Wednesday 22 May 2019

Εσύ είσαι ο αγάς της ελεύθερης περιοχής και εγώ ο όμηρος της κατεχόμενης


του Σενέρ Λεβέντ


Κάποιοι μέσα στην κοινότητά μας περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Περιμένουν πως οι Ελληνοκύπριοι θα πούν «ο καλύτερος Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος»! Περιμένουν να μην μας ψηφίσουν. Να μην εκλεγεί ούτε ακόμα και ο καλύτερος Τουρκοκύπριος επειδή είναι Τούρκος. Και ας είναι οπαδός της λύσης, οπαδός της ειρήνης. Και ας μην υπήρξε ποτέ οπαδός του Ντενκτάς. Και ας επέκρινε σφοδρά την ΤΜΤ. Και ας αποκαλεί εισβολή και κατοχή το 1974. Και ας λέει «Άγκυρα κάτω τα χέρια από πάνω μας». Ας γράφει ηρωικά ποιήματα για τον Αυξεντίου και τον Μάτση. Ας σηκώνει πανό που γράφουν «ξεκουμπίσου κατακτητή»! Και ας ζητά μιαν ενιαία και ενωμένη Κύπρο την ώρα που όλοι ερωτεύτηκαν τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδιακή λύση. Και ας φωνάζει «ένας λαός, ένα κράτος, μια πατρίδα». Δεν κάνει καμία διαφορά. Ό,τι θέλει ας κάνει. Στο τέλος, Τούρκος δεν είναι; Να εκδιωχθεί από παντού.

Κάποιοι αυτό περιμένουν. Για να βγουν να μας πουν: «Είδατε; Ούτε οι Ελληνοκύπριοι σας θέλουν»!

Ενδιαφέρονται πιο πολύ όχι για τις ψήφους που θα πάρει το ΑΚΕΛ, αλλά γι’ αυτές που θα πάρει το Κίνημα Γιασεμί, δηλαδή η εφημερίδα «Αφρίκα», και εγώ ως Σενέρ Λεβέντ. Για το αν θα βρει στήριξη η θέση μας περί «κατοχικής Τουρκίας».

Πόσοι μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εκτιμούν αυτή τη θέση; Από την ελληνοκυπριακή κοινότητα; Υπάρχει στήριξη απ’ αυτήν; Δίπλα σε ποιον στέκονται στον καβγά μας με τον Ταγίπ Έρντογαν; Στον Έρντογαν ή σε εμάς; Είναι πολύ περίεργοι γι’ αυτό. Δεν δίδουν σημασία στο ΑΚΕΛ. Διότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που σηκώνει κεφάλι κατά της εξουσίας στην Τουρκία. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ πηγαίνει στο σπίτι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αγκαλιάζεται μαζί του. Ο Τσαβούσογλου δεν θεωρεί εχθρό το ΑΚΕΛ. Εμάς θεωρεί εχθρούς! Ενώ προσφωνεί τον Κυπριανού «φίλε μου», εμάς μας αποκαλεί «Ελληνόσπορους».

Σε αυτό το δίλημμα ποιος θα επιλεγεί στις ευρωεκλογές από τους ψηφοφόρους; Αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα των εκλογών. Ακόμα και αν στο ψηφοδέλτιό του τοποθέτησε έναν Τουρκοκύπριο, το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί σαν κάτι που πέτυχε το ΑΚΕΛ. Γι’ αυτό δεν του δίνουν και πολύ σημασία. Γι’ αυτό θεωρούν το Κίνημα Γιασεμί ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Γι’ αυτό την ώρα που βγάζουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ σε όλες τις τηλεοράσεις στον Βορρά, δεν καλούν καθόλου εμάς.

Πώς μπορεί να ξεπεραστούν όλα αυτά; Με τη στήριξη που θα μας δώσει ο λαός στις εκλογές. Κανένα αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντικό όσο το αποτέλεσμα που θα πετύχει το Κίνημα Γιασεμί. Χωρίς αυτό, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Δεν θα γίνει κανένα σοβαρό βήμα για τη λύση και την ειρήνη. Δεν θα μπορεί να αποσυρθεί έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης και να επιστραφεί έστω και μια πέτρα. Δεν θα μπορεί να ανοίξει το Βαρώσι πριν τη λύση! Δεν θα μπορεί να συσταθεί το κοινό πολιτικό μέτωπο που επιθυμείται για χρόνια ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Τα πάντα θα συνεχίσουν όπως παλιά. Θα σταματούν και θα προχωρούν όλα εκεί που θα λέει ο Τουρκία!

Κοιτάξτε κατάσταση. Ποιοι στηρίζουν το ΑΚΕΛ στον Βορρά; Εκείνοι που υπερασπίζονται την κατοχική ΤΔΒΚ. Εκείνοι που λένε «ποτέ χωρίς εγγυήσεις». Εκείνοι που μέχρι σήμερα πάντα τάσσονταν εναντίον της παράδοσης του Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες και του ανοίγματός του για εγκατάσταση. Εκείνοι που πάντα κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση και ουδέποτε επέρριψαν ευθύνη στην Τουρκία. Ιδού, αυτοί είναι οι ενεργοί υποστηρικτές του ΑΚΕΛ στον Βορρά.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να ανεχθούμε τόσο τους δεξιούς όσο και τους αριστερούς που υπάρχουν στην Κύπρο:
♦ Η Δεξιά όπως πάντα είναι ρατσιστική, φασιστική, αποσχιστική. Ακόμα δεν μπόρεσε να απαλλαχτεί από τα μυαλά της δεκαετίας του 1950. Αν οι Ελληνοκύπριοι φασίστες λένε ότι «ο καλύτερος Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος», οι Τούρκοι φασίστες λένε «χίλια κεφάλια γκιαούρηδων δεν ξεπληρώνουν αυτό το μίσος».
♦ Και η Αριστερά όπως πάντα είναι ενδοτική. Ονειρεύεται λύση και ειρήνη χωρίς να διεξάγει σοβαρό αγώνα και με συνθήματα χωρίς να καταβάλλει κανένα κόστος. Όπως οι δεξιοί, έτσι και αυτοί αγκάλιασαν τα αγαθά του στάτους κβο.

Όπως τόνισε πολύ εύστοχα ένας Ελληνοκύπριος φίλος μου, εδώ «δημιουργήθηκε μια αγορά του Κυπριακού προβλήματος». Είναι οι ίδιες οι μέθοδοι συκοφάντησης της Αριστεράς και της Δεξιάς. Και οι δύο αποκαλούν είτε «προδότη» είτε «κατάσκοπο» όποιον δεν είναι μαζί τους. Για να το κατανοήσετε καλύτερα αυτό πρέπει να διαβάσετε το μυθιστόρημα «Τα πνεύματα» του Ντοστογιέφσκι. Ο δάσκαλος τα είδε πριν 150 χρόνια όλα αυτά.

Το έγραψα και το ξαναγράφω: Εσύ χώρισες το νησί αδελφέ σε «κατεχόμενη περιοχή» και «ελεύθερη περιοχή». Εσύ κάλεσες την Τουρκία και έμεινε πάνω στο δικό μου κεφάλι. Αν εσύ έχασες το έδαφός σου, εγώ έχασα την ελευθερία μου. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, οι δρόμοι μας είναι χωριστοί. Εσύ είσαι ο αγάς της ελεύθερης περιοχής. Και εγώ ο όμηρος της κατεχόμενης περιοχής. Τώρα μας ζητάς και την ψήφο των ομήρων και να γίνουμε δεκανίκι της καρέκλας;


ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 06/05/2019

Το πιο πάνω είναι επιμελημένη μετάφραση του αρχικού κειμένου εδώ:
"Εσύ είσαι ο αγάς της ελεύθερης περιοχής και εγώ ο όμηρος της κατεχόμενης"
https://politis.com.cy/apopseis/esy-eisai-o-agas-tis-eleytheris-periochis-kai-ego-o-omiros-tis-katechomenis

Περισσότερα:
Κίνηση Στήριξης Γιασεμί • Σενέρ Λεβέντ
https://www.facebook.com/Κίνηση-Στήριξης-Γιασεμί-Σενέρ-Λεβέντ-287685221396468

Στη φωτογραφία:
Ο Ιμπραχήμ Αζίζ με τον Σενέρ Λεβέντ, αμφότεροι Υποψήφιοι ΕυρωΒουλευτές με το Γιασεμί,  περιδιαβάζοντας την έκρηξη της Άνοιξης στο τείχος της Λευκωσίας κάτω από τα μάτια του κατοχικού στρατού, μες τις μαργαρίτες.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

No comments:

Post a Comment