Saturday, 14 March 2020

Δεν είναι μόνο ανίκανοι - είναι εγκληματικά ψεύτες



Ψευδο-επιστήμονες που δεν μελετούν, δεν έχουν ικανότητα για κριτική σκέψη, συνεπικουρούμενοι από Κρατική εξουσία καθορίζουν την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ωσάν ανεγκέφαλα ανδρείκελα
Απλώς αντιγράφουν προπαγάνδα, την αναμασούν και μας την προωθούν
ΟΥΔΕΙΣ έντιμος γιατρός έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα να πει την αλήθεια στην Κύπρο!

Έστω και με την απίστευτη ανευθυνότητα των τοπικώ Αρχών, οι οδηγίες προφύλαξης που έχουν δημοσιεύσει είναι ως επί το πλείστον ορθές (διότι τις έχουν αντιγράψει από άλλους) - ας μην τις αγνοήσουμε!
Ενημερωνόμαστε, αλλά συνεχίζουμε τα μέτρα προφύλαξης.


Σε εκτενές κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος με "έγκυρες" πληροφορίες για από τις Ιατρικές και Κρατικές Αρχές για το πως θα προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, υπάρχουν τεκμήρια όχι μόνο ανικανότητας, αλλά και εγκληματικής παράλειψης καθήκοντος και ηθελημένα ψέμματα ή συγκάλυψη της πραγματικότητας.

Θα σταθούμε μόνο σε δύο τεκμήρια:
ο- αυτό που αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό των ασθενών με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία)
ο- αυτό που αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό καπνιστών.


1. Ασθενείς με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία)

Όπως θα δείτε στο άρθρο της της επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρίας Κολιού και της δημοσιογράφου επί θεμάτων υγείας Μαριλένας Παναγή που αναδημοσιεύουμε πιο κάτω, δόθηκε ένας κατάλογος "ευάλωτων ομάδων πληθυσμού". Σε αυτόν ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς παρ' όλον που είναι ένα αφάνταστα ευπαθές και σημαντικό μέρος του πληθυσμού μας, μια κοινότητα από βιοπαλαιστές που κάθε μέρα δίνουν μάχη για την ζωή τους.

Στο κατάλογο, η ομάδα "συμπεριλαμβάνεται" κρυφά (μόνο για τους γνώστες της ιατρικής επιστήμης) στην φράση "Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες". Και με αυτό οι σοφοί μας... καθάρισαν! Νομίζουν πως έκαμαν το καθήκον τους και πως τάχα προστατεύουν τον λαό από ένα πιθανώς θανατηφόρο κίνδυνο.

Ο λόγος που οι "έξυπνοι"επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας, του Πανεπιστημίου και των ΜΜΕ έβαλαν την φράση "Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες" είναι απλούστατα γιατί την αντέγραψαν από την Αμερική όπου πράγματι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από Δρεπανοκυτταρική αναιμία. Στην Κύπρο όμως αυτή η ασθένεια είναι σχεδόν άγνωστη και σπανιότατη, ενώ η Θαλασσαιμία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε γιατί είτε έχουμε αγαπημένους που παλεύουν με την ασθένεια, είτε γιατί είμαστε φορείς του γονιδίου (το λεγόμενο "στίγμα"), είτε γιατί κάνουμε εξετάσεις σε προετοιμασία για μια εγκυμοσύνη: σχεδόν όλος ο πληθυσμός είναι ενήμερος για αυτό το πονεμένο μέρος της κοινωνίας μας. Οι δε Αρχές εξαφάνισαν την Θαλασσαιμία από τον κατάλογο.

Γιατί;

Διότι οι ψευδοεπιστήμονες μας είναι τεμπέληδες, είναι αδιάβαστοι, αντιγράφουν κείμενα από το εξωτερικό εντελώς άκριτα, βαριούνται να σκεφτούν, αρνούνται να επενδύσουν την εκπαίδευση, την γνώση και τον νου τους στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Και με αυτό τον τρόπο εκθέτουν ένα μέρος της κοινωνίας μας σε κίνδυνο. Δεν θέλουν να μπουν στον κόπο να εκδώσουν μια ανακοίνωση προσαρμοσμένη στα ιατρικά δεδομένα του τόπου μας.


2. Ο ευάλωτος πληθυσμός καπνιστών

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα.

Αρκετοί επιστήμονες - επιστήμονες της πρώτης γραμμής, όχι οι καραγκιόζηδες που έχουμε εδώ - συγκρότησαν επίπονες μελέτες με τα πρώτα κλινικά δεδομένα που άρχισαν να συγκεντρώνονται τώρα από την μάχη που δίνει η ανθρωπότητα με τον κορωνοϊό. Το πιο θεμελιώδες πόρισμα; Οι καπνιστές αποτελούν την πιο κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που όταν εκτεθούν στον ιό, ανάλογα με το αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, αντιμετωπίζουν προοπτική θανατηφόρου κατάληξης.

Ακούσατε τις Αρχές να προειδοποιούν τους καπνιστές ότι αυτό που είναι ενώπιον τους είναι κίνδυνος, θάνατος;

Τα λέει εδώ πεντακάθαρα ο καθηγητής ιατρικής Στάντον Γκλάντζ (Stanton A. Glantz) αναλύοντας τα κλινικά δεδομένα από την Κίνα:
"...ανάλυση των θανάτων από τον κορωνοϊό δείχνει ότι... τα ρίσκα επιδείνωσης της ασθένειας (συμπεριλαμβανόμου και του θανάτου), είναι 14 φορές πιο μεγάλα για άτομα με ιστορικό καπνίσματος σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνιζαν."

Και στο πρωτότυπο κείμενο:
"...analysis of deaths from corona virus in China shows that men are more likely to die than women, something that may be related to the fact that many more Chinese men smoke than women. Among Chinese patients diagnosed with COVID-19 associated pneumonia, the odds of disease progression (including to death) were 14 times higher among people with a history of smoking compared to those who did not smoke. This was the strongest risk factor among those examined."

Δημοσιεύτηκε εδώ πριν μερικές μέρες:
Reduce your risk of serious lung disease caused by corona virus by quitting smoking and vaping
Stanton A. Glantz, PhD, Professor of Medicine, Director, Center for Tobacco Research Control & Education | March 6, 2020

Μια από τις πιο πεντακάθαρες μελέτες τεκμηρίωσης του κινδύνου για τους καπνιστές συγκροτήθηκε και δημοσιεύτηκε από ομάδα δώδεκα ερευνητών στο επίσημο επιστημονικό όργανο του Κινεζικού Ιατρικού Συλλόγου (έχει περίπου μισό εκατομμύριο γιατρούς-μέλη, με πέρα από 80 ειδικότητες).

Η έκθεση από την έρευνα των επιστημόνων τεκμηριώνει ότι στην ομάδα ασθενών που μελετήθηκε, περίπου δύο εβδομάδες μετά από την εισαγωγή σε νοσοκοκείο, το ένα έβδομο υπέστηκαν επιδείνωση. Αυτή η ομάδα ασθενών είχε το πιο ψηλό ποσοστό καπνιστών ανάμεσα τους (εννέα φορές περισσότερους). Ο αρχικός πυρετός με τον οποίον είχαν εισαχθεί αυτοί οι ασθενείς (αυτοί που επιδεινώθηκαν) ήταν σημαντικά πιο ψηλός από τον πυρετό των ασθενών που αργότερα βελτιώθηκαν. (Ο λόγος για αυτό έχει τεκμηριωθεί σε άλλες έρευνες που δεν θα τις καλύψουμε εδώ: το κάπνισμα καταστρέφει την τοπική άμυνα του οργανισμού στα κύτταρα και στους ιστούς μες τους πνεύμονες, και έτσι χωρίς αυτήν, αναγκάζεται να επιστρατεύσει πιο ψηλό πυρετό στην προσπάθεια να σκοτώσει τον ιό.)

Και στο πρωτότυπο κείμενο:
(Εδώ η λέξη "progression" σημαίνει επιδείνωση της ασθένειας)
"Efficacy evaluation at 2 weeks after hospitalization indicated that 11 patients (14.1%) had deteriorated, and 67 patients (85.9%) had improved/stabilized. The patients in the progression group were significantly older than those in the disease improvement/stabilization group. The progression group had a significantly higher proportion of patients with a history of smoking than the improvement/stabilization group (27.3% vs. 3.0%). For all the 78 patients, fever was the most common initial symptom, and the maximum body temperature at admission was significantly higher in the progression group than in the improvement/stabilization group."

Μπορείτε να την μελετήσετε εδώ:
Analysis of factors associated with disease outcomes in hospitalized patients with 2019 novel coronavirus disease
Liu, Wei; Tao, Zhao-Wu; Lei, Wang; Ming-Li, Yuan; Kui, Liu; Ling, Zhou; Shuang, Wei; Yan, Deng; Jing, Liu; Liu, Hui-Guo; Ming, Yang; Yi, Hu
Chinese Medical Journal: February 28, 2020 - Volume Publish Ahead of Print - Issue
doi: 10.1097/CM9.0000000000000775

Όταν θα την μελετήσετε θα δείτε ότι οι ερευνητές κατέγραψαν τους πιο βασικούς κλινικούς δείκτες των ασθενών άμα τη εισαγωγή τους σε νοσοκομείο, και συνέκριναν όλους τους δείκτες μαζί για να δούν ποιοί ήταν οι πιο καθοριστικοί. Κατέγραψαν και συνέκριναν τους παράγοντες ηλικία• ιστορικό καπνίσματος• ύψος πυρετού κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο• αναπνευτική ανεπάρκεια• επίπεδα αλβουμίνης (λευκωματίνη - albumin)• και την αντιδρώσα πρωτεΐνη C (CRP). Από όλους αυτούς τους παράγοντες το κάπνισμα απεδείχθει η μεγαλύτερη εγγύηση για επιδείνωση της ασθένειας και πιθανό θάνατο.

Στο πρωτότυπο κείμενο:
"Multivariate logistic analysis indicated that age (odds ratio [OR], 8.546; 95% confidence interval [CI]: 1.628–44.864; P = 0.011), history of smoking (OR, 14.285; 95% CI: 1.577–25.000; P = 0.018), maximum body temperature at admission (OR, 8.999; 95% CI: 1.036–78.147, P = 0.046), respiratory failure (OR, 8.772, 95% CI: 1.942–40.000; P = 0.016), albumin (OR, 7.353, 95% CI: 1.098–50.000; P = 0.003), and C-reactive protein (OR, 10.530; 95% CI: 1.224−34.701, P = 0.028) were risk factors for disease progression."

Ακούσατε τις Αρχές να προειδοποιούν τους καπνιστές ότι αυτό που είναι ενώπιον τους είναι κίνδυνος, θάνατος;

Η εγκληματική συγκάλυψη αυτής της κρίσιμης πληροφορίας θα στοιχήσει σε κάποια άτομα την ζωή τους. Ποιός θα λογοδοτήσει για αυτό;


Οι ηγήτορες μας δεν είναι μόνο ερασιτέχνες που απλώς κάμνουν "ό,τι κόψει ο νους τους". Είναι εγκληματικά ανίκανοι. Ξεκίνησαν από την ασυδοσία στο κυπριακό, επεκτάθηκαν στην οικονομία, στην υγεία, και τώρα διαπρέπουν στην διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό. Οι "επιστήμονες" τους οποίους έχουν θέσει στην κορυφή της πυραμίδας των Ιατρικών και Κρατικών Αρχών για να διαχειριστούν την κρίση με τον κορωνοϊό είναι αποδεδειγμένα αδιάβαστοι, ψεύτες, ανεύθυνοι, απρόθυμοι για κριτική σκέψη (αυτό δηλαδή που καθορίζει τον επιστήμονα!) αντιγράφουν με τεμπελιά, και συγκαλύπτουν κρίσιμες πληροφορίες που μπορεί να στοιχήσουν σε κάποιους τη ζωή τους.

Κατέχουν την πιο σημαντική θέση τώρα στα ΜΜΕ, ως οι "ειδικοί" που θα σώσουν τον τόπο, και των οποίων η άποψη είναι η μόνη έγκυρη για να σωθούν ζωές. Σωθήκαμε.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net


Μ.Κολιού: Πώς να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2020, 7:01 πμ


Η αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Κύπρο αποτελεί και ευθύνη των πολιτών οι οποίοι καλούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ειδικών τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.

Σε μεγάλο βαθμό δηλαδή, η πορεία εξάπλωσης του ιού εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας. Ο «Φ», με τη βοήθεια της επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Πενεπιστημίου Κύπρου Μαρίας Κολιού, αλλά και στη βάση των συστάσεων του υπουργείου Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων, επιχειρεί να δώσει πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε το επόμενο διάστημα ώστε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης στην Κύπρο.

Προστασία για τους χρόνιους ασθενείς

Ο κορωνοϊός (όπως και άλλοι ιοί) απειλεί περισσότερο τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους ασθενείς, για αυτό και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως εξηγεί η κ. Κολιού, πρώτο και βασικό μέτρο είναι να διατηρούμε επαφή με τα άτομα αυτά για να μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εάν παραστεί ανάγκη.
Αν είσαι χρόνιος ασθενής ή ηλικιωμένος
- Φροντίζεις να ενημερώνεσαι σωστά, από αξιόπιστες πηγές και να μην επηρεάζεσαι από πληροφορίες που ενδεχομένως να παρέχονται από αναξιόπιστες ή αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές.
- Φροντίζεις να έχεις στο σπίτι επαρκή ποσότητα των φαρμάκων τα οποία λαμβάνεις για να μη χρειάζεται η συχνή μετάβασή σου σε ιατρεία/νοσοκομεία ή φαρμακεία.
- Να έχεις στο σπίτι θερμόμετρο, μαντιλάκια, αντιπυρετικά ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις τον πυρετό εάν χρειαστεί.
- Όσο το δυνατό διατηρείς τον εαυτό σου ενεργό, με άσκηση ή περπάτημα αν είναι δυνατό, για να εξασφαλίσεις καλή φυσική κατάσταση.
- Να είσαι σε διαρκή επαφή με άλλα άτομα και να μεριμνήσεις ώστε να έχεις αδιάκοπη επικοινωνία με ανθρώπους από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις εύκολα μαζί τους εάν παραστεί ανάγκη. Να ενεργοποιήσεις δηλαδή από προηγουμένως ένα «δίκτυο επαφών» κατά προτίμηση εξ αποστάσεως.
- Εάν αναπτύξεις συμπτώματα μένεις στο σπίτι και τηλεφωνείς στον προσωπικό σου γιατρό για συμβουλή αναφέροντας απαραιτήτως τη χρόνια πάθηση την οποία πιθανόν να έχεις.
- Να αποφεύγεις επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
- Να αποφεύγεις την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία του κορωνοϊού.
- Συνέχισε να τηρείς τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Με μέτρο η φύλαξη των παιδιών από τους παππούδες

- Αν θέλεις να μηδενίσεις τον κίνδυνο, δεν αφήνεις τα παιδιά στους παππούδες (ή σε άλλους χρόνιους ασθενείς) ακόμα κι αν τα ίδια δεν έχουν συμπτώματα. Να γνωρίζουμε όμως ότι τα παιδιά μπορεί να μην παρουσιάζουν έντονα ή και πολλές φορές εμφανή συμπτώματα, αλλά ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό και να τον μεταδίδουν.
- Αν τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα, τότε σίγουρα αποφεύγουμε να τα αφήσουμε για φύλαξη σε ηλικιωμένους και άλλα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
- Φροντίζουμε όμως να έχουμε συχνή επικοινωνία με ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς ώστε να τους βοηθήσουμε εάν παραστεί ανάγκη.

Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα), τότε θα πρέπει:

- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε να χρησιμοποιούμε μαντιλάκι για να καλύπτουμε το πρόσωπο.
- Πετάμε αμέσως το μαντιλάκι στον κάδο απορριμμάτων και πλένουμε τα χέρια μας.
- Αν δεν έχουμε διαθέσιμο μαντιλάκι χρησιμοποιούμε το μέσα μέρος του αγκώνα για την κάλυψη του προσώπου μας.
- Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τους υγιείς.
- Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
- Κυκλοφορούμε σε χώρους με καλό αερισμό.
- Αν συντρέχει λόγος επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό.
Σωστός αερισμός του σπιτιού η καλύτερη προστασία
- Ο αερισμός του σπιτιού και γενικά όλων των χώρων με καθαρό αέρα είναι επιβεβλημένος. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν αφήνουμε ανοικτά παράθυρα.
- Η απολύμανση του σπιτιού και γενικά του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε πρέπει να γίνεται συχνά και σχολαστικά δίνοντας περισσότερη προσοχή στις επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε.

Ειδικά τις κοινόχρηστες επιφάνειες (πόμολα, ηλεκτρικούς διακόπτες κ.λπ.).

- Απολυμαίνουμε κατά τακτά διαστήματα την τουαλέτα.
- Ο καθαρισμός του σπιτιού γίνεται με χλωρίνη στις επιφάνειες όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χλωρίνη και με κοινά αντισηπτικά (είναι εξίσου αποτελεσματικά) στις υπόλοιπες επιφάνειες.
- Όταν έχουμε άρρωστο ή άτομο το οποίο βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι πρέπει να κρατούμε απόσταση, δύο μέτρα.

Δεν μας απειλεί το φαγητό αλλά τα χέρια μας
- Το φαγητό δεν μας απειλεί αρκεί να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
- Κατεψυγμένα τρόφιμα που φθάνουν από χώρες με υψηλή δραστηριότητα κορωνοϊού δεν αποτελούν κίνδυνο εάν τα ψήσουμε σωστά. Ο ιός (οποιοσδήποτε ιός) πεθαίνει στους 60 βαθμούς Κελσίου
- Φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν την κατανάλωση.
- Απαραίτητη προϋπόθεση να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το φαγητό.
Ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

- Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.
- Παιδιά μεγαλύτερα από έξι μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
- Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
- Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
- Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη
- Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ): 40 kg/m2.
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.

Εφαρμογή μέτρων προσωπικής υγιεινής

- Ο ιδανικός τρόπος για να κρατήσουμε καθαρά τα χέρια μας είναι να χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι σχολαστικό, να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να περιλαμβάνουμε στο σχολαστικό πλύσιμο το μεγάλο δάκτυλο, τις μεσοδακτύλιες πτυχές και τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών.
- Τα χέρια δεν πρέπει να πλένονται συνέχεια, αλλά πρέπει απαραιτήτως να τα πλένουμε πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, όταν φυσάμε τη μύτη μας ή όταν βήχουμε ή όταν φταρνιζόμαστε. Επίσης, ύστερα από την επίσκεψή μας σε δημόσιους χώρους και αφού έχουμε αγγίξει κοινόχρηστα αντικείμενα ή άλλους ανθρώπους.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας (μύτη, στόμα, μάτια) όταν τα χέρια μας είναι ακάθαρτα.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια. Δεν μας προστατεύουν και υπάρχει το ενδεχόμενο να μας προκαλέσουν στη συνέχεια άλλα προβλήματα υγείας (δερματικά).
- Οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν προστατεύουν τους υγιείς.
- Αν υπάρχει στο ίδιο σπίτι ύποπτο κρούσμα από κορωνοϊό COVID-19, τηρούμε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από αυτόν.

Συμπεριφορά εντός και εκτός σπιτιού
- Περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξόδους μας από το σπίτι.
- Αποφεύγουμε να πάμε σε χώρους με συνωστισμό.
- Επιλέγουμε εκδρομές στην ύπαιθρο και σε ανοικτούς χώρους.
- Περπατάμε στο ύπαιθρο και στον καθαρό αέρα διότι μας κρατά και σε καλή φυσική κατάσταση και αυτό ενισχύει τον οργανισμό μας ακόμα και για την περίπτωση που θα νοσήσουμε.
- Ασκούμαστε για 20 λεπτά την ημέρα (με απλό περπάτημα). Αυτό άλλωστε πάντοτε πρέπει να το κάνουμε.
- Για τις εξόδους μας, καλύτερα να επιλέγουμε χώρους με μεγάλο εμβαδόν, το οποίο θα μας επιτρέπει να κρατάμε απόσταση δύο μέτρων τουλάχιστον από τα υπόλοιπα άτομα που θα βρίσκονται εκεί. Προσοχή, βάσει διατάγματος, απαγορεύεται η συνάθροιση πέραν των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους.
- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να τα αποφύγουμε σε ώρες αιχμής (αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες πολιτών).
- Τα παιδιά είναι καλύτερο να περιορίζονται στο σπίτι.
- Τα παιδιά δεν χρειάζονται περισσότερη προσοχή από ό,τι οι ενήλικες σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό (εκτός εάν το παιδί πάσχει από χρόνια/σπάνια νοσήματα).

Μαριλένα Παναγή

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment