Saturday 15 December 2018

Ποιά είναι τα αιτήματα του Κινήματος σε ό,τι αφορά την Οικονομία;







Σίγουρα τα φλέγοντα θέματα αδικίας και οικονομίας που μας αφορούν σήμερα παίζονται στην κλίμακα της "μεγάλης εικόνας", δηλαδή κυρίως στο επίπεδο της μεγάλης κοινωνικής κλίμακας. Σε εκείνο το επίπεδο, μόνο συλλογικές λύσεις μπορούν να δωθούν που θα διασώσουν όλο τον λαό.

Μόνο δύο ειδών λύσεις υπάρχουν:
Α. Αιτήματα ~ Λύσεις που ίσως πιεστούν οι άρχοντες και κυβερνούντες να πραγματώσουν,
και,
Β. Έμπρακτες λύσεις που μπορεί να πραγματώσει από μόνο του το Κίνημα.

* * *

Α.
Αιτήματα προς τους άρχοντες και κυβερνούντες για να τα πραγματώσουν μέσω της εξουσίας που κατέχουν

Υπάρχουν πολλά μέτρα διάσωσης του λαού μας και της Οικονομίας που οι κατέχοντες εξουσία μπορούν να θεσμοθετήσουν πολύ εύκολα, με συνδυασμούς από νόμους, διατάγματα και κανονισμούς. Στο σύνολο τους, όλα αυτά μπορούν να προστατεύσουν τον κόσμο από την περαιτέρω καταρράκωση της ποιότητας ζωής, να διαφυλάξουν την ικανότητα παραγωγής, και να δώσουν ζωή στην πραγματική οικονομία - εκείνη που βιώνουν οι άνθρωποι μες την καθημερινή ζωή - όχι στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι έξυπνα επιλεγμένοι αριθμοί.

Όλα αυτά μπορούν - και ΠΡΕΠΕΙ! - να τεθούν και ως αιτήματα του Κινήματος.
Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

ο- Άρνηση Πληρωμών ~ Διαγραφή του Χρέους
ο- Αύξηση Εισοδημάτων
ο- Φορολόγηση του Πλούτου
ο- Αναδιάρθρωση της Οικονομίας
ο- Αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους σε συνδυασμό με νέα Εξωτερική Πολιτική.
ο- Προσωρινή αναστολή πληρωμών για τα χρέη του απλού λαού και των μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Τούτο το μέτρο μπορεί να κηρυχθεί για διάστημα 3 ως 5 χρόνια και να αναθεωρηθεί ξανά αργότερα - μπορεί να χρειαστούν ακόμα μία ή δύο επαναλήψεις ώσπου να ορθοποδήσει η οικονομία. Αν η οικονομία βυθιστεί ακόμα περισσότερο πριν υλοποιηθούν τα μέτρα, μπορεί να χρειαστεί και πλήρης διαγραφή αυτών των χρεών.

Αυτά, και πολλά άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν αιτήματα της ΠΟΔ, διευκρινίζονται και παρουσιάζονται στα πιο κάτω άρθρα:

🟣 Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων
https://web.archive.org/web/20170610174205/cyprus.indymedia.org/node/4786
[το άρθρο ήταν προηγουμένως εδώ:
http://cyprus.indymedia.org/node/4786]

🟣 Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία
ο- Επιτέλους! Ένα άρθρο για την Οικονομία Χωρίς Αριθμούς
ο- Υπάρχουν Λύσεις ακόμα και Χωρίς την Ανατροπή του Κεφαλαίου. Είναι Όμως Επιθυμητές;
https://web.archive.org/web/20150914185153/cyprus.indymedia.org/node/1455
[το άρθρο ήταν προηγουμένως εδώ:
http://cyprus.indymedia.org/node/1455]

🟣 Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/12/blog-post_11.html

🟣 Απεγκλωβισμός της Οικονομίας
https://web.archive.org/web/20150921171839/http://cyprus.indymedia.org/node/4726#apenglovismos-oikonomias
[το άρθρο ήταν προηγουμένως εδώ:
http://cyprus.indymedia.org/node/4726#apenglovismos-oikonomias]

🟣 Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα!
Τα κύρια σημεία:
ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
https://web.archive.org/web/20150908085514/http://cyprus.indymedia.org/node/4789
[το άρθρο ήταν προηγουμένως εδώ:
http://cyprus.indymedia.org/node/4789]

🟣 Τι Έπρεπε να είχαν Κάμει
https://web.archive.org/web/20150914180436/http://cyprus.indymedia.org/node/4696#EprepeNaEixanKamei
[το άρθρο ήταν προηγουμένως εδώ:
http://cyprus.indymedia.org/node/4696#EprepeNaEixanKamei]



Β.
Εναλλακτική Οικονομία ~ Λύσεις που μπορεί να πραγματώσει από μόνο του το Κίνημα

Αυτές οι λύσεις και η κατηγορία στην οποία ανήκουν ΔΕΝ είναι αιτήματα αλλά πράξεις: είναι δραστηριότητες και συναλλαγές στον πολιτικο-οικονομικό τομέα που αλλάζουν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ την πραγματικότητα (αδιαμεσολάβητα), χωρίς να υπάρχει ανάγκη να τεθούν ως αιτήματα στους κυβερνώντες. Κυρίως είναι μέτρα που στοχεύουν στην θεμελίωση και διεύρυνση της Εναλλακτικής Οικονομίας. Παρουσιάζονται εδώ σε περίληψη.

Αυτές οι λύσεις δεν υλοποιούται εύκολα. Αλλά και δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ενώπιον τους το δίλημμα ή θα καταστραφώ ή θα αρχίσω να συμμετέχω μες την Εναλλακτική Οικονομία βρίσκουν πως αυτό το "νέο φρούτο" είναι ταυτόχρονα αρχαίο και παραδοσιακό με ιστορία χιλιάδων ετών στον τόπο μας, είναι γόνιμο, και κατέχει την δυνατότητα όχι μόνο προσωρινής ανακούφισης αλλά και την πιθανότητα αντικατάστασης των βασικών παραμέτρων ολόκληρης της Οικονομίας με νέες.

Όσοι συμμετέχουμε από χρόνια στην Εναλλακτική Οικονομία μέσω ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών, εθελοντικής εργασίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας, συλλογικής εργασίας μέσα από συνεργατικές, κοινόβια και άλλες εναλλακτικές μορφές παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης, γνωρίζουμε πως τώρα με την κρίση που πιο πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιλέξουν τις δομές εναλλακτικής οικονομίας μόνο και μόνο για να επιβιώσουν, οι δομές της λειτουργούν καλύτερα.

Επίσης, όσο πιο πολλοί εμπλέκονται στην υλοποίηση τόσο πιο εύκολο γίνεται το έργο. Και δεν είναι μόνο λύσεις "από τα παλιά" μα βρίσκουν συνέχεια εφαρμογές στην σύγχρονη εποχή. Σε πολλές χώρες μες την σύγχρονη ιστορία έχουν εφαρμοστεί διάφορες εκδοχές των πιο πάνω σε διάφορες εντάσεις και κλίμακες, προσφέροντας κάποτε το μόνο μέσον επιβίωσης και απελευθέρωσης των λαών, και κάποτε τα θεμέλια για την μεταμόρφωση εντελώς καταρρακωμένων λαών σε οικονομικούς γίγαντες.

Δομές και δραστηριότητες της Εναλλακτικής Οικονομίας έδωσαν εργαλεία επιβίωσης στις διωκόμενες κοινότητες των Ζαπατίστας, στο Μεξικό, και στους αγωνιζόμενους γειτονικούς μας λαούς στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Ισραήλ και το Κουρδιστάν στη Βόρεια Συρία. Με αυτές τις δομές βασισμένες στη συνεργασία, την κοινοκτημοσύνη, και την παράκαμψη του συστήματος κέρδους οι λαοί έκτισαν δομές, κοινόβια, συνεταιρισμούς και μονάδες παραγωγής χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ή να διεξαγάγουν τους λαμπρούς αγώνες με τους οποίους γράφουν ιστορία. Και ας μην ξεχνούμε πως με αυτές ακριβώς τις δομές συνεργασίας και κοινοκτημοσύνης οι λαοί στην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα μεταμόρφωσαν τις χώρες τους στους οικονομικούς γίγαντες που είναι σήμερα.

Οι δραστηριότητες της Εναλλακτικής Οικονομίας μπορεί να είναι τόσο απλές όσο η συγκατοίκηση μεταξύ εραστών, φίλων, συντρόφων και συναγωνιστών για αντιμετώπιση υψηλών ενοικίων• η από κοινού χονδρική αγορά αναγκαίων εμπορευμάτων (συνεργατισμοί καταναλωτών) για αντιμετώπιση του κόστους ζωής• η συλλογική παραγωγή μέσα από ανεπίσημα σχήματα όπως μουσικά συγκροτήματα, συνεργατισμούς γεωργών, συνεταιρισμούς επαγγελματιών• η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών που παρακάμπτουν το κράτος και το κεφάλαιο - μπορούν να διευρυνθούν στο επίπεδο της οικογένειας, της γειτονιάς, του χώρου εργασίας... Πέραν κάποιου σημείου όμως αυτές οι δομές θεριεύουν με πολιτικο-οικονομική δύναμη και εμφανίζουν την προοπτική της διεκδίκησης βαθύτερων αλλαγών στην κοινωνία σε ευρύτερη κλίμακα.

Το λαϊκό Κίνημα δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί ΝΟΥΣΙΜΑ σε σχέση με το πως θα επενδύσει την δύναμη που παρέχουν στον λαό οι δραστηριότητες της Εναλλακτικής Οικονομίας. Σε κάποιο σημείο αυτή η δύναμη δύναται να επιβάλει αλλαγές στην ευρύτερη οικονομία.

Στοχεύουμε στην Οικονομική Αυτάρκεια του τόπου, που είναι και η βάση γιά στρατιωτική, εμπορική και πολιτική απεξάρτηση της Κύπρου από ξένα Εταιρειακά και Κρατικά συμφέροντα. Κύριος τομέας εφαρμογών του κεφαλαίου είναι η Παραγωγή.

Εφαρμογές:

■ Η Κύπρος κατέχει την τεχνική δυνατότητα και το παραγωγικό δυναμικό, τούς πόρους και τη γνώση γιά να παράγει τις δικές της Τροφές, Καύσιμα, Ρουχισμό, Οικοδομικά Υλικά, Πρώτες Ύλες γιά διάφορες μεσαίες και ελαφριές βιομηχανίες, Βοτανικά, Ομοιοπαθητικά και Χημικά Φάρμακα, κλπ.

■ Αναπροσανατολισμός στον Τομέα Ενέργειας.
Απεξάρτηση της Κύπρου από τις Εταιρείες πετρελαίων. Έμφαση στην τοπική παραγωγή Ενέργειας και Καυσίμων με βάση στους εξής άξονες:

ο- Εξοικονόμηση ενέργειας: ελάττωση και μηδενισμός σπατάλης.

ο- Πολλαπλασιασμός των μηχανών τύπου ντήζελ και τροφοδότηση τους με ανάλογα καύσιμα έλαια τοπικής παραγωγής όπως εκείνα από ανακυκλωμένα μαγειρικά και φυτικά έλαια.

ο- Ελάττωση των εισαγωγών βενζίνης.
Εμπλουτισμός της βενζίνης αρχικά με Μεθανόλη ντόπιας παραγωγής από γεωργικά προϊόντα (το μείγμα ονομάζεται Βενζινόλη) μέχρι και 9%. Σε δεύτερο στάδιο προσαρμογή των μηχανών ώστε να αξιοποιούν Βενζινόλη του 15%.

ο- Ντόπια παραγωγή ηλεκτρισμού και λειτουργία μηχανών από Αιολικές, Ηλιακές και Ποσειδώνειες εφαρμογές (αξιοποίηση της ενέργειας από θαλάσσια κύματα).

ο- Αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς ανάλογα με τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής και τις ανάγκες χρήσης.

ο- Τοπικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί ανάλογα με τους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους (Ηλιακή, Αιολική, Ποσειδώνια, ή από μηχανές ντήζελ με ντόπια καύσιμα, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα φράγματα και εποχιακοί στους χείμαρρους, κλπ.).


■ Αναζωογόνηση του κινήματος Συνεργατισμού με υγιείς βάσεις θεμελιωμένες στην κοινοκτημοσύνη και την συνεργασία με στόχους όχι το κέρδος αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων, την επιβίωση και προστασία του πληθυσμού, την καλή διαβίωση και την άνοδο του βιωτικού επιπέδου.

■ Αναζωογόνηση του κινήματος γιά ίδρυση ξανά μικρών συλλογικών μονάδων παραγωγής και κοινοκτημοσύνης (κολλεκτίβες) στην ύπαιθρο, ιδίως σε παραμελημένες ορεινές περιοχές και σε παραμελημένους βιομηχανικούς τομείς, καθώς και στα παραμελημένα (παλαιά) κέντρα των πόλεων.

■ Αναπροσανατολισμός της βιομηχανίας με έμφαση την Συντήρηση και Επιδιόρθωση αντί την αγορά νέων εργαλείων και εμπορευμάτων που έχουν αξία χρήσης (πχ. αυτοκίνητα).

■ Εξοικονόμηση Πόρων

ο- Βιομηχανία Δόμησης / Οικοδομές
Αντικατάσταση των μεθόδων και υλικών ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη και
αχρείαστη ποσότητα νερού που σπαταλιέται με την μέθοδο δόμησης από σκυρόδεμα (κουγκρί, μπετόν). Επαναφορά των φυσικών ντόπιων υλικών όπως η πέτρα, το πλιθάρι, οι φυτικές ίνες (το καννάβι), το πανί, το χώμα, εισαγωγή και ευρύτερη χρήση υλικών όπως το γυαλί και το ατσάλι, χρήση νέων υλικών όπως τα ανακυκλωμένα λάστιχα και ανεμοθώρακες από αυτοκίνητα, το τούβλο από ανακυκλωμένο χαρτί, κοκ. Ελαχιστοποίηση της αχρείαστης οικοδόμησης, αξιοποίηση των υπάρχοντων κτιρίων.

ο- Μεταφορικό ~ Κυκλοφοριακό:
Απεξάρτηση της κοινωνίας μας από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και αυτοκινήτων.
Επαναπροσανατολισμός σε μέσα μαζικών μεταφορών και συγκοινωνίας όπως λεωφορεία, τραίνα, και μετρό. Βασικός σχεδιασμός των πόλεων και κοινοτήτων με κριτήριο την αποπύκνωση των αυτοκινήτων, έμφαση σε μελετημένη τοποθέτηση χώρων στάθμευσης σε κομβικά σημεία, περπάτημα και ποδήλατο, προσβάσεις και υπηρεσίες γιά ανάπηρους, ηλικιωμένους και παιδιά.

ο- Αναπροσανατολισμός της Παραγωγής σύμφωνα με τις Οικολογικές αρχές της Μείωσης, Επανάχρησης και Ανακύκλωσης. Τούτα βέβαια ισχύουν και γιά όλες τις φάσεις της διαχείρισης φυσικών πόρων, και των απόβλητων που παράγει η κοινωνία μας.

* * *

Όλα τα πιο πάνω μπορούν να εφαρμοστούν βέβαια και από "φωτισμένους" ηγέτες που κατέχουν την εξουσία, ή και από ακατάλληλους ηγέτες αν αυτοί πιεστούν με διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, απεργίες, σαμποτάζ, και άλλες μορφές πολιτικής πίεσης. Η πιο γνήσια και αυθεντική αλλαγή όμως, εφαρμόζεται όταν ο ίδιος ο λαός κατανοήσει και εμπεδώσει την αναγκαιότητα τους, και θελήσει ο ΙΔΙΟΣ να μπεί σε αυτές τις συλλογικές δομές και να τις αξιοποιήσει, να τις λειτουργήσει και να τις χαρεί μες την καθημερινότητα της ζωής.

Το Κίνημα ΔΕΝ έχει άλλες επιλογές από το νά'βρει τρόπους να συνδυάσει αυτές τις δύο μορφές πάλης - τα αιτήματα προς τους εξουσιαστές, και τις άμεσες εφαρμογές δομών της Εναλλακτικής Οικονομίας - μέχρι να λυθούν τα προβλήματα μας.

Αν όχι εμείς, ποιοί; Αν όχι τώρα... πότε;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι Εργασίες μας
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

Αρχές, Αξίες, Στόχοι
http://filiki.etaireia.org/Filiki-Arxes-A3ies.pdf

~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment