Thursday 14 March 2019

Τι σημαίνει Γιασεμί, Σενέρ και... Ομοσπονδία;



• Τι σημαίνει Ομοσπονδία Κοινοτήτων;


Στο προεκλογικό μανιφέστο που δημοσίευσε το Κίνημα Γιασεμί ~ Σενέρ Λεβέντ στις 13 Μαρτίου, μαζί με το σύνθημα "Ενωμένοι-Δυνατοί, ενάντια στην κατοχή" κατατέθηκε και ένα όραμα για την λύση του κυπριακού - δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες:

"Τασσόμαστε υπέρ μιας Κύπρου ολικής και αδιάσπαστης και όχι απλώς ενωμένης. Θέλουμε μία Κύπρο χωρίς σύνορα, που δεν θα χωρίζεται σε τουρκική και ελληνική περιοχή. Υποστηρίζουμε λύση που αποκλείει τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση. Δεν είμαστε αντίθετοι με μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά βλέπουμε την ομοσπονδία ως μέσο δημιουργίας μιας ενιαίας Κύπρου και όχι ως εφαλτήριο για χωριστά κράτη. Και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα με αυτό που συζητείται τώρα, ήταν μία περιφέρεια και όχι διζωνική. Η Κύπρος είναι μία και αδιαχώριστη. Είναι παραλογισμός να ζητείται η δημιουργία δύο χωριστών χωρών σε ένα νησί. Όσοι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και στις δύο πλευρές του νησιού, πρέπει να διευκρινίσουν το περιεχόμενό της και να μιλήσουν ξεκάθαρα, ειδικά για το θέμα του τερματισμού των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων." [1]

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Σενέρ κατέθεσε τις εξής επιπρόσθετες θέσεις για την λύση:
• Επιστροφή όλων των προσφύγων.
• Πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες να έχει ο αληθινός ιδιοκτήτης.
• Όσοι πρόσφυγες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν να λάβουν αποζημιώσεις.

Γίνεται ξεκάθαρο με αυτά πως το Γιασεμί είναι ΕΝΑΝΤΙΟΝ της δημιουργίας νέων κρατών, κρατιδίων, συνιστώντων κρατιδίων ή πολιτειών στην Κύπρο ή της αναγνώρισης ή "έντεχνης νομιμοποίησης" του παράνομα αποσχιστικού κατοχικού κράτους, και ότι το Κίνημα υποστηρίζει λύση βασισμένη ΜΟΝΟ σε μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ διαχωρισμό του λαού ή της γεωγραφίας σε περιοχές, ή σε ξεχωριστές διοικήσεις.

Τότε τι σημαίνει η φράση "δεν είμαστε αντίθετοι με μια ομοσπονδιακή λύση";

Πράγματι, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ΟΛΕΣ οι αναφορές σε Ομοσπονδία που προκύπτουν είτε στις διαπραγματεύσεις με το κατοχικό καθεστώς και τις διεθνείς δυνάμεις, είτε στον Τύπο και τα ΜΜΕ, παραπέμπουν πάντα σε Ομοσπονδία κρατικών οντοτήτων (χωρών, κρατών, κρατιδίων, συνιστώντων κρατιδίων ή πολιτειών) τι σημαίνει Ομοσπονδία για το Γιασεμί; Ποιά μορφή Ομοσπονδίας θα ήταν αποδεκτή;

Το κλειδί είναι η καταδίκη κάθε μορφής Ομοσπονδίας που αποτελείται από χωριστά συνιστώντα κράτη ή πολιτείες. Επιπλέον θεμέλιο είναι θέση μας ότι "θέλουμε μία Κύπρο χωρίς σύνορα, που δεν θα χωρίζεται σε τουρκική και ελληνική περιοχή."

Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η αναγνώριση του ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα ξένων δυνάμεων είναι παράνομα, ανοίγει τον δρόμο για την ειρηνική συμβίωση και συμφιλίωση των κοινοτήτων. Εδώ, Ομοσπονδία ΧΩΡΙΣ κρατικές δομές σημαίνει συνύπαρξη των ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.

Μια Ομοσπονδία των Κοινοτήτων που θα προστατεύεται από τους νόμους και το Σύνταγμα θα διασφαλίζει τις καλές σχέσεις ανάμεσα μας, και την συνύπαρξη μας σε λειτουργικά σχήματα όπου θα διασφαλίζονται από κοινού τα κοινά μας συμφέροντα.

Αυτό δεν είναι ούτε φαντασίωση ούτε δακτυλογραφικό λάθος. Στηρίζεται σε μια πολύ μακρόχρονη, έντιμη και αξιοπρεπή πολιτική παράδοση με παραπομπές στην ώριμη Αθηναϊκή Δημοκρατία (φυλές, κοινότητες, δήμοι, πόλεις)• στις εξελιγμένες μορφές Δημοκρατικής Κοινοτικής Ομοσπονδίας που ανέπτυξαν οι λαοί και τα έθνη των Ίροκουα (Iroquois) και οι Ζαπατίστας στον Νέο Κόσμο• καθώς και στις δομές Ομοσπονδίας των Κοινοτήτων που έφτιαξαν οι λαοί, τα έθνη και κοινότητες στη Σοβιετική Ένωση μες τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης (πριν την επικράτηση του σταλινισμού και των νέων αυταρχικών κρατικών δομών). Αυτή θεμελιώθηκε στα Συμβούλια λαϊκής εξουσίας στις γειτονιές, χώρους εργασίας και στις ένστολες υπηρεσίες, με παράλληλες δομές άμεσης δημοκρατίας ΚΑΙ αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από τη βάση των πολιτών μέχρι και τα ψηλότερα σχήματα. Η Ομοσπονδία Κοινοτήτων είναι μια ΖΩΝΤΑΝΗ πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης που θεμελιώνεται σήμερα στο γειτονικό Κουρδιστάν!

Όπως γράφει και ο Σόλων Αντάρτης, το «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας» - που σήμερα ισχύει ως Σύνταγμα στις απελευθερωμένες περιοχές - περιέχει άρθρα που παραπέμπουν απευθείας στην εδραίωση της συνύπαρξης πάνω στις κοινότητες:
"Το άρθρο 7
Η «Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» αποτελείται από δημοκρατικά αυτοδιαχειριζόμενα καντόνια τα οποία εξαρτώνται και στηρίζονται από τις δημοκρατικές οργανώσεις, τις ιδεολογικές, εθνοτικές, γυναικείες, πολιτισμικές ομάδες και όλα τα κοινωνικά τμήματα.

Το άρθρο 12
Η «Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» υιοθετεί το σύστημα συμπροεδρίας σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς διοικητικούς και άλλους τομείς. Θεωρεί κύρια αρχή την ίση εκπροσώπηση και των δύο φύλων." [2].

Στο πιο πάνω σχήμα, οι νομοθέτες προέρχονται από όλες τις Κοινότητες, και είναι ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΚΛΗΤΟΙ αν δεν εξυπηρετούν αυτούς που τους ψήφισαν!

Να πως το εξηγούν οι ίδιοι οι Κούρδοι επαναστάτες:

"...οι κοινότητες (komin), ο αριθμός των οποίων ανεβαίνει στη Βόρεια Συρία σε σχεδόν καθημερινή βάση, αποτελούν την βασική βαθμίδα. Έπειτα ακολουθούν τα δημοκρατικά συμβούλια του λαού (meclisagelademokratîk) στα επόμενα τρία επίπεδα, το υψηλότερο από τα οποία είναι το περιφερειακό επίπεδο. Τέλος έχουμε τη Δημοκρατική Λαϊκή Διάσκεψη της Βόρειας Συρίας. Σε όλα αυτά τα επίπεδα οι επιτροπές θα έχουν το σημαντικό χαρακτηριστικό ότι 60% των μελών τους θα τοποθετούνται μέσω εκλογών και 40% μέσω οργανισμών για την ευρύτερη αντιπροσώπευση. Οι οργανισμοί είναι, ανάμεσα σε άλλα, κοινωνικά κινήματα (γυναίκες, νέοι, φοιτητές κλπ), εκπαιδευτικές δομές, δομές υγείας, επαγγελματικοί οργανισμοί, οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκευτικές ομάδες κ.ά. Μία τέτοια προνόηση ήταν σημαντική ειδικά για μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Χριστιανοί. Υποχρεωτικά, υπάρχει κανονισμός για ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών για όλες τις υψηλές θέσεις και 50% ποσόστωση για γυναίκες."
http://rojavakurdistan.gr/index.php/2017-03-11-20-58-00/2017-03-11-20-59-15/317-hediyeyusif

Πιο κάτω παραθέτουμε ακόμα μερικά αποσπάσματα από κείμενα όπου γίνεται πιο ανάγλυφο αυτό το σχήμα Ομοσπονδίας ΧΩΡΙΣ κρατικές δομές. Παρουσιάζουμε σύντομα κείμενα:
α. από την ελλαδική εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό TVXS (συνδέεται με τον ΕυροΒουλευτή Στέλιο Κούλογλου),
β. από το Ελευθεριακό Γυρολόϊ (για τα οποία ευχαριστούμε πολύ τον σύντροφο Γιώργο Κυριακού από την Αίγινα!),
γ. από τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Μέσης Ανατολής David Romano (αγγλικά).

«Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα της Le Monde Diplomatique, το Σύνταγμα των καντονίων της Ροζάβα, το Κοινωνικό Συμβόλαιο, εμπνέεται από τη θεωρία του ελευθεριακού κοινοτισμού, του Αμερικανού Μάρεϋ Μπούκτσιν (Murray Bookchin 1921-2006), οι ιδέες του οποίου κινούνται στον χώρο του αναρχισμού και της κοινωνικής οικολογίας. Είναι γνωστός κυρίως ως ο εμπνευστής της προσέγγισης της κοινωνικής οικολογίας.. Απορρίπτει τον εθνικισμό και υποστηρίζει μια ισότιμη κοινωνία με ίση εκπροσώπηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η Μέση Ανατολή των λαών

Οι Κούρδοι θεωρούν την Ροζάβα ένα από τα τέσσερα τμήματα του ευρύτερου Κουρδιστάν που απαρτίζεται από το βόρειο τμήμα του, στην Τουρκία, το νότιο στο Ιράκ και το ανατολικό, στο Ιράν. Η πολυεθνοτική σύνθεση του πληθυσμού «επέβαλε» το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας ώστε μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Κούρδοι, Γιεζίντι, Άραβες, Σύριοι, Τουρκμένοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και οι εθνικές κουλτούρες τους να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστές.

Ο πόλεμος για τους Κούρδους της Συρίας δεν έχει να κάνει μόνο με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των ισλαμοφασιστών αλλά είναι και αγώνας για άμεση δημοκρατία και ελευθερία, για ισότιμη κοινωνία με ίση εκπροσώπηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αφορά όλες τις εθνότητες της χώρας. Έτσι απορρίπτουνε τον εθνικισμό και ενθαρρύνουνε τους λαούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε να φτιάξουνε τη Μέση Ανατολή των λαών.

«Το έθνος-κράτος είναι δημιούργημα της εξουσίας και του ιμπεριαλισμού για να καταδυναστεύει τους λαούς, εμείς δεν μπορούμε να πολεμάμε για το ίδιο μοντέλο με τους καπιταλιστές. Η Μέση Ανατολή, η Μεσοποταμία, είναι μωσαϊκό, οι λαοί μπορούν και θέλουν να ζουν μαζί με κατοχυρωμένη αυτήν την πολυμορφία. Μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις άνθισε το κουρδικό όνειρο αλλά και όνειρο των λαών της βόρειας Συρίας για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας. Αφού καταφέραμε να ελευθερώσουμε τις περιοχές μας δημιουργήσαμε το σύστημα των καντονίων και τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση η οποία λειτουργεί πολύ καλά και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την περιοχή», λέει ο Ιμπραήμ Μουσλίμ, μέλος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, το ένοπλο τμήμα του οποίου (YPG) μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Το δικό μας σχέδιο δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κράτος. Το σχέδιό μας είναι μια Ομοσπονδία για την περιοχή. Ο καθένας θέλει το δικό του Κουρδιστάν: Η Αμερική θέλει το δικό της Κουρδιστάν, η Ρωσία άλλο Κουρδιστάν, το Ισραήλ άλλο, η ΕΕ άλλο, ακόμα και η Τουρκία θέλει ένα Κουρδιστάν με τους δικούς της, βέβαια, όρους. Η Συρία, μην ξεχνάτε, ήταν εθνικό κράτος και είδατε τα αποτελέσματα. Η καταστροφή που έφερε το συριακό καθεστώς έναντι των ίδιων των πολιτών του είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή που προξένησε το Ισραήλ ή οποιοσδήποτε άλλος. Εμείς δεν επιμένουμε σε αυτό, στη συγκρότηση ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Βέβαια, δεν θα είμαστε αντίθετοι αν τα αδέρφια μας του Ιρακινού Κουρδιστάν το ανακοινώσουν. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε το μοντέλο που εφαρμόζουμε και θα αγωνιζόμαστε για μία συνομοσπονδία μεταξύ όλων των λαών», υποστηρίζει ο Siham Queryo, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του καντόνι της Τζαζίρα.»
■ Το πολιτικό πείραμα της Ροζάβα
https://tvxs.gr/news/kosmos/politiko-peirama-tis-rozaba


«Η κοινότητα είναι η βασική συνιστώσα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και το μέσο που επιτρέπει στην επανάσταση να οργανωθεί ευρέως πάνω από το έδαφος και να εγγυηθεί σε όλες και σε όλους να συμμετάσχουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Μέσα από αυτήν δομείται η εργασία κατάρτισης και εκπαίδευσης (perwerde) των κατοίκων και βρίσκεται συλλογικά μια πρακτική λύση στις ανάγκες και όλες τις αναγκαιότητες των ανθρώπων. Είχαμε μια συνάντηση με αντιπροσώπους κάποιων κοινοτήτων της πόλης της  Derik και ενός κοντινού της χωριού. Όσον αφορά το αστικό περιβάλλον οι κοινότητες συνήθως περιλαμβάνουν 100-150 σπίτια, η περιοχή επιρροής κάθε κοινότητας μειώθηκε ενόψει των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη βόρεια Συρία που πραγματοποιήθηκαν αυτό τον σεπτέμβριο, με σκοπό την πιο εμπεριστατωμένη εργασία στο έδαφος της μεγαλύτερης και αμεσότερης συμμετοχής των κατοίκων. Η πρώτη κοινότητα στην Derik γεννήθηκε τον μάϊο του 2013 με την επανάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια η εκτεταμένη εργασία εκπαίδευσης και κατάρτισης σπίτι προς σπίτι και δρόμο προς δρόμο των αγωνιστών του κόμματος (το PYD ιδρύθηκε το 2003) ήταν συνεχής: όταν σχηματίστηκαν οι πρώτες συνελεύσεις των κοινοτήτων υπήρχε ήδη μια απολύτως πολιτικοποιημένη βάση στον κοινωνικό ιστό. Αυτό επέτρεψε την ανάληψη άμεσης δράσης για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού – οι οποίες διαχειρίζονται συλλογικά και αυτο-οργανωμένα – και η δυνατότητα να διαμορφωθεί μια κοινή αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων στις συνελεύσεις. Αυτή η πρακτική λειτουργεί και κάθε φορά που απελευθερώνεται μια νέα επικράτεια, όσοι ήδη συμμετέχουν στο νέο σύστημα προχωρούν σε αυτές τις περιοχές για να προετοιμάσουν το μελλοντικό έργο της κοινότητας οικοδομώντας σχέσεις και οργανώνοντας τον εφοδιασμό. Τα επόμενα βήματα είναι η οργάνωση δυνάμεων αυτοάμυνας και κατάρτισης, η perwerde.

Αυτό το καθήκον εκτελείται παράλληλα από την οργάνωση των γυναικών σε στενή συνεργασία με τα σπίτια των γυναικών (Mala Jin). Κάθε δήμος έχει τη δική του γυναικεία συνέλευση και πολλές επιτροπές με ποικιλία ρόλων: υπηρεσίες, αυτοάμυνα, υγεία, οικονομία, νέοι, τέχνη και πολιτισμός, κατάρτιση και γνώση . Αυτά τα διαφορετικά πεδία δράσης λειτουργούν αυτόνομα και συντονίζονται μεταξύ τους σε μηνιαία βάση. Εάν οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα σε μια συνέλευση της κοινότητας αφορούν την ίδια την περιοχή της κοινότητας δεν χρειάζονται περαιτέρω βήματα και γίνονται αμέσως εκτελεστέες, εάν δεν μπορούν να επιλυθούν κάποιες διαφορές ή εάν το υπό συζήτηση θέμα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, οι συμπρόεδροι (μια γυναίκα και ένας άνδρας για κάθε νόμο, που δεν πληρώνονται για το ρόλο που ασκούν και δεν μπορούν να εκλεγούν για περισσότερο από δύο διαδοχικές λέξεις) φέρνουν τη συζήτηση στο συμβούλιο της πόλης, το οποίο στη συνέχεια περνά σε εκείνο της περιοχής, στη συνέχεια περνά στο καντόνι για να φτάσει τελικά στο γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Σε αυτό το σημείο, η ατομική απόφαση ξανατρέχει ολόκληρο το δρόμο στην αντίθετη κατεύθυνση έως ότου επιστρέψει στην κοινοτική συνέλευση όπου ξανασυζητιέται. Πολλοί από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις συνελεύσεις παίζουν επίσης ρόλους σε άλλες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα τις Kongreya Star (οργάνωση όλων των γυναικών της Rojava) και επομένως είναι πάντοτε ενημερωμένοι για την γενικότερη πολιτική δραστηριότητα του κινήματος.»
■ Ροζάβα: Κοινότητες χωριών, κοινότητες πόλεων
https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/17/%cf%81%ce%bf%ce%b6%ce%ac%ce%b2%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82/


"Μπροστά μας είναι το έμπρακτο ξεπέρασμά αυτών των εθνικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών από το λαό του Κουρδιστάν που στη συγκεκριμένη περίοδο και ιδιαίτερα στα εδάφη της Συρίας δομεί την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, αξιοποιώντας τις θετικές και αρνητικές πλευρές του εκατονταετούς αγώνα του για την εθνική του αυτοδιάθεση. Ξεπερνώντας το κράτος ως τη συγκεντρωτική οργάνωση της κοινωνίας, τον καπιταλισμό ως την οργάνωση των οικονομικών ανισοτήτων και την ανάπτυξη ως μια δολοφονική απόπειρα κατά της φύσης, επαναφέρει το δημοκρατικό κοινοτισμό και το συνομοσπονδισμό ως την έμπρακτη λύση απέναντι στο σύγχρονο αναθεωρητισμό, στην κρατική δεσποτεία, στην αποικιοκρατία, στον καπιταλισμό και την οικολογική καταστροφή."
■ Τα εθνικά ζητήματα και ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός
https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82/


"Free of jargon, the idea is to pursue a bottom-up, Athenian-style direct form of democratic governance. Local communities from the village level upwards take on as much self-government as they can, eschewing the strong central government model so favored in the region. Elections form councils whose members can be recalled at any time. The states people live under would thus become increasingly less relevant as each community seeks out its own preferred arrangements.
[...]
In their deeds the KCK have done some remarkable things, however, and in the most difficult of circumstances. The same movement that motivates so many and just liberated Kobane from the Islamic State empowers women both on the battlefield and in in its political institutions. A 40% quota for women’s participation and a co-chair system ensures that women play a role in every leadership position, rather than serving as objectified passive vessels of men’s honor. In both Syrian Kurdistan and Turkish Kurdistan, KCK municipalities include a diverse array of ethnicities and religions. They insist on celebrating not just Kurdish culture and language, but that of Assyrians, Armenians, Arabs, Turks and other local communities. This stands in remarkable contrast to the exclusionary secular nationalisms that took root in the region for so long. It is the polar opposite of the intolerant Islamist wave that swept through the past twenty years and proved so destructive to religions minorities, from Christians and Yezidis to Bahai’ and atheists."
■ A Very Different Ideology in the Middle East
http://www.rudaw.net/english/opinion/29012015


Εν καταλήξει...

■ Απορρίπτουμε εντελώς κάθε μορφή ρατσιστικής Διζωνικής "λύσης" τύπου Απάρταϊντ.

■ Απορρίπτουμε εντελώς κάθε μορφή "συνιστώντος κράτους" ή "κρατιδίου" ως μέρος της λύσης. Το μόνο κράτος που πρέπει να υπάρξει άμα τη λύση είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ενιαίο ΜΕΙΚΤΟ πληθυσμό που θα προκύψει από την επιστροφή των προσφύγων, χωρίς εσωτερικά σύνορα, χωρίς εσωτερικά κρατίδια ή ξεχωριστές διοικητικές δομές. Αυτό σημαίνει πλήρη επιστροφή και ενσωμάτωση των ΤΚυπρίων στις δομές του κράτους.

■ Οραματιζόμαστε μια λύση που θα προσφέρει όλα τα δικαιώματα εξ' ίσου σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνότητας ή πολιτιστικής ταυτότητας. Και ταυτόχρονα, μια Ομοσπονδία των Κοινοτήτων που θα συμβάλλει στην ειρηνική μας συμβίωση και θα διασφαλίζει την προστασία της ιδιαιτερότητας και των αναγκών της κάθε Κοινότητας ταυτόχρονα με τα κοινά μας συμφέροντα.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Ιδρυτικό μέλος της
Κίνησης Στήριξης Γιασεμί ~ Σενέρ Λεβέντ
http://sener-levent-facebook.cyprus-org.net
και της
Φιλικής Εταιρείας
http://filiki.etaireia.org

~~~~~~~~~~~~~

Παρουσίαση της δημοσιογραφικής μας διάσκεψης και το προφίλ των Υποψηφίων μας:
■ Γιασεμί: Είμαστε η φωνή κατά του φασισμού της Τουρκίας
https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/giasemi-eimaste-i-foni-kata-toy-fasismoy-tis-toyrkias

"Members of the democratic peoples’ conference are elected as follows: 40% of them are democratically and directly elected from ethnic, religious, doctrinal, and cultural components, depending on population, and from social segments, depending on their organizational level in society, according to electoral law. 60% from the peoples’ representatives are directly elected by people in general elections."
■ Social Contract of the Democratic Federation of Northern Syria
https://internationalistcommune.com/social-contract

Σημειώσεις:

[1].
ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙ» ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
https://the.cypriots.org/13/03/2019/%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81-%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%85

[2].
Από την Ροζάβα στην Λευκωσία Νίκος Λαμπρός μας Οδηγεί
https://cyprusindymedia.blogspot.com/2019/02/blog-post.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 comments:

  1. http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/h-ko-o-aoo

    ReplyDelete
  2. Kύπρος: Για μια Συμβουλιακή Δημοκρατία με Kοινοτικό Oμοσπονδισμό.

    ReplyDelete