Wednesday 18 October 2023

🟣 Η εξέλιξη του φασισμού σε νέα μορφή, και η υπέρβαση του

του Πέτρου Ευδόκα

«Στο νησί στο κέντρο του κόσμου γεμίσαμε:

"Εθνικόφρονες" που είναι εναντια στην Κατοχή του τόπου τους αλλά που στέκουν δίπλα στο Ισραήλ στην εθνοκάθραση και την συλλογική στοχοποίηση του Λαού των Παλαιστινίων. Προσοχή μην τους πείτε ότι το Ισραήλ είναι κράτος φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων που διαχρονικά καταπιέζει τους Παλαιστινίους.

"Προοδευτικούς και πράσινα άλογα" που στέκουν δίπλα στο Ισραήλ αλλά που είναι ενάντια στην στρατιωτική θητεία και την υπεράσπιση της πατρίδας τους. Προσοχή μην τους πείτε για στράτευση γυναικών "για να γίνουμε Ισραήλ".

"Αριστερούς" που είναι υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων να αγωνίζονται ένοπλα για την υπεράσπιση-απελευθέρωση της πατρίδας τους, αλλά που είναι ενάντια στην "στρατοκρατία" (!) του Κυπριακού κράτους και του αγώνα ενάντια στην Κατοχή. Προσοχή μην τους πείτε για την ανάγκη ενίσχυσης της Άμυνας της Κύπρου.

Αγαπημένο σπορ των ανωτέρω είναι το κόλλημα ταμπέλλων αναλόγως τοποθέτησης σε όποιον προσπαθεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτούς/ες.

Οι δε κυβερνώντες μας διαχρονικά ήταν και είναι οι κορυφαίοι/ες στην άσκηση της Υποκριτικής τέχνης. ...» - Απόσπασμα από κείμενο του Σόλωνα Αντάρτη [1].

🔹 Το πιό πάνω είναι η πιό ΟΡΘΗ ανάλυση που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα ζωγραφίζοντας το πολιτικό τοπίο του εσωτερικού μετώπου. Σαρώνει και συμπεριλαμβάνει την τραγικότητα του ότι στην πολιτική έχουν χάσει πλέον λέξεις το νόημα τους. Εδράζεται μες την τραγικότητα του ότι η έννοια "φασισμός" - την οποία όλες οι παρατάξεις, καθώς ΚΑΙ οι αληθινοί φασίστες χρησιμοποιούν ως βρισιά και ταμπέλα ενάντια σε όποιον διαφωνεί μαζί τους - έχει καταστεί τόσο κοινότοπη που είναι πλέον σχεδόν αόρατη.

Και δυστυχώς, έχοντας καταστεί αόρατος, ο φασισμός έχει εξελιχθεί σε νέες μορφές που δεν αναγνωρίζονται αν δεν ξεγυμνωθούν. Το ίδιο και οι φορείς του, όλοι οι μικροί χίτλερ που μας περιβάλλουν: οι πλείστοι πιστεύουν πως τίθενται "ενάντια στον φασισμό" ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν σχεδόν κάθε καταπιεστική αηδία από το ΝΑΤΟ, θέλουν να εφαρμοστεί το Διζωνικό Απάρταϊντ του Ισραήλ στην Κύπρο, ζωγραφίζουν την Ελλάδα ως "ιμπεριαλιστική" δύναμη, και ταμπελώνουν όσους μιλούμε για Απελευθέρωση ως "φασίστες".🔹 Η νέα μορφή φασισμού (από την δεκαετία 60 και εντεύθεν) στις Δυτικές χώρες κατέχει την ιδιομορφία να έχει οικοδομηθεί πάνω στο ψυχοσωματικό υπόστρωμα της ταυτόχρονης ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ του Ερωτισμού και της ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ του - με την παθολογικά υπερφορτισμένη σεξουαλικοποίηση των πάντων, ιδίως στον "δημόσιο χώρο" της Κοινωνίας του Θεάματος και του Θεαθήναι, όπου Ηγεμονία κατέχει η Εικόνα και όχι η Πραγματικότητα. Αυτή η ιστορική εξέλιξη του φασισμού παρέχει στους φορείς του την δυνατότητα να χειροκροτούν, να εκλογικεύουν, να υποστηρίζουν, και να επιζητούν τις μαζικοποιημένες σφαγές μέσω μηχανών, χημικών ουσιών, ακτίνων, κοκ. (ή και απλώς να τηρούν "ουδέτερη στάση") ΧΩΡΙΣ να αισθάνονται ότι παραβιάζουν τις "προοδευτικές, δημοκρατικές Δυτικές αξίες": ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με την χείριστη μορφή αυταρχισμού, αδικίας και αχρειάστης βίας αλλά - μέσω της Εικόνας /Θεάματος /Θεαθήναι - βλέπουν τους εαυτούς τους ως "προοδευτικούς".

Μόνο έτσι ερμηνεύεται η ύπαρξη "ΝΑΤΟϊκής Αριστεράς", ψευδο-Αριστεράς, και Αριστερόζ παρατάξεων που ταυτίζονται με τις πλέον ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ τοποθετήσεις και δραστηριότητες του ΚεφαλαιοΚράτους τοπικά και παγκοσμίως.

Αυτή η νέα μορφή φασισμού ωρίμασε και έφτασε στο αποκορύφωμα της στην πρόσφατη επικράτηση της Υγειονομικής Δικτατορίας με αφορμή την κορωνοκρίση, του φονικού αφηγήματος για την Ουκρανία και τώρα του ιδίου αφηγήματος για το Ισραήλ - που υποστηρίζονται από μεγάλα στρώματα του λαού στη Δύση.

Αυτή η μορφή φασισμού ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την τεχνολογία της Οθόνης.

🔹 Η νέα μορφή Δυτικού φασισμού διαφέρει κατά πολύ από την αρχική του μορφή που εμφανίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αίωνος. Εκείνη, ήταν καθαρά και αποκλειστικά θεμελιωμένη πάνω στο ψυχοσωματικό υπόστρωμα της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ του Ερωτισμού. Ήταν μια πιό απλή μορφή φασισμού που σήμερα στην Δύση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή γιατί ζούμε σε πολύ διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον. Πριν εκατόν χρόνια δεν υπήρχε καθόλου ΚΑΜΙΑ έκφραση στο κοινωνικό περιβάλλον θετική προς τον Έρωτα, ιδίως προς την ερωτική ηδονή - απεναντίας: επικρατούσε μια ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ απαγόρευση που αρρωστούσε τους ανθρώπους με ένα ιδιαίτερο τρόπο αρχίζοντας από τα βρεφικά βιώματα και διαρκούσε ισόβια. ΔΕΝ υπήρχε πουθενά καμία δομή ή τεχνολογία που να λειτουργεί ως μηχανή για μια Κοινωνία του Θεάματος ή του Θεαθήναι• το Κεφάλαιο δεν είχε ακόμη ανακαλύψει την κερδοφορία και σύμπηξη ισχύος που μπόρεσε να καταφέρει αργότερα με την εκμετάλλευση και ενθρόνιση της Εικόνας Άνασσας μέσω τηλεόρασης, σινεμά, έντυπης φωτογραφίας, περιοδικών με εικόνες, της αφίσας, και των πινακίδων διαφήμισης.

(Η επαναστατική δεκαετία του εξήντα-εβδομήντα, αφ' ενός έφερε όλο τον πλανήτη σε μια καταπληκτική πολιτική, κοινωνική, εθνικοαπελευθερωτική και πνευματική εξέγερση, αφ' ετέρου όμως - στον βαθμό που δεν νίκησε ολοκληρωτικά - έφερε στην παγκόσμια εξουσία τον κλάδο του Κεφαλαίου που κυβερνά μέσω του Θεάματος και του Θεαθήναι, μέσω της Οθόνης και της Εικόνας).

Η "πεπερασμένη" μορφή Δυτικού φασισμού ΔΕΝ είχε καμία ανάγκη από τεχνολογία για να επιβληθεί• επιβαλλόταν μέσω του ψυχοσωματικού τραυματισμού που επιφέρει η διαχρονική απαγόρευση του Ερωτικού ηδονισμού και αυτή συντελείται μέσω ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ επαφών, κυρίως στην οικογένεια, στα σχολεία, και στις υπηρεσίες (στρατό, αστυνομία, δημόσια υπηρεσία) όπου υπηρετούν - συχνά συζώντας - μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων μαζί.

🔹 Η πεπερασμένη μορφή Δυτικού φασισμού κατέστη ανέφικτη πλέον στη Δύση. Αλλά οι εξουσιαστές του διεθνούς παρακράτους κατάφεραν ένα από τα πιο καταπληκτικά τους κόλπα, του οποίου τη σημασία ή τις προεκτάσεις πολύ λίγοι πολιτικοί και ιστορικοί αναλυτές έχουν αντιληφθεί: οι Δυτικοί εξουσιαστές έκαμαν ΕΞΑΓΩΓΗ και ΕΠΙΒΟΛΗ αυτής της παλαιάς μορφής φασισμού στην Ανατολή, κυρίως στη Μέση Ανατολή, χρηματοδοτώντας, υποστηρίζοντας, εκπαιδεύοντας και ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΣ κοινωνικές δυνάμεις που, προσποιούμενες πως είναι τάχα "ισλαμικές" επέβαλαν μια "καινούρια /πεπερασμένη" μορφή φασισμού στην Μέση Ανατολή (στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο) θεμελιωμένη καθαρά και αποκλειστικά πάνω στο ψυχοσωματικό υπόστρωμα της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ του Ερωτισμού. Αυτή η απαγόρευση δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και αποτελεί βάρβαρη παραποίηση του, αποτελεί διαβολική, σιχαμερή διαστρέβλωση του Ισλάμ, όπως και στην Δυτική της μορφή δεν είχε καμία σχέση με τον χριστιανισμό: η θρησκευτική όμως επίχρωση απλώς αποκρύπτει (και πολύ καλά), τον ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ χαρακτήρα της αντιερωτικής απαγόρευσης. Είναι πολιτικο-κοινωνικό και όχι θρησκευτικό ζήτημα.

🔹 Οι Δυτικές υπηρεσίες (μυστικές, αλλά και όχι-πολύ-μυστικές) επέβαλαν αυτή τη μορφή ισλαμοφασισμού πρώτα μέσω του Χομεΐνι στην Περσία. Ήταν ΔΙΚΟΣ τους πράκτορας, στο μισθολόγιο τους ενόσω ήταν σε εξορία• τον επέλεξαν να "κληρονομήσει" τον θρόνο από τον Σάχη για να ΜΗΝ προλάβει η Σοσιαλιστική και Κομμουνιστική Αριστερά να φέρει μια φιλο-Σοβιετική Λαϊκή Δημοκρατία μέσω της πολύ ενεργητικής Ιρανικής Λαϊκής Επανάστασης εναντίον του Σάχη) [2]. Και πολύ σύντομα κατάφεραν το ίδιο με τους Μουτζαχεντίν και Τάλιμπαν στο Αφγανιστάν [3].

Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουν αυτούς τους δύο άξονες ΔΥΤΙΚΟΣΠΟΡΟΥ φασισμού σε Περσία και Αφγανιστάν, καρπώθηκαν πιο εύκολα και τις επόμενες τους εκδοχές: Αλ-Κάϊντα, Αλ-Νούσρα, Ισλαμικό Κράτος. Σε πιο ήπιες μορφές εμφανίστηκε και η Χεζμπολλάχ. Ακόμα ηπιότερη και η Χαμάς, η οποία μάλιστα αντιστάθηκε ενεργώς σε προσπάθειες των άλλων οργανώσεων να διεισδύσουν στην Παλαιστίνη. Αυτές οι κινήσεις και κινήματα αποτέλεσαν μοχλό μέσω του οποίου μετακινήθηκε και το ειρηνικό, καλλιεργημένο, δημοκρατικό, ανθρωπιστικό και προοδευτικό κέντρο μάζας του αληθινού Ισλάμ, προς θέσεις αρκετά πιο συντηρητικές από αυτές που κατείχε η Ισλαμική κοινωνία την δεκαετία 60/70 όταν βρισκόταν σε αρμονία με τις επαναστατικές κοινωνικές εξελίξεις της Δύσης.

🔹 Και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πιο αλλόκοτης μορφής σύγκρουσης: ο "νέος" φασισμός της Δύσης συγκρούεται ΦΟΝΙΚΑ με τον "παλαιό" φασισμό που εμφυτεύτηκε από την Δύση στην Ανατολή.

🔴 Οι ποταμοί αίματος που ρέουν ασταμάτητα, τροφοδοτώντας την μηχανή ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ των Δυτικών, δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν προκύψουν Επαναστατικά Κινήματα που ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ τα πιο πάνω, και γεννήσουν πρόγραμμα δράσης που να αναιρεί την κοινωνική και ατομική βάση αυτών των μορφών φασισμού, όχι μόνο στο επίπεδο οργάνωσης (κοινωνίας, κοινοτήτων, και κινημάτων) μα και στο προσωπικό ψυχοσωματικό επίπεδο ύπαρξης, όπου σφυρηλατείται ατομικά ο μαζικός ΦΟΡΕΑΣ της Ιστορίας, ο λεγόμενος "υποκειμενικός παράγων" της Ιστορίας: ο σύγχρονος άνθρωπος.  

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

Σημειώσεις, Παραπομπές, Βιβλιογραφία

[1].
Solon Antartis
"Υποκριτής ο [ipokritís], θηλ. υποκρίτρια..."
https://www.facebook.com/solon.antartis/posts/pfbid02rojaNVq6PJaQKwhh451MeGwb2go3XkhUf9n7gBQdxRSDXVNNWo7ELt7f8veHENM7l

[2].
US had extensive contact with Ayatollah Khomeini before Iran revolution | The Iranian revolution | The Guardian
https://www.theguardian.com/world/2016/jun/10/ayatollah-khomeini-jimmy-carter-administration-iran-revolution

Αρχείο:
■ US had extensive contact with Ayatollah Khomeini before Iran revolution | World news | The Guardian
https://archive.ph/pw4ly

Και εδώ:
■ US had extensive contact with Ayatollah Khomeini before Iran revolution | World news | The Guardian
https://web.archive.org/web/20160611124711/https://www.theguardian.com/world/2016/jun/10/ayatollah-khomeini-jimmy-carter-administration-iran-revolution

[3].
“And neither do you regret having supported Islamic fundamentalism, which has given arms and advice to future terrorists?” Brzezinski responds, “What is more important in world history? The Taliban or the collapse of the Soviet Empire? Some agitated Muslims or the liberation of Central Europe and the end of the Cold War?”
■ How the U.S. Baited the Soviet Union into Invading Afghanistan; or, “What Is More Important? …Some Agitated Muslims or… the End of the Cold War?” | Democracy Now!
https://www.democracynow.org/2001/10/22/how_the_us_baited_the_soviet

Αρχείο:
■ How the U.S. Baited the Soviet Union into Invading Afghanistan; or, “What Is More Important? …Some Agitated Muslims or… the End of the Cold War?” | Democracy Now!
https://archive.ph/3j1gy

🔷 Το παρόν κείμενο συντάχθηκε με έμπνευση από σχόλια που δημοσίευσαν η γιατρός Μίνα Χόνδρου και η αρχιτέκτων Στέλλα Ευαγγελίδου σε αυτή την ανάρτηση στο κατηραμένο Facebook:
🔴 "Αυτά που αναφέρει η Μίνα {Mina Chondrou} δεν είναι μόνο η (απελπιστική) αλήθεια, είναι και τεκμηρίωση του ότι μεγάλο μέρος του λαού μας έχει χάσει πλέον τον ηθικό και πολιτικό του προσανατολισμό. Αντί να αγκαλιάζει το ΔΙΚΑΙΟ..."
https://www.facebook.com/petros.evdokas/posts/pfbid02w2ob8E1m1DsoYCQhkaTg6fCkHbBDiyZ8EkddqVEMeKHNrtuvPzzgemVHhUQmr31Vl

🔷 Η πρώτη επιστημονική κατά Μάρξ ανατομία και ανάλυση του φασισμού ως μαζικό αυταρχικό κίνημα, από τον Βίλχελμ Ράιχ• αποτελεί αξιοποίηση της διαλεκτικής μεθόδου, εδραιωμένης στην αντικειμενική πραγματικότητα ώστε να φανερωθεί η πραγματικότητα του υποκειμενικού παράγοντα στην Ιστορία:
■ The Mass Psychology of Fascism by Wilhelm Reich | Goodreads
https://www.goodreads.com/book/show/781662.The_Mass_Psychology_of_Fascism

🔹 Σε ελληνική μετάφραση
Γενικά οι μεταφράσεις του έργου του Ράιχ δεν είναι καλογραμμένες, η γλώσσα τους είναι δύσκαμπτη, και κάποτε είναι δυσνόητες. Αλλά ΑΞΙΖΟΥΝ, αν μη τι άλλο, για την διαφύλαξη και προώθηση της γνώσης έστω και σε αυτή τη μορφή.
ΔΩΡΕΑΝ:
Η μαζική ψυχολογία του φασισμού (PDF) – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
https://unionkethea.org/2014/04/08/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-pdf/

■ ΕΔΩ:
https://sekethea.files.wordpress.com/2014/04/ceb2ceb9cebbcf87ceb5cebbcebc-cf81ceb1ceb9cf87-ceb7-cebcceb1ceb6ceb9cebaceb7-cf88cf85cf87cebfcebbcebfceb3ceb9ceb1-cf84cebfcf85-cf86ceb1.pdf

🔷 Το Συμπόσιο της ΝΑΤΟϊκής "Αριστεράς"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/03/blog-post_10.html
* * *

 

No comments:

Post a Comment