Wednesday 22 April 2020

Το Κεφάλαιο και η κρίση του Κορωνοϊού






Αν διαχωρίσουμε χονδρικά τα συγκριτικά μεγέθη του Κεφαλαίου σε Μικρό, Μεσαίο, και Μεγάλο Κεφάλαιο, τότε ακόμα και με ελάχιστες γνώσεις του πως λειτουργεί η Κεφαλαιοκρατία, ο καθείς μπορεί να αναγνωρίσει τα εξής. Στην παρούσα κρίση:
ο- Το Μικρό Κεφάλαιο υπόκειται καταστροφές περίπου ισοδύναμες με την υπόλοιπη τάξη εργαζομένων και καταβροχθίζεται από το Μεσαίο. (Είναι το φαινόμενο που αναγνώρισε ο Μαρξ και ονόμασε "προλεταριοποίηση των μικροαστών".)

ο- Το Μεσαίο Κεφάλαιο αντέχει την κρίση κάπως καλύτερα, αλλά οι αδύναμες Μεσαίες επιχειρήσεις υποκύπτουν και καταβροχθίζονται από το Μεγάλο. Από όσες επιβιώνουν, ένας αυξημένος αριθμός τους υπόκειται "μερική καταβρόχθιση" μέσα από τεράστια δάνεια, αυξημένη εξάρτηση, ή ασύμφορες συμφωνίες με μεγαλύτερες εταιρείες που προσυπογράφονται μόνο εξ' ανάγκης.

ο- Το Μεγάλο Κεφάλαιο όπως και σε κάθε κρίση ΚΕΡΔΙΖΕΙ από την γενικευμένη πτώχευση του πληθυσμού και καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου. Αλλά στην παρούσα κρίση προκύπτουν ιδιομορφίες που έχουν φέρει το Μεγάλο Κεφάλαιο στα όρια του.

Οι αριθμοί σε απώλειες αυτή τη φορά είναι τεράστιοι. Το Μεγάλο Κεφάλαιο, που γενικά διαιρείται σε Βιομηχανικό και Χρηματοπιστωτικό (Τράπεζες και Χρηματιστές) στα χρηματιστήρια των Δυτικών χωρών (ΗΠΑ και ΕΕ) στην παρούσα κρίση σε διάστημα μερικών ημερών υπέστει απώλειες περίπου 5 ΤΡΙΣεκατομμυρίων δολλαρίων, και αυτό μόνο στην αρχή της κρίσης!



Από πλευράς μεγεθών, η παρούσα κρίση συγκρίνεται με μόνο άλλες πέντε παρόμοιες ιστορικές κρίσεις, εκ των οποίων η πρώτη είναι η γνωστή κατάρρευση ("κραχ") του 1929• η άλλη γνωστή είναι εκείνη που πυροδοτήθηκε όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Γαλλία το 1940• ακολούθησε η απροσδόκητη κατάρρευση μια "Μελανή Δευτέρα" το 1989 (συνεπακόλουθο ξέφρενης και αλόγιστης κερδοσκοπίας που γινόταν αυτόματα από υπολογιστές, "Black Monday crash")• η κρίση που προκλήθηκε γύρω στο 2000 όταν έσπασε η φούσκα με τις αλόγιστες επενδύσεις σε διαδικτυακές εταιρείες ("dot-com bubble crash")• και η κρίση του 2008 που προκλήθηκε από την άκρατη και άτακτη κερδοσκοπία που προέκυψε από την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης των επενδύσεων και του Χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ (ακριβώς όπως και με την κρίση του Χρηματιστηρίου στην Κύπρο).

Βέβαια μπορεί κάποιος να πει - και πολύ ορθά - όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι φτωχοποιούνται σε μια μέρα, ακόμα και αν ο ΤΡΙΣεκατομμυριούχος μειωθεί σε εκατομμυριούχο ΠΑΛΙ βγαίνει κερδισμένος!... διότι στην Κεφαλαιοκρατία όλα τα μεγέθη έχουν νόημα μόνο συγκριτικά με τα άλλα. Και έτσι ναι μεν ισχύει αυτό, και ιδίως για το Τραπεζικό-Χρηματιστικό Κεφάλαιο. Αλλά στην παρούσα κρίση συνέβηκε κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του καπιταλισμού: σταμάτησε η μηχανή που παράγει αξία.

Το κέρδος υπάρχει μόνο και μόνο διότι οι εργαζόμενοι παράγουν αξία (σε μορφή εμπορευμάτων και υπηρεσιών) την οποία ιδιοποιείται το Κεφάλαιο, και ακολούθως μας την πουλά στην αγορά σε τιμές που του αποδίδουν κέρδος. Το κέρδος που παράγεται από τον κύκλο της παραγωγής και αγοράς ΔΕΝ αντλείται μόνο από το Βιομηχανικό Κεφάλαιο αλλά και από το Τραπεζικό-Χρηματιστικό Κεφάλαιο. Τα λεφτά από μόνα τους δεν γεννούν λεφτά• είναι η επένδυση τους στον κύκλο παραγωγής και αγοράς που φέρνει κέρδος στις χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Τώρα λοιπόν με την κρίση το Μεγάλο Κεφάλαιο έχασε μεν πολλά αλλά και βγήκε κερδισμένο συγκριτικά με το Μεσαίο και το Μικρό, καθώς και ακόμα πιο ισχυρό από την τάξη των εργαζομένων. Αλλά αντιμετωπίζει μια μορφή κρίσης που δεν ξανασυνάντησε: ο κύκλος της παραγωγής και αγοράς ΔΕΝ λειτουργεί για περίπου δύο μήνες τώρα. Με άλλα λόγια, ενώ συγκριτικά "πάει καλά", το Μεγάλο Κεφάλαιο τώρα αναγνωρίζει και βιώνει το ότι η μηχανή που γεννά τα χρυσά αυγά έχει σταματήσει. Τα λεφτά του που κάθονται μες τις Τράπεζες ή σε επενδύσεις που υφίστανται μόνο θεωρητικά (αφού οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν) καθημερινά χάνουν την αξία τους όσο περνά ο καιρός και δεν αξιοποιούνται.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη για το Μεγάλο Κεφάλαιο να επέλθει επανεκκίνηση της οικονομίας. Όχι γιατί θα πεινάσει ο λαός (δεν τους ενδιαφέρει αυτό), όχι γιατί επετεύχθει το άλφα ή το βήτα με τα μέτρα αποκλεισμού, αποστασιοποίησης και καραντίνας, αλλά απλούστατα διότι αν η μηχανή που γεννά κέρδη - παραγωγή και αγορά - δεν λειτουργεί, τότε το Κεφάλαιο σύντομα δεν θα υφίσταται.

Σύντομα οι μεγάλες δυνάμεις του διεθνούς Κεφαλαιϊκού παρακράτους που εκφράζονται από τα παγκόσμια καθεστωτικά ΜΜΕ και τις υποταγμένες Κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μας υποβάλλουν σε πανηγυρικούς ανακράζοντας "Νενικήκαμεν τον ιό!", "Τα μέτρα ήταν ό,τι έπρεπε και μας έσωσαν!", "Αρχίζει η νέα μέρα", και άλλα παρόμοια.

Ασχέτως του αν τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν ορθά ή όχι, η επιβολή του κατ' οίκον περιορισμού σε δύο-τρίτα με τρία-τέταρτα ολόκληρης της ανθρωπότητας έφερε σοβαρά πλήγματα όχι μόνο στο 99% του παγκόσμιου λαού, μα και στο ίδιο το σύστημα Κεφαλαιοκρατίας. Αυτό το ανήκουστο και πρωτοφανές συμβάν γιγαντιαίων διαστάσεων χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο θα αντιστραφεί όχι διότι αντιστέκονται οι λαοί στον παραλογισμό, όχι διότι επεκράτησε η αλήθεια, αλλά διότι η παγκόσμια άρχουσα τάξη εξ' ανάγκης ευθυγραμμίζεται με την λογική της Κεφαλαιοκρατίας: ή θα παράγεις αξία και θα πραγματώνεις κέρδος στην αγορά, ή θα σβήσεις.

Αν υπάρχει ένα μόνο μάθημα που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από την παρούσα κρίση είναι το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο όχι μόνο υποχώρησης του παγκόσμιου λαϊκού κινήματος, μα διανύουμε μια γνήσια περίοδο αντίδρασης: ο παγκόσμιος λαός υπέκυψε σε μια συστηματική τρομολαγνεία και προπαγάνδα που συνδυάστηκε με συστηματική εκστρατεία ψεμμάτων• δεν μπόρεσε να ακούσει ή να εμπιστευτεί σε καμία φωνή που του έλεγε την αλήθεια. Τρομοκρατημένος και υποταγμένος λοιπόν, έδωσε την συναίνεση του σε μια σειρά από αυταρχικά Κρατικά μέτρα τα οποία πρόθυμα αγκάλιασαν και επέβαλαν οι γείτονες και οι φίλοι ο ένας στον άλλο "για το καλό μας". Οι αυταρχικοί και εξουσιαστικοί κλάδοι και υπηρέτες της άρχουσας τάξης φέτος βίωσαν το απόλυτο παραλήρημα. Ουδέποτε θα μπορούσε μια αυταρχική υπερ-κυβέρνηση να επιβάλει στο παγκόσμιο μια τόσο μεγάλου μεγέθους και διάρκειας απαγόρευση και περιορισμό των ελευθεριών μας. "Όλοι μαζί" όμως, "τα καταφέραμε". Επεβλήθει το αδιανόητο - και ο λαός ανεχάρη!

Αλλά στον βαθμό που ο παγκόσμιος λαός βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση, άλλο τόσο σε οπισθοδρόμηση βρίσκεται και το Μεγάλο Κεφάλαιο. Όλα μπορεί να τα αντέξει - και μάλιστα να τα αξιοποιήσει προς κέρδος: πολέμους, σεισμούς, πείνα, επιδημίες... όλα: εκτός από το να σβήσει η μηχανή παραγωγής κέρδους.

Για αυτό τον λόγο έρχεται σύντομα η "νίκη ενάντια στον κορωνοϊό". Όσο έντεχνα και ψευδέστατα μας επεβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού, τόσον πιό έντεχνα και με τρισάκις χαρμόσυνα "Αλληλούϊα" θα αρθούν. Όχι γιατί "νικήσαμε", αλλά γιατί ηττηθήκαμε. Δύο φορές: και με την επιβολή των μέτρων, και με την άρση τους.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~

■ The impact of coronavirus on the financial markets
https://theconversation.com/the-impact-of-coronavirus-on-the-financial-markets-133183

■ "Οι θάνατοι πολύ λιγότεροι από της εποχικής γρίππης" - το λέει δύο φορές. Συνέντευξη με τον επιδημιολόγο Ιωάννη Ιωαννίδη
(Τώρα μπορεί επιτέλους και ο Πέτρος να σιωπήσει...🌈)
https://youtu.be/d1WytGHigFw

■ Κορωνοϊός: εναλλακτικές όψεις και απόψεις
o- Όσα θέλατε και δεν θέλατε να μάθετε για τον κορωνοϊό!
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_19.html

■ Πανδημία πανικού ίσον αποδημία της λογικής | Του Κλεάνθη Γρίβα
https://www.enallaktikos.gr/Article/51794/pandhmia-panikoy-ison-apodhmia-ths-logikhs--toy-kleanthh-griba

■ Το Νόημα των Αριθμών του Κόρωνου ~ Σύγχιση, Απάτη, Τρομολαγνεία
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_30.html

■ Συμφωνώ με τον καθηγητή Ιατρικής Ζ. Ζαχαρίου - μα ποιός τον ακούει;
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_29.html

■  Δεν είναι μόνο ανίκανοι - είναι εγκληματικά ψεύτες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_14.html

♦ Κορωνοϊός, οι ασθενείς μας και οι "χασικλήδες"
https://friendsofcannabis.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

🔷 Κορωνοϊός: Φυσικές Μεθόδοι Πρόληψης και Προφύλαξης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_21.html

■ Άρχισεν η διγλωσσία για τις μάσκες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

~~~~~~~~~~~~~~~

2 comments:

  1. Πολύ ορθό και προσεκτικά μελετημένο το πόνημα του φίλου Πέτρου. Θα σημειώσω όμως ότι λείπει ένα ουσιώδες θέμα που προκύπτει ως ένα τεράστιο ερώτημα που εγείρεται από τον επίλογο του πονήματος αυτού. Ήταν ο ιός αυτός το "μέσον" που χρησιμοποίησε η Ελίτ της Κεφαλαιοκρατίας του πλανήτη για να επιτύχει την εθελούσια συναίνεση του πόπολο ολοκλήρου του πλανήτη στην πλήρη υποταγή του στα νεα κουστουμάκια που του ράψανε στα "μέτρα" του; Και εάν ναί, με δεδομένο ότι η μηχανή που παράγει τα χρυσά αυγά σταμάτησε να ...εργάζεται εις βάρος των και με δεδομένο επίσης ότι δεν θα ξαναδουλέψει με τους ρυθμούς παραγωγής που είχε στο ορατό μέλλον, ποίος ο σκοπός της χρήσης αυτού του "μέσου"; Εάν όχι, τότε όλα τα σενάρια συνομωσιολογίας πέφτουν στο κενό, με αποτέλεσμα η "αντίδραση/αντίσταση" στον ιό που έφερε τον "αρμαγεδώνα" στον πλανήτη μας, να ήταν εκ των ουκ άνευ ορθή, ασχέτως αν η Ελίτ του Κεφαλαίου θα σπεύσει να εκμεταλευτεί το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που απλά θα περισώσει στο "θεριό" στο ορατό μέλλον και βλέπουμε για το απώτερο....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΕΝΩ ΕΚΤΙΜΩ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Delete