Saturday 28 October 2023

Τηρούν "ουδετερότητα" - όχι στον πόλεμο, μα στην ειρήνευση


[Οι εικόνες μεγεθύνονται με "κλικ"]



Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Να η απλή αλήθεια: ενώ η πλειοψηφία των Μελών στα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζουν για ΑΜΕΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ και ανθρωπιστική ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ για να διασωθούν οι Παλαιστίνιοι που σφάζονται στη Γάζα, οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος ψηφίζουν αποχή στην πρόταση για ειρήνευση [1],[2].

Δεν αρκέστηκαν, ο Πρόεδρος κος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης στο ότι αμέσως μόλις άρχισαν οι σφαγές εκδηλώθηκαν υπέρ του σιωνιστικού τρομοΚράτους του Ισραήλ• τώρα "τηρούν ουδετερότητα" - όχι στον πόλεμο, μα στην ειρήνευση.

Εκατόν είκοσι μία χώρες ψήφισαν για άμεση εκεχειρία: Ελλάς και Κύπρος τηρούν αποχή. Υπάρχει πρέπων χαρακτηρισμός για τέτοιους ηγέτες;

Μπορείτε να διαβάστε εδώ το κείμενο της Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να δείτε με τα μάτια σας - υπάρχει οτιδήποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό το έγκλημα εκ μέρους των Κυβερνήσεων μας:

"Η Γενική Συνέλευση [εξηγώντας τους λόγους και το σκεπτικό της]:

1. Ζητεί άμεση, διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία για παύση των εχθροπραξιών.

2. Απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν άμεσα και πλήρως με τις υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και το διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων και [μη-στρατιωτικών] πολιτικών αντικειμένων, καθώς και την προστασία του ανθρωπιστικού προσωπικού, των αμάχων, των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και μέσων, καθώς και τη διευκόλυνση ανθρωπιστικής πρόσβασης σε βασικές προμήθειες και υπηρεσίες ώστε να φτάσουν σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας.

3. Απαιτεί επίσης την άμεση, συνεχή, επαρκή και ανεμπόδιστη παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε πολίτες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, νερού, τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να διασφαλιστεί το ότι οι πολίτες δεν στερούνται αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

4. Ζητά άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες της Εγγύς Ανατολής καθώς και για άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τους εταίρους των, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και κάθε άλλη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές αρχές και παρέχουν επείγουσα βοήθεια σε άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενθαρρύνει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και άλλες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες, και χαιρετίζει τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο.

5. Ζητεί επίσης την ανάκληση της διαταγής από το Ισραήλ, την κατοχική Δύναμη, προς τους Παλαιστίνιους πολίτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους εργαζόμενους για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς σκοπούς να εκκενώσουν όλες τις περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας βόρεια του Ουαντί [Wadi] Γάζας και να μετεγκατασταθούν προς τη νότια Γάζα, υπενθυμίζει και επαναλαμβάνει ότι οι άμαχοι προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα πρέπει να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια όπου κι αν βρίσκονται, και επαναλαμβάνει την ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, και η προστασία τους και παροχή ασφάλειας στην κίνηση τους.

6. Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια αναγκαστικής μεταφοράς του Παλαιστίνιου αμάχου πληθυσμού.

7. Ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι, απαιτώντας την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

8. Ζητά επίσης σεβασμό και προστασία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλων των μη στρατιωτικών και ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, καθώς και μέσων μεταφοράς και εξοπλισμού των, σχολείων, τόπων λατρείας και εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για όλο το ανθρωπιστικό και ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφους, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και σχετικό προσωπικό στις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή.

9. Τονίζει τον ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις στις γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, καθώς και άλλων αμάχων προσώπων που μπορεί να είναι ευάλωτα με συγκεκριμένους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία και προσώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

10. Τονίζει επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί επειγόντως ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση της προστασίας του Παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

11. Τονίζει περαιτέρω τη σημασία ενός μηχανισμού ανθρωπιστικής ειδοποίησης που να διασφαλίζει την προστασία των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών και όλων των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων, και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινητοπομπών βοήθειας.

12. Τονίζει τη σημασία της αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης και κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, και από αυτή την άποψη καλεί όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και από όλους όσους έχουν επιρροή πάνω τους να εργαστούν προς αυτό τον σκοπό.

13. Επιβεβαιώνει ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και στη βάση λύσης δύο Κρατών..." [3].

 Υπάρχει οποιαδήποτε φράση στο πιο πάνω κείμενο στην οποία μπορούν να αντιτίθενται οι φωστήρες που μας κυβερνούν; Ή μήπως μόνο η σιχαμάρα και η προστυχιά πλέον καθοδηγούν την Εξωτερική πολιτική Κύπρου και Ελλάδος;

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ, ενώ "κόπτωνται" για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και διατυμπανίζουν πως η Κύπρος τάχα είναι "κομβικό σημείο" για τις διεθνείς επιχειρήσεις ανθρωπιστικής διάσωσης, τροφοδοσίας και εκκένωσης πολυάριθμων ανθρώπων - μάλιστα διαφημίζουν πως οι Αρχές προετοιμάζονται για να υποδεκτούν 100,000 ανθρώπους (σε μια χώρα μόνο ενός εκατομμυρίου) [4], προβάλλοντας την Κύπρο για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση ως "αβύθιστο παράδεισο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων" - ταυτόχρονα αποκρύπτουν το ότι η Κυβέρνηση Αχρηστοδουλίδη τήρησε αποχή από το ψήφισμα για ΑΜΕΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, υποβοηθώντας έτσι "διπλωματικά" τις σφαγές που νυχθημερόν διαπράττει το σιωνιστικό Ισραήλ. Πως να χαρακτηρίσουμε αυτή την κατάσταση; Πως να την ανεχθούμε;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις, Αναγνώσματα, Παραπομπές

[1].
■ Εγκρίθηκε ψήφισμα για «ανθρωπιστική εκεχειρία» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | Φιλελεύθερος | Philenews
https://www.philenews.com/kosmos/diethni/article/1401331/egkrithike-psifisma-gia-anthropistiki-ekechiria-apo-ti-geniki-sinelefsi-tou-oie/

■ Gaza crisis: General Assembly adopts resolution calling for ‘humanitarian truce’, civilian protection | UN News
https://news.un.org/en/story/2023/10/1142932

 
[2].
■ UN General Assembly adopts Gaza resolution calling for immediate and sustained ‘humanitarian truce’ | UN News
https://news.un.org/en/story/2023/10/1142847

■ General Assembly Adopts Resolution Calling for Immediate, Sustained Humanitarian Truce Leading to Cessation of Hostilities between Israel, Hamas | UN Press
https://press.un.org/en/2023/ga12548.doc.htm

[3].
■ Tenth emergency special session
40th & 41st Meetings (AM & PM)
GA/12548 | 26/27 October 2023
■ Illegal Israeli actions in Occupied East Jerusalem and the rest of the Occupied Palestinian Territory
https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/LTD/N23/319/20/PDF/N2331920.pdf

[4].
■ Ετοιμάζουν υποδομές για υποδοχή 100 χιλιάδων ατόμων | Φιλελεύθερος | Philenews
https://www.philenews.com/politiki/article/1401181/etimazoun-ipodomes-gia-ipodochi-100-chiliadon-atomon


No comments:

Post a Comment