• Παρ' όλον που διαφωνώ με σημαντικά μέρη από το επίσημο αφήγημα του κατεστημένου για τον κορωνοϊό, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον γιατρό Ζαχαρία Ζαχαρίου ότι ΕΑΝ οι αριθμοί του αφηγήματος ισχύουν, τότε η Κύπρος δεν βρίσκεται μακριά από την κατάρρευση του ιατρικού συστήματος στην Κύπρο.
• Απορρέουν συγκεκριμένες πράξεις που πρέπει να γίνουν τώρα, σήμερα.
• Το ορθό είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο πιθανό σενάριο, ασχέτως του αν οι ενδείξεις σήμερα το καθιστούν απομεμακρυσμένο: ας γίνουμε έτοιμοι, και μακάρι να μείνει αχρείαστη η ετοιμότητα μας.
Ο γιατρός Ζαχαρίας Ζαχαρίου, καθηγητής Χειρουργικής Παίδων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου - καταξιωμένος σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Καθηγητής Χειρουργικής στη Γερμανία, Διευθ. Χειρουργικής στην Ελβετία, συγγραφέας βιβλίων χειρουργικής), και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - δημοσίευσε πριν δυο μέρες ένα κείμενο στον Φιλελεύθερο για την κατάσταση με τον κορωνοϊό και το τι πρέπει να γίνει βάσει των αριθμών των περιστατικών και θανάτων που έχουν δημοσιευτεί. Το κείμενο του έχει τίτλο:
"Οι αριθμοί δε λένε ψέματα! Πόσο επικίνδυνος είναι ο COVID-19;"
Πραγματεύεται τις δυνατότητες του ιατρικού μας συστήματος να διαχειριστεί την πιθανή κλιμάκωση του κορωνοϊού: τα γράφει καθαρά, με το νί και με το σίγμα. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του πιο κάτω.
Αλλά ποιός τον ακούει; Ο καθηγητής Ζαχαρίου πολεμήθηκε και συκοφαντήθηκε έντονα μες τα πρόσφατα χρόνια από κύκλους συμφεροντολόγων και αξιωματούχων που είναι εντοιχισμένοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στις πουλημένες ηγεσίες συντεχνιακών κρατικών ιατρών, και στο Υπουργείο, σε βαθμό που τορπιλίστηκε η προσπάθεια του να μετατραπούν τα δημόσια Νοσοκομεία σε Πανεπιστημιακές κλινικές. Εις ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα αυτά το 2016 ο καθ. Ζαχαρίου παραιτήθηκε από Κοσμήτορας και αναγκάστηκε να προσφύγει στα Δικαστήρια για τις συκοφαντίες που δημοσιεύτηκαν εναντίον του - όπου και δικαιώθηκε. Οι συκοφάντες ούτε καν υπεράσπιση δεν έβαλαν στο Δικαστήριο - αφού ήταν εντελώς ψεύτες.
Ο καθ. Ζαχαρίου λοιπόν ανέλυσε τις δυνατότητες του ιατρικού συστήματος στην Κύπρο και κατέληξε στα εξής:
■ "...το κυπριακό σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εντατικής φροντίδας σε 14 νέους διαγνωσθέντες ασθενείς ανά ημέρα. Εφόσον οι 14 ασθενείς αντιπροσωπεύουν το 5% των νέων περιστατικών με COVID-19 (το ποσοστό που χρειάζονται υπηρεσίες εντατικής θεραπείας), τότε το κυπριακό σύστημα θα φτάσει στα όριά του όταν θα έχουμε 280 νέους COVID-19 ασθενείς ανά ημέρα."
Επίσης επισημαίνει και τα εξής:
■ "Σε αντίθεση με τι αφήνεται να νοηθεί στη δημόσια συζήτηση, ο κρισιμότερος παράγοντας δεν είναι ο αριθμός των διαθέσιμων αναπνευστήρων. Η παράμετρος που εν τέλει θα καθορίσει την ανθεκτικότητα του ιατρικού μας συστήματος είναι ο αριθμός των γιατρών που έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά τον απαραίτητο εξοπλισμό."
Διότι, όπως εξηγεί: "Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι μία πολύ ειδική ιατρική πράξη. Δεν επιτυγχάνεται με απλή χορήγηση πρόσθετου οξυγόνου. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς καθώς ακόμη και το μικρότερο των λαθών μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο θάνατο."
Με άλλα λόγια εξάγουμε από το κείμενο τα εξής συμπεράσματα:
• Είναι απαραίτητο να τεθεί ως στόχος το να αποφευχθεί στο εγγύς μέλλον η κατάρρευση του συστήματος υγείας. Αυτό συνεπάγεται το να συνεχίσουμε τα μέτρα προσωπικής και κοινωνικής προφύλαξης - καθώς και ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ώστε να καθυστερήσει η αύξηση των περιστατικών.
• Είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν ΤΩΡΑ, σήμερα, πιο πολλοί γιατροί και νοσηλευτές στην ορθή χρήση των αναπνευστήρων - αν αύριο οι μισοί από τους εκπαιδευμένους αρρωστήσουν ή τεθούν σε απομόνωση, ποιός θα εξυπηρετεί τους ασθενείς;
• Είναι απαραίτητο να εξευρεθούν κι άλλοι αναπνευστήρες ώστε οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξήσουν τις δυνατότητες των.
• Είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ, σήμερα, να καταπονηθεί σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που το ιατρικό σύστημα φτάσει στο απόλυτο του όριο - όταν δηλαδή θα έχουμε περισσότερο από 280 νέους COVID-19 ασθενείς ανά ημέρα. Τι θα γίνει τότε; Θα δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία σε τέντες; Σε σχολεία; Με τι εξοπλισμό θα λειτουργούν;
ΕΑΝ όσα ισχυρίζεται το καθεστώς αληθεύουν, τότε η ανάλυση του καθ. Ζαχαρίου πρέπει να εισακουστεί, και να καθοδηγήσει την πολιτική διαχείρισης της παρούσας κρίσης από τις Ιατρικές και Κρατικές Αρχές.
Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του καθ. Ζαχαρίου πιο κάτω, και μετά από αυτό ακολουθούν κάποιες παρατηρήσεις για το νόημα των αριθμών και την "πραγματική" πραγματικότητα.
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
■ Οι αριθμοί δε λένε ψέματα! Πόσο επικίνδυνος είναι ο COVID-19;
https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/905329/oi-arithmoi-de-lene-psemata-poso-epikindynos-einai-o-covid-19
27 Μαρτίου 2020
Τις τελευταίες εβδομάδες μου δημιουργήθηκε συχνά ένα συναίσθημα παρόμοιο με την τεράστια έκπληξη που είχαν οι επιβάτες του Τιτανικού την 15η Απριλίου 1912. «Ο Τιτανικός βυθιζόταν, η ορχήστρα συνέχισε να παίζει».
Παρακολουθώντας τις συζητήσεις και τις εμφράσεις πολλών συνανθρώπων μας, εγείρεται το εξής ερώτημα: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση συνιστούν μια υστερική αντίδραση της κοινωνίας μας; Υπερβάλλουμε με τις αντιδράσεις μας; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν είχαμε διαθέσιμες τις εξετάσεις για διάγνωση της λοίμωξης COVID-19, δε θα είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία λοίμωξη. Αυτή η πληροφορία διαχέεται στον τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι τα αναγγελθέντα μέτρα είναι υπερβολικά και συνιστούν ένα υστερικό ξέσπασμα της ηγεσίας ή της κοινωνίας, υπενθυμίζουν ότι και την περίοδο 2009–2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε σε πανδημία τη διάδοση της γρίπης των πτηνών. Το ποσσοτό των θανάτων ήταν πολύ χαμηλό, χαμηλότερο ακόμη και από την κοινή γρίπη, η οποία στην Ευρώπη ευθύνεται για την κατάληξη περίπου 40.000 ασθενών κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 4.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Είμαι ένας απλός χειρουργός, χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση στην επιδημιολογία άλλα με εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις ως καθηγητής και διευθυντής πανεπιστημιακών κλινικών στη Γερμανία και Ελβετία. Έχω μάθει να στηρίζομαι στα δεδομένα και τους αριθμούς διότι μου παρέχουν τη δυνατότητα να σκεφτώ ποια είναι τα επόμενα βήματα για να είναι εφικτή η πρόληψη ή η απόκτηση ελέγχου επί δυσμενών καταστάσεων.
Τι φανερώνει η στατιστική ανάλυση των δεδομένων;
➢ Ο ΠΟΥ έχει υπολογίσει ότι η θνησιμότητα εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19 είναι 3,4%
➢ Στην Ιταλία, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, πεθαίνουν περίπου 2000 άνθρωποι την ημέρα. Στις 18 Μαρτίου 2020 πέθαναν 2475 άνθρωποι, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 20% σε σύγκριση με την γενική θνησιμότητα. Αυτό πέρασε απαρατήρητο από όλους εμάς; Γιατί μένει ασχολίαστο; Πόσο αδαείς μπορεί να είμαστε;
➢ Στη Γερμανία, στις 18 Μαρτίου 2020 η θνησιμότητα εξαιτίας του COVID-19 ήταν 0,3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περίπου ισοδύναμο ποσοστό με αυτό των θανάτων από κοινή γρίπη.
➢ Την ίδια μέρα στην Ιταλία το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 7,7 %, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25-πλάσιο του αντιστοίχου της Γερμανίας. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες ενδείξεις, δημιουργούνται ανησυχίες για πιθανή μετάλλαξη του ιού, ενδεχόμενο το οποίο αναμένουμε ότι θα διερευνηθεί.
Για να κατανοήσουμε όμως το πρόβλημα και δυνητικά να βρούμε τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
➢ Περιπτωσιακή Θνησιμότητα (Case fatality) = το ποσοστό των θανάτων ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Το ποσοστό αυτό στηρίζεται στον ακριβή αριθμό ασθενών με επιβεβαιωμένη διάγνωση. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τον πραγματικό αριθμό των φορέων καθώς ο αριθμός των μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άγνωστος. Ως εκ τούτου, το ποσοστό περιπτωσιακής θνησιμότητας είναι μια προκαταρκτική εκτίμηση η οποία είναι χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με δυνητικά μέτρα.
➢ Πραγματική Θνησιμότητα (Infection mortality) = το ποσοστό των θανάτων ως προς το σύνολο των κρουσμάτων (επιβεβαιωμένων και μη). Αυτή είναι μία πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος διότι, εφόσον την υπολογίσουμε με ακρίβεια, θα γνωρίζουμε το ποσοστό των ανθρώπων που πιθανότατα θα πεθάνουν εαν μολυνθούν. Δυστυχώς, στο παρόν στάδιο, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογισθεί καθώς θα έπρεπε να ελέγξουμε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο, πολυέξοδο και πολύπλοκο στη διαχείρισή του. Στο εγγύς μέλλον, ο ουσιαστικός στόχος είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Αν ο αριθμός των περιστατικών με σοβαρά συμπτώματα υπερβεί τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή τον αριθμό των διαθέσιμων αναπνευστήρων, θα βρεθούμε σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Πρέπει με κάθε τρόπο και κάθε μέτρο να αποφύγουμε να φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στην αρχή της διαλογής. Η αρχή της διαλογής ενεργοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις πολέμων, όταν ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται εντατική περίθαλψη είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις διαθέσιμες ιατρκές υποδομές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός είναι αναγκασμένος να κάνει διαλογή, ως μία αντίδραση σε μια κατάσταση έλλειψης, επιλέγοντας στη βάση κάποιων κριτηρίων σε ποιον να δοθεί ζωτική στήριξη και ποιος να αφεθεί αποκλειστικά στις δυνατότητες του οργανισμού του. Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα στην Ιταλία και την Ισπανία, γιατροί μαρτυρούν ότι είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν ποιος θα αφεθεί να πεθάνει και ποιος θα έχει την απαραίτητη στήριξη για να έχει την ευκαιρία να παλέψει για την ανάρρωση. Αυτά είναι διλήμματα τα οποία όλοι θεωρούσαμε ότι έχουν εκλείψει από πολιτισμένες κοινωνίες. Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι μία πολύ ειδική ιατρική πράξη. Δεν επιτυγχάνεται με απλή χορήγηση πρόσθετου οξυγόνου. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς καθώς ακόμη και το μικρότερο των λαθών μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο θάνατο. Σε αντίθεση με τι αφήνεται να νοηθεί στη δημόσια συζήτηση, ο κρισιμότερος παράγοντας δεν είναι ο αριθμός των διαθέσιμων αναπνευστήρων. Η παράμετρος που εν τέλει θα καθορίσει την ανθεκτικότητα του ιατρικού μας συστήματος είναι ο αριθμός των γιατρών που έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Θα πρέπει να υπολογίσουμε τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα που μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα υγείας Οι συγκρίσεις με τη Γερμανία μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές ώστε να υπολογίσουμε σωστά με βάση τα δικά μας δεδομένα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία διαθέτουν τον εξοπλισμό για να παρέχουν σε 28.000 ασθενείς τη δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Σε ομαλές συνθήκες η πληρότητα είναι 80%. Ακόμη και με μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων για τις οποίες ο ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη, υπολογίζεται ότι η διαθεσιμότητα για ασθενείς με COVID-19 που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 50%. Με άλλα λόγια η συνολική διαθεσιμότητα στη Γερμανία ανέρχεται στις 14.000 κλίνες. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι ασθενείς με γρίπη, για τους οποίους ο χρόνος εκτιμάται στις εφτά μέρες. Με μια αισιόδοξη προσέγγιση, οι 14.000 κλίνες διαιρούμενες με τις εφτά μέρες μηχανικής υποστήριξης, δίνουν τη δυνατότητα, στο γερμανικό σύστημα υγείας, να νοσηλεύσει 2000 νέα περιστατικά κορονοϊού κάθε μέρα, με αρκετά σοβαρά συμπτώματα ώστε να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, 5% των ασθενών COVID-19 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, το γερμανικό σύστημα έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να χειριστεί το πολύ 40.000 ασθενείς COVID-19 την ημέρα. Οι αριθμοί νέων κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία έχουν ως εξής: 14/03 = 900, 15/03 = 1200, 16/03 = 2000, 17/03 = 3000, 18/03 = 5000. Εμφανίζεται μια αυξητική τάση μεγαλύτερη του 25% ανά ημέρα (αισιόδοξο σενάριο!). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε πρόσθετων μέτρων, το σύστημα υγείας της Γερμανίας θα κατέρρεε μέσα σε 10 μέρες καθώς δεν θα είχε τη δυνατότητα να περιθάλψει νέους ασθενείς με COVID-19 που θα εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα και θα ήταν αναγκασμένο να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της αρχής της διαλογής.
Τι μας λέει η αντίστοιχη ανάλυση για την Κύπρο; Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, στην Κύπρο έχουμε περίπου 200 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ελαττώνοντας τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατ’ αντιστοιχία με τη Γερμανία, θα έχουμε διαθέσιμες 100 κλίνες για ασθενείς με COVID-19 και νοσηλεία 7 ημερών με μηχανική στήριξη αναπνοής. Με άλλα λόγια, το κυπριακό σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εντατικής φροντίδας σε 14 νέους διαγνωσθέντες ασθενείς ανά ημέρα. Εφόσον οι 14 ασθενείς αντιπροσωπεύουν το 5% των νέων περιστατικών με COVID-19 (το ποσοστό που χρειάζονται υπηρεσίες εντατικής θεραπεία), τότε το κυπριακό σύστημα θα φτάσει στα όριά του όταν θα έχουμε 280 νέους COVID-19 ασθενείς ανά ημέρα. Ο αριθμός αυτός όμως ισχύει μόνο αν έχομε εκτός των κλινών εντατικής θεραπείας και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άρτια χρήση αυτων των μηχανήματων Χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, αν εκτιμήσουμε ότι η αύξηση στα περιστατικά θα ήταν της τάξης του 25%/ημέρα, με αφετηριακή βάση τα 8 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν στις 24 Μαρτίου, σε μόλις 16 μέρες θα υπερβαίναμε το όριο πέραν του οποίου δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύστημα υγείας της Κύπρου. Η μόνη πιθανότητα να αποφύγουμε την ενεργοποίηση της αρχής της διαλογής είναι τα δραστικά μέτρα. Μία μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου στα μέσα Μαρτίου 2020, καταδεικνύει ότι εάν δεν ληφθούν καθόλου μέτρα 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2.200.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με βάσητην ίδια μελέτη, ακόμη κι αν ληφθούν μέτρα οι αριθμοί θα μπορούσαν να ελαττωθούν κατά περίπου 50%. Αντίστοιχα ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που θα χρειαστεί θα είναι σίγουρα οχτώ φορές μεγαλύτερος από αυτές που ήδη υπάρχουν σε αυτές τις χώρες. Ενίοτε στην επιστήμη, οι υποθέσεις διαψεύδονται στην πράξη. Η πραγατικότητα συχνά αποδεικνύεται πιο πολύπλοκη από τις προβλέψεις και τα μοντέλα μας. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και είναι πάντοτε ωφέλιμο να ακολουθούμε την επιστημονική προσέγγιση παρά να αφήνουμε τα πράγματα στην τυχαιότητα. Η πράξη μπορεί να είναι χειρότερη ή κάτω από κάποιες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη. Ωστόσο, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν προκύπτουν ούτε από υπερβολική αντίδραση ούτε από υστερία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να δράσουμε ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Μπορεί η οικονομική ευμάρεια, αντί της υγείας, να είναι το υπέρτατο αγαθό που μία κοινωνία μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της; Ισχύει ότι όλοι θα πεθάνουμε κάποτε. Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να πεθάνει διότι ατύχησε στη διαλογή. Είναι λεπτή η γραμμή που διαχωρίζει την αβασάνιστη καταγραφή αριθμών από τη συνολική ανάλυση όλων των δεδομένων, με όλες τις ιατροκοινωνικές προεκτάσεις και τις δυνητικές επιπτώσεις. Οι ανωτέρω υπολογισμοί υιοθέτησαν ένα αισιόδοξο σενάριο με ομολογουμένως ελλειπή δεδομένα. Δεν διατείνομαι ότι έχω πλήρη εικόνα με όλα τα στοιχεία, τα οποία ούτως ή άλλως μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα. Μπορεί κανείς να φανταστεί άλλες καταστροφές. Μια τρομοκρατική ενέργεια στην Ιταλία θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε μια ημέρα σε σύγκριση με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του COVID-19. Όμως, αυτή τη στιγμή είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό στο οποίο διαδίδεται αμείλικτα ένας αόρατος μικρόβιος οργανισμός. Μπορούμε να προλάβουμε έγκαιρα. Ας υποστούμε τις μικρές θυσίες που χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να προστατέψουμε το κοινό αγαθό της δημόσιας υγείας αλλά και να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο για την δική μας προσωπική υγεία.
Ζαχαρίας Ζαχαρίου
Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων, Πανεπιστήμιο Κύπρου
* * *
Οι μόνοι αριθμοί στο πιο πάνω άρθρο που είναι αδιαμφισβήτητοι είναι εκείνοι που αφορούν τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, όπως πολύ ορθά τις υπολόγισε και ανέλυσε ο καθηγητής Ζαχαρίου. Όλοι όσοι από τους Ιατρικούς και Κρατικούς λειτουργούς διατείνονται πως οι υπόλοιποι αριθμοί είναι ορθοί, ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν την λογική του αρθρογράφου ώστε να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγείας στην Κύπρο δεν θα καταρρεύσει λόγω του κορωνοϊού.
Κατ' ακρίβειαν αυτό είναι εύκολο, σε σύγκριση με το πολύ πιό δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί να γίνουν όλα αυτά ΣΥΝ το να διασφαλιστεί ότι τις πράξεις των λειτουργών θα διέπει διαφάνεια, μελέτη, γνώση, και κριτική σκέψη ικανή να διαχειριστεί και την αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος.
Ναι, ΠΡΕΠΕΙ να θωρακιστεί το σύστημα υγείας ώστε να μην καταρρεύσει, και είναι απαραίτητο να γίνει αυτό ακόμη και αν οι αριθμοί που "πλασάρει" το καθεστώς... δεν είναι ακριβώς όπως μας τους παρουσιάζουν.
Για παράδειγμα γιατί οι μετρήσεις θνησιμότητας στην Ιταλία βγαίνουν γύρω στο 10%, στην Ισπανία και το Ιράν γύρω στο 7%, στις ΗΠΑ και Ν. Κορέα 1.5%, στη Γερμανία 0.5%, ενώ σε κάποιες περιοχές της Πολιτείας Ουάσινγκτον (ΗΠΑ) στην αρχή της λεγόμενης επιδημίας οι μετρήσεις έδειχναν 42%; Όλα αυτά δείχνουν πως όσο καλόπιστες και αν είναι οι μετρήσεις υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στους αριθμούς - των οποίων το νόημα μόλις και έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Το πιο κάτω άρθρο ψηλαφεί κάποιους από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετικές χώρες και κατά τόπους, οι Αρχές μετρούν διαφορετικά πράγματα και σε διαφορετικούς χρόνους - δημοσιεύτηκε από το ανώτατο δημοσιογραφικό όργανο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, το NPR είναι το αμερικανικό αντίστοιχο του αγγλικού BBC:
■ Why 'Death Rates' From Coronavirus Can Be Deceiving
March 27, 2020
https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/27/821958435/why-death-rates-from-coronavirus-can-be-deceiving
Στην επαρχία και πόλη Ουχάν της Κίνας (Wuhan, αναφέρεται και ως Βουχάν, Γουχάν ή Γιουχάν), η θνησιμότητα μετρήθηκε από τους επιστήμονες στο 1,4%
■ Estimating clinical severity of COVID-19 from the transmission dynamics in Wuhan, China
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0822-7
Το νόημα των αριθμών των νεκρών στην Ιταλία μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό όταν κατανοήσουμε ότι 99% των νεκρών είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες. Στην Ιταλία ο τρόπος που γίνεται η καταγραφή των νεκρών ΔΕΝ διαχωρίζει την αιτία θανάτου από τον κορωνοϊό• ΔΕΝ διευκρινίζεται αν οι άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό ή αν απλώς πέθαναν από άλλες ασθένειες ενώ είχαν πιστοποιηθεί ως θετικοί στον ιό - μια τέτοια πρακτική μεγεθύνει τους αριθμούς σε φοβερά ύψη:
■ 99% of Those Who Died From Virus Had Other Illness, Italy Says
March 18, 2020
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says
■ Το Κέντρο Επιδημιολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα το λέει ξεκάθαρα:
"Italy could also have overestimated COVID-19–related deaths because of the different way its officials define it, classifying the death of anyone who tested positive for the disease as related to the coronavirus, regardless of whether they had underlying illnesses that could have independently led to death."
http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/03/italian-doctors-note-high-covid-19-death-rate-urge-action
Μεταξύ άλλων, κάποιοι από τους λόγους που στη Γερμανία οι αριθμοί θνησιμότητας είναι συγκριτικά τόσο χαμηλοί σχετίζονται με το ότι ο πληθυσμός είναι νεώτερος από της Ιταλίας• το σύστημα υγείας πιο προσιτό και αποτελεσματικό• το ότι στην Ιταλία το ιατρικό σύστημα άργησε να λάβει περιοριστικά μέτρα εντός των νοσοκομείων• αλλά και - ίσως το πιο σημαντικό από όλα - στη Γερμανία καταμετρούνται και οι αριθμοί θετικών στον ιό που ΔΕΝ είναι ασθενείς, συν οι ελάχιστα ασθενείς, ενώ σε άλλες χώρες οι αριθμοί παραφουσκώνονται διότι οι νεκροί συγκρίνονται μόνο με τον αριθμό των εισαχθέντων σε νοσοκομεία που είναι θετικοί στον ιό:
■ The mystery behind Germany's low coronavirus death rate
https://www.cbsnews.com/news/coronavirus-death-rate-mystery-germany-italy-covid-19/
Το θέμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις και στο Ην. Βασίλειο. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος επί του οποίου την εργασία είναι που οι Κυβέρνησεις των ΗΠΑ και ΗΒ βασίζουν την σημερινή τους πολιτική διαχείρισης της κρίσης, ο Neil Ferguson, έχει αναθεωρήσει την αντίληψη του για την θνησιμότητα του κορωνοϊού, και δημοσιεύει τα νέα του ευρήματα. Λέει ότι ο ιός στην πραγματικότητα διαδίδεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι είχε αντιληφθεί προηγουμένως, η πλειονότης των οποίων δεν αρρωστά. Άρα εκείνοι που αρρωστούν αποτελούν μια μειονότητα και εκείνοι που πεθαίνουν αποτελούν μια πολύ πιο μικρή μειονότητα απ' ό,τι είχε υπολογιστεί προηγουμένως:
■ Epidemiologist Behind Highly-Cited Coronavirus Model Drastically Downgrades Projection
March 26th, 2020
https://www.dailywire.com/news/epidemiologist-behind-highly-cited-coronavirus-model-admits-he-was-wrong-drastically-revises-model
Επιπλέον, υπάρχουν και οι κακοήθεις - κακοπροαίρετες - παραποιήσεις των αριθμών για πολιτικούς σκοπούς. Κορυφαίο περιστατικό από μόλις προχθές, τεκμηριώνει την γενικευμένη άποψη ότι οι αριθμοί που αφορούν τη θνησιμότητα του κορωνοϊού υπόκεινται διαρκώς σε "μασσάζ" (μαγείρεμμα των αριθμών) για να εξυπηρετηθεί η Άλφα ή Βήτα εξουσία. Η δρ. Ντέμπορα Μπιρξ | Dr Deborah Birx, Συντονιστής της Ειδικής Επιτροπής για τον Κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο Τραμπ, πιάστηκε να λέει ψέμματα για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ισχυριζόμενη ότι στο 40% της χώρας υπάρχουν μόνο 200 περιστατικά, ενώ στην πραγματικότητα αναφερόταν σε περιοχή όπου κατοικεί μόνο το 7% του πληθυσμού:
■ Birx Spins ‘Extraordinarily Low Numbers’ of Coronavirus Cases
Posted on March 27, 2020
https://www.factcheck.org/2020/03/birx-spins-extraordinarily-low-numbers-of-coronavirus-cases/
Το άκρως καταθλιπτικό γεγονός είναι ότι η ψεύτισσα κα Μπιρξ προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Απώτατη Συντονιστής των ΗΠΑ για την ασθένεια Aids• ακόμα μία ασθένεια όπου οι ψεύτες και παραχαράκτες των αριθμών έκαμαν καριέρες τρομοκρατώντας τον κόσμο με προπαγάνδα για δεκαετίες.
Ως "αντίβαρο" στα ψέμματα της Κυβέρνησης Τραμπ οι εφημερίδες που εκφράζουν την πραγματική εξουσία στις ΗΠΑ (Χρηματιστικό Κεφάλαιο, Βιομηχανίες Πολέμου και Ιμπεριαλιστικό παρακράτος), δημοσιεύουν ιστορίες με ισχυρισμούς ότι τάχα "δεν καταγράφονται" όλα τα κρούσματα και περιστατικά θανάτων - τεκμηριώνοντας ξανά την παραχάραξη των αριθμών:
■ Doctors And Nurses Say More People Are Dying Of COVID-19 In The US Than We Know
https://www.buzzfeednews.com/article/nidhiprakash/coronavirus-update-dead-covid19-doctors-hospitals
Επιπλέον σε όλο αυτό το τεκμηριωμένο χάος που καθιστά τους αριθμούς θνησιμότητας πολύ αμφισβητήσιμους, είναι το γεγονός ότι αποδεδειγμένα τα εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό δίνουν πολύ ψηλά ποσοστά λανθασμένων θετικών αποτελεσμάτων. Δηλαδή προκύπτουν πολλά "επιβεβαιωμένα περιστατικά" ανθρώπων που ΔΕΝ έχουν τον ιό! Αυτό τεκμηριώθηκε αδιαμφισβήτητα στην Κίνα:
■ Potential False-Positive Rate Among the 'Asymptomatic Infected Individuals' in Close Contacts of COVID-19 Patients
G H Zhuang 1 , M W Shen, L X Zeng, B B Mi, F Y Chen, W J Liu, L L Pei, X Qi, C Li
Affiliations
PMID: 32133832 DOI: 10.3760/cma.j.cn112338-20200221-00144
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32133832
Επίσης το εξηγήσαμε εδώ, στο απόσπασμα της βιντεο-συνέντευξης στο πρόγραμα Σόλωνα και Γόμορρα με τον Σόλωνα Αντάρτη, στο κανάλι VouliTV (στό λεπτό 54 και 52 δεύτερα - ο σύνδεσμος θα σας πάρει επακριβώς στο σημείο):
https://www.youtube.com/watch?v=hEEne0ssPPs&feature=youtu.be#t=3292
Και βέβαια δεν είμαστε μόνο εμείς και οι Κινέζοι επιστήμονες που το λέμε, το λέν και οι κορυφαίοι επιστήμονες στην Κύπρο. Το επιβεβαιώνει ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης: "...μπορεί να πάω και ένα βήμα πάρα κάτω και να πως ότι είναι False Positive (λάθος θετικό). Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο να ήταν λάθος θετικό. Μπορεί να είναι αρνητικός ο άνθρωπος και με κάποιο τρόπο να βγήκε θετικό. Γίνεται αυτό το πράγμα. Στην επιστήμη εγώ έχω κάνει πολλές φορές λάθη τέτοια στα δείγματα που κάνω. Δεν είναι κακό αυτό το πράγμα. Για εμένα τουλάχιστον και το λέω από αέρος υπάρχει πιθανότητα να ήταν False Possitive (Λάθος θετικό)."
■ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μπορεί να μην έχει κορωνοϊό ο καρδιολόγος που ανακοινώθηκε πρώτος
26/03/2020
https://24h.com.cy/2020/03/exelixi-mporei-na-min-echei-koronoio-o-kardiologos-poy-anakoinothike-protos
Πεθαίνουν λοιπόν άνθρωποι από άλλες ασθένειες έχοντας όμως χαρακτηριστεί ως ασθενείς του κορωνοϊού - με λάνθασμένα θετικά αποτελέσματα του τεστ - και οι θάνατοι των καταγράφονται ως αποτέλεσμα τάχα του κορωνοϊού. Αν πράγματι 80% των εξετάσεων δίνουν λανθασμένα θετικά (όπως πιστοποιήθηκε στην Κίνα), τότε οι χιλιάδες νεκροί στην Ιταλία σίγουρα συμπεριλαμβάνουν άνθρωπους που είναι άσχετοι με τον κορωνοϊό, των οποίων όμως η απώλεια χρησιμοποιείται από τις Ιατρικές και Κρατικές αρχές παραφουσκώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και τρομοκρατώντας μας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναμεταδίδουν άκριτα - ή και διαστρεβλωμένα - ό,τι περάσει από τα χέρια τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά κυρίως για το ότι οι Αρχές ΔΕΝ έχουν διευκρινήσει ακόμη τον ορθό αριθμό των ατόμων που "κολλούν" τον ιό σε σύγκριση με αυτούς που πεθαίνουν, δύο καθηγητές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο Dr. Eran Bendavid και ο Dr. Jay Bhattacharya πριν μερικές μέρες δημοσίευσαν αμφισβήτηση των προβλέψεων πως τάχα "εκατομμύρια θα πεθάνουν στις ΗΠΑ αν δεν μπουν όλοι αμέσως στην καραντίνα". Με άρθρο τους στην παγκοσμίου επιρροής καθεστωτική εφημερίδα Wall Street Journal, εξήγησαν ότι οι πραγματικοί αριθμοί θνησιμότητας στην Ιταλία μπορούν να διορθωθούν λαμβάνοντας υπ' όψην τους αριθμούς από άλλες περιοχές όπου έγινε καταμέτρηση ΟΛΩΝ των περιστατικών σ' ένα πληθυσμό. Βασισμένοι σε καταμέτρηση που έγινε στο Βό της Ισλανδίας, οι καθηγητές ηύραν ότι η πραγματική θνησιμότητα στην Ιταλία δεν είναι 8% όπως αναφέρουν οι Αρχές, αλλά 130 φορές μικρότερη! Δηλαδή πιο κοντά στο 0.06% (έξι τοις χιλίοις):
"“On March 6, all 3,300 people of Vò were tested, and 90 were positive, a prevalence of 2.7%,” the professors said. “Applying that prevalence to the whole province (population 955,000), which had 198 reported cases, suggests there were actually 26,000 infections at that time. That’s more than 130-fold the number of actual reported cases. Since Italy’s case fatality rate of 8% is estimated using the confirmed cases, the real fatality rate could in fact be closer to 0.06%.” "
■ 'Is the Coronavirus as Deadly as They Say?': Professors claim more data needed to know mortality rate
https://www.washingtonexaminer.com/news/is-the-coronavirus-as-deadly-as-they-say-professors-claim-more-data-needed-to-know-mortality-rate
Όλα τα πιο πάνω παρέχουν αρκετό υλικό για βάσιμη και τεκμηριωμένη αμφισβήτηση των ποσοστών θνησιμότητας. Η αμφισβήτηση παρέχεται από πολλαπλές και έγκυρες επιστημονικές πηγές και δείχνει τεράστια ποσοστά αβεβαιότητας στους αριθμούς. Για παράδειγμα στην Κίνα μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει περίπου 3,300 (τρεις χιλιάδες τριακόσια) άτομα από τον κορωνοϊό, αλλά στην ίδια περίοδο έχουν πεθάνει συνολικά από όλες τις αιτίες, περίπου 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι. Με άλλα λόγια πιθανώς να μην μπορούσαμε καν να διακρίνουμε τον αριθμό των νεκρών του κορωνοϊού από την ομαλώς αναμενόμενη θνησιμότητα. Στο άλλο άκρο έχουμε την Ιταλία, όπου οι υποτιθέμενοι νεκροί από τον κορωνοϊό σε δύο μήνες τώρα είναι περίπου 10,000, ενώ μέσα στην ίδια χρονική περίοδο ο αναμενόμενος αριθμός νεκρών (από την ομαλώς αναμενόμενη θνησιμότητα) είναι περίπου 120,000. Οι Ιταλικές Αρχές ΔΕΝ διασαφηνίζουν αν οι δέκα χιλιάδες νεκροί του κορωνοϊού είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ από τις εκατόν είκοσι που αναμένοντο ή αν συμπεριλαμβάνονται. Έτσι η σύγχιση και ο πανικός του κόσμου και των ΑΔΙΑΒΑΣΤΩΝ επιστημόνων κλιμακώνονται με την ανευθυνότητα - ή και την ηθελημένη ασάφεια - των Αρχών και των ΜΜΕ που διατυμπανίζουν ανεγκέφαλα "το θανατικό".
Όσοι αναζητούν μια ένεση λογικής μπορούν να στηριχθούν στα λόγια του πάντα εξαίρετου και αγαπητού μας γιατρού Κλεάνθη Γρίβα, που θέτει τα πράματα στο πολιτικό τους πλαίσιο ΜΑΖΙ με μια ορθή επιστημονική θεώρηση:
■ Πανδημία πανικού ίσον αποδημία της λογικής | Του Κλεάνθη Γρίβα
https://www.enallaktikos.gr/Article/51794/pandhmia-panikoy-ison-apodhmia-ths-logikhs--toy-kleanthh-griba
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Περαιτέρω Αναγνώσματα, Παραπομπές και Τεκμηρίωση
Οι γονείς του μικρού Άγγελου ευχαριστούν τον δρ Ζαχαρία Ζαχαρίου
https://www.philenews.com/koinonia/epistoles/article/420318/oi-gneis-toy-mikroy-angeloy-efcharistoyn-ton-dr-zacharia-zacharioy
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ενώπιον: Γ. Πετάση-Κορφιώτη, Ε.Δ. | Αγωγή αρ.: 3842/2017
http://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=apofaseised/pol/2019/1120190573.htm&qstring=3842%20w%2F1%202017
Πανεπιστήμιο Κύπρου | ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΣ Βιογραφικό
https://www.ucy.ac.cy/dir/el/component/comprofiler/userprofile/zzach
Επίθεση Κοσμήτορα Ιατρικής Σχολής Παν. Κύπρου στη Σύγκλητο - Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε παραίτηση
https://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/672045/epithesi-kosmitora-iatrikis-sxolis-pan-kyproy-sti-sygklito-oi-logoi-poy-ton-odigisan-se-paraitisi
Η Κύπρος αρνείται τις υπηρεσίες καταξιωμένου τέκνου της
https://www.philenews.com/koinonia/epistoles/article/399967/i-kypros-arneitai-tis-ypiresies-kataxiomenoy-teknoy-tis
🔷 Κορωνοϊός: Φυσικές Μεθόδοι Πρόληψης και Προφύλαξης
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_21.html
♦ Κορωνοϊός: εναλλακτικές όψεις και απόψεις
Όσα θέλατε και δεν θέλατε να μάθετε για τον κορωνοϊό!
♦ Συνέντευξη σε βίντεο, Πέτρος Ευδόκας και Σόλων Αντάρτης,
Εκπομπή "Σόλωνα και Γόμμορρα"
(Διάρκεια: περίπου μία ώρα και 20 λεπτά)
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_19.html
Δεν είναι μόνο ανίκανοι - είναι εγκληματικά ψεύτες
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2020/03/blog-post_14.html
♦ Κορωνοϊός, οι ασθενείς μας και οι "χασικλήδες"
https://friendsofcannabis.blogspot.com/2020/03/blog-post.html
* * *
No comments:
Post a Comment