεί όπου οι άνθρωποι σμίγουν πρόθυμα όλες τις πληροφορίες και ενημερώσεις που κατέχουν μαζί με το νού, τα λογικά τους, και τη σύνεση τους για να καταφέρουν να διασώσουν τις οικογένειες τους με ορθές ομαδικές αποφάσεις• εκεί όπου νεαρά παιδιά που δεν γνωρίζονταν ποτέ προηγούμενως ρίχνονται ξαφνικά στην προσφυγιά μαζί και αναγνωρίζουν πως εν μέσω πολέμου γεύονται το πιο παράξενο πράγμα, τον απροσδόκητο Έρωτα• εκεί όπου δεν υπάρχει Κράτος και όπου η συνήθης εξουσία του Κεφαλαίου δεν λειτουργεί, οι πολίτες αναγνωρίζουν πως μόνο με την δική τους αλληλεγγύη και αυτο-οργάνωση μπορούν να σωθούν: εκεί αναδύεται πάντα η σπίθα μιας νέας μορφής κοινωνίας.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

🩸 Αναδρομή στα 13 σημεία

Του Ανδρέα Μιχαήλ Λοΐζου


1. Η Παρασκευή θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως Black Friday. Φονικό επεισόδειο με δύο τ/κ νεκρούς στην οδό Ερμού. Ο πατέρας μου ανήξερος για τα διαδραματισθέντα βρέθηκε ανάμεσα στο τουρκικό όχλο που ήταν συγκεντρωμένος στη πλατεία Σεραΐου. Χαράματα, πήγαινε για το μεροκάματο στο πρακτορείο εφημερίδων Πούλια και Κόννιαρη. Για καλή του τύχη συνάντησε ένα γνωστό του τ/κ αστυνομικό που τον "έσπρωξε",απομακρύνοντάς τον από το μαινόμενο πλήθος.

2. Το πρωί της ίδιας μέρας ο χωριανός μου, Αντωνάκης της Πολούς, ειδοποιούσε τις οικογένειες των ε/κ να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Πέρασε και από το δικό μας σπίτι. Καθόμουν στη σούσα που είχαμε στην αυλή όταν έλεγε στη μάνα μου να μας περιορίσει στο σπίτι γιατί,  "εννά έσιει φασαρίες θκειά Χρυσταλλού". Διέκρινα μέσα από τη ξεκούμπωτή καμπαρτίνα (ή παλτό),το κοντάκι του όπλου που κρεμόταν από τον ώμο του.

3. Ο πατέρας μου γυρίζει εσπευσμένα στο σπίτι μετά που αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εμείς, εφτά αδέλφια συνολικά, τεθήκαμε υπό αυστηρό περιορισμό μέσα στην αυλή του σπιτιού. Η γιαγιά με τη μάνα μου ξεκίνησαν τη προετοιμασία για το ζύμωμα των χριστουγεννιάτικων ψωμιών και κουλουριών.  Η μέρα κύλησε ήσυχα χωρίς κανένα επεισόδειο με τους τ/κ χωριανούς. Η ηρεμία όμως που επικρατούσε ήταν ανήσυχη.

4. Ξημερώματα Σαββάτου αρχίζει το μεγάλο πάρτυ. Ξυπνώ τρομαγμένος από τους πολυβολισμούς.Δεν τολμώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ακούω τις σφαίρες που δαιμονισμένα σχίζουν τον παγερό αέρα του Δεκέμβρη. Λειτουργούν τα αντανακλαστικά μου και κάνω προσπάθειες να χωθώ ακόμα πιο βαθειά μέσα στις κουβέρτες. Κάποιες κτυπούν πάνω στα κεραμίδια προκαλώντας μου ακόμα μεγαλύτερο φόβο. Θα τρυπήσουν άραγε τη στέγη; Στο σπίτι επικρατεί απόλυτη σιγή.Κοιμούνται όλοι; Δεν τολμώ να σηκωθώ. Οι πυροβολισμοί σταματούν.Περιμένω να ακούσω τους επόμενους.Τίποτε. Επιτέλους τέλειωσαν , σκέφτηκα. Ακούω τη μοτόρα του πατέρα μου που απομακρύνεται. Μα πότε σηκώθηκε; Θα πάει στο μεροκάματο; Σε λίγο επιστρέφει. Μπαίνει στο σπίτι και ξυπνά τη μάνα μου. Μαζί και τη γιαγιά.Τον ακούω που τις ρωτά αν άκουσαν τους πυροβολισμούς. Απαντούν αρνητικά.Ακούω απορημένος, αλλά εγώ τσιμουδιά. Ο φόβος δεν λέει να με εγκαταλείψει.Μήπως είναι όνειρο; Ο πατέρας διηγείται πως ο ένοπλος Αντωνάκης, που κρατούσε πόστο στο καντούνι της Ειρηνούς, τον γλύτωσε από του χάρου τα δόντια, προλαβαίνοντάς τον την τελευταία στιγμή, λίγα μέτρα προτού,ανήξερος, μπεί στη τουρκογειτονειά. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24-ωρο που γλύτωσε παρά τρίχα.

5. Ξημέρωσε για τα καλά. Απόλυτη ηρεμία. Κανένας δεν κυκλοφορούσε. Το διπλανό By-Pass (Λεωφόρος Αγίου Ιλαρίονος) ήταν άδειο από αυτοκίνητα. Η γιαγιά πύρωσε τον ξυλόφουρνο που είχαμε στην αυλή. Ο πατέρας μου άρχισε να κουβαλά τα σινιά με τα αρτοποιήματα. Η γιαγιά με το φουρνιόφκιο τα τακτοποιούσε μέσα στο φούρνο. Οι υπόλοιποι παραμέναμε μέσα στο σπίτι. Οχι όμως και ο τ/κ γείτονας, δάσκαλος στο επάγγελμα που πετάχτηκε έξω και έριξε δύο με τρεις πυροβολισμούς στοχεύοντας τον πατέρα μου τη στιγμή που έβγαινε από την πόρτα της κουζίνας κρατώντας ένα σινί με ψωμιά. Ευτυχώς αστόχησε .Οι σφαίρες καρφώθηκαν στον ξύλινο παραστατό. Ήταν η τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο 24-ωρα που η τύχη (ξανα) χαμογέλασε στον πατέρα μου.

6. Ο πατέρας μου αποφασίζει και μεταφέρει όλη την οικογένειά μας στο γειτονικό σπίτι, του θείου Μωυσή. Διέθετε τα λεγόμενα "πισινά" που πρόσφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια από την ανοικτή αυλή του δικού μας σπιτιού. Τώρα ήμαστε συγκεντρωμένα 24 άτομα σε ένα σπίτι.
15 παιδιά ηλικίας 3-16 χρόνων
9 ενήλικες ηλικίας 25-65 χρόνων

Μεταφέρουμε ρούχα και κουβέρτες από το σπίτι μας. Ετοιμάζουμε πρόχειρα στρώματα στο πάτωμα.
Το φαγητό διανέμεται με φειδώ.
Η γιαγιά καταφέρνει και τελειώνει το φούρνισμα. Έχουμε τώρα ζεστό ψωμί και κουλούρια.
Ο θείος Μωυσής είναι πολύ αυστηρός.Θυμώνει και με την παραμικρή σπατάλη του ψωμιού.Ούτε ψίχουλο να μην πέσει χάμω.

7. Ο πατέρας μου επιστρατεύει ένα ζευγάρι κυάλια, που είχε αγοράσει πιο παλιά και παρακολουθεί από την αρσέρα των πισινών τις κινήσεις των τούρκων που ήταν οχυρωμένοι στο κέντρο, γνωστό ως Σκουτάρ. Το ραδιόφωνο μεταδίδει πως εθελοντές προετοιμάζονται για επίθεση και απεγκλωβισμό της Ομορφίτας,Νεάπολης και Τράχωνα. Οι πυροβολισμοί είναι κάποτε σποραδικοί και κάποτε πυκνοί.  

8. Το απόγευμα της Κυριακής, ο πατέρας μου εντοπίζει με τα κυάλια τρεις ένοπλους να κινούνται με προφυλάξεις κατά μήκος του By-Pass,  κατευθυνόμενοι προς το σπίτι μας. Άσκεφτα και ριψοκίνδυνα τρέχει έξω, διασχίζει τροχάδην τον δρόμο και κατευθύνεται προς το πρώτο σπίτι των καινούριων πολυκατοικιών (κτίσθηκαν μετά το 60  και δόθηκαν σε ε/κ οικογένειες ώστε να εξισορροπηθεί η αναλογία του τ/κ προς τον ε/κ πληθυσμό).Ήταν το σπίτι του Αρχοντίδη στο οποίο είχαν εγκατασταθεί δύο με τρεις ένοπλοι ε/κ. Ενημερώθηκαν από τον πατέρα μου, αλλά όπως ο ίδιος αργότερα μου διηγόταν, "εσημαθκιάσαντους αλλά εν εκουτσιήσαν κανένα".  Αυτοί λοιπόν κατάφεραν και οχυρώθηκαν σε διώροφη ανεγειρόμενη κατοικία (ιδιοκτησίας τ/κ βοσκού γνωστού σε εμάς με το όνομα Τσίγκος) επί του By-Pass, λίγα μόνο μέτρα μακρυά μας. Τώρα βρισκόμασταν σε πολύ επικίνδυνη θέση γιατί ήταν σχεδόν πάνω από τα κεφάλια μας.

9.Παραμονή Χριστουγέννων και το ραδιόφωνο μεταδίδει ότι διεξάγοντια σφοδρές μάχες στη περιοχή του εργοστασίου Ρέτζις. Εμείς ζούμε στην αβεβαιότητα. Κλεισμένοι μέσα στο σπίτι  δεν τολμούσαμε να ξεμυτίσουμε, πόσο μάλλον τώρα που ένοπλοι τούρκοι βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής. Έβλεπα την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια της μάνας μου καθώς προσπαθούσε να ηρεμήσει στην αγκαλιά της τον τρίχρονο μικρό μου αδελφό. Καμμιά σκέψη για χριστουγεννιάτικο δέντρο.Καμμιά προσμονή για δώρα από τον Άη- Βασίλη.

10. Ημέρα Χριστουγέννων. Γέννηση του Σωτήρα. Σημαδιακό μήπως και για μας; Θα έρθει και ο δικός μας Σωτήρας;
"Κουμπάρε Μωυσή θωρώ κάμποσους να φεύκουν που το δρόμο προς τες Χαμίτ-Μάντρες", ακούστηκε να φωνάζει ο πατέρας μου.
Ο θκειός μου ο Μωυσής κόλλησε κυριολεκτικά το αυτί του πάνω στο ράδιο.
"Λαλούν πως έσπασαν τον κλοιό που τη πλευρά του Ρέτζις τζιαί μπήκαν μέσα στην Ομορφίτα".

Τώρα επικρατούσε ένα αληθινό πανδαιμόνιο από ριπές πολυβόλων λες και βάλθηκαν όλοι να ρίξουν όλες τις σφαίρες τους ταυτόχρονα.Η ένταση τους δυνάμωνε όσο περνούσε ο χρόνος.Εμείς εκεί,στριμωγμένοι στο κάστρο μας. Ακίνητοι. Αναμένοντας την ειμαρμένη.Που έκανε την εμφάνισή της αργά το απόγευμα, όταν το σκοτάδι πλέον έκρυβε όλα όσα είχαν προηγηθεί στο φως της μέρας.
"Θκειέ Μιχάλη , θκειέ Μιχάλη. Πιάστε τα μωρά τζιαί ΄φκάτε έξω στο δρόμο.Μεν φοάστε. Οι Τούρτζιοι εφύαν. Εν να πάμε στο Καϊμακλί."

Ποιός άλλος να ήταν; Μα φυσικά ο Αντωνάκης της Πολούς. Έγλεπεν μας τζιαί έσσιεπεν μας. Πεζή τον ακολουθούσαμε διασχίζοντας τον τουρκομαχαλλά. Σπίτια ολοσκότεινα, άλλα κλειστά και άλλα με πόρτες και παράθυρα ανοικτά. Στη πορεία μας συνενωθήκαμε και με άλλες οικογένειες σχηματίζοντας μια ανθρωποφάλαγγα που πορευόταν διαμέσου των στενοκάντουνων προς το σωματείο του Αχιλλέα Καϊμακλίου.

11. Καταλήξαμε στον ΑΧΙΛΛΕΑ όπου μας υποδέκτηκαν με ρούχα , κουβέρτες και ζεστά ροφήματα. Φιλοξενηθήκαμε ή ακριβέστερα διανυκτερεύσαμε σε σπίτια, για άλλους εντελώς άγνωστα, σε μερικούς φιλικά ή ακόμη και συγγενικά. Η οικογένειά μου ως πολυμελής (10 άτομα μαζί με την γιαγιά) διανυκτερεύσαμε σε τρία διαφορετικά σπίτια. Εγώ φιλοξενήθηκα σε σπίτι στο Στρόβολο. Ήταν η πρώτη, μετά από τέσσερεις αγωνιώδεις νύκτες, που κοιμήθηκα χωρίς το φόβο και την αβεβαιότητα του αύριο.

12. Η επαύριος των Χριστουγέννων βρήκε τον πατέρα μου σε μια προσπάθεια να "μαζέψει" την διάσπαρτή του οικογένεια. Βολευτήκαμε στο ενοικιαζόμενο σπίτι της κυρίας Κατίνας επί της Λεωφόρου Καντάρας λίγα μέτρα μακρυά από το κυκλικό κόμβο "Μπάτα".

13. Καλές γιορτές και ό,τι καλό στον πολύπαθο τούτο τόπο.

* * * 

Σημειώσεις, Πηγές, και Παραπομπές

🩸 Αναδρομή στα 13 σημεία
https://www.facebook.com/aloizou1/posts/pfbid02ybGbP3YXogLUfpmu5UijJaybZkF17JRa6ECqpDES6DvtyzH9ny8NkGM5CpTdDBS8l

🔷 Σχεδόν ΟΛΟΙ οι "Τκύπριοι" ήταν κάποτε Έλληνες χριστιανοί, που αρχικά έγιναν Μουσουλμάνοι, κυρίως για λόγους που αφορούν την επιβολή και την βία από τους Οθωμανούς, καθώς και την φοροσυλλογή. (Ουδέποτε έγινε μαζικός εποικισμός της Κύπρου από Τούρκους πριν από το 1980 - αυτά τα έχει τεκμηριώσει ο ιστορικός Κώστας Κύρρης με πολλαπλές μελέτες.) Στη συνέχεια, παρόλο που αυτοί οι άνθρωποι ήταν ακόμη Έλληνες και ΜΟΝΟ ελληνικά μιλούσαν, λόγω του ΑΠΕΙΡΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ και κερδοσκοπισμού της "ορθόδοξης" εκκλησίας απεκόπησαν από τον εθνικό κορμό, και εξαναγκάστηκαν να αγκαλιάσουν τον Τουρκισμό - για να επιβιώσουν. Οι πλείστοι μόνο ΜΕΤΑ από το 1963 έμαθαν να μιλούν τουρκικά! Και μόνο ΜΕΤΑ από το 1974 άρχισαν μαζικά να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς των ως "Τούρκους".

🔷 Το ίδιο ακριβώς έγινε σε όλή την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (περίπου 40 εκατομμύρια Τούρκοι είναι απευθείας απόγονοι των Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων της Μ. Ασίας. Όπως έγινε και σε ΟΛΕΣ τις χώρες από τις οποίες διάβηκαν κατακτώντας και εκτουρκίζοντας βιαίως οι ορδές από την Μογγολία, ξεκινώντας από το έτος 600μχ. Ακόμη και τα βιολογικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων "Τούρκων" είναι αυτά που έχουν οι γηγενείς Έλληνες και σχεδόν καθόλου αυτά που έφεραν από Μογγολία (υπάρχουν ανάμεσα τους, αλλά είναι σπάνια).

🔷 Το ίδιο ακριβώς - βίαιο εκτουρκισμό - επέβαλαν και σε όλες τις χώρες από όπου πέρασαν, συμπεριλαμβανόμενων των εκτάσεων και των πληθυσμών των Ουιγούρων (Xinjiang Uyghur, Κίνα), του Κιργκιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, κοκ. Παραθέτω χάρτες και κείμενα που τεκμηριώνουν αυτά που περιγράφω, πιο κάτω.

🔷 Το πιο σημαντικό είναι πως οι ηγεσίες μας σε Κύπρο και Έλλάδα (καθώς και ανάμεσα σε πλείστους της Δύσης, με ίσως εξαίρεση το Πεντάγωνο και τον Φόρεϊν ΟΦΗΣ στο ΗΒ), ΟΥΔΕΠΟΤΕ αντελήφθηκαν πως οι Μογγολικές~Τουρκικές ορδές διενεργούν κατά συρροήν και συστηματικά διαχρονικό ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - αυτός ο πόλεμος είναι τελείως διαφορετικός από τον πόλεμο όπως τον αντιλαμβάνονται οι Δυτικές ελίτ που διεξάγεται για πόρους, γή, θάλασσες, κέρδη, κλπ.

🔷 Παραθέτω χάρτες και αναγνωστικό υλικό για το θέμα, καθώς και τρία άρθρα με αυτές τις έννοιες που σφυρηλατήσαμε μαζί ο Σόλων Αντάρτης και εγώ, με εξειδικευμένη εφαρμογή στην μελέτη του Πολέμου.

🔷 Η μόνη μας ελπίδα για καλή γειτονία είναι το αν κάποτε αυτός ο λαός συνέλθει μ' ένα συλλογικό "απεταξάμην" της ιστορικής του πορείας και αγκαλιάσει τον Σοσιαλισμό. Εν τω μεταξύ όμως, μόνο μια ισχυρή άμυνα μπορεί να μας προστατεύσει.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net


🔷 The Epic Story of How the Turks Migrated From Central Asia to Turkey – The Diplomat
https://thediplomat.com/2016/06/the-epic-story-of-how-the-turks-migrated-from-central-asia-to-turkey

🔷 Turkic migration - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkic_migration

Immigration maps of Turks from east to west throughout history
https://www.researchgate.net/publication/325249770/figure/fig1/AS:868750718955525@1584137720992/Immigration-maps-of-Turks-from-east-to-west-throughout-history-1-The-main-homeland-of.jpg

Eastern Hemisphere, 800ad
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/East-Hem_800ad.jpg/1280px-East-Hem_800ad.jpg

Gokturk empire at its greatest extent
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Gokturk_empire_at_its_greatest_extent.png

Cuman–Kipchak confederation in Eurasia circa 1200
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cumania_(1200)_eng.png

File:Bulgarians and Slavs VI-VII century.png - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgarians_and_Slavs_VI-VII_century.png

🔷 Ουιγούροι - Google Search
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%9F%CF%85%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B9

🔷 Ουιγούροι - Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B9

🔷 Τι σχέση έχουν η Κίνα, οι Ουιγούροι και η Τουρκία; | Πολιτική | DW | 02.01.2021
https://www.dw.com/el/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CF%85%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1/a-56112617

🔵 Αν κατανοείς τον εχθρό, και κατέχεις Αυτογνωσία...
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2021/07/blog-post.html

🟢 Δύναμην γιε μου, δύναμην, να πεθάνεις λεβέντης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/11/blog-post_30.html

🔵 Η Πολεμική Μέθοδος του Τουρκικού Επεκτατισμού και η Αντιμετώπισή της
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/11/blog-post.html

🔵 Η πολιτική μας ανάλυση σε ό,τι αφορά το Τουρκικό κράτος πάσχει
Σόλων Αντάρτης
: 26 Νοεμ. 2022
https://www.facebook.com/solon.antartis/posts/pfbid0TEnn7jeV45p1ENrsfX2DFPXjrg57cXonuCMCkues8hPpLdJfBRd614f4DCQYx8kcl

🔵 Τουρκία
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1

🔵 Οθωμανισμός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

🔵 Νεο-Οθωμανισμός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%9D%CE%B5%CE%BF-%CE%9F%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

🔵 Λαϊκός Στρατός
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%9B%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82

🔵 ΕθνοΦρουρά
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%A6%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC

🔵 Άμυνα
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1&max-results=20&by-date=true

🔵 Πόλεμος
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search?q=%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82

🔵 Αντίσταση
https://cyprusindymedia.blogspot.com/search/label/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7






~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment